Ktoru politicku stranu by ste volili? + Povolebna diskusia!
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Ale ved je to ich praca. A my tym, ze platime dane, im davame chlieb. Oni si to proste vybrali. Co ostatne cakate od profesionalneho vojaka? Ze bude cely den sediet v kasarniach, lestit svoju zbran, upratovat postel a cakat, kedy sa vyskytne nejaka povoden, aby mohol ist nakladat pieskove vrecia? Toto je ich skutocna robota.Aryan Angel napísal:Okrem toho to stoji tiez nejake tie miliony ale ak im to p4ra zaplati zo svojho nemam problem, nech si vojaci idu zarobit..(co je hlavny dovod preco tam chodia)
A s tym Bushom a pchanim sa do zadku, ako vela ludi s oblubou zvykne kecat. To, ze si v NATO a EU prinasa prava, moznosti, ale aj nejake zavazky a povinnosti a Slovensko si to plni, ako jeden z nich.
Stiahnutie nasich vojakov z Iraku vnimam pozitivne, nakolko tam imho od zaciatku nemali co hladat. A s tym Bushovym zadkom v suvislosti s Dzurindom to vyssie t0m4s3 pomenoval presne- s ohadlom na nasu servilnost voci amikom to vnimam rovnako...
BTW. bolo tu spomenute NATO. Rad by som pripomenul, ze akcia do Iraku nemala s NATOm nic spolocne... jednotky NATO byvaju v Iraku nasadzovane az teraz, ked plnia rozne misie v sulade s mandatom podpory reformy a budovania irackych bezpecnostnych sil, t.j. NATO je zainteresovane do vycviku, vybavenia a technickej pomoci, nie do bojovych operacii. Inymi slovami, USA & Co. sa tam silou mocou tlacili zvrhnut Saddamov rezim- bez ohladu na dovody, ktore sa nikdy nepotvrdili, no akonahle sa ukazalo, ze jednoduhsie je vojnu zvitazit ako v krajine nastolit mier, zrazu treba dat do kopy vsetky hlavy, ruky, nohy sveta... samozrejme o5 pod vedenim USA, ktorych najviac vojakov strazi loziska ropy, aby im ich domorodci nezapalovali.
Svojich vojakov uz stiahli krajiny ako Spanielsko, Taliansko, Japonsko etc. Uz vcera bolo neskoro, aby sme tak urobili aj my.
BTW. bolo tu spomenute NATO. Rad by som pripomenul, ze akcia do Iraku nemala s NATOm nic spolocne... jednotky NATO byvaju v Iraku nasadzovane az teraz, ked plnia rozne misie v sulade s mandatom podpory reformy a budovania irackych bezpecnostnych sil, t.j. NATO je zainteresovane do vycviku, vybavenia a technickej pomoci, nie do bojovych operacii. Inymi slovami, USA & Co. sa tam silou mocou tlacili zvrhnut Saddamov rezim- bez ohladu na dovody, ktore sa nikdy nepotvrdili, no akonahle sa ukazalo, ze jednoduhsie je vojnu zvitazit ako v krajine nastolit mier, zrazu treba dat do kopy vsetky hlavy, ruky, nohy sveta... samozrejme o5 pod vedenim USA, ktorych najviac vojakov strazi loziska ropy, aby im ich domorodci nezapalovali.
Svojich vojakov uz stiahli krajiny ako Spanielsko, Taliansko, Japonsko etc. Uz vcera bolo neskoro, aby sme tak urobili aj my.
ROFL, odkedy o svojich misiach rozhoduju samotni vojaci (nezijeme vo vojenskej diktature)? Pre istotu, "O vyslani ozbrojenych sil mimo uzemia SR rozhoduje vlada na zaklade navrhu, ktory predklada minister obrany. Cas, na ktory su ozbrojene sily vyslane mimo uzemia SR, je urceny trvanim mandatu pre danu misiu. O kazdej zmene mandatu misie a o zmene uzemia mimo SR, na ktore boli ozbrojene sily vyslane, rozhoduje vlada alebo NR SR..." (Zak. c. 321/2002 o ozbrojených silách Slovenskej republiky Z.z.).Linkman napísal:a čo tak sa spytat vojakov či tam chcu byť ?
