Ako spravim pocitacovy program?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
XilleR
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa XilleR »

audiotrack napísal:no ja si myslím že nieje najlepšie začínať s týmto jazykom. Nech začne od základov, čo je Pascal. Ten by mal ovládať každý programátor. A potom by som prešiel na Delphi ak chce aj grafické prostredie, lebo je veľmi podobný pascalu. A až potom by som prechádzal na C++. Tam by sa nanovo učil syntax, ale už by tomu rozumel. Teda aspoň ja som takto začínal a sa mi zdá že je to tak najrozumnejšie.
...ucit sa niekolko krat inu syntax???? ...radsej nech zacne rovno od c
XilleR
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

..no ale ked sa pytas ako sa to robi, tak najskor sa program naprogramuje v programovacom jazyku napr.: c, java, pearl, atd. Potom s aprogram musi skompilovat (prelozit do strojoveho kodu). Ked kompilacia prebehne uspesne vytvori sa spustatelny subor napr *.exe a mas program :-)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

XilleR napísal:...ucit sa niekolko krat inu syntax???? ...radsej nech zacne rovno od c
keď si pozreš akúkoľvek (alebo aspoň drvivú väčšinu) učebnicu jazyka C, tak tam je porovnávanie s Pascalom
Jareek
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Jareek »

Rozhodne by som ti radil zacat s Pascalom, asi kazdy s tym zacinal a naozaj ked pozeras ine knihy tak najdes, ze pisu ako je to v Pascale a porovnavaju to s pascalom.
Zabehni si do knihkupectva a najdi si nejaku knihu s nazvom ucebnica. Take knihy su dobre pisane pre zaciatocnikov.
Programovaniu zdar
XilleR
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

audiotrack napísal:keď si pozreš akúkoľvek (alebo aspoň drvivú väčšinu) učebnicu jazyka C, tak tam je porovnávanie s Pascalom
..uz aj v niektorych skolach prisli na to ze je lepsie zacinat s c ...proste pascal je asi 1/3 cecka a prikazy, cykly su uplne take iste len sa inac zapisuju ...preto je lepsie ak sa pre zaciatok naucis 1/3 cecka :wink:
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

XilleR napísal:..uz aj v niektorych skolach prisli na to ze je lepsie zacinat s c ...proste pascal je asi 1/3 cecka a prikazy, cykly su uplne take iste len sa inac zapisuju ...preto je lepsie ak sa pre zaciatok naucis 1/3 cecka :wink:
IMHO je uplne jedno ci zacnes s C alebo s Pascalom .... ako prve sa vzdy treba naucit algoritmizaciu a zakladne riadiace prvky programu (for, if, while, case atd) .... a je uplne jedno v v akom jazyku sa toto budes ucit (teda normalnom jazyku .... nejaky Prolog na zaciatok neodporucam :wink: ) ... prejst potom medzi jazykmi je len otazkou inej syntaxe .... a to zase az taky problem nie je ....

pascal sa uci preto ze ma jednoduchu syntax ktora sa lahko cita a je celkovo dost zrozumitelny ...

na druhej strane vela dnesnych jazykov (java, c++, php, C#) vychadza syntaxou z C-ka ....
Curtis Jackson
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Curtis Jackson »

dobre ale ako sa tie programy programuju?
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Curtis Jackson napísal:dobre ale ako sa tie programy programuju?
Zobreme si napr. Pascal. Potrebujes program s kompilatorom, napr. Turbo Pascal. V nom si ten program napises, skompilujes (vytvoris .exe subor) a mas to hotove :lol: A ked chces vediet ako to mas pisat tak to ti nikto nepovie, iba ucitel v skole alebo nejaka kniha/navod.

P.S. Predtym ako sa budes ucit pisat programy sa nauc pisat po slovensky :wink:
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

Curtis Jackson napísal:dobre ale ako sa tie programy programuju?
odporucam ti citat pozorne, od prvej lekcie :D ... http://pascal.webz.cz/kurs/lekce/lekce1.htm
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Mám takú otázku ohľadom Pascalu. :)

Za ako dlho ste Vy, čo robíte v tých "lepších" prog. jazykoch zmákli Pascal? Možno sa blbo pýtam, ale je to ťažké? Ako dlho mi bude trvať?
Teraz som nastúpil na gympel, zameranie triedy na informatiku a pozeral som si učebnicu Pascalu a mám taký pocit, že ju prečítam za pár hodiniek aj s otestovaním príkladov. :lol:
Tak čo na to povedia profesionáli? :)
Z Pascalu chcem presedlať na Delphi a potom určite na C++.

Dík za tipy.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Racius napísal:Mám takú otázku ohľadom Pascalu. :)

Za ako dlho ste Vy, čo robíte v tých "lepších" prog. jazykoch zmákli Pascal? Možno sa blbo pýtam, ale je to ťažké? Ako dlho mi bude trvať?
Teraz som nastúpil na gympel, zameranie triedy na informatiku a pozeral som si učebnicu Pascalu a mám taký pocit, že ju prečítam za pár hodiniek aj s otestovaním príkladov. :lol:
Tak čo na to povedia profesionáli? :)
Z Pascalu chcem presedlať na Delphi a potom určite na C++.

