Dva disky dva sistemy
Dva disky dva sistemy
Zdravim mam len jednu otazočku
Idem prejsť s polovice na linux
Mam dva disky windows Xp sa štandardne rozpadol tak som si stiahol suse 10 teraz obydva naformatujem a na jeden idem potom nainštalovať win a na druhy linux ja len že ako to mam urobiť či mam najskôr nainštalovať win a potom linux a on to automaticky spravý tak že keď zapnem PC tak sa ma opyta aký sistém chcem spustiť aby soom si mohol vždy vybrať.
Neviete ako to mam spraviť ?
Idem prejsť s polovice na linux
Mam dva disky windows Xp sa štandardne rozpadol tak som si stiahol suse 10 teraz obydva naformatujem a na jeden idem potom nainštalovať win a na druhy linux ja len že ako to mam urobiť či mam najskôr nainštalovať win a potom linux a on to automaticky spravý tak že keď zapnem PC tak sa ma opyta aký sistém chcem spustiť aby soom si mohol vždy vybrať.
Neviete ako to mam spraviť ?
-
uelektronik
Star
- nainstaluj win xp
- nainstaluj linux
linux automaticky najde xpcko a zaradi ho do zoznamu systemov ktore budes chciet spustat pri starte. bude sa to dat nastavit uz pri instalacii, ak zvolis expertnu tak si budes moct nastavit ktory system chces zaviest ako predvoleny. na ten linux budes potrebovat dve particie, jednu na linux swap, a druhu na samotny linux
- nainstaluj linux
linux automaticky najde xpcko a zaradi ho do zoznamu systemov ktore budes chciet spustat pri starte. bude sa to dat nastavit uz pri instalacii, ak zvolis expertnu tak si budes moct nastavit ktory system chces zaviest ako predvoleny. na ten linux budes potrebovat dve particie, jednu na linux swap, a druhu na samotny linux
-
uelektronik
Star
ono sa ti to spravi automaticky ak zvolis jednoduchu instalaciu, ak zvolis expertnu instalaciu tak vtedy by si ich musel vytvarat. takze staci zvolit jednoduchu inastalaciu a linux sa o vsetko postara.skener napísal:Neviem čo su dve particie to budem musieť niečo vytvoriť to nieje automatika ako som si myslel a ako si mi aj písal.
ked nevies co to znamena particia tak ti odporucam zobrat do ruky google a pohladat si o tom nieco, v skratke sa jedna o to ze fyzicky disk co mas v compe sa da rozdelit na viac casti (virtualnych diskov, ktore sa potom tvaria ako fyzicke disky). tieto casti sa nazyvaju oblasti alebo particie. particie mozu byt primarne a rozsirena. v rozsirenej particii mozu byt particie logicke.
ako sa vytvaraju particie najdes tu http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=53053
-
q-parser
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Particia je diskovy oddiel urciteho suboroveho systemu (fat32, ntfs, ext2, ext3, ...) Windows ich standardne oznacuje pismenkami: C, D, ... a typu fat32 alebo ntfs. V Linuxe je to inak...ale o tom potom.
Pri instalacii treba dat pozor, aby si si nevymazal oddiel s Windowsom. Neviem ako to je pri Suse, ale niektore distribucie standardne mazu cely disk a robia oddiely nanovo. Treba vytvorit hlavnu particiu pre Linux (root, /) a swap, ktory sa standardne nastavuje na dvojnasobok operacnej pamate. Je toho dost...pozone citaj instrukcie pri instalacii, ale vobec by nezaskodilo nieco niekde precitat, aby si mal vobec sajnu o co vobec ide.
Pri instalacii treba dat pozor, aby si si nevymazal oddiel s Windowsom. Neviem ako to je pri Suse, ale niektore distribucie standardne mazu cely disk a robia oddiely nanovo. Treba vytvorit hlavnu particiu pre Linux (root, /) a swap, ktory sa standardne nastavuje na dvojnasobok operacnej pamate. Je toho dost...pozone citaj instrukcie pri instalacii, ale vobec by nezaskodilo nieco niekde precitat, aby si mal vobec sajnu o co vobec ide.
No tak už som z toho celého mimo to viem že sa dá deliť disk na viac častí teda diskou aj to že sa dajú formátovať na ntfs, fat32...
Ale ďalej s toho vasho home a ostatných vecí som pass stačí mi že to linux spravý sám a ja mám jediný problém keďže mám dva disky aby som nevybral pri instalacii ten na ktorom bude linux aspon tak som to pochopil tak dufam že je to spravne a na budúci týždeň idem na to makať teraz ešte zálohujem dôležité veci.
Tak diky za info dosť ste mi pomohli
Ale ďalej s toho vasho home a ostatných vecí som pass stačí mi že to linux spravý sám a ja mám jediný problém keďže mám dva disky aby som nevybral pri instalacii ten na ktorom bude linux aspon tak som to pochopil tak dufam že je to spravne a na budúci týždeň idem na to makať teraz ešte zálohujem dôležité veci.
Tak diky za info dosť ste mi pomohli
-
uelektronik
Star