otazky na dejepis

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Hossa1881
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

otazky na dejepis

Príspevok od používateľa Hossa1881 »

potreboval by som pomoct s tymito otazkami:
1. Ktora augsburska bankarska rodina bola v 15. a 16. storoci taka bohata ze financovala aj papezov?

2.Aky vyznamny predstavitel Uhorska niesol na korunovacii M. Terezie svatostefansku kurunu? Uved aspon jednu jeho funkciu

3.Uvedte meno rimsko-nemeckeho cisara z obdobia nonoveku v risi kde "slnko nezapadalo"(toto viem bol to Cisár Karol V) Preco sa to onom tvrdilo?(toto neviem)
dik za pomoc(aspon dufam :wink: )
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

3. ta risa bola asi taka velka ze sa zdalo ze ked na jedno konci slnko zapadalo tak na druhom vychadzalo..hovorilo sa to aj o ZSSR..
Hossa1881
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

fakt neviete niekto tu druhu otazku? Ja som znej cely zufali :cry:
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Hossa1881 napísal:fakt neviete niekto tu druhu otazku? Ja som znej cely zufali :cry:
... Miestny vikár niesol kríž, za ním hlavný kráľovský pohárnik gróf Ľudovít z rodiny Batthyányovcov niesol meč považovaný za meč sv. Štefana. Za ním kráčal kráľovský taverník gróf Leopold z Nádasdu s ostenzóriom a kráľovský kuriálny sudca gróf Jozef Esterházy. Korunu niesol palatín gróf Ján Pálffy a za ním pred kráľovnou hlavný kráľovský stajník František Esterházy obnažený meč. Kráľovnú usadili na trón, ktorý stál v strede kňaziska na vyvýšenom pódiu pred novým nádherným oltárom. Zástavníci piatich krajín a hlavný kráľovský stajník sa postavili naľavo, vpravo stál palatín krajiny s ďalšími piatimi zástavníkmi. Cez omšu zaodeli Máriu Teréziu plášťom sv. Štefana a opásali ju jeho mečom. Potom ju prímas arcibiskup knieža Imrich Esterházy korunoval za uhorskú kráľovnú. Do pravej ruky jej dal žezlo, do ľavej krajinské jablko a spolu s palatínom Pálffym jej položil na hlavu korunu. V chráme prítomný zvolali : „Vivat Domina et Rex Noster“, pretože ju korunovali ako „kráľa“ a nie ako „kráľovnú“. Potom si kráľovná s korunovačnými insígniami sadla na iný trón vpravo od oltára. ...

Zdroj:

Kód: Vybrať všetko

http://referaty.atlas.sk/vseobecne_humanitne/dejepis/8456/?print=1
A ktej prvej otazke, mohol by to byt Juraj Thurzo. Niesom si celkom isty, radsej si to skus niekde overit :-P
Hossa1881
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

fest dik
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »