Vystupenie z EU

Diskusie na politické témy...
recesia
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Vystupenie z EU

Príspevok od používateľa recesia »

Zaujimali by ma argumety za alebo proti vystupeniu z Europskej unie - kde ja osobne zastavam postoj postupneho "stiahnutia sa". V tejo otazke som dost nekompromisny - jednoducho mi EU pripomina niekdajsi ideal velkej "Reich".
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa brm »

Mozno keby sme boli na tom ekonomicky lepsie (nadpriemer EU), tak by som mozno bol aj ja za vystupenie z EU.. ale v dnesnej situacii by som povedal, ze bez EU nie je velka sanca na ekonomicky rozvoj........ peniaze z eurofondov sa nam dost zidu.. a skoda by bolo o ne prist.. ;) ..tot moj nazor. :)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Z europy von v ziadnom pripade. Ked tak, skor z NATO von ale je to medzi sebou viazane. V EU mame este kopu vyhod, ktore mozme vyuzit, cerpat eurofondy ( terajsia vystavba zeleznicneho koridoru - 50% hradi EU a ta trasa ide napriec europou) prechod na euro (nizsia inflacia, euro je silna mena, rozhodne silnejsia ako koruna) volne hranice, striktne dodrziavanie noriem
recesia
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Len pomaly

Eurofondy:

V súčasnosti ide o najväčší balík peňazí, aký Slovensko z únie dostalo -ročne je to trojnásobne viac ako doteraz. Vrátane hrozby korupcie a kleintelizmu z populistickej národnej strany nebude prísun peňazí a teda väčšie vládne výdaje na „rozvojové programy“ kompenzovaný odčerpávaním nevyhnutných prostriedkov z peňaženiek ľudí.
Podpora ľudu je preto spočiatku prívetivá aj vďaka zahmlievaniu istého kritického momentu. Zvýšenie peňažnej zásoby (o čo sa pokúsia aj inflačnou politikou) nemá prvotný blahodarný účinok, akým je vyrobenie väčšieho množstva tovaru alebo tvorba nových pracovných miest. Za nové peniaze môžeme predsa kupovať len už vyrobené produkty - utratí sa teda viac peňazí. A dôsledky už vôbec nie sú sociálne – zvýšia sa peňažné ceny tovarov a služieb. A taktiež blahobyt privilegovanej časti obyvateľstva, ku ktorým budú eurofondy nasmerované – tzv. politických podnikateľov. Tí si za obdŕžané peniaze kúpia nepochybne viac statkov alebo služieb, než by tak učinili bez tejto dodatočnej „asistencie“...

Eurofondy sú rozhodne škodlivé - vrátane znižovania motivácie bohatstvo tvoriť a zvýšenia aktivizácie v prerozdeľovaní - čerpaní vytvoreného bohatstva. Presne na to je EU dobrá, aby nám ukazovala stále vyššiu a vyššiu mieru prerozdeľovania...

A presne to isté platí o EURE, ktoré pomocou inflácie vyrobí "dodatočnú daň". Čo koniec koncov platí o každej mene, ale je medzi nimi aspoň ako-taká kunkurencia.

Najlepší byb bol návrat k zlatej mene a k politicky decentralizovaným celkom - konkurujúcim si jurisdikciám, čo je presný opak unifikačnej EU.
Frikso
Darca
Darca

Kde si ten clanok stiahol?? Ibaze nie je celkom jasny a objektivny, zasa nejake masmedia?
recesia
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

clanok

je to z webu, ktory je pri mne uvedený, článok " O našej „lúzokracii“" + teraz doplnené slová

V tom, čo som tu uviedol, nevidim nič neobjektivne, len racionálne ekonomické a politické argumenty proti zotrvávaniu v EÚ
Lord_3D
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Lord_3D »

určite by sme mali zostať v EU... inak do so Slovenskom pojde dole vodou...
Frikso
Darca
Darca

Re: clanok

recesia napísal:je to z webu, ktory je pri mne uvedený, článok " O našej „lúzokracii“" + teraz doplnené slová

