Špecialny súd a jeho zrušenie
Špecialny súd a jeho zrušenie
Čo si o funguvani či nefungovaní myslite?Ste za zrušenie?
Specialne zlozky by mali fungovat na urovni vysetrovatelov a prokuratury (v prip. Specialnej prokuratury z hladiska efektivnosti suhlasim so splynutim s Generalnou prokuraturou), urcite vsak nie na urovni sudu, ktoreho organizacna struktura je jasna- Okresne sudy, Krajske sudy (dnes + Specialny sud- Pezinok) a Najvyssi sud, t.j. odvolanie z Krajskeho a Specialneho sudu ma pred Najvyssim sudom rovnaku vahu. BTW. ide skor o odbornu ako politicku temu, i ked o tom vidime hovorit hlavne politikov.
nie, ucel specialneho sudu je dorby, mal by sa mozno reorganizovat ale nie zrusit...
bezne sudy su zavalene obcianskopravnymi a obchodnymi spormi...
obzvlast zavazna trestna cinnost je utopena v tomto mnozstve...
aj v taliansku a na sicilii boli specialne sudy a prokuraturi ktore sa zaoberovali organizovanym zlocinom...
ja som za to aby fungoval dalej...
bezne sudy su zavalene obcianskopravnymi a obchodnymi spormi...
obzvlast zavazna trestna cinnost je utopena v tomto mnozstve...
aj v taliansku a na sicilii boli specialne sudy a prokuraturi ktore sa zaoberovali organizovanym zlocinom...
ja som za to aby fungoval dalej...
coho sa boji sucasna vlada?
1/ ze oni, resp ich kamarati budu mozno niekedy stat pred sudom za ich nekale praktiky, preto treba zrusit spec. sud
a
2/ ze sa o nich dozvieme veci, ktore mali navzdy ostat utajene, a to je ich minulost, ako napr. prislusnost k STB, takze preto treba zrusit UPN
a ako spominal deblasco, spec. sud vznikol pre rozlozenie sicilskej mafie, v taliansku sa im to dari, takze aj slovesnky mafiani maju pravom starosti, ze by sa dostali pred sudcu, ktory by sa ich nebal odsudit
1/ ze oni, resp ich kamarati budu mozno niekedy stat pred sudom za ich nekale praktiky, preto treba zrusit spec. sud
a
2/ ze sa o nich dozvieme veci, ktore mali navzdy ostat utajene, a to je ich minulost, ako napr. prislusnost k STB, takze preto treba zrusit UPN
a ako spominal deblasco, spec. sud vznikol pre rozlozenie sicilskej mafie, v taliansku sa im to dari, takze aj slovesnky mafiani maju pravom starosti, ze by sa dostali pred sudcu, ktory by sa ich nebal odsudit
sundevil, v com spociva rozdiel medzi odvolanim smerujucim zo Specialneho sudu a Krajskeho sudu pred Najvyssim sudom? V konecnom dosledku totiz v 99,9% zavaznych trestnych cinov tak ci onak rozhoduje prave NS SR. NS SR sa nie nadarmo vola Najvyssi a tak sa ta pytam dalej... Aj na NS SR sa podla teba sudcovia boja rozhodovat- odsudit? O co vacsie/mensie riziko tebou naznacovanych politickych vplyvov je podla teba na NS SR, ako na sude Specialnom (ad. "coho sa boji sucasna vlada")?
Inak, odporucam do pozornosti...
RESUME: Pokial su teda v Taliansku schopni vytazit Specialne sudy obzvlast zavaznymi trestnymi cinmi, t.j. efektivita tychto sudov je na rozdiel od toho nasho zjavna, nie je o com... pri zachovani ustavnosti je totiz rozhodujuca prave efektivita.
Inak, odporucam do pozornosti...
Toto je priklad jedneho z mnohych pripadov, ktore tvoria zaklad agendy Spec. sudu (kauzy uplatkov od 1.000 - 10.000 Sk). Je toto "obvzlast zavazna trestna cinnost" (deblasco)? Ja si pod tymto pojmom predstavujem nieco ine- urcite nie pripady, ktore Spec. sud riesi z nedostatku inej- zavaznejsej- cinnosti a ktore ktorykolvek Okresny sud vyriesi na jednom pojednavani, a to ovela lacnejsie ako Spec. sud- Spec. sud s prevadzkovymi nakladmi cca 200 mil./rok, kde platy sudcov zacinaju na sume 160.000 Sk, kde maju sudcovia 24 hod. ochranu,... Pritom pokial ja viem, vo verejnosti rezonuju len 2 kauzy, ktore stoja za rec a ktore su Lipsicom dokola opakovane ako priklad udajnej opodstatnenosti Spec. sudu- kyselinari a nebankove subjekty. Hold, dost ubohy vysledok cinnosti Spec. sudu. Tieto peniaze by sa totiz dali v rezorte spravodlivosti pouzit ovela efektivnejsie, imo.Špeciálny súd schválil dohodu o vine a treste s mužom obžalovaným z podplácania
Bratislava 20. júla (TASR) - Samosudca Špeciálneho súdu dnes schválil návrh dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obžalovaným Jozefom Pálenčárom, ktorý bol obžalovaný z trestného činu podplácania.
Podľa obžaloby Pálenčár ponúkol 18. marca tohto roku v obci Valiky úplatok policajtom tisíc korún, keď zistili, že jazdí bez vodičského preukazu. Obžalovaný sa ku skutku priznal a súhlasil s trestom, ktorý mu navrhol prokurátor. Sudca následne na verejnom zasadnutí rozhodol, že dohoda o vine a treste je primeraná. Obžalovaného uznal vinným z uvedeného trestného činu a odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní dvoch rokov s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, ako aj na peňažný trest vo výške tisíc korún. Rozsudok je právoplatný, odvolanie nie je prípustné.
