Zdravim vsetkych "wanna be admin"... Tiez patrim do tejto grupy ludi. Chcel by som predostriet jeden problem, skorym sa potykam, odkedy pracujem na jedom projekte. Spravujeme pre zakaznika jeho siet z pohladu File&Print, coz znamena: Pristup do AD, pridelovanie permissions, share etc... ale aj za Print je to cely printovaci environment. Boli sme uz vsadeny do nejakej fungujcej infrastruktury a nieje tu moc priestor na vyrazne znemy. Vsetko podlieha slovnemu spojenu "on customer agreement". Mno a teraz k tomu problemu co tu chcem predostriet. Poprosil by som kvalifikovanych ludi alebo tych co maju s tym nejaku skusenost aby skusili poradit. Spravujeme print environment, vsetko bezi na 2 nodvych clusteroch, kde print spooler je ako jeden s resource. Na jeden takyto print cluster pripadne asi tak 200 printerov. Stava sa velmi casto, ze print job ostane stuck v Q. Po vsetkej snahe, restart printeru, presmerovanie portu etc.. ten job sa nevytlaci a stale je tam. Zial nieje mozne ho zmazat, lebo je naspoolovany a caka na vytlacenie. Takisto nieje mozne ho vyhodit z print spooler foldera, kde sa tie joby ukladaju. jedine ako take riesenie je prento problem vytvorenie noveho portu a pockanie kym sa vytieoutuje ten job na tom starom... Ale to nie vzdy pomaha. Na print clustery je viacero driverov, ale su rozedelne aspon tak, ze nieje vsetko vsade. Restart print spoolera pocas bussines hours je nepripustny !!! Preto by som chcel apelovat na niekoho kto ma nejaku prax so stuck jobs v Q aby skusil pomoct... (job nejde jednoducho deletnut a tlacime dalej!!!)
Thx za advise
Windows 2003 Server print cluster problems
-
King.kraken
Novice
- Kontaktovať používateľa:
skusal si kontaktovat podporu od dodavatela HW a SW??? mne to v tomto pripade pripada na problem, ktory by mal primarne riesit dodavatel, pripadne podpora od dodavatela OS.... vyzera to byt velka firma, urkite je zaplateny maintenance a support v ramci nejakej "enterprise licencie". pracujem s Win 2003 servermi, ale v print server aplikovani sa nevyznam.
-
King.kraken
Novice
Firma je to velka a ma zaplateny support takisto aj u microsoftu, nie iba u nas. Ale nasa firma (s modrym logon a 2 pismenkami) pre ktoru robim ma takisto zaplatene u Microsoftu incident management.. je u nich otvorenych par callov, ale na problemy pribuzneho charakteru. Take oficialne stanovisko od nich je asi ze, ked ide o HP printery tak to funguje ako tak, ale pri ostatnych znackach typu Lexmark a Xerox, co su take tie vecsie uz, a este je tam aj par priemyselnych, tak pri tychto ostatnych bolo take odporucanie ze spravne to ako stand-alone, nie cluster... Inym slovom ta poslali .... Bol este aj otvoreny jeden call v xeroxe, ale neboli schopny poskytnut nejaky update na driver, tiez odtial zaznela podobna odpoved. Ale nieje mozne to spravit na stand-alone, lebo tam musi byt nejaky ten failover. Pre zakaznika je velmi podstatne a potrebne aby tlacil, lebo inac je to bussines ipact a to je nepripustne... Na nete nieje mzone najst nejake info, lebo takyto topic je malo diskutovany... Nespoliehal by som sa moc na nejaku podboru od providerov software, typu microsoft a pod, lebo tam je to tazkopadnejsie a dost to trva... vecsinou je to problem s 3dr party vendor, co su drivery k zariadeniam... takze taky zacarovany kruh mierne... Preto hladam niekoho kto ma s tymto nejake skusenosti a uz nieco podbe riesil...alebo aspon ma nejaky napad ako si trochu pomoct...
-
King.kraken
Novice
Ako som uz spomenul, boly sme vsunuty do uz fungujeco prostredia, sa zacalo postupne preberat... Zakaznik si takisto osvojil nejake HP standardy,ale zase z nasej strany bolo vykonanej vela prace, typu povytvaranie aliasov, lebo servery dostali presnu "naming convetion" atd... a ich environmet bol pre printery NT, tak sme ho zacali spravovat... Linuxove riesenie by slo mimo nas, lebo my sme dedikovany na NT prostredie a to na file a print... Pouzivame standart clustrovanie (2 nody) vo w2k3 a je zvoleny koli failoveru.. print spooler je spraveny ako jeden s resouce, lebo keby nahodou spadol, tak to monitoring hned zachyti a vie sa prepnut este na druhu nodu... ina cesta nieje mozna.. Ideou je pouzivat co najmenej 3rd party software, koli cistote systemov a mensim problemom s update atd.... take microsoft products su vyuzivane iba.... A tam je aj pes zakopany.. nie vsetko je kompatibilne s windowsami a koli nejakej urovny zabezpecenia toho servisu to musi byt tak ako to je. Je v tom obsiahnuta aj dost velka lahostajnost a nezodpovednost od dodavatelow OS a Driverov... my sa v tych srackach musime len topit a snazit sa aby vsetko slo..