Ako optimálne chladiť moje PC?

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Ako optimálne chladiť moje PC?

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Rozhodol som sa predĺžiť životnosť môjho dieťatka. :)
Má tieto orgány:
MB MSI K8N Neo V2.0 (nForce3)
CPU AMD Sempron 2500+ 64-bit (BOX, čiže chladič mám od výrobcu)
Jeden gigabajt RAM - Dva Kingstony po 512 MB
Grafika Asus Geforce 6600LE - to je ona, pozornosť venovať chladiču:
HDDs - Seagate 120 GB 7200rmp - (P)ATA a Seagate 20 GB 5400rmp, tiež (P)ATA
Mechaniky Lite On a LG (DVD-RW a combo)
Orgány sú uložené v skrinke Mercury KM-82 a tá je napájaná nejakým zdrojom Mercury (dodávaný s bedňou) 350W, podrobnosti ale neviem.

Chcel by som si kúpiť nový zdroj (Nejaký Fortron, 350W, 12 cm FAN, ešte uvidím) a namontovať pár nových ventilátorov, čiže chcem trošku vylepšiť vzdušný tunel v mojej bedni.
Nakreslil som teda nejak stručne prúdenie vzduchu v mojej bedni. (Nie som si ale istý, či súhlasí so skutočnosťou.)
Po úpravách by mal vyzerať takto: (viz. obrázok)

Čo si o tom myslíte? Ako by ste to Vy vylepšili? :) Chcem poznať Váš názor. :)

Ďalej, chcem vedieť, aké je napätie v tej vetve, ktorou sa napájajú napr. mechaniky a harddisky a tiež ešte, akým napätím sa napájajú prídavné FANy. Originál zakúpené. (Myslím tie FANy)

A ešte niečo. Akým napätím sa napájajú ventilátory, ktoré sa nachádzajú v zrojoch? Idem niekolko starých teraz rozoberať, tak chcem vedieť. :)
Prílohy
Takto by mal vyzerať vzdušný tunel po vylepšení. Hnedou znázorňujem prídavne ventilátory.
Takto by mal vyzerať vzdušný tunel po vylepšení. Hnedou znázorňujem prídavne ventilátory.
FANs02.png (1.79 KiB) 2105 zobrazení
Takto vyzerá tunel pred vylepšením. Slabo-modrou som znázornil vzdušné prúdy. <br />A pod grafikou mám vylomené (úmyselne) dva kryty, preto to prúdenie.
Takto vyzerá tunel pred vylepšením. Slabo-modrou som znázornil vzdušné prúdy.
A pod grafikou mám vylomené (úmyselne) dva kryty, preto to prúdenie.
FANs01.png (1.73 KiB) 2105 zobrazení
Majo053
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Majo053 »

Tie fany sú napájané 12V takysto aj mechaniky a HDD.Z toho spodného chladiča skús radšej vysávať smerom von z bedne. :smt099 Najlepšie by bolo keby si dal jeden vetrák aj vpravo dole.Inak dobrá myšlienka ... :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

presne tak, tie dva hnedé vetráky by som vymenil, nech ide prúd vzduchu na CPU inak ti ho bude obchádzať, lebo vzduch z vrchného vetráka bude ťahaný von ešte predtým ako dorazí k procáku. a možno by si tak ešte stratil na chladení.
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

inak ten vzduch o ktorom si myslis ze bude vhanany do bedne cez zdroj tak to si na omyle :) zdroj vysava vzduch :wink:
Kosh
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kosh »

no, podľa mojej osobnej skúsenosti je najlepšie chladenie kúpiť stolový ventilátor za 400 v tescu, dať ho k otvorenému počítaču a nasmerovať donútra (mám obidva postranné plechy dole) :D ja takto fungujem vždy keď je vonku nad 28/30 stupňov a chladí to perfektne
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Šu-Do napísal:zdroj vysava vzduch :wink:
100% pravda.
Na grafiku daj chladič Primecooler PC-VGAHG2 Cu (veľmi skvelý kúsok)

Kód: Vybrať všetko

http://shop.pocitac.sk/zbozi/primecooler-pc-vgahg2-cu-blue-led-hypergraphic-se/detail.aspx?p=z:75731
Napätie (v molexoch aj bergoch) - drát:
0V (zem) - čierny
5V - červený
12V - žltý
K vrtuľkám: v drvivej vačšine majú napájanie 12V, tie maličké 5V
K prúdeniu vzduchu: (na obrázku) vpravo dole daj nastojáka 8cm ventilátor, tento bude mať za úlohu nasávať studený vzuch od predku bedne dovnútra.
V zdrojoch by mali byť 12V DC vrtuľe.
jjj
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jjj »

Xces si odj3bat zdroj :lol: :?:
7v je totalna sprostost idiotina ktora nici zdroj a je nebezpecenstvo ze ti prdu hardisky a aj cela doska z toho.
Ked uz xceste zlepsit priwtok vzduch v bedni na ttie somariny teda tie 2 obrazky v prvom prispevku zabudnite je to na nic.

