Neco pro zacatecnika

Všetko ohľadom Linuxu...
Snowmannn
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Snowmannn »

jonathan.davis.com napísal:Tak jsem narazil hned na zacatku. Neumim sehnat ovladace na wifinu :?
Kdyby nekdo vedel kde stahnout na Asus WL-130b tak dejte vedet. Thx
Ja som ich tahal zo sourceforge, ale neni s tym problem, vygoogluj
nemesis3220
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nemesis3220 »

podla vas ak som tu poscul inych distributerov je dobry pre zaciatocnika knoopix 8)
Ferdipondus
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Ferdipondus »

Kód: Vybrať všetko

http://www.abclinuxu.cz/ovladace/show/57500 
mozno ti to pomoze a az nae, tak hladaj dalej....
sulo34
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sulo34 »

ja ked som o tom premyslal aky si dam os tak mi vyslo toto XPa slackware dalej mandrake a alebo fedoru na na nich spustat win 95 98 alebo ME a len tak zo zjebu dat este vlos ovsem pri mojom disku sa to neda takze v com je ponaucenie

na svete je vela klobukov skusit treba vsetky a na tie ktore ti pasuju treba velku skrinu
:)
neppo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa neppo »

neviete nejaku stranku kde stiahnem napr. Red Hat alebo freeBSD ale rovno aj s KDE ale podobnym graf. prostredim .... ale nech je to vsetko v jednom lebo ja som lamka este... mal som SuSE ale akosi to robilo problemy :D
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

neppo napísal:neviete nejaku stranku kde stiahnem napr. Red Hat alebo freeBSD ale rovno aj s KDE ale podobnym graf. prostredim .... ale nech je to vsetko v jednom lebo ja som lamka este... mal som SuSE ale akosi to robilo problemy :D
http://ftp.linux.cz/pub/
DjLeo
Novice
Novice

Príspevok od používateľa DjLeo »

No...ja som zacinal z linuxom tiez...vtedy mi poradil kamarat...taq isto ti muozem poradit, pokial si zaciatocnik taq dopre sa zacina a zoznamuje z linuxom na distribucii Mandrake no teraz uz v tom lepsiom muozes skusit Mandrivu...je jednoducho pochopitelna a potom muozes lahko prejst na ine distribucie... :)
dahlia
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa dahlia »

Ach, tiez prechadzam na linux, ale ktoru distribuciu si sakra mam vybrat? Vsetci tvrdia ze mandriva je najjednoduchsia ale ze je s nou vela problemov, od mandrivy ste ma uplne odradili, ubuntu ani kubuntu v ziadnom pripade nechcem, a ostatne su podla mna pre skusenejsich :(
mr.fritz
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr.fritz »

dahlia napísal:Ach, tiez prechadzam na linux, ale ktoru distribuciu si sakra mam vybrat? Vsetci tvrdia ze mandriva je najjednoduchsia ale ze je s nou vela problemov, od mandrivy ste ma uplne odradili, ubuntu ani kubuntu v ziadnom pripade nechcem, a ostatne su podla mna pre skusenejsich :(
http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=46488
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

zdravicko.
ludia chystam sa nahodit gentoo a zaujima ma ci sa da pocas instalacie dostat k tym handbookom ktore ma gentoo na webe.
su sucastou toho image co som stiahol, ale neviem ci sa k nim pocas instalacie budem vediet dostat.
niekto kto ste gentoo uz instalovali, viete, neviete?
Messi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Messi »

mastermind napísal:zdravicko.
ludia chystam sa nahodit gentoo a zaujima ma ci sa da pocas instalacie dostat k tym handbookom ktore ma gentoo na webe.
su sucastou toho image co som stiahol, ale neviem ci sa k nim pocas instalacie budem vediet dostat.
niekto kto ste gentoo uz instalovali, viete, neviete?
po nastaveni siete :

Kód: Vybrať všetko

# links http://www.gentoo.org/doc/cs/handbook/
tam si zvolis architekturu.
Chvilu to trva kym si zvyknes na sposob prehliadania ale potom to pojde.

