btw a cital som bibliu taze viem o com hovorim
Izrael ako hrozba globalneho konfliktu?
-
pinacolada
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Ja som chcel len naznacit ,ze to tu zidia vsetko riadia a keby bol prezident USA arab tak mi to vobec nevadi mne je to uplne jedno ,ale ide o to ze zidia si robia co chcu pretoze maju v hrsti takmer najvyznamnejsie pozicie.sundevil napísal:preco miesas vierovyznanie so vsetkym? to znamena podla teba ze prezident ma byt pohan a nemoze byt zid, katolik, evanjelik, moslim, budhista? ked ho zvolia tak potom na tom nic nevidim
ale preco vznikla v europe nenavist voci zidom? boli to povacsinou obchodnici, akych su teraz tisice ale s tym rozdielom, ze teraz maju sikme oci a to uz teraz nevadi tak preco predtym vadilo vierovyznanie?
z rozpravania mojich starych rodicov: starky nabehol v sobotu vecer k zidovi do obchodu a ten mal taky zvyk ze prvy zakaznik musi nakupit takze "s radostou" predal tovar aj pod cenuHolubar napísal:V ociach ludi to boli skor vykoristovatelia (z rozpravania starych rodicov)
tomasito: politik sa ma ohanat zakonmi statu, ale ked sa zacne do politiky miesat nabozenstvo, tym sposobom, ze vodca statu je zaroven duchovny tak je to uz rozdiel
poviem to tak ako som to tu uz napisal, pride arab, zabije XX nevinnych ludi, ale jeho duchovny ho bude obhajovat a povzbudzovat s tym, ze on pojde rovno do raja, aby ho aj dalsi nasledovali, ved je to chore
u nas maju v hrsti momentalne fukcie ludia co boli v strane, ja by som radsej bral zidov ako komunistov
-
r3sp3ct
Light Professional
Lenže to územie pred a počas 2 svetovej vony nebolo ich... palestínčania sa tiež usilovali a usilujú aby mali vl. štát, ale nemajú takú minulosť ako židia.... videl si schindlerov zoznam ? bola tam jedna veci ktorá ma zaujala : keď v 13 storočí bol mor, obviňovali židov, tým ponúkol XY azyl v krakove... a židia prišli.... začali ovládať priemysel... a pod... teraz ovládajú niečo iné... dávaju miliardi do zbrojenia... a "chránia" si niečo, čo raz, áno bolo židov, ale židov ktorých priviedol do zaslúbenej zeme Mojžíš, a nie im územie dalo USA a spol... a neutekalipinacolada napísal:zidia si vytrpeli dost a maju pravo chranit si klud vo vlastnej krajine.
Precital som si, o.i. aj to, ze "akysi arabi co prisli do vasej zeme storocia po vasom narode". Kedy a odkial na uzemie Palestiny mali prist arabi (samozrejme podla toho co si studoval)? V casoch, z ktorych su prve poznatky o osidlovani tohto uzemia sa tamojsie kmene na ziadnych moslimov a zidov nedelili. Prestuduj si tiez nieco o Kanaancoch, faraonskych dobach atd. atd. Nestuduj vsak historiu vylucne z Biblie, ci Koranu etc. (teologia ≠ historia).pinacolada napísal:precitaj si laskavo cely prispevok.
btw a cital som bibliu taze viem o com hovorim
"Dnes každý seriózny historik, vedec, bádateľ môže vám potvrdiť, že biblia je kniha o teologickej literatúre a nie o histórii. Biblické príbehy o stvorení sveta, o potope a všetky ostatné príbehy ako aj príbehy o izraelských kráľoch ako je Šalamún, sú literárne príbehy a nie je história.
Jean Bottero, bývalý farár dominikánskej cirkvi, a neskôr vedec a bádateľ asýrológie, vo svojej knihe ( Rodenie Boha- Biblia historik) píše, že biblické príbehy sú literárne príbehy a nie história a nesprávne skúmať a hľadať ak sa v skutočnosti stali. Čo je treba vedieť a skúmať jedine to, čo nám pisatelia týchto príbehov chceli hovoriť a čo nás chceli poučiť.
Farár a profesor teológie otec Michael Prior, píše v svoje knihe:
" Biblie a kolonizácie", že už sa konečne má prestať použiť bibliu ako návod k vraždám a vykynožením.
