Pastiersky list

Diskusie na politické témy...
Vesper
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Pastiersky list

Príspevok od používateľa Vesper »

ako vsetci iste viete ide o dokument napisany dieceznymi biskupmi ktory ma ''pomoct spravnym krestanom v rozhodovani sa ktoru stranu volit''... zaujimal by ma vas nazor na tuto temu ak ste ho niekto nazivo poculi, lebo ja a no a myslim ze je to cista propaganda niektorych slovenskych konzervativnych stran
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

no je to logicke, cirkev je konzervatinva organizacia (relativne:) takze sa jej nazory a postoje, umyselne alebo nie, budu zhodovat s konzervativnymi politickymi stranami.
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

no ale ja som ten list mal moznost pocut a rozhodne to nebolo iba vyjadrovanie nazoru... :? bolo tam frazy ako ''treba volit stranu ktora...'' alebo ''dobry krestan musi volit stranu ktora...'' a toto sa mi zda ako ovplyvnovanie... len preto ze clovek veri v boha predsa nemusi volit strany ktore mu cirkev prikaze... nie som velky zastanca ANO ale v tomto si aj ja myslim ze cirkev by sa mala trochu vzdialit od statu...
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

vesper si este mlady, a nevies o co ide, dobre odlucime cirkev od statu, ale nex na oplatku vyda vsetok majetok co bol za cias nedavno minulych majetkom cirkvi, apod...nejdem dalej pisat OT veci
a k topicu asi tolko
Naozaj je posledný list biskupov neoprávneným zásahom?
Som katolíckym kňazom, a tak aj ja som, podobne ako všetci moji kolegovia, v nedeľu 28. mája čítal pastiersky list biskupov Slovenska k voľbám. Tento stihol rozprúdiť verejnú diskusiu ešte skôr, než bol predstavený veriacim v spomínanú nedeľu. Obzvlášť ma zaujal postoj prof. Kusého v denníku SME pod názvom Ako chutí biskupský chlebíček, preto ponúkam svoju reakciu.

Miroslav Kusý sa na dostatok mediálneho priestoru v denníku SME sťažovať naozaj nemôže, veď jeho reakcie sa čitateľom ponúkajú takmer na každú v spoločnosti diskutovanú tému. Škoda len, že niekedy jeho príspevky vyzerajú ešte viac ideologicky zaťažené, než tých, ktorých si tak rád berie na paškál.
Parlamentné voľby sú dôležitou spoločenskou udalosťou, ktorej výsledky ovplyvnia nielen politickú a ekonomickú budúcnosť Slovenska, ale spoločenský život v celej jeho šírke. Ovplyvnia atmosféru v spoločnosti, nárast či pokles vplyvu štátu na životy každého z nás, určia kurz, ktorým sa spoločnosť pokúsi v budúcnosti uberať, hodnoty, ku ktorým sa budeme hlásiť atď. Podľa Kusého sa voľby týkajú len občanov a občianskych zoskupení. Cirkev nie je politickou organizáciou (čo je samozrejme dobre). Je však inštitúciou, ktorá má nespochybniteľné právo vyjadrovať sa aj k veciam verejným, pretože pôsobí v spoločnosti (a nazdávam sa, že aj pre spoločnosť) a jej členovia sú zároveň občanmi. Medzi Kusého riadkami jasne vidieť túžbu, aby Cirkev prežívala svoju vieru len za zavretými dverami kostolov, bez toho, aby sa mohla čo i len vyjadriť k spoločenským otázkam. Odveká to túžba komunistov...
Kusý sa mýli aj v tom, čo je vlastne pastiersky list. Vníma ho len ako verejné vyjadrenie niekoľkých osôb (biskupov), ktorí zneužili svoje postavenie a vplyv v spoločnosti. Je niečím podstatnejším. Je stanoviskom predstaviteľov inštitúcie, ktorej poslaním je posväcovať (alebo povedané ináč kultivovať) život vo všetkých jeho farbách, aj ten verejný. Áno, Cirkev nevznikla za účelom participácie na politickom dianí krajiny. To však neznamená, že nemôže ponúknuť svojim členom i celej spoločnosti svoj pohľad na spoločnosť, v ktorej žijeme a hodnoty, ktoré pokladá za dôležité pre rozvoj celej spoločnosti. A to aj pred voľbami.
Zdá sa mi, že pod maskou veľkého liberála, je Kusý tým, čím bol vždy. Už vtedy, keď pôsobil ako referent pre výuku marxistickej filozofie, ako vedúci Katedry dejín historického materializmu, či vedúci Ideologického oddelenia Ústredného výboru KSS. Obyčajným marxistom.

