Prečo TurboPascal????

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
pheo
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Prečo TurboPascal????

Príspevok od používateľa pheo »

Už dlho mi na srdci leží otázka:
Prečo sa pri vyučovaní Pascalu používa Turbo Pascal a nie nejaký "lepší" kompilátor typu FPC ?
Podľa mňa FPC je veľmi podarený projekt 32-bitového kompilátora, ktorý v mnohom prekonáva ostatné kompilátory a neviem si vysvetliť prečo sa používa niečo čo je už peknú dobu zastaralé ?

Za odpovede budem veľmi vďačný
ferks
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ferks »

lebo ked skoly zacinali s vyucbou, tak mali same 386-486-ky s OS MSDOS a tam by si samozrejme 32 bitovu aplikaciu isto nespustil.
a aby sa nemusel nikto preskolovat. tak nechali TP aj ked sa preslo na windowsy.

co sa tyka preskolenia tak to nie je isto vela prace ale ked si spomeniem ake lamy ucili programovat nas (vlastne my ich), tak som to vystihol uplne presne.
caesar1987
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa caesar1987 »

ferks napísal:lebo ked skoly zacinali s vyucbou, tak mali same 386-486-ky s OS MSDOS a tam by si samozrejme 32 bitovu aplikaciu isto nespustil.
a aby sa nemusel nikto preskolovat. tak nechali TP aj ked sa preslo na windowsy.

co sa tyka preskolenia tak to nie je isto vela prace ale ked si spomeniem ake lamy ucili programovat nas (vlastne my ich), tak som to vystihol uplne presne.
uplne s tebou suhlasim...

tp je zastaraly...
ale co uz s tym skolstvom...
napr ja v skole som opravoval profakove priklady, v ktorych nam vysvetloval jazyk...
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Vieš len sa mi to zdá dosť smutné, nevyužiť také možnosti a stále stagnovať na tom istom mieste (pekne v múzeu 8) ).
Možno mám proste na učiteľov informatiky priveľmi vysoké nároky, aby sa stále vzelávali a hľadali nové veci (ale tento chlebík taký už proste je).
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

ale zase moze otazka zniet: "preco nie?"

chcete povedat za na zapis zakladnych algoritmov to nestaci??
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

To je síce pravda, ale načo sa bude žiak učiť niečo čo nikde nevyužije ????????? :?
Nie je omnoho výhodnejšie ich učiť niečo čo môžu aj normálne použiť ??
gwixt
Addict
Addict

predpokladam ze ide o predmet programovanie alebo informatika vo vseobecnosti .... a takisto predpokladam ze jeho ulohou je oboznamit studenta s principmi programovania (algoritmizacia a zapis algoritmov, programove struktury: cykly, podmienky, funkcie...) a nie s vyvojovym prostredim ... kazdemu moze vyhovovat ine prostredie a imho TP7 je de facto standard ....

prejst na ine prostredie je imho vcelku lahke (aj ked zalezi od prostredia) ked uz vies jazyk

a povedzme si na rovinu .. kde Freepascal vyuzijes prakticky? :wink:
...
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ... »

pheo napísal:To je síce pravda, ale načo sa bude žiak učiť niečo čo nikde nevyužije ?????????
Ved sa uci. Mysliet algoritmicky a zapisovat tie algoritmy (jakz-takz efektivne). Na strednej skole cloveku nic viac netreba a TP/BP je na to viac nez postacujuci.
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

gwixt napísal:predpokladam ze ide o predmet programovanie alebo informatika vo vseobecnosti .... a takisto predpokladam ze jeho ulohou je oboznamit studenta s principmi programovania (algoritmizacia a zapis algoritmov, programove struktury: cykly, podmienky, funkcie...) a nie s vyvojovym prostredim ... kazdemu moze vyhovovat ine prostredie a imho TP7 je de facto standard ....

prejst na ine prostredie je imho vcelku lahke (aj ked zalezi od prostredia) ked uz vies jazyk

a povedzme si na rovinu .. kde Freepascal vyuzijes prakticky?
Tvoju otázku by som mohol prerobiť na "Kde Delphi využiješ prakticky ?" a malo by to ten istý význam. FPC bol naprogramovaný tak, aby bol kompatibilný s Delphi a okrem toho dokáže ho aj emulovať !!! (ako aj iné prostredia, medzi inými aj TP).

