to nejde.alebo ak to ide nech cirkev vrati platy nepotrebnych cirk.uradnokov,miliardove na nic nepouzite dotacie a odskodne ludom ktorych cirkev zavrhla a vypudila zo spoločnosti.a vacsina cirk predstavitelov su agenti stb.mali by odstupit pokial maju cest.a navyse nemozno spajat pravo(stat) a cirkev.co kat co akukolvek inu.(ak niekto cital teoriu prava vie o com hovorim)carries napísal:ak chcete odlucit cirkev od statu, nech jej stat vrati vsetok majetok, ktory uziva
Cirkev a jej ovplyvnovanie suverenity SR
stat by mal byt odluceny od cirkvy.uz len pre čl1 ustavy sr.
lol, toto je "kapanek" domagogia. Iste, clenovia Pacem in Teris boli provladni- katolicka cirkev ich neuznavala (bezne sa im hovorilo komunisticka strana v cirkvi), nejaki agenti boli urcite infiltorvani aj mimo tejto organizacie... ale tvrdit, ze vacsina cirkevnych predstavitelov boli agenti STB je uplny nezmysel. O "vacsine" by som si nikdy tvrdit nedovolil, najma nie bez akychkolvek argumentov, ktore by to potvrdzovali. Inak suhlasim, ze svatske a cirkevne veci maju byt oddelene, a to pokial viem aj zatial su- prave v sulade s Cl. 1 ods. 1 Ustavy SR a nasl.2neo napísal:... a vacsina cirk predstavitelov su agenti stb.
-
uelektronik
Star
To ze knaz sa skloni pred papezom je v poriadku lebo papez je zastupca Jezisa na zemi a riadi jeho cirkev a ma sa mu prejavovat patricna ucta.
Jezis povedal:Ja si myslim ze cirkev nikdy nikto neznici, ale ze cirkev sa znici sama podobnymi byroktatickymi knazmi ktory tlacia sprostosti typu Vatikanska zmluva. ked je nieco nasilu ludia to beru ako obmedzenie svojej slobody a zavrhnu to. Taktiez podobne kraviny ako ze: Ked nepojdes v nedelu do kostola mas hriech! Co ti j*be? To si Jezis nevymyslel ale to vymyslel nejaky tupec v stredoveku co potreboval drzat ludi v moci aby platili za odpustky. Jezis nic podobneho neucil, preto si myslim ze cirkev si sama vykope hrob, napokon to ma i predpovedane Sybilou, Nostradamom, myslim ze aj v Knihe zjaveni apostola Jana sa o tom hovori. Odporucam pozriet film Stigmy - dost dobry film
Jezis povedal:
Kód: Vybrať všetko
Peter, ty si skala a na tejto skale postavim svoju Cirkev a brany pekelne ju nepremozu-
pinacolada
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
je to imho tendencna a velmi sugestivna kniha a prvy prispevok papagajuje niekto kto napr. vatikansku zmluvu ani nevidel...
ja som ju tiez nevidel, ale kedze nie je podpisana, co s abudem vzrusovat???
ze SK ma vacsinu ludi veriacich? no a? ze su katolickeho vyznania? no a? imho v irane je to horsie....
cirkevne skoly ze su financovane statom? pokial viem vacsinu ak nie vsetky naklady znasa zriadovatel... opravte ma ak sa mylim...
ale tu: http://www.minedu.sk/FaR/FINRS/finrs.htm si viete pozriet aj vasu skolu a to kto ju zriadil a kto ju plati...
ze chce mat zastupenie v radach STV/SRO a preco nie??? ved zastupuje cez 80% slovakov... ked tam mozu nominovat politicke strany, preco nie aj cirkev??? ved neobsadi celu radu, omfg, proste tam chce mat zastupenie, nevidim na tom nic zle... je to jeden hlas z 15tich...
"dalej sa zasadne postavila proti sekularizovaniu a pluralizovaniu spolocnosti." tomuto ani sam nerozumies, imho... nemoze podporit sekularizaciu kedze je to oddelenie svatskych a cirkevnych veci jednoducho "odcirkvenie" pretoze ako by sa to malo urobit??? vsetci alebo vela ludi o tom hovori ale je to nerealne... alebo uz nechces vianoce? velku noc? ziadne dalsie cirkevne sviatky??? to je len priklad... nezabudaj 70% ludi sa hlasi ku katolickej viere... oni chcu oslavovat svoje sviatky...
"plati dane iba z prenajmu lesov a nehnutelnosti ktorych nema malo.ale aj pritom sa deju obrovske podvody ktore oberaju stat o miliony"
-bla bla bla... dokazy? plati pre nich pravo, a garantujem ti, s danovym uradom sa nedohodnes!!!