-
XilleR
Medium Professional
Je to z casti dobre z casti nie ...mam dvoch dobrych kamosov, co tam boli a mali by ist zas. Pre nich je to z financneho hladiska veeelmi vyhodne, no ich rodiny dost trpia a su v neustalom strachu. Rozpraval som s jednym a nepaci sa mu moc ze ich chcu staihnut ...takto mozno pojdu na mierove misie do afriky alebo inam ..u nas ako vojaci NIC nezarobiaHolubar napísal:Vojaci z Iraku spat domov. Povazujem to za prvy pozitivny krok tejto vlady. Slota si to vyjadrenie mohol sice radsej usetrit, ale z casti mu davam za pravdu.
tak na taketo sa musime dusevne pripravit
Mečiar: Lexa musí byť rehabilitovaný
http://www.sme.sk/clanok.asp?rub=online_zdom&cl=2790481
clovek co by bol inde odsudeny na XX rokov basy je u nas chudacik
Mečiar: Lexa musí byť rehabilitovaný
http://www.sme.sk/clanok.asp?rub=online_zdom&cl=2790481
clovek co by bol inde odsudeny na XX rokov basy je u nas chudacik
-
vendo
Guru
t0m4s3 napísal:Ja vobec nie som hrdy na to, ze nasi vojaci riskuju zivoty, aby sa mohol Dzurinda vopchat Bushovi do zadku...
BTW: uz tu novu vladu tak nezatracujte a cakajte co spravi lebo kym nic nespravila tak nemozete NIC hovorit iba sa domnievat a demoralizovat a OBLBOVAT tych co o tom nevedia nic...
Mozem sa opytat, odkial si na toto prisiel? Odchadzajuca garnitura, najma SDKU a KDH stavali na Lexovi volebnu agendu pred volbami 98, 8 rokov mali k dispozicii rezorty vnutra i spravodlivosti a napriek tomu bol Lexa sudmi oslobodeny vo vsetkych 11 kauzach. Samotni vysetrovatelia v niektorych pripadoch anonymne potvrdzovali, ze mnohe kauzy boli motivovane vylucne politicky a ze inak ako skoncili skoncit ani nemohli. Nuz a pokial ide o amnestie, o tom tu uz bola rec par stran dozadu...sundevil napísal:... clovek co by bol inde odsudeny na XX rokov basy je u nas chudacik
asi preto nebol, lebo sudy su nezavisle ako v kazdej demokratickej republike, takze politicka moc nemoze povedat odsudzuje sa na XX rokov bez procesu, a tu nastupuje najslabsi clanok: ludsky faktor > sudca
kazdy to vie, ked zaplatis sudcovi tak si volny, korupcia najhrubsieho zrna, okrem toho stranicky sudruhovia sudcovia, ako moze kamarat odsudit kamarata? ved boli predsa spolu v strane, po 89tom mali byt vsetci sudcovia vymeneny a bol by pokoj, ale na to nebola odvaha, takze trpime tym vsetci doteraz, od zbytocnych prietahov v konaniach az po neobjektivne rozhodnutia sudcov
si myslis ze preco chce fico/nepriamo, slota a meciar priamo zrusit specialnu prokuraturu a specialny sud? ved oni sa toho boja ako cert kriza
kazdy to vie, ked zaplatis sudcovi tak si volny, korupcia najhrubsieho zrna, okrem toho stranicky sudruhovia sudcovia, ako moze kamarat odsudit kamarata? ved boli predsa spolu v strane, po 89tom mali byt vsetci sudcovia vymeneny a bol by pokoj, ale na to nebola odvaha, takze trpime tym vsetci doteraz, od zbytocnych prietahov v konaniach az po neobjektivne rozhodnutia sudcov
si myslis ze preco chce fico/nepriamo, slota a meciar priamo zrusit specialnu prokuraturu a specialny sud? ved oni sa toho boja ako cert kriza
Aha, teraz na kazdy vyrok sudu, ktory sa nam nepaci sa mame pozerat tymto sposobom? Uff,... Budme radi, ze sudne procesy nerozhoduje taktora politicka moc ale nezavisle, alebo ak chces "nezavisle" sudy. Oslobodit vsak cloveka vo vsetkych 11 kauzach nemoze byt nahoda, pricom ak z kruhov samotnych vysetrovatelov prenikali informacie, ze tie kauzy su motivovane viac politicky ako vecne, myslim, ze nie je o com. Napr. Lipsic z pozicie ministra spravodlivosti podaval v niekolkych pripadoch Lexovych kauz mimoriadne dovolanie na Najvyssi sud SR. Ono v Lexovych kauzach nerozhodoval jeden sudca... si zober, ze proces zacina na Okresnom sude (1 sudca- samosudca), ak nerozhodne podla predstav prokuratora, ten podava odvolanie na Krajsky sud (senaty 3 sudcov), ak sud opat nerozhodne podla predstav prokuratora, v mimoriadnych dovodoch je mozne dovolanie na Najvyssi sud (senaty zlozene z 3 alebo z 5 sudcov). Teraz si to vynasob dajme tomu iba polovicou kauz, v ktorych bol Lexa oslobodeny a vyjde ti, ze Lexovi by sa muselo podarit uplatit min. 42 sudcov. Budme realisti...sundevil napísal:asi preto nebol, lebo sudy su nezavisle ako v kazdej demokratickej republike, takze politicka moc nemoze povedat odsudzuje sa na XX rokov bez procesu, a tu nastupuje najslabsi clanok: ludsky faktor > sudca...