Okrem iného (hypoteticky) by sa mohol študen naučiť pascal (jeho syntax) aj bez kompilátora, ale o to tu teraz nejde a ani by namalo byť cieľom na hodinách programovania. Je to ako na slovenčine, gramatika(tá sa preberá na začiatku a tu to mnohokrát končí) je jedna vec ale písanie slohov už iná - cieľom by malo byť aj naučiť nové techniky programovania, ukázať knižnice a algoritmy, ktoré aj niekedy programátor využije.

Ide tu aj o to , načo zanechať niečo čo som sa už raz naučil a učiť sa niečo nové = presedlať na niečo čo to "nové" poskytuje. Veľa ľudí presedlá na jazyky C/C++ a pritom si ani neuvedomia aké možnosti majú s pascalom. Treba mať proste vhodný kompilátor pascalu.

"kazdemu moze vyhovovat ine prostredie " - FPC je kompilátor a ten si môžeš naviazať aj na iné programy , ktoré sprostredkujú prácu s ním (Dev-Pascal, Free Pascal editor) keď sa ti nepáči ríkazový riadok.

"TP7 je de facto standard" - na tom sa nemôžeme zhodnúť. Už dávno ním nie je , až mášiný názor , choď na:
gwixt
Addict
Addict

nemyslim ze spoznavanie kniznic nejakeho konkretneho kompilatora/vyvojoveho prostredia ma byt v osnovach hodin informatiky .... neviem presne o akej vyucbe sa bavime ale nas na hodinach informatiky ucili hlavne tvorit programy tak ze islo o funkcnost a nie o to vyuzit maximum pouzitelnych kniznic ... na to je vacsinou urcene samostudium alebo specializovana vyucba ...

naco ucit studenta vyuzitie konkretnych specialit/kniznic daneho jazyka/ prostredia ked to mozno nikdy nepouzije .... spomenut ze take daco existuje, to ano a ked ma student zaujem tak si to nastuduje ....

ako si povedal .. cielom je naucit techniky programovania ...
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

A nerobí sa to už aj teraz ( štandartne sa vyučujú unity crt a graph). Čo tak tak použiť namiesto graph OpenGl a vyučovať aj unit windows ?
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

no myslim ze z crt sa toho az tak vela nevyucuje. nejake ptakoviny sme este na strednej pouzivali aj my, ale nebolo to nic take co by sa nedalo nahradit (aspon co sa pamatam) a co sa tyka kniznice graph, tam sme tiez pouzivali iba tie zakladne veci, ktore boli dobre len na to aby sa precvicila aj predstavivost a schopnost prepisat to do nejakeho kodu. prakticke vyuzitie 0 bodov.
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

mastermind napísal:no myslim ze z crt sa toho az tak vela nevyucuje. ....
Teraz si zabrdol do troška iného problému, ale myslím si to prišlo aj vhod, aby som načrtol ďalší problém prečo si mnohí programátori myslia, že pascal je iba "výučbový jazyk". Proste im ho nemal kto kvalitne vysvetliť. Vysvetlili im iba tie "základy" (z TP) , ktoré sa naučili pred mnohými rokmi a odvtedy sa do toho ani nekukli. proste učiť informatiku neznamená že sa naučím zopár poučiek a tie budem prednášať až kým nepôjdem do dôchodku. Kto chce jesť tento chlebík musí byť pripravený na to , že sa bude vzdelávať prakticky non-stop. Pretože učiť sa niečo čo sa nikdy navyužije je úplná zbytočnosť.
gwixt
Addict
Addict

pozri ja chapem ze v pascale sa daju robit velke veci .... ale pochop ze vyucovanie dajme tomu unitov graph/crt/opengl asi nema byt ucelom hodin informatiky/programovania ..
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

gwixt napísal:pozri ja chapem ze v pascale sa daju robit velke veci ....
Chapem, že na hodiny programovania sa toho veľa nezmestí, ale nebolo by na škodu aspoň ukázať študentom niektoré veci (iba ukázať, že sa to dá) a nech oni sa rozhodnú do čoho budú investovať čas. Či do graph alebo do OpenGL. (U nas na gympli sme sa s graph bavili mesiac a stálo to za ....)

Veľmi dobre chápem, že je potrebné ukázať aj nejaké algoritmy. JA ti môžeme povedať za seba koľko sme ich brali - bubblesort , insertsort, selectsort, euklidov algoritmus a dosť!!! Preto tu ja vidím dosť priestoru na ďalšie veci.