- Dnes máloktorý seriózny historik o tom pochybuje, že biblické kráľovstva, Dávidove alebo Šalamúnove, nikdy v skutočnosti neexistovali a sú výplodom fantázie biblických pisateľov, a to je z jednoduchého dôvodu, že nebolo miesto v historickej Palestíne pre takéto kráľovstvo. História, historické dokumenty, vykopávky a iné takých kráľovstiev nepozná. Historická Palestína sa skladala z malých od seba oddelených miest, dedín a osád, ktoré nikdy neboli jednotné a nedokázali tvoriť jeden celonárodný politický a ekonomický útvar.
" Izrael" v biblii je teologický symbol. symbolom stretu božskej vôli s ľudskou. Tento stret sa opakuje po celom biblickom texte. Boh Jahve vyberá Izraela ako svojho obľúbeného syna a potom to oľutuje a ho za zradu potrestá. Tento príbeh ukazuje, že dobro a zlo určí boh Jahve a nie človek a jedine boh Jahve určí čo je dobré a čo je zlé a človek má počuť božie slová a robiť jedine podľa nich a nie podľa svojho priania. Je to príbeh boja medzi vierou a nevierou, medzi pochvalou a trestom.
Biblický Izrael nie je historický ale teologický symbol minulosti, neúspechu a stratenia, ktorý sa neskôr očistí utrpením behom teologického a ideologického " babylonského vyhnanstva" a vracia sa ako novozrodený, očistený a bohom poslušný."
- Historický Izrael existoval, ale žiadny čisto etnický izraelský ľud v Palestíne neexistoval. Historický Izrael sa zakladal v oblasti Samárijských vrchov, po vzniku výroby olivového oleja, behom deviateho storočia pred n.l Obyvatelia malého štátu na Samárijských vrchoch, ktorí sa volal Izrael alebo Bejt- Omri, v žiadnom prípade nie sú biblickí izraelity a sú súčasti kanaánských kmeňov.
-Vznik meno "Izrael" v niektorých historických dokumentoch nie žiadnym dôkazom o existencie etnika alebo národu týmto menom. Meno Izrael bol všedným menom v historickej Palestíny. Lúdia sa zvykli pre šťastie, kombinovať svoje meno s menom Boha. Takto vznikli mena, Izrael, Izmael, Gibrael, Israefil a podobne od boha Ela. Mena Hanibal, Ibal, Ikbal a podobne od boha Bal. Dneska mame Abdalla, Hasanalla, Nasrallaha a podobne od Allaha.
Je nutné sa uvedomiť, že Judea je názov geologickej oblasti v historickej Palestíny. Judejci sú obyvatelia Judei a nie je to názov konkrétneho etnika alebo národu, presne ako dnešní záhoráci sú obyvatelia Záhorie a nie sú v žiadnom prípade etnikom alebo národom. História Judejských vrchov sa vyvinula samostatne od Samárijských vrchov. Judejské vrchy, ktoré ležia na juhu Beitlahmu až do Hebronu, boli v dobe údajných biblických kráľovstiev neobývané, a behom veľkej suchoty na konci trinásteho storočia pred n. l. boli zdrojom výživy pre pastierskych nomádov. Obývanie týchto vrchov sa začalo až v desiatom storočí pred n. l, ako malé bezvýznamné roztrúsené osady. Osídľovanie Judejských vrchov bolo možné až v polovici deviateho storočia pred n. l., po zakladaní terás a pestovanie olivových stromov na miesto vyrúbaných lesnatých stromov. Mesto Lachiš hralo dominantnú politickú úlohu v tejto oblasti. Koncom deviateho storočia pred n. l., Judejské vrchy s hlavnými mestskými centrami, Lachiš a Hebron, sa stali dôležitým producentom olivových produktov. Mesto Jeruzalem nehralo až do siedmeho storočie pred,n.l, po páde a zničení mesta Lachišu asýrskymi vojskami žiadnu kľúčovú úlohu.
Judejec a Judejci boli obyvateľmi oblasti Judei a v žiadnom prípade neboli židia, lúdia s vierou dnes známou ako židovstvo alebo Judaizmus. Z toho vyplieva, že Kristus bol judejcom a v žiadnom prípade nie židom. Slova žid a židovstvo v dobe Ježiša Krista neexistovali. Slova Judie, Judejec a Judejci neboli názvami žiadneho etnika, národa alebo náboženskej skupiny.