V tom, čo som tu uviedol, nevidim nič neobjektivne, len racionálne ekonomické a politické argumenty proti zotrvávaniu v EÚ
Z eu sa neda vystupit, tak o co sa snazis?? Existuju totiz nejake medzinarodne zmluvy a dohody, ktore treba dodrziavat :wink:
Ax0
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Ax0 »

Frikso napísal:Z eu sa neda vystupit, tak o co sa snazis?? Existuju totiz nejake medzinarodne zmluvy a dohody, ktore treba dodrziavat :wink:
ale mozu ti dat sankcie, a nasledne ta vyhodit.....
Frikso
Darca
Darca

pethosk napísal:ale mozu ti dat sankcie, a nasledne ta vyhodit.....
Tak, ako teraz hrozia polsku a spol. v kauze nelegalnych vaznic CIA. Nebudu moct hlasovat v europskom parlamene, ale ani ich nevyhodia. Mrte blbe postavenie, prijimat to, co si odsuhlasia druhí.
brm
Darca
Darca

Re: Len pomaly

recesia napísal:Eurofondy:

V súčasnosti ide o najväčší balík peňazí, aký Slovensko z únie dostalo -ročne je to trojnásobne viac ako doteraz.....
Akoze ekonomicky je to spravne.. ale podla mna chybne aplikovane.

O takejto inflacii mozes hovorit iba vtedy, ked napr. mas malo penazi, tak sa rozhodnes, ze si ich natlacis.. a das ich do obehu.

Pre eurofondy to vsak neplati.. eurofondy su da sa povedat urcitym druhom investicie. Tie peniaze z eurofondov sa nebudu rozdavat.. ale za tie peniaze sa bude musiet nieco urobit.

Samozrejme tam bude kopec korupcie a klientelizmu.. ale to nie je chyba EU, ze si my na slovensku nevieme zvolit cloveka, co by s eurofondami narabal naozaj poctivo.. resp. ze na slovensku ani neexistuje ziaden clovek, co by s nimi narabal poctivo..

To potom akoze aj vsetky zahranicne investicie su skodlive, lebo zvysuju inflaciu??? :?:
recesia
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

brm

Chcel som naznacit, ze bohatstvo nespociva v mnozstve penazi (merkantilizmus) ale v mnozstve nahromadeneho kapitalu, ktory ma potencial uzitocnej investicie.

Je dolezite, aby investicie boli uzitocne - ale jedinym receptom ako to dosiahnut, je poznanie ludskych preferencii, ktore sa demonstruju na volnom trhu. Eurofondy tento atrbitut nesplnaju, naopak privodzuju negativne nasledky, ktore som vymenoval (su dost nakoniec dost pobobne inflacii - ved aj ta sa vyuziva na investicie, ale skor statne, len sa o tom tak "nemluvi").

Uvedomme si jednu vec: ak obchodnikovi umyselne rozbijeme okno (zdanenie obcana statom), vznikne pracovna prilezitost pre sklenara (prerozdelovanie) - blahobyt spolocnosti sa vsak nezvysil. To by muselo dojst ku vzajomnemu prospechu pri pristupeni k dobrovolnej vymene. T.z. ze obchodnik usetrene peniaze, ktory by inak mal zaplatit vypalne sklenarove, investuje do svojej produkcie, ktoru moze ponukat na volnom trhu a zarovne nevznikne umele, trvalo neudrzatelne pracovne miesto v podobe "sikovneho" sklenara. Presne o takom "blahobyte" su aj nase eurofondy. Coskoro sa na ne budeme skladat aj my.

Ak nam Dzurinda kedysi sluboval Svajciarsko, vedzme, ze dosiahnut ho mozeme len ako Svajcari - t.j. mimo unie s politicky decentralizovanymi celkami bez "rozvojovej pomoci" (resp. prerozdelovania vytvoreneho bohatstva).
recesia
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

brm2

A co sa tyka klientelizmu a korupcie - ak niekto pozna Slotu a jeho rozdavanie zakaziek svojim vernym, je neuveritelne, ze prave jeho strana bude mat taky obrobvsky balicek prerozdelovat.

