Zákony cestnej premávky pre bicykle
-
The Devil
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Zákony cestnej premávky pre bicykle
Neviete kde to nájdem? Chcem vedieť čo včetko má mať bike ktorý jazdí po cestách, ako má byť osvetlený. Čo nemože mať a podobné veci okolo toho.
Čisto len o bicykloch ak sa dá.
Díky.
Díky.
Cyklisti su ucastnikmi cestnej premavky a tak pre nich platia pravidla cestnej premavky podobne ako pre ostatnych ucastnikov.Cyklisti sú vodiči nemotorového vozidla a preto musia dodržiavať' pravidlá cestnej premávky najmä:
• za zníženej viditeľnosti mať rozsvietené osvetlenie, vpredu biele a vzadu červené svetlo, za nedodržanie povinnosti hrozí sankcia pokuta do 2.000.-Sk ,
• nesmú viesť bicykel pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok.
• sú povinný podrobiť' sa dychovej skúške, za nedodržanie povinnosti hrozí sankcia pokuta do 10.000.-Sk .
Zdroj: Okresné riaditeľstvo policajného zboru v Bratislave II (Okresný dopravný inšpektorát)
// BTW. pravidla cestnej premavky podrobne upravuje Zakon c. 315/1996 Z.z. o premavke na pozemnych komunikaciach.
Cyklisti su v prvom rade dobrovolni darcovia organov 
Inak preco ta to zaujima ? Tesi ma to, ak sa chces teda poucit. Bodaj by bolo viac takych cyklistov ako ty.
Na SK by sa mala podla mna spravit osveta a davat papiere aj na bicykel, spravit test a az potom ist. Starsi ludia ani nevedia, ze sa treba pozret na oba smery, zvacsa sa pozru na jeden a dokonca iba doprava, co je akurat ten horsi
Inak preco ta to zaujima ? Tesi ma to, ak sa chces teda poucit. Bodaj by bolo viac takych cyklistov ako ty.
Na SK by sa mala podla mna spravit osveta a davat papiere aj na bicykel, spravit test a az potom ist. Starsi ludia ani nevedia, ze sa treba pozret na oba smery, zvacsa sa pozru na jeden a dokonca iba doprava, co je akurat ten horsi
-
The Devil
Medium Professional
Zaujíma ma to, aby so vedel čo všetko musím mať na biku keď jazdím po cestách. Ako blatníky, odrazky na pedáloch, v koese, vpredu a vzadu, predné svetlo, zadné svetlo -> nič z toho nemám. Teraz jazdím väčšinou po lese a mimo ciest a som chcel vedieť, čo by sa stalo, ak by ma chytil policajt na ceste bez výbavy. Možno že sa s takýmito vecami nezaoberajú (nechce sa im) ale pre istotu. Inač chodníky nie sú cestné komunikácie? Počul som niečo také, že ak cyklista ide po chodníku, mal by ísť rýchlosťou chodca (čo je riadna blbosť).
A ešte mám na biku podsvietenie a vpredu na volante modré LED. Je to protizákonné, ak by som s tým jazdil po cestách a po chodníkoch?
Dík Tomasito, pozriem ten zákon.

A ešte mám na biku podsvietenie a vpredu na volante modré LED. Je to protizákonné, ak by som s tým jazdil po cestách a po chodníkoch?
Dík Tomasito, pozriem ten zákon.
-
The Devil
Medium Professional
Ale keď budem mať zapnuté podsvietenie a pôjdem po chodníku, tak môžem dostať pokutu? Chodník nie je pozemná komunikácia. Alebo sa to vzťahuje aj na chodníky?mishenko napísal:Pekne, ze nic nemasCyklista musi po chodniku rychlostou ako chodec, tak to vzdy bolo, je a dufam, ze aj zostane.
Podsvietenie je zakazane takisto ako u aut, ale bicykle nekontroluju vo velkom ako auta.
