Cheney odštartoval novú studenú vojnu
Štvrtkový prejav amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho, v ktorom ostro kritizoval Rusko, predstavuje začiatok novej studenej vojny, v ktorej by Moskva mohla prísť o svojich novozískaných západných spojencov. Konštatuje to ruská tlač.
Komentátori, šokovaní najostrejšou kritikou Ruska zo strany Washingtonu za ostatné roky, uvádzajú, že Spojené štáty vytvorili protiruský kordón prozápadných štátov, tiahnuci sa od Baltského až takmer po Kaspické more.
Cheney vo štvrtok v prejave na schôdzke lídrov Baltského a Čierneho mora v litovskom Vilniuse obvinil Rusko z odchyľovania sa od cesty k demokracii a vyzval ho, aby prestalo zneužívať svoje energetické zásoby na "vydieranie".
Podľa jeho slov sa oponenti reforiem v Rusku "pokúšajú zničiť pokrok dosiahnutý za ostatné desaťročie", keď prijímajú kroky na obmedzovanie ľudských práv. Zároveň varoval prezidenta Vladimira Putina, že niektoré kroky zo strany Moskvy by mohli poškodiť jej vzťahy s inými krajinami.
"Prejav pána Cheneyho je podľa nášho názoru plný subjektívneho hodnotenia Ruska i procesov, ktoré u nás prebiehajú. Tieto poznámky sú pre nás úplne nepochopiteľné," vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peškov.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes odmietol priamo komentovať Cheneyho slová. Konštatoval však, že zástupcovia štátov, ktoré boli v minulosti satelitmi niekdajšieho ZSSR, sú zjavne "zjednotení proti niekomu".
S týmto vyjadrením súhlasí aj ruská tlač. Tá prirovnáva Cheneyho prejav k prejavu britského štátnika Winstona Churchilla, ktorý predniesol v roku 1946 vo Fultone, v americkom štáte Missouri, a v ktorom vyhlásil, že Európa je predelená "železnou oponou".
"Nepriateľ pred bránami. Cheney predniesol vo Vilniuse prejav z Fultonu," píše na titulnej strane denník Kommersant. Ako uvádza, Cheney "prakticky odštartoval druhú studenú vojnu... iba s tým rozdielom, že sa presunula frontová línia".
Jeden z najpredávanejších ruských denníkov, Komsomoľskaja Pravda (KP), prirovnal schôdzku vo Vilniuse k stretnutiu protifašistických spojencov Churchilla, Franklina D. Roosevelta a Josifa Stalina na Jalte v roku 1945, kde sa táto trojica dohodla na rozdelení mapy Európy.
"Čo môže urobiť Rusko? Mohlo by sa zdať, že bude musieť posilniť vzťahy s Bieloruskom a strednou Áziou. A zblížiť sa s Čínou, aby vyrovnali vplyv Západu," píše KP.
Zdroj: TASR
Vztahy USA a Ruska
Vztahy USA a Ruska
Uz dlhsi cas sledujem, ako sa USA snazia svojou medzinar. politikou rozputavat globalnu nervozitu a inak tomu nie je ani po precitani si tohto clanku. Tato tema by do bud. mala zaroven sluzit diskusii ohladom veskerych vztahov tychto dvoch velmoci.