Pokial sa jedna o zvysok, iste, sudy, najma s ohladom na prietahy v konani nepracuju idealne, ale to snad nechces pouzivat ako argumnent v kauzach Lexu. Co sa Specialneho sudu/prokuratury tyka, boli kontroverzne od samotneho vzniku a dnes su aj odbornou verejnostou kritizovane najma preto, ze sa tam dostavaju kauzy napr. za 10.000_ovi uplatok, t.j. jeden den pojednavania takehoto sudu stoji niekolkonasobne viac, pricom skutocne zavazne kauzy tvoria len promile pripadov a rovnako zavazne kauzy sa pritom po linii klasickeho sudcovskeho manazmentu pridelovania pripadov rozhoduju aj na tzv. nespecialnych sudoch, mnohokrat v miliardovych kauzach... Osobne vsak do tejto problematiky zase az tak nevidim.
// Na TA3 som sa prave dozvedel, ze tych kauz, z ktorych bol Lexa uplne oslobodeny bolo nie 11, ale az 13...
budme realisti a povedzme si to jasne, meciar tu vladol od vzniku SR do 98 s malou prestavkou, bolo by nanajvys smiesne predpokladat, ze neformoval slovenske sudnictvoTomasito napísal:Budme realisti...
dalsia vec je ze sudcovia sa boja a preco? lebo im sefoval napr taky harabin
takze vidis ako to funguje? ani by som sa necudoval keby lexa zaplatil komplet vsetkych sudcovHarabin rozdal niektorým sudcom odmeny spolu za viac ako 5 miliónov. Na Najvyššom súde sa neprideľujú prípady prostredníctvom elektronickej podateľne.
neboj sa, audit ktory vykona novy minister spravodlivosti bude urcite nestranny a nezaujaty
sundevil, sry, ale toto je naozaj skor z kategorie sci-fi. Ja ti tu uvadzam konkretne fakty ako funguju sudy a ze je velmi malo pravedepodobne, aby Lexa ovplyvnil- podplatil- take mnozstvo sudcov a ty o5 vyjdes s domnienkami, o kt. pravdepodobnosti sa da prinajlepsom iba spekulovat. A bohuzial prave na kvalitne medializovanych spekulaciach vznikali a vznikaju kauzy, ktore robia z cloveka odsudeneho skor ako je pravoplatne odsudeny. BTW. 1. Harabin bol aktivny len jedno volebne obdobie, to druhe, napriek tomu ze bol legitimne zvoleny mu nebolo umoznene vykonavat funciu predsedu Najvyssieho sudu (bol tu kvoli tomu aj namestnik generalneho tajomnika OSN, ktory preskumaval danu kauzu a v konecnom dosledku v tejto kauze loboval prave na strane Harabina). Strach sudcov z Harabina je iluzia, kedze sudca je menovana funkcia a pokym neurobis naozaj velky pruser, prakticky neexistuje paka, ako ta pripravit o funkciu sudcu- na tom ma stat ich nezavislost. 2. Tak ako podla teba Meciar 5 rokov formoval slovenske sudnictvo, podla tvojej logiky uvazovania ho potom Dzurinda formoval 8(!) rokov a napriek tomu kauzy Lexa skoncili ako skoncili. Hold, po takychto "argumentoch" je mi naozaj tazko v diskusii s tebou pokracovat dalej.
-
Holubar
Darca
Celkovo vnimam tento nastup novej vlady celkom pozitivne. Ak si spomeniete na rok 98, prevolebne obdobie tvoril Dzurindov maraton na bicykloch, (Este dnes si velmi zivo spominam ako v nasej obci tancovali tie jeho mazoretky a on vykrikoval svoje hluposti o 2nasobnych platoch a pod), dalej tam bola skvela show Markizy, ked ju chceli akoze zavriet a pri vzbure divakov samozrejme rozdavali transparenty ako :"Prec s Meciarom" a podobne vyroky, ktore sa samozrejme netykali toho, ze je tesne pred volbami...
No a ked nastupila nova vlada, ktora bola akymsi zlepencom tych drobkov, ktore sa nazyvali "mensie zlo" ako pan Meciar, ich prvy krok namiesto toho, aby ihned zacali realizovat svoje programove vyhlasenie, bolo obrovske spisovanie ciernych listin a dalsie ociernovanie byvalej vlady, nasledne kauzy ohladne pana Lexu a Meciarovej Elektry...Ospravedlnujem sa,ak sa tymto niekoho dotykam, ale ja som v tom nic pozitivne nevidel.
Na tejto vlade sa mi paci, ze este ani nenastupila a uz su zname kroky, co budu realizovane v najblizsom case. Predstavitelia koalicie namiesto toho, aby v mediach kydali na opoziciu, sa radsej vyjadruju,ako sa chystaju riesit jednotlive zalezitosti... Takze moj pohlad: Ano, som spokojny s vysledkom volieb.
No a ked nastupila nova vlada, ktora bola akymsi zlepencom tych drobkov, ktore sa nazyvali "mensie zlo" ako pan Meciar, ich prvy krok namiesto toho, aby ihned zacali realizovat svoje programove vyhlasenie, bolo obrovske spisovanie ciernych listin a dalsie ociernovanie byvalej vlady, nasledne kauzy ohladne pana Lexu a Meciarovej Elektry...Ospravedlnujem sa,ak sa tymto niekoho dotykam, ale ja som v tom nic pozitivne nevidel.
Na tejto vlade sa mi paci, ze este ani nenastupila a uz su zname kroky, co budu realizovane v najblizsom case. Predstavitelia koalicie namiesto toho, aby v mediach kydali na opoziciu, sa radsej vyjadruju,ako sa chystaju riesit jednotlive zalezitosti... Takze moj pohlad: Ano, som spokojny s vysledkom volieb.
omg tomasito asi nevies ako funguju na slovensku sudy, ked mas znamych a peniaze dostanes za zo vsetkeho
kamarat zbil cigana, chytili ho, ale matka pravnicka sa dobre poznala so sudcom a tak dostal iba podmienku na 1 rok
dalsia vec ze ked sudca spravi aj velky pruser tak mu, aby ukazali aka je u nich disciplina tak mu na 3 mesiace trosicka znizia plat, no to je mi za uroven, kolko mafianov sa dostalo vonku z basy len preto, ze sudca "zabudol" niekam poslat ziadost o predlzenie vazby, no tak za taketo hrube chyby by malo prist o viac ako len o par tisic.
a nemyslis ze meciarova amnestia znamena len to ze ten skutok sa naozaj stal?
meciara so slotom sme tu uz raz mali a pre nich nas napr neprijali do nato, v pristupovych rokovaniach s EU sme boli na chvoste europy, no ak toto nema sluzit ako odstasujuci priklad
ako hodnotis ze byvaly predseda vlady nevie vydokladovat povod svojho majetku? vies si predstavit ze by taky Blair nevedel povedat odkial ziskal peniaze na svoj novy domcek? Asi ste uz zabudli ako tu bolo, vsak?
kamarat zbil cigana, chytili ho, ale matka pravnicka sa dobre poznala so sudcom a tak dostal iba podmienku na 1 rok
dalsia vec ze ked sudca spravi aj velky pruser tak mu, aby ukazali aka je u nich disciplina tak mu na 3 mesiace trosicka znizia plat, no to je mi za uroven, kolko mafianov sa dostalo vonku z basy len preto, ze sudca "zabudol" niekam poslat ziadost o predlzenie vazby, no tak za taketo hrube chyby by malo prist o viac ako len o par tisic.
a nemyslis ze meciarova amnestia znamena len to ze ten skutok sa naozaj stal?
meciara so slotom sme tu uz raz mali a pre nich nas napr neprijali do nato, v pristupovych rokovaniach s EU sme boli na chvoste europy, no ak toto nema sluzit ako odstasujuci priklad
ako hodnotis ze byvaly predseda vlady nevie vydokladovat povod svojho majetku? vies si predstavit ze by taky Blair nevedel povedat odkial ziskal peniaze na svoj novy domcek? Asi ste uz zabudli ako tu bolo, vsak?
To co teraz pises ohladom sudcov ma dokazovat, ze sudcovia rozhoduju zo strachu pred Harabinom? LOL, sak teraz pises v absolutnom rozpore s tym, co si o strachu sudcov v suvislosti s Harabinom pisal vyssie. BTW. su pripady, kedy sudca hrubo pochybil a nic sa mu nestalo, ale to predsa neznamena, ze uplatky brali desiatky a desiatky sudcov v kauzach Lexu, pricom faktom je, ze ziadne pochybenie sudcu sa ani v jednom pripade Lexovych kauz ani len nenamietalo (tieto kauzy boli o.i. pod drobnohladom MS SR i medii). Ad. amnestie... Meciarove amnestie su pre mna take iste amnestie ako amnestie udelene Kovacom jeho synackovi a znamej postavicke Kocnerovi... Meciarove amnestie boli pokial viem reakciou prave na tie Kovacove, pricom ak sa tie skutky stali, pytam sa... Preco doterajsie Dzurindove vlady na ziadost HZDS odmietali zverejnit relevantne vysetrovacie spisy? Tiez sa pytam, preco vsetky strany okrem KDH boli po volbach pripravene ist s HZDS do vlady a tym HZDS a ich povest de facto rehabilitovali? Takze nezabudol som ja, zabudli, resp. pre svoje ciele chceli zabudnut mozno ti, ktorym si v uplynulych volbach dal svoj hlas (pokial si nevolil KDH, ktore by islo len ak by Meciar odstupil z vedenia strany, co vsak on odmietol so slovami: "stranu tvori aj jej predseda"). Tiez mame rok 2006, sme v EU, NATO, HZDS ma 2 clenov vlady oproti 11 Smeru, 15 poslancov oproti 50 Smeru atd. atd. Toto vsetko su fakty, nie nejake domnienky a spekulacie. Hold, poniektori chceme vidiet len to co nam vyhovuje... Doteraz si nereagoval ani na jeden z vyssie spominanych faktov, hlavne ze "moj kamarat a jeho mamina pravnicka"... Uff, jeden argument lepsi ako druhy. That´s definitive allsundevil napísal:dalsia vec ze ked sudca spravi aj velky pruser tak mu, aby ukazali aka je u nich disciplina tak mu na 3 mesiace trosicka znizia plat, no to je mi za uroven, kolko mafianov sa dostalo vonku z basy len preto, ze sudca "zabudol" niekam poslat ziadost o predlzenie vazby, no tak za taketo hrube chyby by malo prist o viac ako len o par tisic.
