Československo

Diskusie na politické témy...

Vnímate rozpad Československa pozitívne?

Áno
119
36%
Nie
137
41%
Neviem posúdiť
79
24%

Celkom hlasov: 335

Frikso
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Frikso »

Madari, jednoznacne. Cesi davali dopopredia seba,zatial co madari nevideli nikoho ineho ako seba. A to nehovorim len o slovensku ale aj ostatnych narodoch v uhorsku. Uz by sa mohli prebrat do 21. a prestat zo seba robit chudackov utlacanych militatntnymi, rasisticko-nacionalisticky orientovanymi slovakmi :roll:
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

jackb napísal:ano, a to ze Slovensko po hospodarskej stranke upadalo, ze vsade boli Cesi: na uradoch,skolach v nemocniciach, bolo OK a ze v 1928 Cesi odmietli prerokovat vzajomnu dohodu o dalsom spoluziti bolo tiez OK vsak?! :roll:
noale nezabudaj ze Cesi boli vo vsetkych vyssich funkciach lebo na slovensku sme nemali dostatocne studovanych ludi ktori by sa trochu vyznali v danom odbore a za toto by sme pre zmenu mohli zase raz obvinit Madarov
schw33k
Guru
Guru

Príspevok od používateľa schw33k »

t0m4s3 napísal:Ja nemyslim konkretne osoby, ale narod ako celok. Pokial ide o narodnu strunu tak ich namyslenost nepozna hranic... A voci Slovakom ani nehovorim
copy that , tiez osobna skusenost
Linkman napísal:tiež si myslím že keby sa prehodnotila politika a rovnomerne by sa delili investície
jj keby :|
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Vesper napísal:noale nezabudaj ze Cesi boli vo vsetkych vyssich funkciach lebo na slovensku sme nemali dostatocne studovanych ludi ktori by sa trochu vyznali v danom odbore a za toto by sme pre zmenu mohli zase raz obvinit Madarov
a pani Razus, Hodza, Hlinka... to boli kto?
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

jackb napísal:a pani Razus, Hodza, Hlinka... to boli kto?
ja ti poviem kto boli. Milana Hodžu ako jediného rešpektujem z tej trojice čo si sem uviedol ako príklad.
andrej hlinka = kňaz, to hovorí za všetko, netreba sa k tomu vyjadrovať.
Martin Rázus = Evanjelické lýceum, Kežmarok a Evanjelická bohoslovecká fakulta, Bratislava, toto sú tiež vhodné školy na vstup do politiky :idea: :roll: . aký dlhý by bol tvoj zoznam? keď za studovaných v tej dobe povazujes iba knazov a nabozensky vzdelaných.
tento druh nemá podľa mojho názoru čo hľadať v politike. ani v tej dnešnej.

treba si uvedomiť, ze v r. 1918 nebola politická vôla ani u nás doma a ani v zahraničí presadiť samostatné Slovensko. slovenskí politici sa obavali toho co sa stalo 15. 11. 1918, co ako vidíš bolo takmer mesiac po oficiálnom vzniku ČSR. v spojení s cechmi videli silného partnera.
naopak pred 1. januarom 1993 uz politická vôla nechýbala a zahraničie respektovalo "nase" rozhodnutie.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

problemom prvej CSR bola neschopnost Cechov dodrzat Cesko-Slovensku zmluvu z 30.5.1918, kedze slovensak administrativa nebola az tak slovenska, kedze ucitelia a uradnici boli Cesi slovenscina nebola uradnym jazykom ani v skole ani ani na urade, etc.
a aj samotna dohoda z Pittsburgu bola pre Slovakov nevyhodna kedze porusovala dohodu z Cleavlendu... takze cely zaklad 1. CSR sa mi zda daky divny...
IYO je nepredstavitelne ked ma politik nabozenske vzdelanie? Takze Stur bol ako politik na dve veci???? Nabozenske vzdelanie bolo v 19.tom a zaciatkom 20.teho storocia bezna vec hlavne na uzemi Rakusko-Uhorska
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