Dík za tipy.
uc sa v skole a chod maturovat z informy na uroven A. potom budes vediet snad "spackal" dostatocne. Samozrejme si mozes nastudovat knihu dopredu a potom machrovat na hodine ze uz to davno vies :D a subezne sa ucit aj ine, ja som napr. siel na PHP, co je podobne C++.
amater_
Expert
Expert

Príspevok od používateľa amater_ »

hej a inak ako spravim to, aby ked napisem nejaky program v pascale (i obycajnu blbost jednoduxu), ze mi to spravi nejaky exe subor?
uelektronik
Star
Star

Príspevok od používateľa uelektronik »

Racius napísal:Za ako dlho ste Vy, čo robíte v tých "lepších" prog. jazykoch zmákli Pascal? ...
ja mam taky moj osvedceny postup na programovacie jazyky. t.j. ze urobis velky program, nie tie male primitivne programy na precvicenie konkretneho prikazu/cyklu ale nieco velke. Osobne som sa naucil minimalny zaklad z jazyka a potom som hned presiel na velky projekt a pri nom som sa naucil vsetko ostatne co som este nevedel. Ked som sa ucil pascal aj c aj c++ tak som mal za projekt Textovy editor a Binarny editor, je s tym velmi vela prace (ked robis v turbo pascale 7.0 alebo borlan c++ 3.1) a naucis sa pritom vela (cykly, spravny vypis, klavesnicu, subory, pointery, no proste vsetko). a samozrejme ze budes musiet samostudovat rychlejsie ako tvoji kolegovia v triede, ak sa rozhodnes ist podobnou cestou, ale oplati sa, trvalo mi to naucit sa jazyk, tolko kym som spravil projekt, teda asi 2 mesiace
amater_ napísal:hej a inak ako spravim to, aby ked napisem nejaky program v pascale (i obycajnu blbost jednoduxu), ze mi to spravi nejaky exe subor?
ak mas turbo pascal 7.0 tak sa to robi takto nejako: Options-Linker-link buffer nastav na disk, a pozri v Options-Directories-EXE&TPU Directory je cesta kde mas tpu unity a tam sa ukladaju aj EXEcka

//edit: to amater_ jednoducho tak ze stlacis Ctrl-F9 a ono sa skompiluje na disk vo forme EXE a najdes ho v tom adresary TPU&EXE
tomexx
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomexx »

Mek napísal:uc sa v skole a chod maturovat z informy na uroven A. potom budes vediet snad "spackal" dostatocne.
Tak som to urobil aj ja, dostal som za jedna z A-cka ale ze by som bol nejaky "pascal guru" to asi nie.. :)
Podla mna by mali profesori naucit ziakov algoritmizaciu resp. logicke uvazovanie. V mojom pripade sa to nestalo, ale to bude asi tym, ze nase gymnazium bolo (a je) zamerane diametralne odlisne..

Dalsi dokaz toho, ze programovat a programatorsky mysliet sa musis naucit sam...

No ved onedlho uvidim co a ako na vyske.. :)
amater_
Expert
Expert

balkymotor napísal:ak mas turbo pascal 7.0 tak sa to robi takto nejako: Options-Linker-link buffer nastav na disk, a pozri v Options-Directories-EXE&TPU Directory je cesta kde mas tpu unity a tam sa ukladaju aj EXEcka
a jak spravim to execko? ... berme to tak, ze uz mam vsetko napisane 8)
tomexx
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomexx »

amater_ napísal:a jak spravim to execko? ... berme to tak, ze uz mam vsetko napisane 8)
Compile - Make (F9)
amater_
Expert
Expert

som opisal presne to co je tu http://pascal.webz.cz/kurs/ukoly/ukol2.htm a potom dam compile a urobi mi toto ... a to mi roby vzdy :(
Prílohy
pascal.JPG
pascal.JPG (31.5 KiB) 1325 zobrazení
uelektronik
Star
Star

Príspevok od používateľa uelektronik »

mas tam rite namiesto write

//edit: nemas nastavenu nahodou relativnu cestu t.j. \tp\exe namiesto uplnej napr. c:\programy\tp\exe lebo tp7 nema rad relativne cesty

//edit2: zbal a posli mi subor tp\bin\turbo.tp a ak tam mas aj tp\bin\bp.tp su to subory nastaveni prostredia, lebo takto nadialku to asi nevyriesim

//edit3:
johnny171 napísal:NAZOV PROGRAMU NESMIE BYT ROVNAKY S TYM NAZVOM CO UKLADAS...
neni pravda, ved aj ty sam to tak mas
amater_
Expert
Expert

teraz to pre istotu vypisalo: Error 14: invalid filename.

(\tp\exe\SKUSKA.EXE).

//nastavil som presnu cestu, ale stale vypise to iste - ten invalid filename
johnny171
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johnny171 »

amater_ napísal:teraz to pre istotu vypisalo: Error 14: invalid filename.

(\tp\exe\SKUSKA.EXE).

//nastavil som presnu cestu, ale stale vypise to iste - ten invalid filename
NAZOV PROGRAMU NESMIE BYT ROVNAKY S TYM NAZVOM CO UKLADAS...

CIZE NEMOZES MAT :
PROGRAM SKUSKA;
USES ...
BEGIN
........A ULOZIT TO AKO SKUSKA, ALEBO TI TO NEJDE SPUSTIT?

JA BY SOM TO RIESIL TAKTO :D, TAK SKUS TOTO :wink:

DUFAM ZE SOM TO VYRIESIL....
Prílohy
PASCAL.JPG
PASCAL.JPG (41.53 KiB) 1319 zobrazení
Napísať odpoveď