JA tomu rozumiem
Teraz trosicku vaznejsie... Z casti s p4rom vynimocne suhlasim a tiez mam obcas dojem, ze rozoberat politicke (politologicke) temy, ktorych okolnosti sa naozaj na povrch dostanu len malokedy je s detmi, pardon, mladeznikmi okolo 15-16 smiesne. Na druhej strane, i ked je tu tato skupina uzivatelov najpocetnejsia, su tu aj ine skupiny ludi, ktori mozno budu mat cim prispiet do tejto temy, tak ako prebehlo mnoho inych zaujimavych diskusii v ramci rubriky Politika. Avsak, v tychto temach som sa neraz zaujimave nazory docital aj zo skupiny vyssie spominanych teenagerov. Tuto temu som zalozil z dovodu, ze USA potrebuju nervozitu na medzinarodnom poli (priciny som vysvetloval uz niekolkokrat), no ze sa budu USA po vsetkych svojich bonmotoch z poslednych rokov navazat takto otvorene do Ruska by som necakal. Clanok vyssie, i ked v nom na prvy pohlad nemusi byt nic zaujimave je totiz dost zretelny obrat, mozno len chvilkovy v rusko-americkych vztahoch. Nerad pouzivam konspiratovne teorie, ale mam citak, ze v zakulisi svetovej politiky sa schyluje k niecomu velkemu a skor ci neskor budeme svedkami spociatku mozno nenapadnych zoskoupovani sa statov do roznych taborov (zacne to mozno stupnujucim tlakom na Iran). Nuz a Rusko-Americke vztahy v tomto pripade budu imho zohravat jednu z klucovych roli- preto sa mozno uz coskoro tato tema zacne naplnat prispevkami s roznymi nazormi, pevne verim, ze nazormi ktore budu stat na vecnych zakladoch. Uvidime, mozno tato tema zapadne prachom, ako tu uz zapadlo mnoho inych tem. Akokolvek, kto k tejto teme nema co napisat, radsej nech nepise nic.
Teraz trosicku vaznejsie... Z casti s p4rom vynimocne suhlasim a tiez mam obcas dojem, ze rozoberat politicke (politologicke) temy, ktorych okolnosti sa naozaj na povrch dostanu len malokedy je s detmi, pardon, mladeznikmi okolo 15-16 smiesne. Na druhej strane, i ked je tu tato skupina uzivatelov najpocetnejsia, su tu aj ine skupiny ludi, ktori mozno budu mat cim prispiet do tejto temy, tak ako prebehlo mnoho inych zaujimavych diskusii v ramci rubriky Politika. Avsak, v tychto temach som sa neraz zaujimave nazory docital aj zo skupiny vyssie spominanych teenagerov. Tuto temu som zalozil z dovodu, ze USA potrebuju nervozitu na medzinarodnom poli (priciny som vysvetloval uz niekolkokrat), no ze sa budu USA po vsetkych svojich bonmotoch z poslednych rokov navazat takto otvorene do Ruska by som necakal. Clanok vyssie, i ked v nom na prvy pohlad nemusi byt nic zaujimave je totiz dost zretelny obrat, mozno len chvilkovy v rusko-americkych vztahoch. Nerad pouzivam konspiratovne teorie, ale mam citak, ze v zakulisi svetovej politiky sa schyluje k niecomu velkemu a skor ci neskor budeme svedkami spociatku mozno nenapadnych zoskoupovani sa statov do roznych taborov (zacne to mozno stupnujucim tlakom na Iran). Nuz a Rusko-Americke vztahy v tomto pripade budu imho zohravat jednu z klucovych roli- preto sa mozno uz coskoro tato tema zacne naplnat prispevkami s roznymi nazormi, pevne verim, ze nazormi ktore budu stat na vecnych zakladoch. Uvidime, mozno tato tema zapadne prachom, ako tu uz zapadlo mnoho inych tem. Akokolvek, kto k tejto teme nema co napisat, radsej nech nepise nic.
Hm, zaujimavy clanok. Ak mozem, vyjadrim svoj nazor.
