http://www.aktuality.sk/spravy/zahranic ... as-nacizmu
Som videl pár dokumentov o tom, ako po vojne (II. WW) Cirkev pomáhala nacistom s ich útekom do Južnej Ameriky a pod....30.06.2006 18:57 - VATIKÁN
Vatikán sprístupní doteraz utajované archívne dokumenty z čias pontifikátu pápeža Pia Xl.
V piatok to oznámili oficiálne zdroje, pričom historici ich budú môcť začať skúmať od 18. septembra. Ide o zaujímavé medzivojnové obdobie od 6. februára 1922 do 10. februára 1939, ktoré môže lepšie vysvetliť niektoré kroky Svätej stolice počas nástupu nacizmu.
V roku 2003 Vatikán na zásah pápeža Jána Pavla ll. sprístupnil bádateľom milióny dokumentov zo svojich archívov z obdobia 2. svetovej vojny. Katolícka cirkev je často obviňovaná, že jej hierarchia urobila veľmi málo na záchranu židov pred holokaustom a mala v medzivojnovom období ráznejšie vystúpiť proti nacistickej ideológii.
Najnovšie sprístupnené dokumenty preto môžu objasniť napríklad okolnosti príprav encykliky Pia Xl odsudzujúcej rasizmus a nacizmus "Humani Generis Unitas". Pápež však zomrel ešte pred jej dokončením, a preto nebola nikdy oficiálne zverejnená.
Zdroj : Webnoviny, Foto: TASR, Ilustračné
Bolo podľa Vás konanie cirkvi legálne ? Alebo inak, bolo to s cirkevným poslaním ?
Nemali byť pohlávari odsúdení ? Z toho rezultovalo o pár rokov konanie Mosadu v Argentíne (kto uhádne o čo ide je king)
Bola vtedajšia / dnešná cirkev tak proti židom, že by bola / je ochotná pomáhať "náckom"
Je cirkev vôbec svätá ?
Veľmi ma táto vec zaujíma, kedže som prezrel pár dokumentov, čítal články, učivo v škole a pod...
Pls. len inteligentné odp.