Ale poviem Ti, nech tam bude hocijaka strana a hocijaky dobrak, vzdy to riziko "nezmizi". Jedinym riesenim je stav, ked ponuka presahuje dopyt - a to je uloha volneho trhu, nie mimovladiek.

Navyse, vzdy sa tu jedna o "nefer" cinnost, kedze niekto je privilegovany, aby obdrzal sumu penazi, ktoru ma "spravne" investovat. Ale presne o privilegiach a protekcionizme je cela Europska unia
brm
Darca
Darca

..to uz bude zase na slovakoch, ktori budu mat pravomoci prerozdelovat tieto fondy.. eurofondy nie su urcene pre docasnych "sklenarov", ale prave na dlhodobe ciele prospesne vacsej casti obyvatelstva (regionu).. napr. infrastruktura, konkurencieschopnost, podpora vztahov.. atd. atd. atd. A uz zase bude na slovakovi, ci peniaze z eurofondov da niekomu znamemu, ktory tretinu da sebe do vrecka, dalsiu tretinu do vrecka osobe, co mu odklepla fond a za poslednu tretinu da pracu tomuto "sklenarovi"..

Nuz a opat opakujem.. kvoli tomu, aki sme my slovaci, kvoli tomu mame vystupit z EU? :) Prave aj EU ako tak dokaze udrzat Fica a spol. na uzde, ze to tu neskorumpuje totalne. EU aka je, taka je.. vsetko ma svoje +/-.. ale podla mojho nazoru v sucasnej situacii skor potrebujeme EU.. mozno keby sme boli v pozicii UK, tak by som bol aj za odtrhnutie sa od EU, ale aby sme dosiahli uroven UK, tak mame este kopec prace pred sebou.. a prave EU (a aj jej eurofondy) nam dovolia sa priblizit UK co najskor.. :)

http://www.strukturalnefondy.sk
sundevil
VIP
VIP

Re: brm

Príspevok od používateľa sundevil »

recesia napísal:Chcel som naznacit, ze bohatstvo nespociva v mnozstve penazi (merkantilizmus) ale v mnozstve nahromadeneho kapitalu, ktory ma potencial uzitocnej investicie.

Je dolezite, aby investicie boli uzitocne - ale jedinym receptom ako to dosiahnut, je poznanie ludskych preferencii, ktore sa demonstruju na volnom trhu. Eurofondy tento atrbitut nesplnaju, naopak privodzuju negativne nasledky, ktore som vymenoval (su dost nakoniec dost pobobne inflacii - ved aj ta sa vyuziva na investicie, ale skor statne, len sa o tom tak "nemluvi").
akoze nemam na teba slov, zalez na dedinu kde nie je poriadna cesta, nieto este kanalizacia, vsetok odpad si vypustaju rovno do zahrad a povedz mi ci by si chcel takto zit, budes sa tu hajit inflaciou, ale sa mozem na nu vykaslat ked budem mat znecistene vsetko okolo seba potom mi tie peniaze budu na 2 veci
recesia
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

pre sundevil

pre sundevil:

Myslis, ze dediny, ktore po sebe zanechal komunisticky rezim odpojene od urbanizacie, bude mozne nejakou "rozvojovou pomocou" trvalo "rozvijat". Pracovne miesta sa urcite nevytvoria. Staci sa pozriet na problem takejto pomoci africkym krajinam, ktorej dosledky su nicive, alebo na americka geta plne paraziticky zijuicch cernochov (ono sa to zda neporovnatelne, ale je to len dojem). A ignorovat inflaciu, ktora sposobuje rast cenovej hladiny a ozobracovanie chudobnejsich vrstiev obyvatelstva, by som rozhodne nedokazal. Samozrejme, pokial mi statna propaganda alebo s nou spriahnuti lavicovi intelektuali uplne nezatienili kriticky usudok.
Co potrebuje nase Slovensko ako prve, je ochrana sukromneho vlastnictva a vymozitelnost prava + deregulaciu ekonomiky, v com nam EU stoji v cete.
recesia
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

brm

pre brm:

jedine investicie, kde som schopny akceptovat eurofondy, je infrastruktura, i ked, podobne ako to mala v plane OKS, je potrebne spoliehat sa aj na sukromny kapital

