dynamicka IP = verejnej IP?
dynamicka IP = verejnej IP?
Je dynamicka IP aj verejna IP? Zaujima ma to preto, lebo by som chcel s kamosom hrat cez net Fifu. Ja ale nemam verejnu IP, tak by som chcel vediet, ci nam to pojde. Vlastne ani neviem, ci ma on dynamicku. On ma nejake pripojenie cez Orange kartu. Viete mi poradit, pls?
Praveze ja chcem hrat takto, nie cez hamachi. Pretoze mi hamachi nejde. Pozri temu, co som zalozil tu: http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=52194
-
mastermind
VIP
ludia,kto stale nechape adresovanie IP odporucam tento Dusanov clanok
http://doodeetoo.ziak.sk/akonato.php?te ... dresovanie
male zhrnutie:
1. na zistenie IP adresy vasej sietovej karty zadajte do prikaz oveho riadku prikaz "ipconfig"
2. nasledne si to porovnajte s tymto oborom
ak mate niektoru z tohto rozsahu,mate neverejnu IP adresu
Avsak,treba si uvedomit,ze aj ked mate na sietovom rozhrani neverejnu IP, mozete sa navonok voci ostatnemu svetu tvarit ako s verejnou IP, ide o pripady,ked vam provider forwarduje(presmerovava) vsetky porty z nejakej jeho verejnej IP.
Tak to mam riesene aj ja. Som na LAN sieti,mam neverejnu IP,ale provider na mna forwaruje vsetky porty z jednej z jeho verejnych IP,ktore ma on pridelene, takze prakticky ja mam verejnu IP, ktora je v sieti internetu jedinecna.
No a kto nechape rozdiel medzi dynamickou a statickou, tak
dynamicka - IP sa vam meni spravidla vzdy pri restarte PC (pri restarte sietoveho rozhrania) - toto je vacsinou u ADSL.
staticka - mate IP adresu stale rovnaku
http://doodeetoo.ziak.sk/akonato.php?te ... dresovanie
male zhrnutie:
1. na zistenie IP adresy vasej sietovej karty zadajte do prikaz oveho riadku prikaz "ipconfig"
2. nasledne si to porovnajte s tymto oborom
Kód: Vybrať všetko
Súkromný adresný obor špecifikovaný v RFC 1918 je definovaný nasledujúcimi troma blokmi adries:
10.0.0.0/8 – sieť triedy A s 24 bitmi hostiteľa, ktoré môžu byť použité pre vytváranie podsietí; rozsah platných adries: 10.0.0.1 — 10.255.255.254
172.16.0.0/12 – dá sa predstaviť ako blok 16 sietí triedy B; rozsah platných adries: 172.16.0.1 — 172.31.255.254
192.168.0.0/16 – dá sa predstaviť ako blok 256 sietí triedy C; rozsah platných adries: 192.168.0.1 — 192.168.255.254Avsak,treba si uvedomit,ze aj ked mate na sietovom rozhrani neverejnu IP, mozete sa navonok voci ostatnemu svetu tvarit ako s verejnou IP, ide o pripady,ked vam provider forwarduje(presmerovava) vsetky porty z nejakej jeho verejnej IP.
Tak to mam riesene aj ja. Som na LAN sieti,mam neverejnu IP,ale provider na mna forwaruje vsetky porty z jednej z jeho verejnych IP,ktore ma on pridelene, takze prakticky ja mam verejnu IP, ktora je v sieti internetu jedinecna.
No a kto nechape rozdiel medzi dynamickou a statickou, tak
dynamicka - IP sa vam meni spravidla vzdy pri restarte PC (pri restarte sietoveho rozhrania) - toto je vacsinou u ADSL.
staticka - mate IP adresu stale rovnaku
-
mastermind
VIP
verejna nemoze byt dynamicka. verejna je preto verejna, ze je len tvoja a si nou kedykolvek identifikovatelny.hojko napísal:mastermind: Napriklad ADSL - pri reconnecte mas inu IP a dostavas verejnu IP (ale teoreticky ked je dynamicka, tak je mozno aj vzdy verejna, ci nie).