Zda sa mi, ze v poslednom case su spojene "najsvatejsie" staty americke akesi nervozne z celeho toho vyvoja vo svete. USA si nepamata taku vlnu proti americkych nalad vo svete, ci uz vo vztahu k Iraku, ci Afganistanu. Podla mna, mozu mat taketo vyjadrenia zo strany dva ciele:
1. Odvratit pozornost od samotnych USA - to v suvislosti uz spominanych anti USA nalad
2. USA su nervozne z Ruskej federacie (Ruska) - Je nutne povedat, ze Rusko uz nie je ten kus "handry", co bolo po perestrojke a par rokov po nej. Pri najvacsi stat na tejto planete ovladal clovek, ktory sa na vacsinu problemov (domaca a zahranicna politika, zivotna uroven, ... ) pozeral cez dno "stakana". Ten clovek (Boris Jelcin) sa dal jednoznacne lahko ovplyvnit hocikym. Po nastupe terajsieho prezidenta, Vladimira Putina sa situacia radikalne zmenila. Rusko zacina "vstavat z popola". Dokazom mozu byt vysledky v zahranicnej politike, ekonomicky rast, vzrast zivotnej urovne a v neposlednej miere aj rast urovne v roznych hospodarskych odvetviach. Urcite si pamatate, ako Rusko predstavilo novy moderny raketovy system, ktoreho strely vedia "striekat"
nadzvukovou rychlostou.
Na zaver jendnoducho povedane, USA maju "staro-noveho" soka. Jednoznacne si to uvedomuju a preto, podla mna, spustaju vseliake taketo protiruske nalady s cielom akejsi "svetovej diskreditacie". Som zvedavy, ako sa to vyvinie, kedze rusi si opat zacinaju uvedomovat svoje postavenie vo svete a v neposlednom rade svoju "silu".
PS: Nechcem na nikoho "hadzat" flame, ide o moj nazor. Ci sa to niekomu bude alebo nebude pacit, je mi to jedno, ale rad si o tom podebatim.
Pri pisani tohto prispevku nebol nik zraneny a ani ziadne zviera neprislo k ujme.
Zda sa mi, ze v poslednom case su spojene "najsvatejsie" staty americke akesi nervozne z celeho toho vyvoja vo svete. USA si nepamata taku vlnu proti americkych nalad vo svete, ci uz vo vztahu k Iraku, ci Afganistanu. Podla mna, mozu mat taketo vyjadrenia zo strany dva ciele:
1. Odvratit pozornost od samotnych USA - to v suvislosti uz spominanych anti USA nalad
2. USA su nervozne z Ruskej federacie (Ruska) - Je nutne povedat, ze Rusko uz nie je ten kus "handry", co bolo po perestrojke a par rokov po nej. Pri najvacsi stat na tejto planete ovladal clovek, ktory sa na vacsinu problemov (domaca a zahranicna politika, zivotna uroven, ... ) pozeral cez dno "stakana". Ten clovek (Boris Jelcin) sa dal jednoznacne lahko ovplyvnit hocikym. Po nastupe terajsieho prezidenta, Vladimira Putina sa situacia radikalne zmenila. Rusko zacina "vstavat z popola". Dokazom mozu byt vysledky v zahranicnej politike, ekonomicky rast, vzrast zivotnej urovne a v neposlednej miere aj rast urovne v roznych hospodarskych odvetviach. Urcite si pamatate, ako Rusko predstavilo novy moderny raketovy system, ktoreho strely vedia "striekat"
Na zaver jendnoducho povedane, USA maju "staro-noveho" soka. Jednoznacne si to uvedomuju a preto, podla mna, spustaju vseliake taketo protiruske nalady s cielom akejsi "svetovej diskreditacie". Som zvedavy, ako sa to vyvinie, kedze rusi si opat zacinaju uvedomovat svoje postavenie vo svete a v neposlednom rade svoju "silu".
PS: Nechcem na nikoho "hadzat" flame, ide o moj nazor. Ci sa to niekomu bude alebo nebude pacit, je mi to jedno, ale rad si o tom podebatim.
Pri pisani tohto prispevku nebol nik zraneny a ani ziadne zviera neprislo k ujme.