Lamka Digitaldoom napisala pre lamky 2 pekne clanky vo velmi lamam zrozumitelnej forme
Clanok cislo jeden:::
http://www.ddworld.cz/content/view/50/32/

clanok cislo dva:::
http://www.ddworld.cz/content/view/68/32/

nahrada uplne stupidnych 7v je TU:
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=58

Pripadne zapojenie do serie je TU:
http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=58

Mozete to dat do FAQ o chladeni :D
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

artabanes napísal:no, podľa mojej osobnej skúsenosti je najlepšie chladenie kúpiť stolový ventilátor za 400 v tescu, dať ho k otvorenému počítaču a nasmerovať donútra (mám obidva postranné plechy dole) :D ja takto fungujem vždy keď je vonku nad 28/30 stupňov a chladí to perfektne
Tiež sa mi to zdá ako velmi účinné, lenže ja mám bedňu umiestnenú v stole a navyše mne sa v izbe dosť práši. :?
fikus-kukis napísal:Na grafiku daj chladič Primecooler PC-VGAHG2 Cu (veľmi skvelý kúsok)
Až nebude starý chladič stačiť (V budúcnosti pri dlhodobom pretaktovaní), tak ho tam možno dám. Navyše teraz nie sú $$$
Šu-Do napísal:zdroj vysava vzduch
fikus-kukis napísal:100% pravda.
Hneď som si to overil. :D Máte pravdu. :D Priznávam fatalný omyl z mojej strany. :oops: ALE. Na tom novom Fortrone to bude tiež tak? Myslel som totiž že tá velká vrtula nasmerovaná na CPU ho bude ovievať a nie odsávať. :shock: Kde je pravda v tomto prípade?
Majo053 napísal:Z toho spodného chladiča skús radšej vysávať smerom von z bedne.
audiotrack napísal:presne tak, tie dva hnedé vetráky by som vymenil, nech ide prúd vzduchu na CPU inak ti ho bude obchádzať...
Smery tých ventilátorov mám obrátiť? :shock: Alebo obidva majú nasávať? Asi ste mysleli nasávať, tak som spravil nový obrázok.
fikus-kukis napísal:vpravo dole daj nastojáka 8cm ventilátor, tento bude mať za úlohu nasávať studený vzuch od predku bedne dovnútra.
Majo053 napísal:Najlepšie by bolo keby si dal jeden vetrák aj vpravo dole.
Tiež som aj nad tým myslel, lenže ako si pomôžem pri mojej bedni ? :?
Asi by to bolo ideálne pre chladenia a to spolu aj pre disky, ale píliť bedňu sa mi nechce. V každom prípade si to ešte poriadne prezriem a premyslím. Uvidím, čo sa dá s bedňou robiť....

No a ešte otázka ohladom napájania:
Nebude vadiť ak spravím z nejakej starej molex koncovky rozdvojovač pre ventilátory a budem ich napájať priamo zo zdroja? Celé by to malo byť na 12V systém.
Prílohy
FANs03.png
FANs03.png (1.83 KiB) 2057 zobrazení
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Len tú vrtuľu tam vpravo dole daj, ja viem, že zne divne :) .

Tie hnedé vrtule budú nasávať vzduch zo zadu a dodávať ho chladiču CPU, no odtiaľ bude pokračovať aj smerom k pamäťovým modulom a k hardiskom s diskovým mechanikám, kde sa bude kopiť. Ja by som ich nechal ako vyfukovacie.
A následne pridať do boku (to je zásah do bočnice - treba vystrihnúť dieru - s týmto nebudeš nabetón súhlasiť) nasávacie ventilátory (len to by si musel mať bedňu na mieste, kde nebude zakrytá bočnica).

Nevadí, len budeš musieť nájsť samca (zástrčku).
Majo053
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Majo053 »

Racius napísal:Tiež som aj nad tým myslel, lenže ako si pomôžem pri mojej bedni ? :?
Asi by to bolo ideálne pre chladenia a to spolu aj pre disky, ale píliť bedňu sa mi nechce. V každom prípade si to ešte poriadne prezriem a premyslím. Uvidím, čo sa dá s bedňou robiť....