ty nechapes, sudcovia su trieda co sa nema coho bat a mozu si robit co chcu, paragrafy su take ohnute ze aj vraha mozu oslobodit ak ma dobreho pravnika a dobreho sudcu,Tomasito napísal:To co teraz pises ohladom sudcov ma dokazovat, ze sudcovia rozhoduju zo strachu pred Harabinom? LOL, sak teraz pises v absolutnom rozpore s tym, co si o strachu sudcov v suvislosti s Harabinom pisal vyssie. BTW. su pripady, kedy sudca hrubo pochybil a nic sa mu nestalo, ale to predsa neznamena, ze uplatky brali desiatky a desiatky sudcov v kauzach Lexu, pricom faktom je, ze ziadne pochybenie sudcu sa ani v jednom pripade Lexovych kauz ani len nenamietalo (tieto kazy boli o.i. pod drobnohladom MS SR i medii). Ad. amnestie... Meciarove amnestie su pre mna take iste amnestie ako amnestie udelene Kovacom jeho synackovi a znamej postavicke Kocnerovi... Meciarove amnestie boli pokial viem reakciou prave na tie Kovacove, pricom ak sa tie skutky stali, pytam sa... Preco doterajsie Dzurindove vlady na ziadost HZDS odmietali zverejnit relevantne vysetrovacie spisy? Tiez sa pytam, preco vsetky strany okrem KDH boli po volbach pripravene ist s HZDS do vlady a tym HZDS a ich povest de facto rehabilitovali? Takze nezabudol som ja, zabudli, resp. pre svoje ciele chceli zabudnut mozno ti, ktorym si v uplynulych volbach dal svoj hlas (pokial si nevolil KDH, ktore by islo len ak by Meciar odstupil z vedenia strany, co vsak on odmietol so slovami: "stranu tvori aj jej predseda"). Tiez mame rok 2006, sme v EU, NATO, HZDS ma 2 clenov vlady oproti 11 Smeru, 15 poslancov oproti 50 Smeru atd. atd. Toto vsetko su fakty, nie nejake domnienky a spekulacie. Hold, poniektori chceme vidiet len to co nam vyhovuje... Doteraz si nereagoval ani na jeden z vyssie spominanych faktov, hlavne ze "moj kamarat a jeho mamina pravnicka"... Uff, jeden argument lepsi ako druhy. That´s definitive all
to ze kto s kym ma ist do koalicie je cisto politicka hra
v zahranici ocakavali smer+sdku, a vies preco? lebo sa to da, prikladom je nemecka koalicia, jedna strana ma predsedu vlady a druha ministra zahranicia, co su dve najpodstatnejsie funkcie
okrem toho hzds by slo do koalicie aj s diablom len aby bolo vo vlade,
cize ak by bola koalicia aj smer+kdh+smk bola by to urcite lepsia koalicia ako smer+hzds+sns
lenze sa hovorilo, ze s hzds ale meciar musi spravit statnicke gesto a odstupit z vedenia hzds
ked som pocul ficove vcerajsie reci o tom aky bude solidarny, spravodlivo rozdelovat vynosy, pripomenulo mi to reci z tribuny na prveho maja
este si chcel vediet ako formoval sudy meciar a potom dzurinda, meciar tam mal osobnost harabina a dzurinda zaviedol specialnu prokuraturu a spec. sud to je dost dobry rozdiel, skus porovnat mnozstvo usvedcenych mafianov pred 1998 a po
ak maju byt niekoho amnestie reakciou na ine tak to je dost ubohe, aj to potom dokazuje meciarov charakter
to mas tak relevantne dokazy sa predkladaju sudom a nie mediam
Lipšic: Mečiar dokázal, o čo mu v koalícii ide
Bratislava 3. júla (TASR) Vyjadrením, že si exriaditeľ Ivan Lexa zaslúži politickú a občiansku rehabilitáciu, líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar podľa podpredsedu KDH Daniela Lišpica dokázal, o čo mu vo vláde ide a aký bol dôvod jeho vstupu do vládnej koalície.
"Je to ale aj odpoveď všetkým tým stranám, ktoré uvažovali o spolupráci s Vladimírom Mečiarom. Vladimír Mečiar sa nič nové nenaučil a je to tá istá osoba s takým istým premýšľaním ako v roku 1998," uviedol dnes pre novinárov bývalý minister spravodlivosti Lipšic.
Rehabilitácia Ivana Lexu, ktorý bol v minulosti obvinený z viacerých káuz, podľa bývalého ministra spravodlivosti a podpredsedu KDH Daniela Lipšica nie je právne možná. "Niet právnej možnosti žiadnej rehabilitácie, pretože Ivan Lexa bol väzobne stíhaný pre kauzu zavlečenia, v ktorej bolo trestné stíhanie zastavené pre amnestie, nie preto, že by neboli dôkazy, ale pre práve Vladimírom Mečiarom vydané amnestie. Jediná možnosť, ako dosiahnuť naozaj spravodlivé rozhodnutie vo veci, je zrušene amnestií, čomu sa pán Mečiar hystericky bráni," uviedol Lipšic. Reagoval tak na vyjadrenie lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, že Lexa si zaslúži politickú a občiansku rehabilitáciu, pretože veci, z ktorých bol obvinený, sa nestali.
