Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

zelovoc napísal:nielen na vyssich postoch su chamtivy ludia, vsade su. a ked vsetko je kazdeho a nikoho nieje nic tak sa moze len kradnut.
máš pravdu, ale pozri sa na to aj z tohto pohľadu. vtedy mohol kradnúť každý!!! a teraz len tí hore!!! a mňa si odvedie ochranka hypernovy len za to, že som bol 5x v oddelení kávy :roll:
ikovan
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ikovan »

hej ludia preco ma tato tema zly nazov ..

keby napisete Komunizmus vs. Demokracia je to okey ide o ideologiu
alebo Socializmus vs. Kapitalizmus tiez je to okey lebo ide o ekonomicke prudy

ale ako moze byt tema Socializmus vs. Demokracia.. take blbosti tu pisete o ktorych neviete a len za kazdu cenu dat otazku vytvorit temu..
bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bax »

zelovoc napísal:nielen na vyssich postoch su chamtivy ludia, vsade su. a ked vsetko je kazdeho a nikoho nieje nic tak sa moze len kradnut.
btw...v jednej dedine v ČŠSR robili pokus...zaviedli tam komunizmus v jeho konečnej fáze a skúmali ako budú ľudia reagovať...ten pokus nedopadol ako by si mnohý mysleli fiaskom, žeby sa všetko rozkradlo, ale naopak bol úspešný...avška po 89 sa na to zabudlo (raz to dávali tuším v telvíznych novinách - bližšie info bohužiaľ nemám)
nadl
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nadl »

Frostik napísal:pozerajte ja by som komunizmus chcel ale len jeho utopijsku cas ....chapete t udokonalost ....problem komunizmu bol ze musi zacinat z socializmus..a tam na vyšich postoch su chamtivi ludia a to bol problem socializmu :cry:
Každej spoločnosti najdeš chamtivých ludi,hovorí sa že aj fylozof môže banovať za milionom, samotná chamtivosť je zkadlo človeka-spoločnosti, to je na každom ako sa zachová. Keď je verchuška skorupovaná to nezmamená že je aj každý obyvatel spoločnosti :!:
jjhacker
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jjhacker »

nebyt komancov, tak sme uplne inde...
martin M
Star
Star

Príspevok od používateľa martin M »

jjhacker napísal:nebyt komancov, tak sme uplne inde...
to je fakt asi by sme pestovali zemiaky :lol: sak tu nebol ziadny priemysel kym nedosli a teraz sa vsetko rozkradlo
[email protected]
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa [email protected] »

Pár veci na socializme určite bolo ok, pracovné miesta, menšie životné náklady,..., ale na opačnej strane žiadna sloboda prejavu, človek musel držať jazyk za zubami a keď niečo povedal, čo sa nepáčilo iným, zaplatil za!!
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

Zamyslam sa nad tym , preco stary clovek stale tak tuzi po opatovnom vrateni dob soc. ? Aspon co mam ja skusenosti , a hovorilo mi to nejakych 15 "respondentov" , spominaju na casy soc . ako na dobre .. Hovorim ako o rokoch 1975-1989 ... Hlavne tie ceny ... i ked vieme ake boli mzdy vtedy ale aj tak ... Neviem , co si o tom myslite ?
okonenipica
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa okonenipica »

bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bax »

Švíík napísal:Zamyslam sa nad tym , preco stary clovek stale tak tuzi po opatovnom vrateni dob soc. ? Aspon co mam ja skusenosti , a hovorilo mi to nejakych 15 "respondentov" , spominaju na casy soc . ako na dobre .. Hovorim ako o rokoch 1975-1989 ... Hlavne tie ceny ... i ked vieme ake boli mzdy vtedy ale aj tak ... Neviem , co si o tom myslite ?
čo sa týka platov reálna mzda bola za socializmu vyššia...neporovnávaj veľkosť platov na základe ich sumy...ale pomer plat/tovar v tej dobe a v súčastnosti :wink:
Beznicku
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Beznicku »

V roku 1976 stal benzin asi 2 koruny. V roku 1988 asi 8,50 to bol za 10 rokov 400%ny narast.. Kolko by stal keby bol teraz socializmus. Tak to tazko niekto povie. Aj pivo pomaly zdrazievalo, lebo museli davat peniaze na ine a neverim, ze by teraz nakupovali ropu od Rusov ako v roku 1989. Ake by boli teraz ceny keby tu boli komunisti pri moci si len mozeme domyslat.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

bax napísal:čo sa týka platov reálna mzda bola za socializmu vyššia...neporovnávaj veľkosť platov na základe ich sumy...ale pomer plat/tovar v tej dobe a v súčastnosti :wink:
A naco Ti bola ta realna mzda, ked nebolo nic dostat? :)

Pokial neboli znamosti, nemohol si si nic kupit.. na banany a mandarinky sa cakali fronty.. pamatam aj na benzinovej pumpe sme stale cakali aspon 30min, kym sme mohli natankovat. A co toaletny papier??? To iste.. dostali do drogerie toaletak, tak hned cele sidlisko stalo vo fronte na toaletak. V 1988 sme si chceli kupit farebny TV, pretoze stary CB uz blbol, stale sa kazil.. a chceli sme olympiadu v Soule sledovat uz farebne. Myslite, ze to bolo lahke? Dva mesiace rodicia behali po celych Kosiciach, kym nadabili na jedneho znameho, ktory mal ineho znameho v jednom elektre..

