zdroj: www.sme.skPápež Benedikt XVI. sa stal nepriateľom moslimských krajín. Nahnevalo ich jeho vystúpenie v Nemecku, ktoré podľa nich urazilo islam. Pápež kritizoval radikálny islam a moslimskú svätú vojnu - džihád.
V prejave citoval byzantského cisára zo 14. storočia Manuela II. Paleologa. "Ukážte mi, čo nové priniesol Mohamed, a uvidíte, že sú to len zlé a neľudské veci, akým je príkaz šíriť jeho vieru mečom," zopakoval pápež cisárove názory.
Vatikán na vyvolanú nevôľu reagoval, pápež podľa oficiálneho stanoviska nemal v úmysle zraniť city moslimov. "Na čom pápežovi záleží, je jasné a radikálne odmietnutie náboženských motívov násilia."
Pobúrenie v moslimských krajinách aj komunitách je veľké, objavujú sa hrozby prerušenia diplomatických vzťahov.
Podľa pakistanského parlamentu pápež urazil islam aj proroka Mohameda. Požadujú preto ospravedlnenie. Podobné hlasy sa ozvali z Palestíny, Egypta a veľmi rozhorčené je aj Turecko, kam sa Benedikt XVI. chystá v novembri. Úrad pre náboženské záležitosti vyzval pápeža, aby prehodnotil zámer navštíviť krajinu v tomto termíne.
nezda sa vam ze ti moslimovia su jak male deti? nevim, ale mna to uz unavuje ked kazdu chvilu sa urazaju, spravaju sa ako opice a neviem co. keby papez povedal to co usama ci jaky ten vyplestenec, vzdajte sa svojej viery a prestupte na krestanstvo, inak vas pozabijame, tak by som bol zvedavy ako by reagovali. ved by im hlavy odpadli. furt by len vypalovali a nicili. ja uz ich mam fakt za untermensch. nemozem ich povazovat za nejakych rozumnych ludi. asi to bude tym teplom alebo co. dalej to uz nemoze takto ist. daco im dakto povie ta sa z toho poseru do gati. to uz je nenormalne. skoda ze to necita ziaden moslim. fakt by som mu rad povedal ze toti jeho spoluverci su len banda obmedzencov.