Navrhnite riesenie siete

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Traktorista
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Navrhnite riesenie siete

Príspevok od používateľa Traktorista »

Zdravim,
mam nasledovnu situaciu,...
rodinny dom, 3PCcka+1notebook,...
xcem siet v dome a aj bezdrotovku v zahrade, resp naj by bolo bezdrotovka pre notebook aj v dome,...
pripojenie na net cez ADSL...

poradte nejake riesenie, t.j. ci skombinovat kable s wifi, alebo ci by sa viacej oplatilo dat cisto wifi, atd.
a este nejake realne riesenie, popr. presne komponenty ktore budem musiet nakupit, nemam totiz skusenosti z wifi sietami, tak neviem ktore modely su naj atd,... dikes
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

kupit ADSL router s min. 1 ethernetovym portom a wifinou. Na wifi po dome by to malo stacit (ja mam v rodinnom dome signal vsade) a na PC potahas normalne kable.
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

aha, cize na e port by sa napojil switch s kompami a na APcko by sa napojila nejaka vsesmerovka a ta by davalo signal pre dom aj zahradu,..?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Skoro si to trafil, ibaze by ten router s wifinou ostal len s malou antenkou, ktora bude na to stacit.
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:Skoro si to trafil, ibaze by ten router s wifinou ostal len s malou antenkou, ktora bude na to stacit.
oka, parada :) a teraz mate nejake odporucania na to APcko? nieco za dobru cenu? ci zasa plati ze mi to pojde bezproblemov zo vsetkym co je na trhu dostat?
Smith
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Smith »

ako APcko by si si mohol dat Ovislink WL-1120AP je to uz odskusane APcko (teraz je k nemu aj fajny firmware APpro zadara) za dobru cenu a pokial to mas len pre malu siet tak uplne ti staci. Jedinou nevyhodou je prenosova rychlost, a to len 11Mbps. Pokial to mas na net tak pohoda a na LANku to pomerne staci, len ak cez to budes chciet tahat velke subory tak si pockas :?
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Smith napísal:ako APcko by si si mohol dat Ovislink WL-1120AP je to uz odskusane APcko (teraz je k nemu aj fajny firmware APpro zadara) za dobru cenu a pokial to mas len pre malu siet tak uplne ti staci. Jedinou nevyhodou je prenosova rychlost, a to len 11Mbps. Pokial to mas na net tak pohoda a na LANku to pomerne staci, len ak cez to budes chciet tahat velke subory tak si pockas :?
ale ja potrebujem take AP kde je integrovany aj ADSL modem
NAPSTER
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

wifi....

Príspevok od používateľa NAPSTER »

tak wifi switch kde máš pripojenie na cable a wifi anténu na wifi anténu napojíš wifi stick kt. ide do USB na notebooku.. stojí to do 3000 Sk maximálne... dosah 100 metrov..kabeláž som nerátal :)
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Re: wifi....

NAPSTER napísal:tak wifi switch kde máš pripojenie na cable a wifi anténu na wifi anténu napojíš wifi stick kt. ide do USB na notebooku.. stojí to do 3000 Sk maximálne... dosah 100 metrov..kabeláž som nerátal :)
moc som z toho nepochopil, ale budis,...
vyhliadol som si WELL ADSL modem/router 845G Ann. B , no neviem kam ho vhodne umiestnit,... dom je murovany, ziadny zelezobeton pochopitelne :-D, ale fakt stym nemam skusenosti, ide mi o to, aby bol signal po celom dome, nemusi byt plny (802.11/g) ale staci mi tych 2-3mbit, aby siel net na plno... ostatne pccka pojdu cez ethernet...
ako bo idem davat STP pod omietku a xcem vediet ako natahat tie kable, preto ak by to malo mat dosah vsade, tak si uz logicky nejake riesenie vyvodim (stred domu?) ale ak ne,... pokusim sa sem hodit aj nejaky mensi plan toho domu,...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

.. hehe asi najlacnejsie co som nasiel ...