Lipšic predpokladá, že KDH sa v parlamente opätovne pokúsi o zrušenie Mečiarových amnestií, pokiaľ sa nájde s ďalšími opozičnými stranami dohoda.
Obsadenie postu ministra spravodlivosti v novom kabinete podľa bývalého šéfa tohto rezortu a podpredsedu KDH Daniela Lipšica zapadá do obrazu, že novoustavená vláda bude prevažne komunistická.
Zdá sa, že nová vláda bude prevažne komunistickou vládou a pán Hrabín do toho zapadá ako bývalý predseda základnej organizácie KSS ešte v začiatkoch svojej kariéry. Zapadá do toho aj svojim mentálnym vybavením a svojim charakterom. Je to asi jediný minister spravodlivosti na svete, ktorý svoju krajinu žaloval a prehral, hanebne prehral v Štrasburgu, povedal Lipšic pre novinárov.
Komentár - Ha-ha-ha-ha-Harabin
Peter SCHUTZ
Ako po celý rok, tak aj na Vianoce. Seriálu roztodivných rozhodnutí, ktorými justícia šikanovala verejnosť počas celej sezóny, nasadila ešte včera parádnu dvojdielnu korunu: V prvom obraze Najvyšší súd (NS) definitívne zastavil stíhanie Lexu v kauze zavlečenia - z titulu platnosti Mečiarovej amnestie, pochopiteľne. Pokračovanie obstarala Súdna rada, ktorá si doslova vychutnala svoju najdôležitejšiu kompetenciu - už v prvom kole zvolila predsedu NS, ktorý sa bude aj nasledujúcich päť rokov volať Štefan Harabin. Pravdu povediac, horšie meno už dostať nemohol...
Verdikt v Lexovej kauze sa formálne azda dá obhájiť, napriek tomu je to nehoráznosť, akej sa slušný súd nemôže dopustiť. K Mečiarovým amnestiám existujú dva nálezy Ústavného súdu - nie jeden, ako sa všeobecne mieni. Sú vo vzájomnom rozpore (asi päťkrát sme o tom už písali) a sťažnosti Generálneho prokurátora sa dalo vyhovieť tým, že by NS akceptoval jeho právny výklad. V spornej právnej situácii by to bol jediný normálny a morálny postup - zákony sú totiž iba prostriedok, cez ktorý majú súdy vykonávať spravodlivosť. Ak je skutkový stav nejasný (a konflikt nálezov bývalých senátov ÚS, Šafárikovho a Drgoncovho, je modelovým príkladom takej situácie), tak je vecou prirodzeného zmyslu pre spravodlivosť, aby jej súd umožnil priechod. Teda v našom prípade pokračovanie trestného stíhania, ktoré jediné môže rozhodnúť o vine alebo nevine. Kedže sa NS priklonil k výkladu, ktorý cestu spravodlivosti zahatal, podal iba dôkaz o dezolátnom morálnom stave, v ktorom sa nachádza.
Zvolenie Harabina len trikrát červeným podtrhlo, že justícia je v tejto chvíli malomocný úd verejnej moci na Slovensku. O kvalitách kandidáta svedčí najlepšie, že je pravdepodobne jediným sudcom v slnečnej sústave, ktorým má ústavným súdom vlastného štátu potvrdené, že podáva právne nekvalifikované podnety (sudca!!). "Podarilo" sa mu totiž žiadať od ÚS, aby zrušil uznesenie o návrhu na jeho odvolanie, ktorý vláda dala do NR SR. Pointa je v tom, že uznesenie nie je zákon, nemôže teda byť ani v kompetencii ÚS jeho zrušenie. Toto predseda NS nevedel - asi preto ho zvolili...
Keď Harabinovi podnet neprijali, obrátil sa na európsky súd v Štrasburgu, čím sa stal - pre zmenu - jediným najvyšším sudcom vo vesmíre, ktorý žaloval štát, ktorého je jedným z najvyšších ústavných činiteľov. Pýtal ako odškodné 22 miliónov Sk - čo je asi tiež rekord svojho druhu. Mal dobré argumenty - toto počúvajte: Gaulieder dostal milión a bol iba jeden zo 150-členného parlamentu, on je ale najvyšší sudca, ústavne na úrovni predsedu vlády, takže mu prislúcha 20-krát vyššia suma!