No mne sa to zda byt cudne ze Usa prave teraz vyriva do ruska. Kamarat videl raz dokument o ponorke kursk ak si spominate. Vtedy som bol mensi ale pametam si ze rusi silou mocou nechceli aby im niekto pomohol vytiahnut tych vojakov. Pravde podobne rusko chcelo predat cine nejake torpedo co ide 300km/h. Lenze Usa to zistili a tak poslali na prieskum ponorky. Lenze rusi tam mali iba cvicenie a boli tam dve americke ponorky. A prave tam sa stala chyba. Americka ponorka pri otacani narazila do kursku. Posadka to pokladala za utok a obratila sa na na americke ponorky lenze ta druha ponorka uz zahajila palbu. Ked tu ponorku vybrali tak nasli mrtveho dvostojnika s kodami a klucom pre vypustenie 23 jadrovych zbrani na Usa. No ak to tak bolo je my dost cudne ze rusko im nevyhlasilo uz vtedy vojnu.
Nadviazem na to, co napisal kinjeril, pretoze jeho nazor priblizne vystihuje ten moj. Totiz, USA robia v tomto pripade z cisto obchodnej zalezitosti zalezitost politicku, pricom nie je nahoda, ze sa snazia podrivat poziciu Ruska v malych krajinach, ktore boli v podstate este nedavno satelitmi ZSSR. V prvom rade, otazkou je, co Cheney ako viceprezident USA vobec robil na schodzke lidrov Baltskeho a Cierneho mora v Litve- zeby bola cielom jeho pritomnosti vyssie opisovana provokacia Ruska? Mozme sa domnievat. Pomenujme si vsak fakty... Tak ako uz spomenul kinjeril, z Ruska sa pod Putinovou vladou stala krajina s nepopieratelnym ekonomickym rastom, krajina, ktora zacina pomerne uspesne vyuzivat potencial svojho bohatstva, najma nerastneho aj za hranicami Ruska. Nie je ziadne tajomstvo, ze EU je do velkej miery zavisla prave na ruskych energetickych zdrojoch, najma pokial ide o zemny plyn a ropu. Toto poziciu Ruska v medzinarodnych vztahoch logicky posilnuje, na co sa samozrejme najzadlzenejsej ekonomike sveta, fungujucej na ukor buducnosti len tazko prizera- je len otazkou casu, kedy si hospodarenie USA vypyta svoju dan. Takze pokym USA o svoju ekonomicku nezavislost uz prakticky prisli, Rusko ju ziskava, dokonca bez toho, aby po vzore USA nasilim ziskavalo kontrolu nad energetickymi zdrojmi inych zvrchovanych krajin (vid. Irak). Pripomenme si, ze Afganisitan a Irak su prakticky pod spravou USA (vratane ich nerastneho bohatsva), Saudska Arabia a Pakistan su s USA spriatelene krajiny (USA dokonca Pakistan radi oznacuju ako svojho spojenca) + brana do Europy- Turecko- taktiez. Jedinym vaznym trnom v cieli ziskat kontrolu nad blizkovychodnym regionom je prakticky uz len Iran, ktory lezi prave medzi Tureckom, Irakom, Afganistanom a Pakistanom. Pre USA je teda kontrola nad Iranom viac nez lakava, nehovoriac o tom, ze kontrolou nad uzemim Iranu by ziskali dalsi vyznamne strategicke uzemie- Kaspicke more. Takto by zaroven boli v priamom susedstve s Europu a prostrednictvom Europy aj s krajinami Baltskeho a Cierneho mora, kde bol Cheney otvorene intrigovat proti Rusku (Cheneyho otvorene vypady na adresu Ruska boli urcite len spickou ladovca). A tu sa dostavame k moznej podstate veci, tak ako ju vidim ja... Ziskanim kontroly nad blizkovychodnym regionom by prakticky USA ziskali kontrolu nad obrovskymi zasobami ropy a zemneho plynu, ktore by mohli minimalne rovnocenne konkurovat Rusku. Okrem zasobovania svojho trhu by USA prakticky