P.S.: Biskupský chlebíček za svoje pomenovanie nevďačí tomu, pre koho bol určený, ale miestu odkiaľ pochádza - Podunajským Biskupiciam.
Miroslav Lettrich, štvrtok 1. júna 2006 15:40
http://lettrich.blog.sme.sk/c/50490/Nao ... sahom.html
ganja_rk
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ganja_rk »

nech si vravi co chce,ale cirkev sa nema co pliest do politiky,takmer v ziadnom state sa cirkev nesere do volieb ako tu,proste co ich to zaujima,ktoru stranu a ktoreho politika volit?
ved nazov pol.strany je iba nazov podla mna,vsetci su tam skorumpovany a kradnu kolko sa da,svine jedny :evil:
sundevil
VIP
VIP

preco sa nema starat cirkev do veci ktore sa nas dotykaju? inac okrem toho vsimol si si ze tam nezaznelo ziadne meno politickej strany/hnutia/koalicie ? kazdy si ma sam utvorit nazor koho bude volit
YurY
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa YurY »

Starka vravela ze vraj v kostole farar surovo povedal kto nevoli KDH je nekrestan. Uz ju v kostole asi ani neuvidi, pekne sa na tom nasr.... :twisted: Ale to bol daky extremista ktoreho treba slovne zrazit.
(V den volieb este..matur.popijacku, svadbu brata, prichod kamosa po 3 rokoch a...konci mi elektricenka. Wow! Snad stihnem aspon 1/2)
POiNTER
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa POiNTER »

Cirkev ovplyvnovala myslenie ludi a bude vzdy ovpyvnovat myslenie ludi... je to proste sposob ako si drzat urcitu moc nad ludmi. Vela krat som sa zamyslal nad otazkov, k comu je nam vobec cirkev? ...ale niektori ludia to zrejme potrebuju...pretoze sami by si zrejme nevedeli uvedomit niektore veci...a zrejme by tu bol este vacsi bordel...preto chapem ze cirkev potrebuje mat urcitu kontrolu nad ludmi... (inak ja som bez vierovyznania)...
Ich pristup k volbam mi je preto jasny... osobne si myslim, ze rozumny clovek sa vie rozhodnut aj podla seba, koho volit...no a tym ostatnym, to proste musi niekto nadiktovat :) Cirkev v podstate zneuziva svoje postavenie v spolocnosti.
ganja_rk
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

sundevil napísal:... inac okrem toho vsimol si si ze tam nezaznelo ziadne meno politickej strany/hnutia/koalicie ? kazdy si ma sam utvorit nazor koho bude volit
ved to je jasne ze to nepovedali priamo chodte volit toho a toho ale nepriamym sposobom to "velmi krasne" dali najavo koho ludia maju ist volit
sundevil
VIP
VIP

ganja_rk napísal:ved to je jasne ze to nepovedali priamo chodte volit toho a toho ale nepriamym sposobom to "velmi krasne" dali najavo koho ludia maju ist volit
bolo to opacne, velmi krasne naznacili, podla coho si rozhodne zastupcu do parlamentu nevybrat a to je rozdiel
ganja_rk
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

sundevil napísal:bolo to opacne, velmi krasne naznacili, podla coho si rozhodne zastupcu do parlamentu nevybrat a to je rozdiel
no ja to neviem presne lebo som vtedy nebol v kostole ale oco mi vravel
no a podla mna je jedno ci nepriamo naznacia koho nevolit resp. volit lebo tak ci tak dospejeme k rovnakemu vysledku
kvoco
VIP
VIP

Príspevok od používateľa kvoco »

tak ja som bol v nedelu v kostole, a tiez som sa nestacil cudovat, nevraveli priamo ze mate ist volit KDH, ale aby ste volili stranu ktora sa zaobera krestanskymi hodnotami a podobne, myslim ze starych ludi to moze velmi ovplivnit
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

Pocul som ho nedelu v kostole. A zaver tam bol celkom zaujimavy. Povedane bolo ze mame volit take strany ktore su za zachovanie tradicnych krestanskych hodnot.
Nenieslo sa to v takom zmysle ze musite volit len tu stranu a inu nie.
Dokoncia ani raz tam neodznel nazov hocijakej politickej strany.