No na biku jazdim pravidelne uz 14r.. po cestach aj necestach.. ale este ani jeden policajt ma nezastavil z dovodu, ze nemam na bicykli odrazove sklicka, ze nemam blatniky, ze nemam neviem co.The Devil napísal:Zaujíma ma to, aby so vedel čo všetko musím mať na biku keď jazdím po cestách....
Otazne vsak je, v akych podmienkach jazdis.. ja som zatial vzdy bol doma pred zacatim stmievania.. najneskor v case zapadu slnka, takze svetla ani odrazky som nepotreboval.
Ine vsak uz je ta jazda na bicykli na chodniku.. naozaj musis ist pomaly (osobne chodim max. 20km/h). Raz ma dokonca jeden aktivny mestsky policajt aj kvoli tomu zacal drbat.. dokonca mi chcel dat pokutu..
niesi povinny mat blatniky ani prilbu a co je najlepsie mozes prejst aj cez stopku bez zastavenia alebo na cervenu (teda samozrejme pokial nic nejde)...totiz aj keby ta zelenaci vydeli ...vyskocis na chodnik prejdes za dva rohy a uz nemaju sancu ta chytit
...na biku si king...inac ked sme uz pri tom jazdeni na biku po ceste tak upozornenie pre vsetkych soferov
cyklista je ucastnik cestnej premavky a preto ak obiehate cyklistu mali by ste ho obiehat vo vedlajsom jazdnom pruhu, tak ako ked obiehate auto alebo ineho ucastnika 
// Inac BRM. S tym zastavovanim mas pravdu...z vysoka na to kadia. Ale radim opytajte sa Runesa ten uz s tym ma skusenosti...na velku noc mu dali fukat ked isiel na biku a raz ho kvoli stopke prenasledovali..
// Nabuduce nepiseme viacero prispevkov za sebou- pokial chceme nieco dodat, pouzijeme tlacitko UPRAV a pekne svoj prispevok editujeme. Upravil Tomasito
// Inac BRM. S tym zastavovanim mas pravdu...z vysoka na to kadia. Ale radim opytajte sa Runesa ten uz s tym ma skusenosti...na velku noc mu dali fukat ked isiel na biku a raz ho kvoli stopke prenasledovali..
// Nabuduce nepiseme viacero prispevkov za sebou- pokial chceme nieco dodat, pouzijeme tlacitko UPRAV a pekne svoj prispevok editujeme. Upravil Tomasito
to je tiez pravda..potom musis mat oci na stopkach...aj ked cyklistov je vela a asi moze zelenym robit problem zapamatat si ta...jedine ze by tvoj bike vynikal...ale to by ta tiez museli pri niecom prichytit druhy krat lebo nemozu za tebou dojst, ze "hej to si ty minule presiel na cervenu!"The Devil napísal:
2 micpu: Ujsť pred zelenými nie je problém, ale keď ma zbadajú znova, už ma môžu chytiť. Načo zbytočné problémy.
-
qwerty-xyz
Re: Zákony cestnej premávky pre bicykle
pravidla cestnej premavky zakon 315...!!!The Devil napísal:Neviete kde to nájdem? Chcem vedieť čo včetko má mať bike ktorý jazdí po cestách, ako má byť osvetlený. Čo nemože mať a podobné veci okolo toho.
Díky.
// Precitaj si druhy prispevok v tejto teme. Tomasito
-
The Devil
Medium Professional
Re: Zákony cestnej premávky pre bicykle
JJ. Ten som si už pozrel.qwerty-xyz napísal:pravidla cestnej premavky zakon 315...!!!
-
rixo
Light Professional
zakazane??a myslis ze ked sa robia tie LED svetla tak to uz nieje podsvietenie??sak to oslnuje jak hovado ked as do toho kuknesmishenko napísal:Pekne, ze nic nemasCyklista musi po chodniku rychlostou ako chodec, tak to vzdy bolo, je a dufam, ze aj zostane.
