S.M.A.R.T. - chyba disku?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

S.M.A.R.T. - chyba disku?

Príspevok od používateľa Mek »

zdravim, mam v kompe dva disky, jeden z nich je WDC WD1600JB - 160GB, ATAPI-6, 8MB buffer, UDMA5. Problem je, ze dnes mi nahle zacal BIOS hlasit, ze ma zlu S.M.A.R.T. kondiciu a speedfan mi tiez ukazuje:
Obrázok
a HD Tune:
Obrázok
pricom Error Scan na HD Tune neukazal ziadne chyby ani problemove miesta. Nikdy s tym diskom neboli ziadne problemy, perfektne slapal. Dokonca v Speedfane mal lepsie hodnotenie "Fitness", nez moj druhy disk, ktory je o pol roka novsi.
Tento disk, ktory vykazuje problem, ma jeden a pol roka, preto sa mi vobec nezda, ze by mal odchadzat. Ale aj tak ma to znepokojuje, nakolko sa toto podivne spravanie objavilo takto nahle a mam na tom disku dolezite data. Mozete odporucit dalsie nastroje na testovanie, prip. prispiet svojimi skusenostami? Hlavne ma zaujima, aka je zivotnost disku, pred tym nez S.M.A.R.T. zacne hlasit chyby. Ono by nebol problem tuto technologiu zakazat, aby furt neotravoval, mna vsak trapi, ze co ak je to pravda, s tymto problemom som sa este nestretol... a hlavne nemam prachy na novy disk a tiez nechcem nic riskovat.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

activesmart, Hard Disk Sentinel, hddlife-pro

PS: neviem ako často sa rýpeš :wink: v bedni, ale môže byť poškodený IDE kábel a vtedy môžu programi na to slúžiace /aj BIOS/ hlásiť chyby podobného charakteru. skús ho vymeniť a potom daj vedieť.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

zaujimave... dnes som zapol komp a bios uz neotravoval. Chyba v tom smarte ale stale ostala... ale polozka Value pri "Raw read error rate" sa zmenila na 200 :shock: ...
akoze rad by som vedel, preco mu takto hrabe :x a hlavne co tie hodnoty znamenaju... no pocet chyb to asi nie je :roll:
ako casto sa rypem v bedni... hmm, naposledy v piatok, ked som tam daval pasivny chladic na CPU. Ale vsetko bezalo bez problemov, az dovcera ked zacal ten disk blbnut. Kabel mam 90zilovy, a druhy taky nemam...
este som zabudol dodat, ze tento disk sa neprehrieva ani sa nikdy neprehrieval a celkovo sa zda byt v poriadku... preto dufam, ze ide o falosny poplach. Skusim este tie utilitky... :arrow:

//edit: tak fajn, Activesmart ukazoval vsetko OK:
Obrázok
HD Sentinel tiez vsetko OK, ale Health dal na 47 %... :?
Obrázok

Obrázok
Nuz a podla HDD Life Pro je vsetko v poriadku :roll:
Obrázok
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ja som preto navrhoval tú výmenu IDE kábla /40 a 80 žilový/, lebo mne raz vyhodilo ističe pri zapnutom PC.
1. padol systém /reinštal/
2. ozval sa s.m.a.r.t.
3. po výmene IDE kábla už držal hubu
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

zaujimave, mne sa toto stalo, ked som musel tvrdo restartovart komp, ked nechcel nastartovat windows (a ze som takychto restartov uz davnejsie robil plno a nikdy ziadny problem nebol). Myslim, ze je to nahodicka, ze zrovna teraz sa daco poseriozkovalo :lol:
no a vymena kabla za 40zilobvy asi veru tu hodnotu v smarte nezresetuje a este aj prenosy budu pomalsie, nemam pravdu :?:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

za 40 žilový to nemeň, ak tak len dočasne. môžeš vyskúšať ho vymeniť a uvidíš, čo to bude robiť-hlásiť. ak by som ti aj radil zle, tak ten kábel nie je drahá položka. tam sa jedná o to, že je pravdepodobne poškodený a preto ten s.m.a.r.t. hlási chybu.
tech
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa tech »

Ja som mal velmi podobný problém. Mne to hlásilo v HD TUNE tiež FAILED, vymenil som kábel, popresúval súbori na diskoch a od vtedy je všetko OK. Skús ten kábel.
Napísať odpoveď