A vyzyval ludi k tomu aby sa zucastnili na volbach, co je podla mna dobra vec.
nadl
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nadl »

kvoco napísal:tak ja som bol v nedelu v kostole, a tiez som sa nestacil cudovat, nevraveli priamo ze mate ist volit KDH, ale aby ste volili stranu ktora sa zaobera krestanskymi hodnotami a podobne, myslim ze starych ludi to moze velmi ovplivnit
V mladosti som chodieval do kostola, nakoľko otec hrával na omšiach na organe. Padol mi tam do oka zarámovaný verš evanjelia sv. Matúša,na ktorom bol citát : Kristus začal vyhánať predávajúcich a kupujúcich a inú lotrovskú peleš hovoriac TOTO JE DOM PÁNA. Určite by vyhnal aj farárov aj tých, ktorí ten pastiersky list napísali.
XilleR
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa XilleR »

POiNTER napísal:Cirkev ovplyvnovala myslenie ludi a bude vzdy ovpyvnovat myslenie ludi... je to proste sposob ako si drzat urcitu moc nad ludmi. Vela krat som sa zamyslal nad otazkov, k comu je nam vobec cirkev? ...ale niektori ludia to zrejme potrebuju...pretoze sami by si zrejme nevedeli uvedomit niektore veci...a zrejme by tu bol este vacsi bordel...preto chapem ze cirkev potrebuje mat urcitu kontrolu nad ludmi... (inak ja som bez vierovyznania)...
Ich pristup k volbam mi je preto jasny... osobne si myslim, ze rozumny clovek sa vie rozhodnut aj podla seba, koho volit...no a tym ostatnym, to proste musi niekto nadiktovat :) Cirkev v podstate zneuziva svoje postavenie v spolocnosti.
...myslis, ze co robi cirkev je len preto aby si urzala moc nad ludmi??? ..ze nikomu cirkev nic do zivota neda?
Ali N
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ali N »

Ten list som pocul a v porovnani s tym pred volbami '02 bol ovela miernejsi a vseobecnejsi. Bolo v nom napisane ze co by dana strana mala/nemala presadzovat ale ten popis sedel (aspon podla mna) na viacero stran
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

sundevil to ze tam nezaznelo meno ziadnej politickej strany neznamena ze tym nic nemysleli... velmi jasne tam bolo povedane ze dobry krestan nemoze volit stranu ktora ma v programe uzakonenie registrovanych partnerstiev gayov a lesbiciek, dalej samozrejme ze sa nesmu voli tani strany propagujuce eutanaziu a interupciu... je jasne ze v sporoch kto komu robil viac zle, ci stat cirkvi alebo naopak by sme sa nikam nedostali, lebo je to vec kazdeho jednotlivca z akej strany sa na vec pozrie... tato diskusia ma byt konkretne o pastierskom liste :wink:
sundevil
VIP
VIP

vesper: neviem ako ty, ale ja ako veriaci som tak isto proti tymto veciam ako eutanazia, rovnopravnost gayov a lesbiciek, takze ti mozem garantovat, ze by som v zivote nevolil taku stranu ktora toto xce presadit
okrem toho tam bola neviem kolko krat zopakovana vyzva, aby ludia sli volit
a este jednu vec, ten pastiersky list je napisany tak vseobecne, ze by ho mohli citat pred kazdymi parlamentnymi volbami a stale by bol aktualny, lebo je v nom to co za cim si cirkev stala, stoji a bude stat
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

sundevil napísal:vesper: neviem ako ty, ale ja ako veriaci som tak isto proti tymto veciam ako eutanazia, rovnopravnost gayov a lesbiciek, takze ti mozem garantovat, ze by som v zivote nevolil taku stranu ktora toto xce presadit
okrem toho tam bola neviem kolko krat zopakovana vyzva, aby ludia sli volit
a este jednu vec, ten pastiersky list je napisany tak vseobecne, ze by ho mohli citat pred kazdymi parlamentnymi volbami a stale by bol aktualny, lebo je v nom to co za cim si cirkev stala, stoji a bude stat
ja som tiez veriaci ale jednoducho nesuhlasim so vsetkym co robi cirkev, ja verim v boha nie v cirkev co tu mame lebo si myslim ze je to taka ista institucia ako vsetky ostatne aj ked je v nej velmi vela inteligentnych ludi... len proste mi pride divne ked taka organizacia ako cirkev zasahuje do statnych zalezitosti... taktiez si myslim ze ak je clovek dobry krestan tak pozna hodnoty ktore ma volit
sundevil
VIP
VIP

Vesper napísal:ja som tiez veriaci ale jednoducho nesuhlasim so vsetkym co robi cirkev, ja verim v boha nie v cirkev co tu mame lebo si myslim ze je to taka ista institucia ako vsetky ostatne aj ked je v nej velmi vela inteligentnych ludi... len proste mi pride divne ked taka organizacia ako cirkev zasahuje do statnych zalezitosti... taktiez si myslim ze ak je clovek dobry krestan tak pozna hodnoty ktore ma volit
lenze ak veris v Boha a neveris v cirkev je to s tebou zle, vies ty vlastne co je to cirkev? Ty si jeden z tych co si mysli ze viera patri iba do kostola, a mimo sa mozes spravat ako xces, ale to si na velkom omyle. Potom sa prides raz vyspovedat a aha aky je z teba velky krestan, ak si veriaci tak si veriaci nielen v kostole, ale aj mimo neho
Napísať odpoveď