Pozri naučiť sa základnú systax si vyžaduje čas(chápem, že to trvá kým si človek uvedomí ako to funguje) no potom sa preberajú iba nezmyselné "ukážkové príklady" do konzoly typu :
Zadaj dve čísla. Prgram ti vráti výsledky aritmetických operácií +-*/%
Tiež nehovorím, že je potrebné im ukázať úplne všetko s OpenGL. Stačia základy a usmerniť prípadných záujemcov na relevantné odkazy, kde môžu nájsť rozširujúce informácie.

Ja si teda myslím, že je potrebné im ukázať čo najširšiu paletu možností Pascalu a ostané je už na nich.
mastermind
VIP
VIP

uplne prestavam chapat o co v tejto teme ide.
vlastnosti pascalu z neho urobili jazyk idealny na vyucbu algoritmickeho myslenia a idealny startovaci bod pre ludi ktori chcu zacat s programovanim. No zbytocne sa tu budeme tvarit ze v dnesnej dobe ja pascal konkurencie schopny jazyk.
pheo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

mastermind napísal:uplne prestavam chapat o co v tejto teme ide....
Myslím, že máš pravdu. Ako jazyk pascal skončil. Mňa však hnevá (a asi aj hnevať bude) že sa pri výučbe nevyužíva jeho plný potenciál. Možno sa to zdá len mne ale ja v Pascale ešte stále vidím potenciál (hlavne projekt Lazarus) a preto sa ho snažím presadzovať. Viem, že nemá na iné lepšie jazyky, no čo nebolo, môže byť :-).
sombon1987
In memory
In memory
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sombon1987 »

1. jazyk PASCAL neskončil. Delphi nie je nič iné. To, že niekto v ňom programuje a pri tom nenapíše riadok kódu ešte naznamená, že v PASCALe nerobí.

2. Kto vyšiel zo školy, a začal niečo tvorivo produkovať pochopil, že nikto ho neučil PASCAL, ale že sa ho pedagógovia snažili naučiť programátorsky MYSLIEŤ. (och, aké ľahké je zrazu to C++)

3. Borland opäť používa TURBO. Dočkáme sa aj nového TURBO Delphi.

4. Podľa mňa je na výuku programovania najvhodnejší LISP.

5. Otázka "Naozaj dnes niekto programuje ?" u mňa nadobúda rovnaké kontúry ako otázka "Existuje život po živote ?"

6. Prepáčte mi ten sarkazmus, ale som odkojený na assembleroch 8080, Z80 a MC68000, a slovko "programovať" mi ťažko lezie z pera pri skriptovacích srandičkách typu PHP, HTML na úrovni lepšieho BASICu.

7. Som skrátky taký prízemný typ.
mastermind
VIP
VIP

ked uz si skritizoval programovanie v php, ja poviem ze mne pripada divne "programovat" v niektorom v .NET jazyku. V kombinacii s Visual Studiom to nei je nic ine len klikacka... hruuuza
roman3x
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa roman3x »

gwixt napísal:nemyslim ze spoznavanie kniznic nejakeho konkretneho kompilatora/vyvojoveho prostredia ma byt v osnovach hodin informatiky .... neviem presne o akej vyucbe sa bavime ale nas na hodinach informatiky ucili hlavne tvorit programy tak ze islo o funkcnost a nie o to vyuzit maximum pouzitelnych kniznic ... na to je vacsinou urcene samostudium alebo specializovana vyucba ...

naco ucit studenta vyuzitie konkretnych specialit/kniznic daneho jazyka/ prostredia ked to mozno nikdy nepouzije .... spomenut ze take daco existuje, to ano a ked ma student zaujem tak si to nastuduje ....

ako si povedal .. cielom je naucit techniky programovania ...
myslim, ze prave pre tento nazor vsetci vymyslaju vsetko. v kazdom jazyku existuje kopa kniznic, ale mladi programatori, ktori nemaju prehlad o knizniciach su v dojme, ze vsetko si musia vyrobit sami a vymyslaju uz davno vymyslene dokonale kniznice "presne na svoje potreby". A este ti to strkaju pod nos, ako tvoju spasu, mysliac si, aki su frajeri, pritom len za*li cas.
Napísať odpoveď