TASR poskytla informácie hovorkyňa Špeciálneho súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.
RESUME: Pokial su teda v Taliansku schopni vytazit Specialne sudy obzvlast zavaznymi trestnymi cinmi, t.j. efektivita tychto sudov je na rozdiel od toho nasho zjavna, nie je o com... pri zachovani ustavnosti je totiz rozhodujuca prave efektivita.
enter00, v com su nasledky (rozsudky, event. tresty) vynesene Specialnym sudom vyraznejsie ako rozsudky Okresnych sudov, Krajskych sudov a Najvyssieho sudu? Nasledky mozu byt vynasane vylucne v medziach zakona, ktory plati rovnako pre vsetky sudy SR. Naozaj nic v zlom, ale sledujem, ze tu poniektori mate dost zidealizovane predstavy o fungovani Specialneho sudu...
nie su vyraznejsie vo vyske trestov, ked ti ide o to.Tomasito napísal:enter00, v com su nasledky (rozsudky, event. tresty) vynesene Specialnym sudom vyraznejsie ako rozsudky Okresnych sudov, Krajskych sudov a Najvyssieho sudu? Nasledky mozu byt vynasane vylucne v medziach zakona, ktory plati rovnako pre vsetky sudy SR. Naozaj nic v zlom, ale sledujem, ze tu poniektori mate dost zidealizovane predstavy o fungovani Specialneho sudu...
ale je to vyraznejsie v tom, ze miestneho policajta nesudi miestny sudca, s ktorym chodi v piatok na pivo a v stredu za slapkami.
dalej v pripade vacsich kauz (bmg, majsky atd) sa jednoduchsie kontroluje, ci dostal uplatok v radoch milionov, sudcov je mensi pocet a mena su jasne.
dalej regionalne a rodinne vazby by mali byt mensie aj v pripade velkych kauz.
dalej sudcovia maju zabezpecenu ochranu, moderne pracovisko a teda podmienky na riesenie velkych kauz alebo kauz v ktorych su zapleteny ustavny cinitelia.
toto je teoria, prax je samozrejme horsia, ale je to isto lepsie ako nechat sudit majskeho okresnym sudcom.
enter00, Specilny sud by som s Okresnym prilis neporovnaval- v ramci organizacnej struktury sudnictva SR ma postavenie Krajskeho sudu. Ako som vsak uz vyssie napisal, zavazne kauzy koncia z 99,9% na NS SR, t.j. na Specialnemu sudu nadriadenom sude... tu uz na polemiku o nejakych regionalnych vazbach- piveckach policajta so sudcom, ktory ho ma sudit- nie je vela miesta. Naviac tu mame institut namietky zaujatosti, ktora plati pre vsetkych sudcov bez ohladu na to, na akom sude sudia. Pokial by si mal teda niekedy ako ucastnik konania podozrenie o zaujatosti nahodne prideleneho sudcu, tak ako v mnohych standardnych justicnych systemoch, aj u nas mozes tuto namietku kedykolvek vyuzit- v tomto smere zatial nic efektivnejsie vymyslene nebolo. BTW. to s tym policajtom a pifsonom je "kapanek" pritiahnute za vlasy, o.i. aj preto, ze na Krajsom sude sa sudi v senatoch, na NS SR v este sirsich senatoch. Jednoducho, v prospech zachovania Specialneho sudu v sucasnej podobe sa dnes pouzivaju prilis vagne argumenty a budu sa pouzivat dovtedy, kedy si prax takyto sud sama nevyziada... (vid. uz spominany priklad Talianska, kde vsak bola efektivita tamojsieho Specialneho sudu s ohladom na obvzloast zavaznu trestnu cinnost od zaciatku zjavna- na rozdiel od toho nasho).
Mozem sa opytat na povod informacie, ze v Taliansku funguje Specialny sud? THNX. Trochu som sa na to totiz pytal/pozeral... podla mojich infos tam funguju len specializovane zlozky prokuratury, podobne ako v Slovinsku, Grecku, Svedsku, Portugalsku a Polsku. V europskych podmienkach pritom boli Specialne sudy zriadene len v Spanielsku (kvoli ETA) a Irsku (kvoli IRA).sundevil napísal: spec. sud vznikol pre rozlozenie sicilskej mafie, v taliansku sa im to dari, takze aj slovesnky mafiani maju pravom starosti, ze by sa dostali pred sudcu, ktory by sa ich nebal odsudit
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Ak mozem doplnit, este su specialne sudy v Chorvatsku zriadene na pomoc pri objasnovani a obvinovani ludi z vojnovych zlocinov, kt. spolupracuje s medzinarodnym tribunalom v Haagu.Tomasito napísal:Mozem sa opytat na povod informacie, ze v Taliansku funguje Specialny sud? THNX. Trochu som sa na to totiz pytal/pozeral... podla mojich infos tam funguju len specializovane zlozky prokuratury, podobne ako v Slovinsku, Grecku, Svedsku, Portugalsku a Polsku. V europskych podmienkach pritom boli Specialne sudy zriadene len v Spanielsku (kvoli ETA) a Irsku (kvoli IRA).
A co sa tyka temy, osobne si myslim, ze ho nepotrebujeme na Slovensku zatial.
-
peterkozel
Medium Professional
sud
je hlupost ze idu prachy na nezmysel, kok..i co ten sud vymysleli, akurad dohodili slusny peniaz kamaratom sudcom a sracom co sa tu drzia od cias komancov