verejna je taka ktora je staticka a zaroven mas vsetky porty naforwardovane. dynamicka nemoze byt verejna (aj keby si mal naforwardovane porty)
NESUHLASIM. preco by verejna nemohla byt dynamicka? ved raz je moja ( a len moja ) adresa jedna, na dalsi den po spusteni PC mozem mat jedinecnu adresu inu.mastermind napísal:verejna nemoze byt dynamicka. verejna je preto verejna, ze je len tvoja a si nou kedykolvek identifikovatelny.
verejna je taka ktora je staticka a zaroven mas vsetky porty naforwardovane. dynamicka nemoze byt verejna (aj keby si mal naforwardovane porty)
ved kvoli tomuto existuju sluzby ako napriklad dydns, alebo no-ip. ( ponukaju sice aj ine sluzby) avsak jednou zo sluzieb je tzv. zachovanie pristupu na server.
priklad, urobis si doma ftp server, no mas dynamicku verejnu IP.
vzdy musis kamosovi nahlasit aktualnu IP. elegantnejsie riesenie je to,ze sa zaregistrujes na no-ip.info.zaregistrujes sa pod menom napriklad mojeftp.no-ip.info stiahnes si ich program, ktory pri restarte sietoveho rozhrania odosle na no-ip.info server informaciu o tvojej aktualnej IP adrese a uzivatel ktorych chce k tebe pristupit nemusi vediet tvoju aktualnu IP ale staci mu vediet meno hosta, ktorym je v tomto ukazkovom pripade mojeftp.no-ip.info
vidim,ze stale nechapete tento princip.
Verejna moze byt bez problemov dynamicka. Je to velmi caste napr pri DSL. Ja mam so susedom napolovicku net DSL. U mna je teda dsl modem s routerom. Ten router sa pre internet identifikuje jedinecnou IP adresou. Ale vzdy ked router resetnem (napriklad kvoli zruseniu casoveho limitu na rapidshare) prideli mu DHCP server novu IP adresu.
Takze pre internet je viditelna iba IP adresa routera. No a router nam zaroven roby malu LANku. To som si nakonfiguroval manualne. Takze mame obidvaja staticke IP, ale su neverejne.
Takze pre internet je viditelna iba IP adresa routera. No a router nam zaroven roby malu LANku. To som si nakonfiguroval manualne. Takze mame obidvaja staticke IP, ale su neverejne.
-
mastermind
VIP
verejna dynamicka ip je pi*ovina. naco mi je taka ipcka ked nemozem ani uvazovat o pevnom dns zazname? tvoj pc je pristupny z vonku ale stale pod inou ip... skus na niecom takom vybudovat nejaky server... proste hovadina...ponkal napísal:NESUHLASIM. preco by verejna nemohla byt dynamicka? ved raz je moja ( a len moja ) adresa jedna, na dalsi den po spusteni PC mozem mat jedinecnu adresu inu.
ved kvoli tomuto existuju sluzby ako napriklad dydns, alebo no-ip. ( ponukaju sice aj ine sluzby) avsak jednou zo sluzieb je tzv. zachovanie pristupu na server.
priklad, urobis si doma ftp server, no mas dynamicku verejnu IP.
vzdy musis kamosovi nahlasit aktualnu IP. elegantnejsie riesenie je to,ze sa zaregistrujes na no-ip.info.zaregistrujes sa pod menom napriklad mojeftp.no-ip.info stiahnes si ich program, ktory pri restarte sietoveho rozhrania odosle na no-ip.info server informaciu o tvojej aktualnej IP adrese a uzivatel ktorych chce k tebe pristupit nemusi vediet tvoju aktualnu IP ale staci mu vediet meno hosta, ktorym je v tomto ukazkovom pripade mojeftp.no-ip.info
vidim,ze stale nechapete tento princip.
Jasne mas pravdu na server to nie je ... Ale kto by si robil server na domacom nete (teda kto seriozny) ??? Ak chcem mat server tak normalny hosting. A tam je to uz urcite staticka IP.mastermind napísal:verejna dynamicka ip je pi*ovina. naco mi je taka ipcka ked nemozem ani uvazovat o pevnom dns zazname? tvoj pc je pristupny z vonku ale stale pod inou ip... skus na niecom takom vybudovat nejaky server... proste hovadina...