Malo by to ist aj z cd, ale na minimal som hanbook nenasiel, na live ale tusim je.
BigSnake353

Príspevok od používateľa BigSnake353 »

mohly by ste mi niekto prisbližit ak oinstalovat LINUX chcem ho nahodit ale ked mi to nepojde na prvý raz tak sa mi neste znova instalovat win aby som sa mohol niekoho opitat !!!
musim zmenit aj neako disk mam ho dat na NTFS alebo FAT ale čo???

pomohly by aj neaké obrazky alebo slovenský navod :?
tomPD
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

skus pohladat aj tu na hojkovi sa to vela krat uz rozoberalo...inak mozes mat aj dva systemy ;)
a este skus pozret www.linux.sk alebo www.linux.cz a precitaj si nieco aj o distribuciach a tak podobne...good luck
BigSnake353

Príspevok od používateľa BigSnake353 »

tomPD napísal:skus pohladat aj tu na hojkovi sa to vela krat uz rozoberalo...inak mozes mat aj dva systemy ;)
a este skus pozret www.linux.sk alebo www.linux.cz a precitaj si nieco aj o distribuciach a tak podobne...good luck
no takže ked necham WIN a linux tak to bude šlapat možem to dat na C:/ disk nebudu sa neko navzajom neznašat alebo atke niečo
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

BigSnake353 napísal:no takže ked necham WIN a linux tak to bude šlapat možem to dat na C:/ disk nebudu sa neko navzajom neznašat alebo atke niečo
to by neslo. ty si mysis rozdelit disk na dve casti lebo linux bezi na uplne inom suborovom systeme (ext3) a win pod (fat32 alebo ntfs). na to sa ta pocas instalacie opyta (minimum tak 5GB ale odporucam aspon 10GM). tuto cast potom namontujes na / a ides.Nezabudni si potom este urvat s toho disku niekolko MB na swapovaci priestor (najlepsie 512).

Na dualne bootovanie sa potom pouzivaju programy LILO alebo GRUB.
etman
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa etman »

Tak ja by som odporucal ubuntu ma priatelske windowsacke rozhranie a vyxadza z debianu :) http://ubuntu.supp.name/releases/6.06/u ... p-i386.iso
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

ja som mal mandrivu co je asi najjednoduchsi linux na ovladanie a spravu. Neda sa v tom robit nejake extra rosady a je dost nemotorna ale na pochopenie linuxu sa hodi velmi dobre. Teraz mam Kubuntu a co je o trochu narocnejsie na udrzbu ale o to lepsie sa tu daju riesit pripadne problemy a na ovladanie je rovnako dobra ako Mandriva. Takze pre tych uplnych zaciatocnikov samotarov odporucam Mandrivu inak ostatnym Kubuntu.
funThomasik
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa funThomasik »

ja som sa s linuxom naucil robit jedine pod mandrivou potom som presiel cez kubuntu k debianu 8)
Komp
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Komp »

Zdravíčko..

Chťel bych se zeptat, jestli můžu linux nainstalovat, v případě, že mám hdd rozdělený na dva disky a to C: a D: .. Na Cčku mám pochopitelně Windows XP, na Déčko bych xtěl instnout Linux ..

A někde sem četl, že když nainstalujete na pc, kde máte už win, linux, při spuštění pc se to zeptá, co chcete spustit .. Je to tak?

Taky je asi jasný, že když máte na hdd kotel věcí, máte z linuxu přístup k oběma diskům naráz .. že..? :]

thx
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Komp napísal:Zdravíčko..

Chťel bych se zeptat, jestli můžu linux nainstalovat, v případě, že mám hdd rozdělený na dva disky a to C: a D: .. Na Cčku mám pochopitelně Windows XP, na Déčko bych xtěl instnout Linux ..

A někde sem četl, že když nainstalujete na pc, kde máte už win, linux, při spuštění pc se to zeptá, co chcete spustit .. Je to tak?

Taky je asi jasný, že když máte na hdd kotel věcí, máte z linuxu přístup k oběma diskům naráz .. že..? :]

thx
1) ano, linux nainstaluje zavadzac ktory ti da na zaciatku na vyber aky OS chces nabootovat
2) pokial chces instalovat linux na "decko" tak ho musis najprv naformatovat linuxovy formatom sytemu suborov (napr ext3)
3) z linuxu mas bezproblemovy pristup na FAT32 aj NTFS disky, s NTFS je vsak dost problemov pri zapisovani na tento disk. (mozno uz nieco nasli, nesledujem to az tak podrobne)
Napísať odpoveď