...
Dnešní Palestínci sú obyvateľmi Palestíny a pravnuci všetkých národov ktorých po celej histórie obývali Palestínu. Palestína a Palestínci sú neoddeliteľní. Palestína nepatrí židom ani kresťanom ani moslimom. Palestína patrí Palestíncom. V ich žilách koluje arabská krv ale aj krv iných národov a kmeňov, ktoré obývali Palestínu, ako sú Kanaánci, Aramejci, Feničania, Filištínci, Chetiti, Mitanni, Gréci, Rimania a iní. Sú pravnukmi všetkých národov a kmeňov, ktoré obývali Palestínu a v palestínskom kotle sa miešali, zlučovali a asimilovali. V ich žilách tečie krv Ježiša Krista, Panny Márie, Kristových apoštolov, arabských jazdcov, križiakov, Turkov, v unikátnej kombinácie. Niektorí z nich sú moslimi, iní sú kresťania, ale majú rovnaký jazyk, rovnaké zvyky, tradíciu a kultúru."
Prosim, ked pises pre viacerych adresatov, nicky sa snaz vyboldovat, alebo aspon vynechaj jeden riadok (necitam vsetko). THXsundevil napísal:tomasito: politik sa ma ohanat zakonmi statu, ale ked sa zacne do politiky miesat nabozenstvo, tym sposobom, ze vodca statu je zaroven duchovny tak je to uz rozdiel
poviem to tak ako som to tu uz napisal, pride arab, zabije XX nevinnych ludi, ale jeho duchovny ho bude obhajovat a povzbudzovat s tym, ze on pojde rovno do raja, aby ho aj dalsi nasledovali, ved je to chore
u nas maju v hrsti momentalne fukcie ludia co boli v strane, ja by som radsej bral zidov ako komunistov
K teme... iste, suhlasim, no to je to specifikum, ktore spociva v tom, ze sme zvyknuti vnimat tamojsiu kulturu s pohladu nasich podmienok. V niektorych arabskych krajinach este dodnes plati tradicne moslimske pravo- sharia... len preto, ze je krute, mame tam nabehnut a nastolit rezim podla nasich predstav? To by sme potom mohli nabehnut aj do USA, aj tam este v niektorych statoch vykonavaju trest smrti. Ty vsak konkretne narazas na islamsky fundamentalizmus, ktory ma rozne formy. Ono dnes vo svete prevlada vseobecny nazor, ze fundamentalisti podporuju nasilie a extremizmus, co vsak nie je pravda. Extremizmus je typicky iba pre male spektrum v ramci fundamentalizmu (vid. Hamas, Hizballah). Fundamentalizmus ako taky ma vsak za ciel zalozit stat a nastolit pravny system zalozeny na islame (vid. napr. uz spominana sharia, o.i). Extremisticky fundamentalizmus ma podporu najma vdaka politike Izraelu (vid. Palestina, Libanon- susedia Izraelu), kedy sa pomery logicky radikalizuju- izraelcania tak casto vykrikuju, ako sa maju pravo branit, ale preco v minulosti i dnes, v rozpore s akymikolvek medzinarodnymi dohodami etc. okupovali a okupuju uzemia mimo svojich hranic, preco ich jednotky beztrestne operuju na tychto uzemiach a ako OFICIALNA MOC STATU o.i. zabijaju nevinnych civilistov? Sionisti znasilnuju svoju vieru a na zaklade nej beztrestne okupuju a vrazdia a my chceme branit arabom zalozit si stat na ich kulturnych a nabozenskych zakladoch? Pokial sa jedna o to, ze by si chcel do vlady radsej zida ako komunistu, prosim, je to tvoj nazor. Komunizmus je vsak ideologia, zidovstvo je nabozenstvo, pricom tu je na mieste nehovorit o zidoch, ale konkretne o sionistoch. Ale to je uz na uplne inu temu.