Ale pre normalny domaci net moze byt dynamicka adresa aj velka vyhoda (time limit rapidshare)
ak by som chcel budovat server, tak vyuzijem vyssie spominane sluzby (dydns, no-ip.info...) avsak uchylil by som sa k tomuto len pri domackych serveroch atd...mastermind napísal:verejna dynamicka ip je pi*ovina. naco mi je taka ipcka ked nemozem ani uvazovat o pevnom dns zazname? tvoj pc je pristupny z vonku ale stale pod inou ip... skus na niecom takom vybudovat nejaky server... proste hovadina...
ak budem robit kmercny server,alebo server firmy,tak budem od mojho ISP ziadat staticku verejnu IP, avsak to je uz samozrejmost.
ja mam v robote DSL od telecomu, moj router ma vzdy pri reboote inu IP, tato IP je vzdy verejna.
podla mna hlavny dovod,preco sa vyuzivaju dynamicke vrejne IP je ten,ze provider ma viac klientov ako moze pridelit IP adries. cize napriklad klientov ma 10000 ale rezervovanych aktivnych IP adries ma len 8000 tak ich prideluje dynamicky podla toho kto sa prihlasi. samozrejme treba mat aj nieco v rezerve,ale az do takej hlbky nepoznam svet ISP.
ja len tolko poznamenam,ze uzivatelia DLS mozu byt radi,ze ich router dostava verejnu IP. aspon si mozu forwardnut urcity port, ktory potrebuju na svoj PC.
V podstate malo kto ma verejnu IP aj ked to sice tak vyzera ale nieje to tak. Neviem presne ako to funguje u DSL ale ani tam urcite nema nikto verejnu IP v pravom slova zmysle.
Najprv vas vyvediem z omilu. Ak mate pridelenu staticku ci dinamicku IP a administrator vam pridelil FULL PORT FORWARDING tak mate aj tak stale len sukromnu IP, respektive sa na nu nevie dostat nikto. Ak sa na vas chce niekto pripojit tak musi zadavat IP adresu server (gateway) a nasledne ten na zaklade pozadovaneho portu poziadavku presmeruje na vas. Cize verejnu IP ma len server (gateway, router...).
Dalej tu boli spominane IPcky zacinajuce na 10, 192 a 172. Tieto cisla sa pouzivaju v prvom oktete IP adresy za routrom podla vseobecnych pravidiel. Ale pokial sa tieto pravidla nedodrzia, respektive admin si moze nastavit IPcky ake chce tak potom hociaka IPcka moze byt aj verejna aj sukromna. Cize kvazy z tvaru IP sa neda na 100% zistit aka to je adresa (vinimku tvoria paru adries so specifickou funkciou).
A tak isto jedna IPcka moze byt pre istu cast verejna a pre druhu cast ludi nedostupna. Proste vzdy musi platiti pravidlo, ze verejna IPcka musi byt aj jedinecna v tej danej sieti. Preto existuje mnoho sluzieb uz tu spominanych. Ale ak chcete mat skutocnu verejnu IP tak si nainstalujte HAMACHI a nech ste kdekolvek tak v sieti hamachi mate jedinecnu IPcku a zaroven aj 100% verejnu.
AppleBred - vies ty vobec co vsetko taky server zahrna? Ved mas aj herne servre. Preco by si dakto nemohol chciet doma urobit server napr. na Counter Strike a zahrat s kamosmi?
Najprv vas vyvediem z omilu. Ak mate pridelenu staticku ci dinamicku IP a administrator vam pridelil FULL PORT FORWARDING tak mate aj tak stale len sukromnu IP, respektive sa na nu nevie dostat nikto. Ak sa na vas chce niekto pripojit tak musi zadavat IP adresu server (gateway) a nasledne ten na zaklade pozadovaneho portu poziadavku presmeruje na vas. Cize verejnu IP ma len server (gateway, router...).