1. nebudem tu písať o tom ako zo seba urobil T.G.Masaryk vola, ked ignoroval a spochybnil pittsburghskú dohodu, na ktorej podpise sa osobne zúčastnil.
2. skús sa na to pozrieť z pohľadu slovenského politika. nebola to ich neschopnosť, presadiť si svoje požiadavky? a strach (15.11.1918 :idea: )
3. podstatný rozdiel medzi oboma dohodami bol len v tomto bode:
Na rozdiel od Clevelandskej dohody nemalo ísť o federatívne usporiadanie štátu a forma štátu mala byť republikánska.
4. vedel si, že spočiatku sa štúr ani o politiku nezaujímal. "namočil" ho do toho P. J. Šafárik.
5. vieš prečo ludia s takýmto vzdelaním nepatria do politiky?
-veľkí idealisti, neschopní robiť rozhodnutia v prospech jedinca, alebo skupiny, tu konkretne blaho slovákov. lebo myslia na blaho všetkých. a to je podstatná chyba v politike. (cháp ako medzi dvoma národmi, takmer ako "zahraničná").
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Môj nazor: ceskoslovensko sa rozpadlo kvoli tomu ze sa zvolila zla vlada ktora ziadala samostatnost neviem ale este som nevidel ani jeden dokument o tom ako slovaci vyskakuju a raduju sa z toho ze su samostatny narod vsetci vtedy drzali hubu ze koho zvolili pretoze medzi slovakmi a cechmi su pribuzrenske vztahy ktore sa takto narusili vela slovakov je polovicnych cechov. vsetci inteligenti tu ohovarate cechov ze su namysleny atd. staci si kuknut mam taky dojem deviatacku uebnicu dejepisu a tam je velkym tucnym pismom napisane CESI POMAHALY ROZVOJU SLOVENSKU JAK PO KULTURNEJ TAK PO HOSPODARSKEJ STRANKE! podla mna keby nebolo cechov teraz sme oblast v madarsku. Slovensko nemalo dostatocnu silu sa rozvinut bez pomoci ceskeho naroda. Toto nehovorim preto aby som niekoho chcel urazit ale Slovensko bolo v Ceskoslovensku parazit ceska ktory vysaval jeho hospodarstvo lebo (CESKA)vlada chcela aby sme boli rovnocenny tak nam davala velke dotacie na rozvoj ekonomiky pretoze na SR nebolo nic okrem lesov. Som nestastny ze sme sa rozdelili lebo to bola najvacsia blbost v celej nasej (kratkej)hisotrii.
XilleR
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa XilleR »

P3Bo napísal:Môj nazor: ceskoslovensko sa rozpadlo kvoli tomu ze sa zvolila zla vlada ktora ziadala samostatnost
Pre koho zla, pre koho dobra?
P3Bo napísal:CESI POMAHALY ROZVOJU SLOVENSKU JAK PO KULTURNEJ TAK PO HOSPODARSKEJ STRANKE!
..nevsimam si pravopisne chyby ...ale podla nich bol rozvoj taky ze vsetky podniky tazkeho primyslu, chemickeho priemyslu a vsetkeho co mohlo znecistovat krasnu cesku zem islo na slovensko ...a veda kultura sa robila hlavne v cesku!! ...s tymi pozickami statu by sme si to u nas sami postavili lepsie
...sak sa niet co cudovat, ked vo vyssej politike by sme len tazko hladali slovakov :? ...fajn ze sme sa rozdelili, lebo cim neskor tym horsie ...a mali sme sa rozdelit skor
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

XilleR napísal:..nevsimam si pravopisne chyby ...ale podla nich bol rozvoj taky ze vsetky podniky tazkeho primyslu, chemickeho priemyslu a vsetkeho co mohlo znecistovat krasnu cesku zem islo na slovensko ...a veda kultura sa robila hlavne v cesku!! ...s tymi pozickami statu by sme si to u nas sami postavili lepsie
...sak sa niet co cudovat, ked vo vyssej politike by sme len tazko hladali slovakov :? ...fajn ze sme sa rozdelili, lebo cim neskor tym horsie ...a mali sme sa rozdelit skor
Nevšímam si pravopisné chyby... ale predstav si, že teraz by sa ozvali ľudia od Uralu a ďalej na východ k Sibíru, že sa tam nerobí žiadna kultúra, iba sa ťaží ropa, uhlie, drevo z tajgy.. a neviem čo ešte.. ;)
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Československo

Príspevok od používateľa Runes »