A realna mzda.. zavisi tiez, aky tovar by si zahrnoval do vypoctu realnej mzdy. Zakladne potraviny boli lacnejsie, ale iba vdaka dotovaniu z inych druhov tovarov..

Kominusti zaobchadzali s ludmi ako s dobytkom.. kolki z Vas boli niekedy na prvomajovom sprievode??? Osobne som sa zucastnoval spolu s mojimi rodicmi, ktori to mali povinne!!! Sice som bol este maly fagan.. ale ked sa na to pozriem z dnesneho pohladu.. bol to otras.. prisamvacku ludi hnali cez mesto ako nejaky dobytok. Mne sa to vtedy pacilo.. ved mavatka.. a nejake transparenty.. a zakricat si, ze nech zije 1. maj a nech zije KSC.. a nech zije gustav husak.. vtedy to bola pre mna sranda.

Komunizmus bol dobry pre lenivcov, ktorym sa nechcelo nic robit.. vsetko mali zabezpecene. Naopak ti, ktori chceli viac robit a nieco dokazat a za to ziskat aj nalezitu odmenu, boli diskriminovani.. (nieco podobne teraz chysta fico v podobe milionarskej dane)

Mal som jedno stastie, ze komunizmus padol, ked som bol este len na ZS.. pionierom som bol iba par rokov.. :)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

brm napísal:...
vsetko závisí od uhlu pohladu. suhlasím s tým, že skoro všetko bolo podpultom.
na zaklade jednej jednodnovej akcie chceš opisovat ako sa k nam komunisti spravali?ak aj pripustim to co tvrdis, aky je podla teba rozdiel medzi komunistickým dobytkom a demokratickými nulami? lebo teraz sa tých horných 10 000 správa k ľudom tak ako k nulám.
dotovanie potravín-skus sa na to pozrieť takto: ako často ješ? každý deň? koľkokrát denne? a teraz ako často kupuješ farebný TV? video? práčku? chladničku? auto? byt?
neobhajujem komunizmus, aj ja som rád, že padol, ale nemám pocit, že sme sa pohli dopredu. mohli by sme a mali sme. od pádu komunizmu prešlo zanedlho 17 rokov, ale vdaka zlodejom, tunelárom, luhárom :arrow: politikom, sme tam...... či mi veríte alebo nie: všetci súčastní politici boli komunisti, a tá demagogia sa nedá zo dňa na deň vymazať s pamäte. aj by som sa vás opýtal, kde sú tí mladí študenti, čo 17.11. 1989 zvonili a pálili sviečky na námestí, ale odpoveď asi neviete. som ale presvedčený o tom,že v parlamente nesedí ani jeden.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Komunistov nesudim len podla jednodnovej akcie.. stacilo mi napr. aj precitat kadrovy spis mojho otca.. a to nebola jednodnova akcia, ale niekolkorocna "akcia". A napr. az vtedy.. par rokov po 89 som sa dozvedel, preco ma nasi nutili cvicit spartakiadu.. nastastie som sa jej nedockal. :roll:

Ano.. jasnacka, ze vsade na veducich postoch su sami komunisti.. od prezidenta az po toho najnizsieho.. ale zatial co pred 89 sme ich museli trpiet, po 89 sme si ich uz sami volili. :lol: Demokracia nam dala pravo volby, mohli sme si vybrat, ci sa budeme chciet mat lepsie alebo tak ako teraz. Ale to uz je zase o inom.. ;)

Kym nas prestane strasit komunizmus, bude musiet prejst este par desatroci.. bude musiet vyhynut este minimalne jedna generacia.. az tak snad moje deti sa dockaju lepsieho zivota.. :roll:
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

este to mi tak chyba.mne sa sloboda prejavu paci
bocian
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bocian »

ja chcem narodny socializmus :)
enter00
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa enter00 »

socializmus, komunizmus, fasizmus, nacizmus boli a su zvratene rezimy, ktore beru ludom to najdolezitejsie - slobodu.
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

t0m4s3 napísal:mozem sa spytat kolko ma zakladatel temy rokov? Pretoze toto nie je sranda a neverte tomu co pocujete v televizii. Kazdpodane dve najvacsie katastrofy naseho naroda boli volby v 1948 rok 1968. Dufam ze komunisti uz nikdy viac :?
preco ?
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

pretoze komunisti zatvarali ludi do uranovych bani za jeden politicky vtip a clovek sa v noci bal ze mu STB bude klopat na dvere a uz nikdajz neuvidi rodinu.tak zhruba asi preto
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

brm napísal:...
nezohnali ste tu telku nahodou od jedneho chlapika v dargove? bo moj sef v krcme furt vyprava o tom jak predaval elektro za sociku.
Napísať odpoveď