ak študuješ niečo či sa týka počítačov, tak prečo?

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa sundevil »

krija> povedz mi, bez teorie sa dostanes vies kam? ohladne pocitacov sa jedna vo vela pripadoch o prax, ale su odbory kde su pre ziskanie praxe potrebne teoreticke zaklady a tie neziskas praxou ale studiom
okrem toho skuskove je aspon podla mna dost poucne v tom, ze VS nie je len flakanie, raz pride cas odplaty od profakov a to je prave skuskove
na VS sa nestuduje len jedna vec, napr pri pocitacovych odboroch je casto pridruzena ekonomika pripadne fyzika
takze ked skoncim VS tak mam za sebou urcity pocet predmetov a nejaky rozhlad ktorym nie som limitovany na jednu stranu, a ked skoncim strednu? no ak je to gymnazium mozem ist robit vsetko a nic, lebo o vsetkom som sa ucil ale vlastne nic poriadne, taka OA, povacsine dievca moze ist robit uctovnicku, lebo ma ucto v malicku
po ukonceni prveho a druheho stupna VS ma kazdy moznost ist este aj na treti stupen VS vzdelania, a povedz mi ked pridem na pohovor so spinou pred a za menom, a nemalymi skusenostami zo skoly, tak ma budu urcite inak brat ako niekoho kto prave skoncil strednu s maturitou

edit ako uz povedal audiotrack, tak len doplnim, skus si zistit kolko VS vzdelanych ludi sa zamestana do 1 roka od skoncenia skoly a potom nieco vrav, je to bez par par percent 100
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

audiotrack,,
netvrdím, že to nemá svoje pre, ale s jazykmi nemáš celkom pravdu. veľa mojich priateľov je teraz v írsku, a nevedeli ani slovo po anglicky. VW a.s. BA ich pripravilo po praktickej stránke a teraz zarábajú love a učia sa jazyk-prakticky. ty môžeš 4 alebo 5 rokov na strednej + vysoká /spolu 10/frázovať s profákom, lektorom, alebo ešte komunistickým dekanom, ktorý vie len rusky :arrow: netvrdím, že nevieš anglicky, ale nebudeš sa vedieť tak dobre dohovoriť ako on počas jedného roka pobytu v zahraničí.
no a teraz sundevil: akú prácu? podradnú vzhľadom na vzdelanie. mám kolegov a kolegyne s VŠ. sú profesne aj platovo na tej istéj úrovni ako ja /maturita+kurzy a školenia/ sú nútení prijať tú prácu, ktorú by možno zvládli aj ľudia so základným vzdelaním. preto asi odchádzajú do zahraničia :idea:
tí vysokoškoláci, ktorí práve skončia, a počas štúdia nikde nepracovali, a rodičia mleli z posledného - finančne, len aby doštudovali ich deti, si nemôžu dovoliť zostať nezamestnaní a preto príjmu akúkoľvek prácu.

a aby si získal rozhľad nato nepotrebuješ fakt chodiť do školy, ak ťa niečo zaujíma tak to nájdeš aj na webe, v knižnici......

PS: a myslím, že ste očitý príklad toho čo som tvrdil. bohužial ste začali teoretizovať :arrow: 1. zlá vlastnosť VŠ. prax je na /hlavne/ SLOVENSKU iná. BOHUŽIAĽ.
koľko vysokoškolsky vzdelaných ľudí si po promócii nájde na Slovensku primerané pracovné miesto a s odpovedajúcim platom? toto sa v štatistikách nedočítate. je to ledva 10%

Želám vám všetkým, aby ste boli medzi nimi, úprimne.
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

krija napísal:koľko vysokoškolsky vzdelaných ľudí si po promócii nájde na Slovensku primerané pracovné miesto a s odpovedajúcim platom? toto sa v štatistikách nedočítate. je to ledva 10%

Želám vám všetkým, aby ste boli medzi nimi, úprimne.
kazdy si najde take miesto na ake ma. jednoducho nemozme cakat ze pri tej kvalite "inzinierov" ktoru produjujeme, budeme mat plnu zamestnanost... ak je clovek dobry tak si to fajne miesto zozenie
sundevil
VIP
VIP

mastermind napísal:kazdy si najde take miesto na ake ma. jednoducho nemozme cakat ze pri tej kvalite "inzinierov" ktoru produjujeme, budeme mat plnu zamestnanost... ak je clovek dobry tak si to fajne miesto zozenie
presne tak, kazdy si najde miesto podla toho aku skolu skoncil, ak niekto skonci taku ekonomiku na drevarskej vo zvolene, nemoze cakat ze ked si budu mat vybrat medzi nim a napr studakom z nejakej ekonomickej uni takze si vyberu jeho, dufam ze si to ludia uz uvedomia, nestaci sa pozerat na to co studujem, ale aj kde studujem, lebo povedzme si to otvorene, niektore, teda hlavne tie novootvorene VS velkou kvalitou neoplyvaju
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