Dolezite je, ze pokial nejaki, tzv. islamski militanti zautocia na Izrael raketami odpalenymi z podomacky vyrobenych zariadeni, je to teroristicky cin, ktory cely svet odsudzuje, ale pokial Izraelska armada okupuje cudzie suverenne uzemia, t.j. ide o konanie v rozpore s medzinarodnym pravom, pricom dokonca vrazdi civilistov etc. je to len tzv. obrana, resp. preventivne operacie. Hold, to, ze sa extremisticky fundamentalizmus v Palestine (Hammas) dostal k moci- vdaka demokratickym volbam- riesi Izrael po svojom. Pritom dnes je jasne a na IT je plno dokazov a infos o tom, ze tieto operacie Izrael planoval uz dlhsie a udajny unos 19 rocneho vojaka mal posluzit len ako zamienka, o.i. aj k odstraneniu legitimnej moci... kde su vsetky tie medzinaroidne dohovory o diplomatickej imutite etc.). Jednoducho Izrael sa arogantne rehoce celemu svetu do xichtu, tak ako to maju vo zvyku ich lokaji USA, pricom medzinarodne pravo a podobne formalitky su len pre staty tzv. ostatnej kategorie.
-
pinacolada
Guru wannabe
a vdaka comu to maju???ze su sikovny a cela nenavist voci zidom je sposobena zavistou.ludia sa zamyslite aky ste pokrytci.ale to mate zakorenene v genoch.ludia su proste menej sikovny ako zidia a vinu hladaju v niekom inom.v tomto pripade v izraeli a robia z neho pricinu ww3.skutocnou pricinou je USA,ktore sa vsade pletie.kedysi bol blizky vychod lokalny problem az kym sa tam nenasackovali USA a to zacalo vadit rusom a cine kt tam tiez chcu mat vplyv.arabi si za pomoci svojich vodcov z cisto konfliktu o uzemie spravili nabozensky problem a tym zatiahli do konfliktu cely arabsky svet.ttt4 napísal:Ja som chcel len naznacit ,ze to tu zidia vsetko riadia a keby bol prezident USA arab tak mi to vobec nevadi mne je to uplne jedno ,ale ide o to ze zidia si robia co chcu pretoze maju v hrsti takmer najvyznamnejsie pozicie.
-
pinacolada
Guru wannabe
Bud konkretny... Viem co som napisal, moje slova mozes kedykolvek citovat a ponuknut konkretne protiargumenty. Avsak...pinacolada napísal:no setky zakladne historicke medzniky viazuce sa na blizky vychod sa odvodzuju z biblie a je tam zakotvenny poriadny kus dejin zidov a inych narodov.taze neplet ak nevies o com hovoris
... celu tu jednostrannu hysteriu o vybuchujucih bombach pod ritou a prave zidov branit sa si postavil na historickej teorii, ze "akysi arabi" mali prist do zeme zidov starocia po zidovskom narode (ja som ti na konkretnych faktoch uviedol, ako sa zidovsky narod na uzemi Palestiny formoval). Uplne mi na zaciatok postaci ked uvedies, kedy a odkial na uzemie Palestiny ti "akysi arabi" prisli. Ty si to studoval, mna to uprimne prekvapilo a preto by som bol rad, keby si ma o tomto poucil (vopred vdaka).
-
pinacolada
Guru wannabe
dpc nece sa mi teraz oprasovat zosity z dejepisu a knihy co som preluskal.mam hafo prace s balenim na holiday.sklzol si do offtopicu o historii pricom povodna tema kt si sam zalozil je o pritomnosti.a nemam cas ani energiu ti objasnovat fakty.zdvovdnil som setky moje nazory preco je hlavno pricinou moznej vojny USA a ne izrael a teraz ak dovolite tak vas opustim...
lol, ten kto sem zacal pchat, resp. stavat svoje teorie na prekrutej historii si predsa ty. Ten, kto tvrdil, ze to ma nastudovane si bol tiez ty, tak neviem o akom oprasovani zozitov z dejepisu to pises. Studujes na to aby si vedel alebo na to aby si mal v zozite? Taktiez si si tu zatial nic nezdovodnil- zdovodneniam svojich teorii sa naopak vyhybas. No nic, aspon som sa pobavil...pinacolada napísal:dpc nece sa mi teraz oprasovat zosity z dejepisu a knihy co som preluskal.mam hafo prace s balenim na holiday.sklzol si do offtopicu o historii pricom povodna tema kt si sam zalozil je o pritomnosti.a nemam cas ani energiu ti objasnovat fakty.zdvovdnil som setky moje nazory preco je hlavno pricinou moznej vojny USA a ne izrael a teraz ak dovolite tak vas opustim...