uz nic nebranilo ponuknut cast tychto zdrojov Europe a vyznamne tak oslabit poziciu Ruska, ktore by sa logicky zacalo orientovat na vychod, najma Cinu (tu treba podotknut, ze Cina je taktiez proti uroku na Iran).Utok na Iran zo strany USA je teda velmi pravdepodobny, dokonca to vyzera tak, ze Bush ho uz povazuje za hotovu vec (vid. moj prispevok v teme Americká vojna s Iránom už začala). Avsak, problem je v tom, ze USA sa uz nemozu spolahnut na taku podporu, aku mali pred utokom na Irak, kedy jednotu Europy nastrbil tradicny spojenec USA- Velka Britania (Blair jasne vystupil proti utoku na Iran, kedze drviva vacsina anglanov je proti ucasti VB na prip. vojenskom zasahu- suhlas s takym zasahom by prakticky mohol znamenat jeho politicky koniec). Nemecko a Francuzsko su taktiez proti voj. utoku, co zatial vyzera tak, ze velka trojka EU by bola po dlhom case konecne jednotna. USA sa teda snazia alternativne ziskavat podporu aj v krajinach, akymi su krajiny byvaleho staleitu ZSSR, ktorym by nevahali slubit cast z kolaca- z dodavok blizkovychodnej ropy a zemneho plynu, len aby ziskali ich podporu v snahe oslabit poziciu Ruska a zaroven posilnit vlastnu poziciu. Pochybujem, ze Europa by na tento spek USA skocila (i ked pri VB a priprcavacoch akymi sme o.i. aj my clovek nikdy nevie), kedze EU vznikla aj z dovodou ekonomickeho konkurenta USA. Medzi chudobnymi krajinami Baltskeho a Cierneho mora sa vsak pri lakavych sluboch spojenec nemusi hladat az tak tazko. USA hraju jednoducho vabank a ako sa zda, radsej ako ukazat svoju ekonomiku v plnej nahode, nebudu vahat postavit svet pred realnu hrozbu 3. sv. vojny. Da sa totiz realne predpokladat, ze i ked Rusko doteraz USA tolerovalo viac nez bolo zdrave, svoju nie lahko vydretu poziciu, ktora ma obrovsky potencial si nenecha zdevastovat agresorskou politikou USA.
PS: Sry za dlzku prispevku, nechal som sa kapanek uniest... a skracovat sa mi to uz o tomto case fuckt nechce
PS: Sry za dlzku prispevku, nechal som sa kapanek uniest... a skracovat sa mi to uz o tomto case fuckt nechce
-
mastermind
VIP
bol som dost prekvapeny ked som pocul tie vyjadrenia na adresu ruska. Vacsina z nas mozno cakala kedy USA zacne zvysovat tlak na iran a oznacovat ho za najvaciu hrozbu, ale naozaj som necakal ze si dovolia k rusku to co si dovolili. vcera som pocul o tom velmi peknu uvahu na SR1. skuste si to pohladat na slovakradio.sk
To ze Rusko "vstava s popola" ako tu uz niekto pisal je holy fakt. USA uz zdaleka nieje jedina vojenska velmoc planety, protoze Rusko s modernymi raketovymi systemami nema problem so ziadnou supermodernou stihackou a dokaze ju zasiahnut skor ako bude vobec schopna zacat operovat, hovori sa dokonca ze ak je letisko dosahu radarov tak tesne po vzlete uz dokazu Rusi strielat. A poviem vam ze keby som bol american nepacilo by sa my to kedze sila USA je hlavne v supermodernej leteckej vojne. Ako vravi kamarat "ak mas vela prachov kup stihacku a ak mas malo kup rakety".
Nehovoriac o tom ze Rusko si kludne "bratrickuje" s Cinou a vyvijaju rozne "pradivne" veci v roznych oblastiach a najhorsie je ze USA uz nema pravo im do toho kecat, mozu sa len pozerat ako Ruska zahranicna politika uspesne dominuje nad tou Americkou "terror-vyvolavajucou" hrozou co volaju politika.
