Neco pro zacatecnika

Všetko ohľadom Linuxu...
tuti
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa tuti »

Komp napísal:A někde sem četl, že když nainstalujete na pc, kde máte už win, linux, při spuštění pc se to zeptá, co chcete spustit .. Je to tak?

Taky je asi jasný, že když máte na hdd kotel věcí, máte z linuxu přístup k oběma diskům naráz .. že..? :]
je to tak :) vola sa to ze dualboot.
pristup z linuxu budes mat aj na c-cko. no ak mas ntfs tak tam nebudes moct zapisovat. a ak chces s win pristupovat na linux tak uz existuje nejaky driver ktory nainstalujes a budes vidiet aj linuxacky disk.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Prave skusam Mandrivu live, ale vadi mi, ze po kazdom boote musim znovu nastavovat siet a dalsie veci, navyse sa neda dostat na particie C a D. Inac mi funguje perfektne :)
Preto by som sa vas chcel opytat, ci nepoznate nejaku live distribuciu s KDE, ktora by si nastavenia ukladala na HDD alebo usb disk. Ja som nasiel akurat nejaku Mandrivu One 2, ale vsade su iba odkazy na kupu a nie download :(
Anti
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Anti »

GothaR napísal:vadi mi, ze po kazdom boote musim znovu nastavovat siet
V knoppixe sa daju ulozit nastavenia na hdd alebo disketu ... v Mandrive sa to tiez urcite da
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Anti napísal:V knoppixe sa daju ulozit nastavenia na hdd alebo disketu ... v Mandrive sa to tiez urcite da
v mandrive sa mi nedari mountnut disk, na usb som si ulozil zalohu nastaveni, ale ked som to chcel obnovit tak som zrejme nepochopil system a prepisalo mi ich na tie nove :D

//stiahol a spustil som Danix, ten priamo ponuka to ukladanie nastaveni, ale treba mu na to spravit particiu, da sa to aj na usb disk, tak to idem vvyskusat, ale problem je, ze v KDE mi disk nedetekne
vladoo25
Novice
Novice

caute

Príspevok od používateľa vladoo25 »

Kód: Vybrať všetko

takze mam mandrike 10.1 CZ 2GB a neviem ako mam ho nahodit ked to instalujem neviem pod akou zlozkov to frci a stale mi formatne disk ...co robim zle neviem ani linux nainstalovat takze co som.....LAMKA...tak pleasse pomozte cloveku v nudzi ked su uz tie vianoce:-D
roman3x
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa roman3x »

sv3stka napísal:tak tak, nabehne krasny boot manager a uz ficis.. K tym diskom iba tolko ze to fat32 by si mohol preformatnut na nieco lepsie pre linux a ntfs ti bude asi robit problemy lebo sa nan tusim neda zapisovat koli patentom a licenciam Micro$oftackym
v sucasnosti vacsina linuxovych distribucii vie citat windowsacke ntfs, a niektore utilitky vedia aj pisat. problem s licenciou je taky, ze microsoft sa snazi znemoznit tuto funkcionalitu odvolavanim sa na patentovu ochranu ntfs formatu, takze iba oni, alebo ti, co si od neho kupili, zohnali(novel) licenciu na ten format maju pravo citat diskove particie v tom formate.
ak to microsoft dosiahne, defaultne nebude moct byt distribuovana podpora citania win. partiici, ale bude dostupna, ako divx codeky.
eNuke
Novice
Novice

Danix

Príspevok od používateľa eNuke »

Ja ked som bol maly tak som zacinal s Danixom pekne z cd nabootovat nic sa neda pokazit a ked sa uz do toho dostanete tak install
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa metthal »

prave stahujem Linux Ubuntu a chcel by som sa spytat ze ked to stiahnem ako ISO...tak to mam vypalit ako Bootovacie CD ci mam vypalit obsag imagu?
NuSuey
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa NuSuey »

mas vypalit to ISO .. myslim v nere to je nieco ako vypalit image ..alebo tak:D ci nieco take..
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

NuSuey napísal:mas vypalit to ISO .. myslim v nere to je nieco ako vypalit image ..alebo tak:D ci nieco take..
viem co myslis...diky moc
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

Vypalis to iso na cd, pricom ono si z toho automaticky spravi bootovacie cd. Nemusis nic nastavovat, len to jednoducho napalis (napr cez nera) :wink:

//edit: no sakra som bol daky pomaly.. :lol: Kym som to odoslal, uz si aj odpisal.. :D Nic to.. :)
metthal
Guru wannabe
Guru wannabe

este jeden taky maly dotaz....prave som zistil ze to co taham je live verzia :( neviete nieaky link kde je normalne ubuntu a nie live alebo nieaka vhodna distribucia pre zaciatocnika ale nie live

EDIT: teraz som fakt zmeteny, v tomto navode sa pise na zaciatku o Live CD a potom je tam spominana instalacia na HDD....teraz som z toho jelen :?

http://wiki.ubuntu.cz/Průvodce_instalací
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

Ubuntu sa vydava len vo forme live verzii. Takze ty si nabootujes live cd a odtial spustis instalaciu. (dva krat poklikas na ikonku install, ktoru budes mat na ploche).
Cize pokojne pokracuj v stahovani toho cd obrazu, ktory tahas. :wink:
ivoralik
Star
Star

Príspevok od používateľa ivoralik »

len si daj pozort aby ta to hned neodradilo...ja som mal kusok problemy kym som zvuk rozbehol,,,a poradim ti ,,uloz si tuto stranku
http://www.linuxos.sk/KnowledgeBase_sho ... index.html
Pjotrik =)
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pjotrik =) »

ppt napísal:Ubuntu sa vydava len vo forme live verzii. Takze ty si nabootujes live cd a odtial spustis instalaciu...
Ubuntu nevychádza len ako live. Existuje ešte alternate a server verzia.
Klayy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Klayy »

Pjotrik =) napísal:Ubuntu nevychádza len ako live. Existuje ešte alternate a server verzia.
Tak tak, okrem toho ak ma niekto problemy s instalaciou (ze nenabehne grafika) tak to bude asi tym ze ma ati x graficku
na to treba instalovat z alternate cd, v text rezime (ale je to taky graficko textovy rezim, v pohode sa v tom da)

potom v konzole treba rozbehat net (defaultne je tam dhcp, takze ak nemusite mat fixnu ip tak pojde hned) a potom ist podla tohto
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=414194

funguje bez problemov

este maly tip, ubuntu ma roota spraveneho tak, ze sa defaultne zanho neda prihlasit, proste nema heslo, takze vsetko treba robit cez sudo a pisat svoje uzivatelske heslo
da sa vsak spravit to, ze napisete
sudo passwd
a tym vlastne pre roota nastavite heslo a cez su sa normalne mozte prihlasit ako root, velmi uzitocne pokial sa pise vela prikazov

este stale neviem ako na ati x1700 na ubuntu rozbehat beryl, ale ked sa podari, tak sa podelim o skusenosti :P
dnes idem na pokus c.4 :D
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

celkom sikovna stranka kde su alternativy ku win programom: http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html
Terepin
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Terepin »

Chcem sa opýtať. Aké sú vaše skúsenosti s Fedorou 7? Nestratím pri nej nervy? :?
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Zdravim, tak prave som skusil Ubuntu 7.10, som fakt nedockavy a strasne sa tesim ze konecne skusim nieco ine. Zatial som isiel len na live CD, este som to neistaloval, ale mam nejake otazky ku Vam co to pouzivaju, lebo moj otec je dost skepticky a viete nechce menit na PC stare navyky, tak nejake jeho otazky a moje...

1- Velmi casto pouziva Outlook Express, nahradza ho thunderbird?
2- Videl som aj skype, na ten je dost zatazeny kedze kazdy den pomaly telefonuje so sestrou do fr., cize s nim nie je problem?
3- Ako je to s ICQ, aj ked ja uz dlhsie idem na mirande, ale aj tak?
4- Prehravanie multimedii?
5- Komunikacia s PC pomocou bluetooth?
6- 3D akceleracia bude fachat na FX 5600?
7- Ako je to s vykonnostou, ja som pocul ze Linux je na rovnakom pocitaci ako windows vykonejsi, je to pravda?
8- Ked som skusal Ubuntu vyskusal som aj hudbu, ale isiel mi len front left a front right reprak, mam Genius SW-5.1 Home Theater, s napravenim by nemal byt problem ze|
Tot asi vse :)
Napísať odpoveď