Harabin, ako jeden z vysokých ústavných činiteľov, robil hanbu každým svojim pohybom. Niektoré veci zostali aj nepovšimnuté. Napríklad pred mesiacom hostil maďarského kolegu, Zoltána Lomniciho. Mediálny výstup zo stretnutia bol skľučujúci - na Slovensku je justícia gniavená, aj korupcia bujnie, lebo sú nízke platy. Maďar - naopak - ako dobrý reprezentant svojho štátu tvrdil, že o korupčnom prípade v maďarskom súdnictve nepočul už roky (!!) a peňazí majú tiež dosť. Toto išlo na verejnosť. Zhodou okolností práve v tom týždni vydal budapeštiansky mestský súd smernicu, podľa ktorej sa nemôže pojednávať večer po šiestej, lebo je drahý elektrický prúd, a písať uznesenia majú sudcovia malým písmom, aby šetrili papier. Rozumiete tomu - Harabin z nenávisti k politickej garnitúre ohovára vlastný štát zoči-voči Maďarovi, ktorý klame, až sa hory zelenajú, len aby nepoškodil imidž štátu, ktorý reprezentuje.
Rekapitulovať Harabinove kauzy a škandály je beznádejné podujatie na tri ďalšie články. Spomeňme ten posledný; pred včerajšou voľbou dal vyplatiť odmeny na Najvyššom súde, pričom tí dvaja, ktorí ho do tejto voľby navrhli za kandidáta na predsedu, dostali skoro najvyššie. Šesťcifernými sumami im konkurovali iba tí dvaja, ktorí rozhodli o zastavení stíhania Lexu. A ten jeden, ktorý ako tretí člen senátu hlasoval proti, dostal ako celoročnú odmenu NULA Sk.
Slovenské súdnictvo je v morálnom bankrote (paušálne - samozrejme, že slušným medzi nimi sa ospravedlňujeme, ale celok vyzerá príšerne). Táto voľba, o ktorej rozhodol sám Harabin vlastným hlasom (10 z 18, keby nehlasoval, nevyhrá), len s obrovskou silou opätovne upozornila, že márna je aj Súdna rada, márne sú volania, prosby aj hrozby. Justícia je totálne nereformovaný, z komunizmu do demokracie vrastený apendix, ktorý si žiada operáciu radikálnym rezom. Je najvyšší čas, najvyšší sudca je toho živou pripomienkou.
co dokazal tento sudca? akurat ze jeho staznosti su neopodstatneneSúd pre ľudská práva zamietol Harabinovu sťažnosť
Bratislava (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) zamietol sťažnosť bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina na porušenie práva na slobodu prejavu. Spor kvalifikoval ESĽP ako zjavne neopodstatnenú žalobu zo strany navrhovateľa. Zároveň nevidí žiadne spojenie medzi slobodou vyjadrovania a odvolaním navrhovateľa z postu predsedu Najvyššieho súdu SR.
Harabin podal ešte v roku 2002 sťažnosť, v ktorej tvrdil, že pri pokuse vlády SR odvolať ho z funkcie predsedu Najvyššieho súdu boli porušené jeho práva na slobodu prejavu a došlo k jeho diskriminácii. Zároveň žiadal uhradiť nemajetkovú ujmu 20 miliónov korún. Bol však ochotný vzdať sa ich, ako aj stiahnuť žalobu v prípade ospravedlnenia sa zo strany premiéra Mikuláša Dzurindu a vtedajšieho ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského.
-
POiNTER
Medium Star
Pokial ja viem, tak on ho vydokladoval, sice po svojom, ale nikto mu nedokazal, ze ho nadobudol nelegalnou cestou. ako hodnotis ze byvala vlada nieco take dopustila?sundevil napísal:ako hodnotis ze byvaly predseda vlady nevie vydokladovat povod svojho majetku?
Pomozes nam s tym?...pretoze ja si nejako nespominam ani na jedneho..ani pred ani po. A ti taki kvazi mafiani sa nepocitaju (furt sa omiela len cernak...a ani neviem ci ho uz usvedcili...akurat mozno z toho ze sa predbiehal pred vlekom)sundevil napísal:skus porovnat mnozstvo usvedcenych mafianov pred 1998 a po