No a ešte otázka ohladom napájania:
Nebude vadiť ak spravím z nejakej starej molex koncovky rozdvojovač pre ventilátory a budem ich napájať priamo zo zdroja? Celé by to malo byť na 12V systém.
Ja viem ,že sa ti to zdá možno ťažké ,ale aj ja to mám tak spravené.Záleží však samozrejme od možnostiach case a majiteľa . :D :wink:

S tým napájaním 4 pinovým molex je to v pohode ja to mám spravené takto : žltý molex + (červený káblik) ,čierny - (čierny káblik).

Smer toho dolného ventilátora by mal byť smerom von (súhlasí somnou aj fikus-kukis) aby prebytočné teplo vysával preč preto by som na tvojom mieste dal vetrák aj vľavo dole ,aby tam bol väčší prietok vzduchu v skrinke.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak som zobral všetky fakty a názory do úvahy, (inak dík jjj za tie linky, pekné články) a vytvoril novú schému chladenia. Vpredu mienim vymontovať disketovku a dať ju do 5,25" šachty cez redukciu a na volné dve miesta dať 80mm ventilátor s prachovým filtrom, pretože dole, kde by v nejakej lepšej skrinke bolo miesto na FAN, tak je tam "prístrojová doska" a niežeby som to nevedel prerobiť, alebo sa mi nechcelo, ale nechcem zasahovať do relatívne novej skrine. :?
Čo inak vravíte na prachový filter? Životnosť? Ako často čistiť? Skúsenosti?

Len by ma ešte zaujímalo, čo s chladením pod graf. kartou? Mám pri nej tiež osadiť ventilátor a keď, tak ako? Kryty mám vylomené, ale kludne ich môžem zakryť znova.
Prílohy
FANs04.png
FANs04.png (2.69 KiB) 1999 zobrazení
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

..tento posledny obrazok je asi najoptimalnejsi.. ;) Tu grafiku by som mozno teraz neriesil.. skus zatial urobit to, co mas na obrazku. 6600LE by zase az tak nemala kurit ako klasicka 6600 alebo 6600GT. Ak mas uz tam vzadu vybrate tie krytky, tak ich skus nechat vybrate, ale upchaj otvor na bocnici, co mas urceny na ventilator. Tie dolne otvory vyzeraju byt akurat pri grafike.. tak mozno este tie nechaj otvorene. No cert vie, ako to nakoniec bude.. ved potom mozes poskusat kdeco.. ked uz budes mat cisla, ako sa vyvijaju teploty.. a paq budes moct experimentovat.. ze zakryjes ten otvor.. ten otvoris.. atd. atd. :)

..tot moj nazor! ;)
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Racius napísal:Vpredu mienim vymontovať disketovku a dať ju do 5,25" šachty cez redukciu a na volné dve miesta dať 80mm ventilátor s prachovým filtrom.

Čo inak vravíte na prachový filter? Životnosť? Ako často čistiť? Skúsenosti?

Len by ma ešte zaujímalo, čo s chladením pod graf. kartou? Mám pri nej tiež osadiť ventilátor a keď, tak ako? Kryty mám vylomené, ale kludne ich môžem zakryť znova.
No aj takto by sa to dalo vyriešiť, ale esteticky by bolo nechať tú disketovku tam (presunúť ju do vyššej 3,5 palcovej pozície).
Prachový filter? Prečo nie, no podľa mňa by tam stačilo 2x sitko + medzi nejakú prievzdušnú textíliu :? .
Jedným z riešení by bolo nechať priechdky na zásuvné karty vylomené, na podlahu skrine vľavo dole dať na na ležáka vrtuľu pomalobežného typu, čo bude dvíhať príchodzi studený vzduch z podlahy bedne a orientovať ho smerom na grafiku.
juslik
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa juslik »

prosim vas mam tuto bednu a potrebujem vedet ako ju chladit..v predu co je oznasene cervenym mam ventrilator a za tym mam hdd v boxe na procesore mam GeminII a na nom ventilator.. mam kupit dozadu bedne este ventrilator aby to vyzaval von ? a mam zakrit tie bocnice na bedni ?
Prílohy
Coolermaster Elite_330.jpg
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Tie dva otvory so sitkami sa zvyknú používať na nasávanie vzduchu do bedne. Samotný proces vyfukovania sa robí cez zdroj a chbát bedni, viď obrázok v prílohe vyššie.
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

Racius: Kup si novy chladic na CPU boxovane niesu moc dobre
Napísať odpoveď