Kód: Vybrať všetko

http://karman.inshop.sk/inshop/scripts/detail.asp?itemid=18898

... aj ked nepoznam nikoho kto ma s touto znackou nejaku skusenost :-D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

NAPSTER napísal:tak wifi switch kde máš pripojenie na cable a wifi anténu na wifi anténu napojíš wifi stick kt. ide do USB na notebooku.. stojí to do 3000 Sk maximálne... dosah 100 metrov..kabeláž som nerátal :)
nejak som z tohto nepochopil, ze na ktorom zariadeni bude ADSL linka...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:nejak som z tohto nepochopil, ze na ktorom zariadeni bude ADSL linka...
... ja som to nepochopil cele, ale interpretoval som si to takto :
.... mas roter // samo ze zapojeny na adsl // na kery su priamo zapojene 3 PC v baraku cez ethernet ... a ta wifina to som nepochopil ako bola myslena ale su tam asi dve moznosti ...

1. mas wi-fi hned v routri .... ma to sice taky viac menej symbolicky dosah, ale keby to mal na dobrom mieste, tak vykrije aj zahradu aj barak ( napr niekde blizko okna k zahradke :-D) ...

2. nejakym neidentifikovatelnym sposobom ( tzn. neviem ci sa to tak da spravit ) by nebola wifina integrovana v routri, ale by bola antena zapojena do ethernetu ...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

toto vsetko uz, ale vieme. Traktorista sa pytal na konkretny typ routeru, ktory tieto veci zvlada (ADSL, 3x Ethernet a WiFi)
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

vidim to asi takto, kupim WELL ADSL modem/router 845G Ann. B (co je vlastne "adsl router", teda ma ethernet a aj wifi,...
pokusim sa ho umiestnit nejako vhodne (popr sem dam tie plany a nieco spolu vymyslime :-D ), no a kebyze to nejde dostatocne, tak by som asi este dokupil nejaku vsemserovku (ina by mi nepomohla) a tu dam z boku na dom (smerom do zahrady), teda malo by to pokryt zahradu urcite + urcite to bude stacit aby presiel signal cez steny po celom dome,...
zial nemam moznost to skusit, bo ten router budem kupovat az po tom, co nataham ethernet kable...

a tie anteny, nasiel som neico taketo:
http://www.wificentrum.sk/buxus/generat ... 513&lng=sk (ma to 8dBi, co podla mna bude stacit, ale ta cena (vyse 2000))

http://www.agem.sk/defaultweb.php?cmd=t ... ct=6404384 (velmi zaujimava antena pre mna, az 16,5dBi za vynikajucu cenu (890)

http://www.agem.sk/defaultweb.php?cmd=t ... ct=7899027 (indoor antena, 5dBi, namiesto tej co bude k routru (nenasiel som kolko dBi ma ta u routra))

http://www.agem.sk/defaultweb.php?cmd=t ... ct=5692618 (designovo velmi vkusna, tiez 5dBi, je na kabli 1,5m, takze by sa to dalo potiahnut toho 1,5m od routra,...)

co si myslite? obzvlast ma zaujima ta druha, bo sa mi celkom pozdava, a splna vsetky standarty
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:toto vsetko uz, ale vieme. Traktorista sa pytal na konkretny typ routeru, ktory tieto veci zvlada (ADSL, 3x Ethernet a WiFi)
.. hehe no sak teraz to znamena ze ja som nechapal od zaciatku a ty si nechapal mna .... ze ja som nechapal ci ma byt wi - fi v rotutri alebo oddelene :-D ....

... ale teraz vieme ze v ...

... tzn .. odporucit mozem z vlastnej skusenosti bez mihnutia oka DrayTek Vigor 2600VGST ... obsahuje .. 4x Ethernet port, ma Wi-finu, ma integrovany Firewall, ma dva konektory pre VoIP ( staci zapojit hadam hocijaky analogovy telefon a router by si mal poradit - ked to ponastavujes :-D ), vsetky zakladne a dost pokrocilych funkcii, jednoducha konfiguracia cez WWW ... velmi spolahlivy ( aspon u mna ) - je zapnuty 24/7 uz 6 mesiacov a padol zatial ( co viem ja ) iba 2 krat .. raz cez burku ( vtedy sa nakonfiguroval sam a ficalo sa za 30 sekund dalej ) a druhy raz neviem preco ... proste nieco ako zamrzol .. znova stacil restart a ficalo sa dalej ...

... neviem kolko stoji v sucasnosti ( ci sa vobec este vyraba ) ale donedavna ho ponukal T- com v akcii za nejake 3000 a pisal tam ze v obchode stoji okolo 10 000,- co sa mi moc nezda, ale nech ...