Podsvietenie je zakazane takisto ako u aut, ale bicykle nekontroluju vo velkom ako auta.
-
rixo
Light Professional
ano uz ta vidim s dynamom na ceszte z ba do tt ako menis kabliky a zarofku co sa vypali....mimochodom na bik si idem davat 12 led diod(12mm dopredu(bielych)a dozadu 5 12mm cervenych doplnene odrazkami za toto ked ma chytia policajti ...tak im zoberem svetla z feldy hhhmishenko napísal:Ja ti poviem ako to je. Co nie je schvalene od vyrobcu vozidla (cize aj bicykla), to je zakazane. Ale napr. v aute mozes mat aj kolotoce vo vnutri.
LEDkove svetla nie su doriesene, aspon podla mna. Ja by som za to pokutoval. Pekne dynamo, klasicke svetlo a ide sa
rixo no ak bicyklujes az tak vela, tak sa to da, ja som myslel hlavne v meste. mimo mesta nechodi tolko aut, takze to az tolko neoslepuje
ja som mal teraz par dni obe auta mimo prevadzky, tak som chodil na brachovom bicykli a nie je to zla vec, buduci rok na jar kupujem, aspon usetrim za benzin a samozrejme, ze budem mat pekne dynamo a spravne osvetlenie
ja som mal teraz par dni obe auta mimo prevadzky, tak som chodil na brachovom bicykli a nie je to zla vec, buduci rok na jar kupujem, aspon usetrim za benzin a samozrejme, ze budem mat pekne dynamo a spravne osvetlenie
-
The Devil
Medium Professional
Ty si nejaký odporca bicyklov?mishenko napísal:Ja ti poviem ako to je. Co nie je schvalene od vyrobcu vozidla (cize aj bicykla), to je zakazane. Ale napr. v aute mozes mat aj kolotoce vo vnutri.
LEDkove svetla nie su doriesene, aspon podla mna. Ja by som za to pokutoval. Pekne dynamo, klasicke svetlo a ide sa
Nie, ale dost jazdim autom a denne sa stretavam s dobrovolnymi darcami organov, ktori absolutne nerespektuju pravidla cestnej premavky, nemaju poriadne vybavene bicykle a samozrejme vo vecernych hodinach sa to prejavi tak, ze par metrov predo mnou zbadam cyklistu, ktoreho som mohol vidiet uz kilometer predtym, keby svietil. Oproti ide auto, co spravim, ked nestiham poriadne ubrzdit, ale ani nemam kam sa vyhnut cyklistovi ? Nestava sa raz za cas, ale uz to zacina byt pravidlom.
Inak ako som uz neskor spominal, tiez planujem daky rozumny bike na leto, ale ja ako vodic si aspon uvedomujem okolnosti premavky a preto sa autam zbytocne nepcham do cesty ked netreba a samozrejme planujem svietit.
Pokial si cyklisti neuvedomia, ze to svetlo nie je na tom biku len kvoli nim, ale aj kvoli ostatnym ucastnikom cestnej premavky, tak to nema zmysel.
Bohuzia si neviem predstavit osvetu v rozumnej forme. Asi by som daval vodicaky aj na bicykle, prejst jednoduchymi testami by mali prejst vsetci, bez vynimiek
Inak ako som uz neskor spominal, tiez planujem daky rozumny bike na leto, ale ja ako vodic si aspon uvedomujem okolnosti premavky a preto sa autam zbytocne nepcham do cesty ked netreba a samozrejme planujem svietit.
Pokial si cyklisti neuvedomia, ze to svetlo nie je na tom biku len kvoli nim, ale aj kvoli ostatnym ucastnikom cestnej premavky, tak to nema zmysel.
Bohuzia si neviem predstavit osvetu v rozumnej forme. Asi by som daval vodicaky aj na bicykle, prejst jednoduchymi testami by mali prejst vsetci, bez vynimiek