Robbie42 napísal:Ako človeka narodeného v roku 1989 by zaujímalo, či je nejaký zásadný rozdiel medzi životom na Slovensku a v bývalom Československu, resp. či rozpad vnímate pozitívne?
no ja som rocnik 85 taze az tak moc som to nevnimal ale podla mna bolo lepsie ked bolo CS aj ked slovensko zilo v tieni ciech
mato.x
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mato.x »

cesi sa spravali nadradene ako niekedy madari a vyciciavali slovensko nielen hospodarsky ale aj ekonomicky. Ale keby ze sa nerozdelime tak by sme boli na tom dnes asi lepsie takze to ma svoje + aj - stránky.
taurus666
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa taurus666 »

mne je to tak sum a fuk,ci je nejake Ceskoslovensko,alebo Slovensko. :roll:
Santa Hitman
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Santa Hitman »

Česi predstierali nadradenosť nad slovákmi a Čechom ostala väčšina území, aj mali lepšie hospodárstvo a aj im ostaly športové úspechy a prestíž.Veď keď poviete neijakemu Američanovi kde je Praha tak je väčšia pravdepodobnosť že ju nájde ako keď sa ho spýtate kde je celé Slovensko :smt094
afa
Expert
Expert

Príspevok od používateľa afa »

ja asi neviem ci pozitivne tak na pol lebo viete teraz viac vyhod je ale tedy zas zaidna nezamestnanost stavalo sa tu a tak bolo lepsie keby som si mal vybrat tak ani nevim asi pred rok 89 lebo ked aj neboli pc mne mi to neprekazalo no neviem
Godfather
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Godfather »

afa napísal:ja asi neviem ci pozitivne tak na pol lebo viete teraz viac vyhod je ale tedy zas zaidna nezamestnanost stavalo sa tu a tak bolo lepsie keby som si mal vybrat tak ani nevim asi pred rok 89 lebo ked aj neboli pc mne mi to neprekazalo no neviem
Neviem ci som zle pochopil alebo precital ale pred rok 89???? :evil: :roll: :evil: ......Ale vlastne ked tak nad tym rozmyslam tak vdaka sucasnej vlade sa tam pomaly asi vratime :evil: :evil:
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

brm napísal:Nevšímam si pravopisné chyby...
Sme si zavarili s tou gramatikou :lol: Mam dve otazky pre geniov ktrory tvrdia zee cesi su namysleny a arogantny.Prosim aby sa vyjadrili lebo naozaj chcem vediet ci to je nazor ich vlastneho mozgu alebo nazor vacsiny.
1. S kolkymi Cechmi ste sa v zivote stretli ?
2. Kolko Cechov vas ignorovalo alebo vami opovrhovalo za to ze ste Slovak ? ( odpovede typu pozeral na mna divne neberiem do uvahy je pravda ze vela Cechov ma v dnesnej dobe problemy rozumiet niektorym slovneskym slovam )
jogin
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa jogin »

cesi vzdi dominovali nad slovakmi a boli sme utlacany :evil: to znamena aj v parlamente boli vacsinou cesi a slovakom rozkazovali.. po rozdeleni ceskoslovenska sme sa museli trocha pozviechat lebo sme bola zaostalejsia krajina ale este ze sme mali praotca vlasti nasho VLADKA-zakladatela statu a vsetko vyriesil :lol:
stans
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa stans »

V pozadí za rozdelením boli bratia Češi. Vedome rozdúchavali národné povedomie Slovákov (urážkami, podceňovaním, posmievaním... atď.) za účelom rozdelenia republiky. Napr. českú menu si dali tlačiť už v roku 1990....
Tina Turner
Light Expert
Light Expert

mily, slay

Príspevok od používateľa Tina Turner »

za habsburgskej monarchie nemozes hovorit o industrializacii, preto sa mi nepaci, ze tam bolo toho viac a tam menej, proste za rakusko-uhorska tu bolo gulove. Dalej, ak aj tu nejaka ta fabrika tu bola, je logicke ju postavit pri prirodnych zdrojoch- viac uhlia je v cechach ako v handlovej, alebo kde..
preto sa tie podniky sustredovali nalavo od rieky moravy. Pocas habsburgskej monarchie bolo Slovensko polnohospodarsky orientovany kus sveta, preto opät- nemame fabriky. Nemusis CSR vykreslovat, iab jednoznacne v prospech CR. Preco bolo Slovensko, to co bolo? Asi preto, ze snaha ludi o rozvoj nebola dostatocna. Vzdy sa vsetko odohravalo najprv v Prahe a pootm az to prislo na Slovensko. Myslim,ze keby sme sa rozdelili skor tak sme na tom horsie..
Napísať odpoveď