Dalej tu boli spominane IPcky zacinajuce na 10, 192 a 172. Tieto cisla sa pouzivaju v prvom oktete IP adresy za routrom podla vseobecnych pravidiel. Ale pokial sa tieto pravidla nedodrzia, respektive admin si moze nastavit IPcky ake chce tak potom hociaka IPcka moze byt aj verejna aj sukromna. Cize kvazy z tvaru IP sa neda na 100% zistit aka to je adresa (vinimku tvoria paru adries so specifickou funkciou).
A tak isto jedna IPcka moze byt pre istu cast verejna a pre druhu cast ludi nedostupna. Proste vzdy musi platiti pravidlo, ze verejna IPcka musi byt aj jedinecna v tej danej sieti. Preto existuje mnoho sluzieb uz tu spominanych. Ale ak chcete mat skutocnu verejnu IP tak si nainstalujte HAMACHI a nech ste kdekolvek tak v sieti hamachi mate jedinecnu IPcku a zaroven aj 100% verejnu.
AppleBred - vies ty vobec co vsetko taky server zahrna? Ved mas aj herne servre. Preco by si dakto nemohol chciet doma urobit server napr. na Counter Strike a zahrat s kamosmi?
Ale ved ja som pisal ze ak ches robit nieco seriozne tak si nebudes budovat server na beznom domacom internete. Nechapem co sa ti na tom nezda. A problem hrania s skamaratmi sa da riesit napr s Hamachi. Ak mas v plane spravit si doma stabilny herny server pristupny s internetu napriklad na CSS so vsetkym co ktomu patri, tak to tiez asi nebudes robit na beznom internetovom pripojeni od ST. (alebo si zozeniem providera ktory dava verejne staticke IP)SSPPYY napísal:AppleBred - vies ty vobec co vsetko taky server zahrna? Ved mas aj herne servre. Preco by si dakto nemohol chciet doma urobit server napr. na Counter Strike a zahrat s kamosmi?
to je snad uplne normalne. V ziadnej sieti nemozu byt predsa dve rovnake IP adresy.SSPPYY napísal:Proste vzdy musi platiti pravidlo, ze verejna IPcka musi byt aj jedinecna v tej danej sieti
Neviem co presne si predstavujes ty pod verejnou IP ale pokial sa nemylim tak ju mam vtedy ak je IP mojho pocitaca (routera) pridelena od providera ta pod ktorou som viditelny aj na internete. A presne takto to na mojom DSL funguje. Adresa mojho routera je verejna.SSPPYY napísal:V podstate malo kto ma verejnu IP aj ked to sice tak vyzera ale nieje to tak. Neviem presne ako to funguje u DSL ale ani tam urcite nema nikto verejnu IP v pravom slova zmysle.
To je aj dovod preco funguje ten "trik" s rapidshare. Jednoducho rapid si loguje moju IP a nedovoly mi znej tahat skor ako uplynie time limit. Tym ze resetnem router pridely mi DHCP server jedno z volnych IP adries ktoru ma moj provider k dispozicii. Pre rapidshare (a cely internet) som teda vlastne uplne ine PC a dovoly mi tahat.
-
jjhacker
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Tak vam poviem "verejna - dynamicka" IP neexistuje - nezmysel (jablkozemiak), to ze sa vam stava ze po reboote routra mate inu IP je len bordel providera, jeho nastavenia a adresneho priestoru na LAMe.
nie je pravda, ak je admin lama a nastavi na net niektoru z private IP tak mu ju ziadny router nepreroutuje! Aspon ziadny solidny router, mozno nejaka china by aj to zvladla. (shit happens) - hocijaka IP nemoze byt verejna, to by bol dobry bordel, internet by fungoval ako lokalka s milionmi PC v jendej koliznej domene. More info: http://en.wikipedia.org/wiki/Private_IP_addressalej tu boli spominane IPcky zacinajuce na 10, 192 a 172. Tieto cisla sa pouzivaju v prvom oktete IP adresy za routrom podla vseobecnych pravidiel. Ale pokial sa tieto pravidla nedodrzia, respektive admin si moze nastavit IPcky ake chce tak potom hociaka IPcka moze byt aj verejna aj sukromna. Cize kvazy z tvaru IP sa neda na 100% zistit aka to je adresa (vinimku tvoria paru adries so specifickou funkciou).