PS: Nezabudni sa pomodlit ma´ariv
Ludia, koho zaujima historia, pouzite relevantne temy, ujca googla, alebo citajte knihy, tu sa prosim naozaj venujme teme s ohladom na sucasne dianie v danom regione a rizikam rozsirenia sa tohto konfliktu do konfliktu globalneho. Nema vyznam diskutovat o jednej veci vo viacerych temach (pokial chce niekto rozoberat okolnosti vzniku statu Izrael- Sionizmus etc.). THX
-
POiNTER
Medium Star
pinacolada: Tak najprv povies ze to mas z biblie a potom napises, ze sa ti nechce otvarat zosity z dejepisu a knihy ktore si preluskal...nehnevaj sa na mna, ale si sa teda strapnil...
Ja sice clanky (najme na nete) citam s rezervou, ale priklanam sa na tomasitovu stranu.
Nie som rasista ani nijako zaujaty voci zidom...ale to co si v Izreali (resp. v Palestine) dovoluju je uz vela. Mali uz davno vratit Palestine aspon cast uzemia a dohodnut sa...ale oni vedia ze si mozu dovolit hocico...teraz to s tym unesenym vojakom bola len zamienka, ktoru potrebovali. Nie som na ich strane. Ale zase nechapem ani palestincanov...tie samovrazedne utoky su k nicomu...nic tym nedosiahnu...cely terorizmus je kravina, ktorou sa nic nedosiahne. Dufam ze aspon ostatok sveta bude natolko rozumny, ze nevznikne WW3.
Nie som rasista ani nijako zaujaty voci zidom...ale to co si v Izreali (resp. v Palestine) dovoluju je uz vela. Mali uz davno vratit Palestine aspon cast uzemia a dohodnut sa...ale oni vedia ze si mozu dovolit hocico...teraz to s tym unesenym vojakom bola len zamienka, ktoru potrebovali. Nie som na ich strane. Ale zase nechapem ani palestincanov...tie samovrazedne utoky su k nicomu...nic tym nedosiahnu...cely terorizmus je kravina, ktorou sa nic nedosiahne. Dufam ze aspon ostatok sveta bude natolko rozumny, ze nevznikne WW3.
na txt som cital ze sa chce do toho zamontovat aj Iran..sice netusim ako, teda okrem riadenych striel,ale nevadi...
bojim sa ze sa do toho zamiesaju aj amerikani a uz to bude cele v pci...
snad da Boh zidom,moslimov a amerikonom tolko rozumu aby z toho nebola WW3
btw: preco su zidom ti 3vojaci taky cenni?
bojim sa ze sa do toho zamiesaju aj amerikani a uz to bude cele v pci...
snad da Boh zidom,moslimov a amerikonom tolko rozumu aby z toho nebola WW3
btw: preco su zidom ti 3vojaci taky cenni?
slubit,slubil...len si myslim ze si to zle vydvetlili...lebo cez bankarov a rozne lobby uz vladu nad svetom maju-vid Spojene Staty Severoamericke...Aryan Angel napísal:zidovsky boh im slubil vladu na svetom a to kolko pritom zomrie goyimov je pre nich nepodstatne..
ale Krovie dako rychlo zmenil nazor-najskor to podporil a teraz to ticho odmietol...
btw: neviete co vcera rozoberal s Volodom KGB Putinom? lebo v noci som prepinal telku a zachytil som ako si podavaju ruky,ale nic viac o tom neviem...
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
ale staci. kup si noviny, napr. SME a zistis ako sa Izraelci urputne brania. aj ked nechapem ako sa mozu branit, ked maju tanky a stihacky a protivnik nejake AK-47 a zopar rakiet. Myslim ze tu uz davno nebol ziadny pogrom na zidov.ani sa uz necudujem preco ich v minulosti tolko nahanali.jackb napísal:IMHO to je este kktskejsia zamienka ako Gliwicka vysielacka pred WW2,alebo "iracke zbrane" a WTC pred vojnou v Iraku a Afganistane