sundevil napísal:presne tak, kazdy si najde miesto podla toho aku skolu skoncil, ak niekto skonci taku ekonomiku na drevarskej vo zvolene, nemoze cakat ze ked si budu mat vybrat medzi nim a napr studakom z nejakej ekonomickej uni takze si vyberu jeho, dufam ze si to ludia uz uvedomia, nestaci sa pozerat na to co studujem, ale aj kde studujem, lebo povedzme si to otvorene, niektore, teda hlavne tie novootvorene VS velkou kvalitou neoplyvaju
nemal som ani na mysli rozdiely medzi univerzitami ako rozdiely medzi studentami. skoly si studentov drzia. a casto skolu koncia ludia co by ju normalne nedokoncili. pridu na par konkurzov ani na jednom neuspeju a potom sa stazuju.
sundevil
VIP
VIP

mas pravdu, skoly naberu kopec ludi a potom
1/ vyhodia odpad po 1 rocniku, co staci aby zhrabli za nich slusne dotacie
2/ nechaju ich vela prejst takpovediac zadarmo, studujem uz 5. rok a tento rok sa mi prvy krat stalo, ze nam jednu skusku takpovediac odpustila profka a dala nam skusku za pracu na cviceniach, sice som cely semester makal ako kon, ale predsalen nemusel som ist na skusku
poznam veru ludi, co sa tak flakaju, maximalne si nejaky rocnik zopakuju, ale ked nakoniec skoncia, maju ten isty papier co ja
ttt4
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ttt4 »

Krija mas pravdu hlavne s tou praxou ale to ked povies, ze vsetko sa mozes naucit z netu a z kniziek to je sice pekne ale minimum ludi sa k tomu dokaze prinutit a ked si na vyske tak si proste prinuteny dalsia vec je titul nehovorim ,ze je to to najdolezitejsie ale ked niekde robis dlhsie a mas iba maturitu tak mas vo vacsine spolocnosti isty strop za ktory ta nepustia aj keby si sa rozkrajal.
Niektori ludia su velmi sikovny a ten titul proste nepotrebuju a aj vela zarabaju ale je proste fakt ze ludia z VS vzdelanim zarabaju viac ako zo SS vzdelanim.
O to ze by som sa nezamestnal sa nebojim chodim na FIIT a ak tam vydrzim dokonca tak mam nie 10 ale 90% sancu ze si najdem flek ,ktory bude poriadne ohodnoteny.Samozrejme ze su na Slovensku vysoke skoly ktore chrlia ludi z diplomami ktory sa neuplatnia ,ale to je ich problem ze si vybrali lahsiu vysoku aby mali titul a potom ako ty hovoris maju tak 10 percentnu sancu byt adekvatne ohodnoteny.
Vsetko je individualne a ten kto je sikovny ten sa nestrati, ale VS vzdelanie moze do mnohych firiem otvorit dvere a to je fakt.
:wink:
PS:Ja prajem ludom ako krija aby si za 10-20 rokov nepovedali ze si tu vysku mohli spravit.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

good, sebavedomie vám nechýba, a ste aj optimisticky naladení.
o realite sa presvedčíte sami. :wink:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

o realite som sa uz presvedcil a obe ma svoje pre a proti

1) mam VS nemam prax
Pobeham par konkurzov na pracu zvacsa v administrative - prax v obore nepotrebujem, zato diplom je pri takychto konkurzoch polovica uspechu

2) nemam VS mam prax
Takmer moj priklad (nema som ani tu prax :] ). Prisiel som na konkurz kde som ukazal v teste ake take teoreticke znalosti zo studia na VS. Dalej som odprezentoval znalost jazyk a voala mam pracu kde nadobudnem 2+ rocnu prax a uz ten diplom az tak potrebovat nebudem (kedze som ho nepotreboval ani teraz)

suma sumarum: Podla toho aky obor chce studovat, tak sa zariadi. Niekde si bez diplomu ani neprdnete, inde zase prax prevazi akekolvek teoreticke vzdelanie. Vystudovana vysoka skola je pre zamestnavatela dokazom, ze som sa prinutil 5 rokov ucit a mam za seba zodpovednost.
miko6
Amateur
Amateur

:o

Príspevok od používateľa miko6 »

nechapem co sa tu riesi...
ked to berete globalne, tak nemozte porovnavat ludi s VS a bez nej..

aj ja mam kamarata ktory ledva dokoncil strednu a teraz sa vala v prachoch. ale mam aj takych (a je ich dost) ktori robia prinajlepsom na stavbe,v inom pripade behaju po urade prace ... oproti tomu ludia s VS najdu ovela skor miesto,maju vysoku sancu(oproti ludom so strednou sa ta sanca ani neda porovnavat) ze najdu job ktory ich uspokoji (ci uz financne,alebo podla zaujmov)

ked si clovek spravi vysoku skolu, nemoze tym nic pokazit... robit sa da aj pri skole, a mozno ju v zivote bude raz potrebovat... lebo jazyk vie dnes uz kazdy "tupec", a vacsina zamestnani , pri ktorom ocakavate karierny rast ma ten "strop" za ktory sa bez titulu jednoducho neda..

cize ano, je to zvacsa o schopnostiach a o stastí, ale s vysokou skolou toho stastia treba menej.
Napísať odpoveď