...ano neplatia dane, ale dane z prijmu!!! t.z. ostatne platia... cize opat polopravda z tvojej strany... (pardon zo strany p. Batalu...)
upozornujem vsetkych ktori by sa prave teraz chceli do mna pustit... obhajujem cirkev len preto ze ze si myslim ze to je spravne, ked niekto niekde kyda na druheho bez moznosti aby sa dany clovek/firma/org mohol branit...
proste chcem len dodrzat pluralitu nazorov...
ja som ju tiez nevidel, ale kedze nie je podpisana, co s abudem vzrusovat???
ze SK ma vacsinu ludi veriacich? no a? ze su katolickeho vyznania? no a? imho v irane je to horsie....
cirkevne skoly ze su financovane statom? pokial viem vacsinu ak nie vsetky naklady znasa zriadovatel... opravte ma ak sa mylim...
ale tu: http://www.minedu.sk/FaR/FINRS/finrs.htm si viete pozriet aj vasu skolu a to kto ju zriadil a kto ju plati...
ze chce mat zastupenie v radach STV/SRO a preco nie??? ved zastupuje cez 80% slovakov... ked tam mozu nominovat politicke strany, preco nie aj cirkev??? ved neobsadi celu radu, omfg, proste tam chce mat zastupenie, nevidim na tom nic zle... je to jeden hlas z 15tich...
"dalej sa zasadne postavila proti sekularizovaniu a pluralizovaniu spolocnosti." tomuto ani sam nerozumies, imho... nemoze podporit sekularizaciu kedze je to oddelenie svatskych a cirkevnych veci jednoducho "odcirkvenie" pretoze ako by sa to malo urobit??? vsetci alebo vela ludi o tom hovori ale je to nerealne... alebo uz nechces vianoce? velku noc? ziadne dalsie cirkevne sviatky??? to je len priklad... nezabudaj 70% ludi sa hlasi ku katolickej viere... oni chcu oslavovat svoje sviatky...
"plati dane iba z prenajmu lesov a nehnutelnosti ktorych nema malo.ale aj pritom sa deju obrovske podvody ktore oberaju stat o miliony"
-bla bla bla... dokazy? plati pre nich pravo, a garantujem ti, s danovym uradom sa nedohodnes!!!
...ano neplatia dane, ale dane z prijmu!!! t.z. ostatne platia... cize opat polopravda z tvojej strany... (pardon zo strany p. Batalu...)
upozornujem vsetkych ktori by sa prave teraz chceli do mna pustit... obhajujem cirkev len preto ze ze si myslim ze to je spravne, ked niekto niekde kyda na druheho bez moznosti aby sa dany clovek/firma/org mohol branit...
proste chcem len dodrzat pluralitu nazorov...
-
ANONYMKA17
Light Star
-
Vesper
Professional
na tuto otazku som uz diskutoval s dost ludmi a ozaj co clovek to iny nazor... takze prva a jasna vec: cirkev nepriamo zasahuje do statu... ale na druhej strane preco by nemohla, ved je na ludoch ci posluchnu cirkev (ak sa to takto da povedat) alebo budu premyslat trochu inak... cirkev si zasahy do statu (ako napriklad pastierske listy) dava za poinnost pretoze JE jej povinnostou starat sa o svojich veriacich... a je potom len na nich ci sa budu rozhodovat pre krestanske alebo obcianske hodnoty
Súhlasím s vami, štat by mal prestať podporovať finančne cirkev. Každá cirkev mala byť platená svojou cirkevnou obcou. Nie vyžierať štát! Kto chce chodiť do kostola tak nech platí. Chceš ísť do kina tak si musíš kúpiť lístok!!!!!!!okonenipica napísal:Podla mna by sa cirkev mala odlucit od statu, a na skolach by sa nemalo vyucovat nabozenstvo. Nech sa deti ucia doma o bohu. Nabozenska, eticka a obcianska vychova je dneska uplna zbytocnost a mali by sa zrusit uplne
a nie je platena cirkevnou obcou??? je "platena" zo statneho rozpoctu, ktoreho hlavnym prijmom su DANE ktore platia vsetci a aj ludia co do cirkvi platia. tak preco by nemohol stat z ICH penazi davat peniaze cirkvi ..nadl napísal:Súhlasím s vami, štat by mal prestať podporovať finančne cirkev. Každá cirkev mala byť platená svojou cirkevnou obcou. Nie vyžierať štát! Kto chce chodiť do kostola tak nech platí. Chceš ísť do kina tak si musíš kúpiť lístok!!!!!!!
stat totizto plati milion inych organizacii, ktorych sluzby ja napr v zivote nevyuzijem, ale nebudem tvrdit, ze ich stat nema platit
principom demokratickeho statu podla mna totiz je aby sa stat postaral rovnako o VSETKYCH svojich obcanov bez rozdielu (pokial to je v sulade so zakonom a ustovou) !!!