K tomu vsetkemu Rusku este nevladne skazena Americka kultura a podobne prkotiny. Rusko si dokazalo uchovat tradicie a scasti aj moralku, su silny nacionalisti pretoze boli v Historii mlateny za svoju zaostalost. Uvedomuju si teda ze sa nesmu nechat znova ponizit a verte my ze niakych amikov sa oni neboja.
Nehovoriac o tom ze Rusko si kludne "bratrickuje" s Cinou a vyvijaju rozne "pradivne" veci v roznych oblastiach a najhorsie je ze USA uz nema pravo im do toho kecat, mozu sa len pozerat ako Ruska zahranicna politika uspesne dominuje nad tou Americkou "terror-vyvolavajucou" hrozou co volaju politika.
K tomu vsetkemu Rusku este nevladne skazena Americka kultura a podobne prkotiny. Rusko si dokazalo uchovat tradicie a scasti aj moralku, su silny nacionalisti pretoze boli v Historii mlateny za svoju zaostalost. Uvedomuju si teda ze sa nesmu nechat znova ponizit a verte my ze niakych amikov sa oni neboja.
-
mastermind
VIP
Staci si nezakrivat oci pred realitou... "Don't worry about American pressure, we the Jewish people control America." (Ariel Sharon) >>> http://www.mediamonitors.net/khodr49.html <<< + http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=48971 atd.Digital napísal:Keby to tak naozaj bolo tak by to bolo asi trosku viac medializované nemyslíš ?
PS: Toto je vsak tema venujuca sa rusko-americkym vztahom, nie sionistom kontrolujucim politiku USA...
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
no mozme sa jednoznacne zhodnut na tom, ze cas hra proti USA. Staci este mozno jedna alebo dve vojny a Amerika padne. S tym Ruskom by som to az tak nadejne nevydel, ani s Cinou, ta este zazije odstredive tlaky. Celkom by ma zaujimalo ako by prebiehala vojna s Iranom pretoze nikdy neuverim ze by tu krajinu dokazali amici dobyt. Niekedy by sa zislo zamysliet nad tym, kto je tu dobry a kto ten zly a kto je tu mudry a kto hlupy. Asi by sa fakt zislo vystrielat tych sionistov.
Vzostup Ruska je zavisly na rope, cize kym bude draha, bude sa im darit. a akonahle sa ropa zacne predavat v eurach tak tu bude dalsi problem. btw neviete, Iran s tym uz zacal?
Vzostup Ruska je zavisly na rope, cize kym bude draha, bude sa im darit. a akonahle sa ropa zacne predavat v eurach tak tu bude dalsi problem. btw neviete, Iran s tym uz zacal?
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
nemyslim, lebo o tom som sa dozvedel az niekde na zvedavci pred par mesiacmi. takze v mediach to asi velmi nebude. no nevim. som zvedavy co to spravi.Tomasito napísal:Nie, podla vsetkeho este nie... ked iranska ropna burza zacne obchodovat v €, bude to titulna informacia vo vacsine medii.
a taky mam pocit z toho Zarkawiho co teraz pustili to video ze to natacali niekde v Nevadskej pusti alebo kde. Ja uz tym usakom neverim nic.
alebo by o tom mali rapovat tvoji oblubeni hiphopovi umelci alebo by to malo byt vecer v spravach na Markize alebo by ti to mala povedat mama ked sa ju na to opytas alebo by to mali vediet tvoji podobne informovani kamosi a kazdy v tvojom obmedzenom svete INAK TO NEMOZE BYT PRAVDA a treba sa na tom len smiatDigital napísal:Keby to tak naozaj bolo tak by to bolo asi trosku viac medializované nemyslíš ?
//sry za ot, vymaz to ak chces....