A kedze som uz kdesi uviedol, ze prioritou pre prospech spolocnosti je ochrana sukromneho vlastnictva (resp. vlastnickych prav), deregulacia ekonomiky (t.z. aj odstranenie vsetkych statnych monopolov - centralnu banku nevynimajuc) - institucionalna (nie financna) podpora podnikania, tak si naozaj nemyslim, ze eurofondy (ktore vznikaju znehodnotenim sukromneho vlsatnictva) su nejakou vyhrou. Ich ucinky mozu byt len kratkodobe. Skus sa este raz zamysliet nad tym pribehom o obchodnikovi a sklenarovi. Kumulacia kapitalu je mozna len slobodnym obchodom.

To vsetko je potrebne, aby sme prosperovali vsetci. Vzdy tvrdim, ze EU by sme mali poslad do pi** a inspirovat sa najslobodnejsou ekonomikou svete - Honkongom. Ich prosperita je dokazom, ze su na spravnej ceste

A co sa tyka pravdy o EU, odporucam napr. http://www.euportal.cz/

EU nam urcite nedava ziadnu politicku ochranu. Naopak, svojimi centralizacnymi tendenciami otvara priestor pre demagogickych populistov, ktori nam coskoro presadia europsku dan. Ved samotnej EU socializmus Fica neprekaza, jedine coho sa obava, su Slotove alkoholicke taraniny a neplnenie kriterii pre prijatie EURA (kriteria su dobre, len EURO je spatne a neudrzatelne).
Tu odporucam napr. clanok
brm
Darca
Darca

..ja by som bol tiez rad, aby slovensko bolo ako hong-kong.. ale zial nemame podobne predpoklady ako mal hong-kong. Svoju ekonomiku ma postavenu na krizovatke obchodu.. je jednou z mala bran medzi aziou a zvyskom sveta, ktoru este ku vsetkemu podporovala hlavne velka britania. Samozrejme s obchodom prisli aj dalsie vyhody.. rozvoj bankovnictva, sluzieb.. atd. Slovensko mozno je v strede europy, ale ako krizovatke obchodu mu konkuruju vsetky susedne staty.. :) a zvysne konkurencne vyhody? ..mozno aj ked nejake su, len tazko ich vie vyuzit.

Vsetky uvedene nazory beriem.. m. friedmana ako ekonoma uznavam.. ale tieto clanky podla mna by mali citat skor ekonomovia z vyspelych krajin.. pre ktore je EU uz brzdou. Pre Slovensko je EU nova prilezitost co najrychlejsie rozvinut a stabilizovat svoju ekonomiku, ktoru ma po 1989 a naslednych par rokoch vladnutia v.m. v dost dezolatnom stave.

Slovensko by malo vyuzit EU co najviac ako nejaku slapku.. vyzmykat z nej, co sa da.. vybudovat si nejaku dlhodobu konkurencnu vyhodu.. a po pouziti zahodit. :) Aj ked v dnesnej globalizacii a medzinarodnej zavislosti jednotlivych ekonomik je len tazko ist svojou vlastnou cestou..

//EDIT: Aj ked schengenska dohoda tiez nie je na zahodenie.. :P
Frikso
Darca
Darca

recesia: Uz som pochopil, ze co myslis, ale aj tak. Teraz europu potrebujeme ako sol. Sme stale pozadu a eurofondy nas mozu posunut trocha dalej. A druha vec su nasi politici. Pri nich by sme sa nikam nedostali. Vsetko by sa predalo (vsak uz aj je) zahranicnym spolocnostiam a my by sme na nich robili.
Dizzy
Star
Star

Príspevok od používateľa Dizzy »

Nie som za vystupenie z EU. Uz len kvoli Schengenu :wink:

recesia: Neznie to zle, ale nie je to tak trochu utopia?
Napísať odpoveď