.. isto su na trhu aj lacnejsie ... ale ja mozem odporucit iba tento, lebo iny nemam odskusany ...

... a malem by som zabudol ma aj usb port pre Printer ...
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:tzn .. odporucit mozem z vlastnej skusenosti bez mihnutia oka DrayTek Vigor 2600VGST ... obsahuje .. 4x Ethernet port, ma Wi-finu, ma integrovany Firewall, ma dva konektory pre VoIP ( staci zapojit hadam hocijaky analogovy telefon a router by si mal poradit - ked to ponastavujes :-D ), vsetky zakladne a dost pokrocilych funkcii, jednoducha konfiguracia cez WWW ... velmi spolahlivy ( aspon u mna ) - je zapnuty 24/7 uz 6 mesiacov a padol zatial ( co viem ja ) iba 2 krat .. raz cez burku ( vtedy sa nakonfiguroval sam a ficalo sa za 30 sekund dalej ) a druhy raz neviem preco ... proste nieco ako zamrzol .. znova stacil restart a ficalo sa dalej ...

... neviem kolko stoji v sucasnosti ( ci sa vobec este vyraba ) ale donedavna ho ponukal T- com v akcii za nejake 3000 a pisal tam ze v obchode stoji okolo 10 000,- co sa mi moc nezda, ale nech ...

.. isto su na trhu aj lacnejsie ... ale ja mozem odporucit iba tento, lebo iny nemam odskusany ...

... a malem by som zabudol ma aj usb port pre Printer ...
presne tento by mi vyhovoval,... drytek viem ze su kvalitne vyrobky, a ten usb port nma tlac a 2*voip ma dostalo,...
ak sa k nemu da pripojit externa antena (ak bude treba) tak sa po nom zacnem rozhliadat, snad to este zozeniem niekde v t-come

edit: nasiel som ho,dufam ze ho este taky mesiac budu mat v ponuke http://www.t-com.sk/Default.aspx?CatID= ... &ktzid=144

teraz uz len ostava vyriesit situaciu s tymi antenami...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

... podla toho ako sa tie externe anteny pripajaju // neviem zatial som sa s tym nestretol // ...

... teoreticky by sa mali pripajat miesto tych co uz su tam.... ci nie ??? ....

... no a neviem ci by som to zhanal zrovna cez T-Com - skor by som skusil nejaky e-shop ...

... co som zatial hladal tak som presiel asi 10 obchodov .. na slovensku som zatial nenasiel ani kusok od drayteku ...

... ale skus niekde najst info o tomto ... vyzera to ako nejaky nastupca 2600vky ...

http://www.wifishop.cz/DetailPage.asp?DPG=36636
....
NAPSTER
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

hej

Príspevok od používateľa NAPSTER »

áno napísal som to debilne v skratke...
adsl pripojí do switchu tam pripojí aj káblom PC a switch má hneď aj wifi cez ktoré pripojí notbuk...hádam to už píšem pohopiteľne ak nie tak dám IMG :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: hej

NAPSTER napísal:áno napísal som to debilne v skratke...
adsl pripojí do switchu tam pripojí aj káblom PC a switch má hneď aj wifi cez ktoré pripojí notbuk...hádam to už píšem pohopiteľne ak nie tak dám IMG :)
... ano a cele to bude stat tolko isto ako jeden cely router zo vsetkym ..a este to bude aj v jednej krabici ...

... ale kvoli modularite je to dobre riesenie :-D ...
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal:... podla toho ako sa tie externe anteny pripajaju // neviem zatial som sa s tym nestretol // ...

... teoreticky by sa mali pripajat miesto tych co uz su tam.... ci nie ??? ....

... no a neviem ci by som to zhanal zrovna cez T-Com - skor by som skusil nejaky e-shop ...

... co som zatial hladal tak som presiel asi 10 obchodov .. na slovensku som zatial nenasiel ani kusok od drayteku ...

... ale skus niekde najst info o tomto ... vyzera to ako nejaky nastupca 2600vky ...

http://www.wifishop.cz/DetailPage.asp?DPG=36636
....
ako adsl router s wifi neni problem zohnat za 3tisicky, mne islo o to, ze henten uz ma VoIP, print server, udajne dve indoor anteny ktore maju zabezpecit kvalitnejsi signal (ale na kolko su dobre asi nevie nik).
Napísať odpoveď