tak sa uvedomte a zamyslite sa kym napisete nejaku podobnu blbost
deblasco - no tak teda s tou sekularizaciou nemas celkom pravdu pravda je ze je to odluka cirkvi od statu ale to s tymi vianocami velkou nocou... nie je stastny priklad lebo taketo veci sa vyvijaju hystoricky a su natolko prepletene s ostatnymi skutocnostami ze to nemas sancu si obhajit tak napriklad nieco take ako vianoce uz slavilo stary slovania ako este pohania a ozdobovanie stromceka je ich tradicia (a sa mi zda ze aj Kelti ale to nie som isty), presnejsie ozdobovanie haluzok z ihlicnateho stromu ... a napriklad topenie moreny no to by sa tiez dalo poukazat ze nejake zvyky sa prebrali do velkej noci samozrejme ako kde no ja by som teda skor dal nieco take ze sekularizacia je snaha o nezavislost statu na akejkolvek cirkvi ale statu ako zakonov ustavy ale pri 80 %(+-) krestanov je logicke ze nejaky sa dostanu aj do statnych struktur takze tak ale uplna sekularizacia je asi nerealna v nasich podmienkach
gwixt - tak som si rozmyslel a vravim ti na to prve ja nie som krestan a nechcem aby moje dane isli na cirkev to je jedno aku ako sa to da ustrazit... neda ale ked nas je takych ludi tisic uz mas problem s legitimitou tohto financovania pretoze su to verejne financie a nie cele verejnost suhlasi s takymto vyuzivanim (samozrejme cisto teoreticky lebo stat dane rozhadzuje na vacsie chu*i*ny)
to druhe ked nenamietas je to tvoja vec ale ja namietam a to uz je aj vec statu (mala by byt)
princip demokratickeho statu je nieco uplne ine ako princip socialneho statu pretoze jedine tato koncepcia splna nieco take ako ze sa chce postarat o vsetkych liberalny stat - stara sa kazdy sam o seba a komunistycky stat - stat v komunizme nema existovat iba spolocnost neviem este aky smer by som mal este spomenut, lebo demokraciu nemozes definovat ako ze starat sa o kazdeho to je hlupost lebo demokracia sama o sebe ani nie je jednoznacne definovana ked k tomu pridas nieco ako soc. lib. a tak tak uz potom mozes hovorit nieco okolo toho co ma a co nema...
tak dufam ze som si to rzmyslel zmysluplne
// kurna tam je chyb sorry tazka noc

gwixt - tak som si rozmyslel a vravim ti na to prve ja nie som krestan a nechcem aby moje dane isli na cirkev to je jedno aku ako sa to da ustrazit... neda ale ked nas je takych ludi tisic uz mas problem s legitimitou tohto financovania pretoze su to verejne financie a nie cele verejnost suhlasi s takymto vyuzivanim (samozrejme cisto teoreticky lebo stat dane rozhadzuje na vacsie chu*i*ny)
to druhe ked nenamietas je to tvoja vec ale ja namietam a to uz je aj vec statu (mala by byt)
princip demokratickeho statu je nieco uplne ine ako princip socialneho statu pretoze jedine tato koncepcia splna nieco take ako ze sa chce postarat o vsetkych liberalny stat - stara sa kazdy sam o seba a komunistycky stat - stat v komunizme nema existovat iba spolocnost neviem este aky smer by som mal este spomenut, lebo demokraciu nemozes definovat ako ze starat sa o kazdeho to je hlupost lebo demokracia sama o sebe ani nie je jednoznacne definovana ked k tomu pridas nieco ako soc. lib. a tak tak uz potom mozes hovorit nieco okolo toho co ma a co nema...
tak dufam ze som si to rzmyslel zmysluplne
// kurna tam je chyb sorry tazka noc
Teflom .. to s tou demokraciou som nespomenul v prave najlepsom kontexte .. pripustam ...
ale ako si povedal .. o rozdeleni statneho rozpoctu rozhoduje vlada a ta je pokial viem volena demokraticky ... tak ak si tam ludia zvolia zastupcov zastavajucich iste nabozenske hodnoty, tak od nich asi aj ocakavaju, ze ti presadia take pridelovanie penazi, ktore bude dobre aj pre nich .... a maju na to pravo ...
to ze sa niekomu nepaci ako a na co sa rozdeluje statny rozpocet este predsa neznamena, ze vlada sa ma podriadit prave jemu (resp. skupine podobne zmyslajucich ludi) lebo rovnako exituje skupina, ktorej sa dane rozdelenie paci .. resp by chcela uplne ine .. resp ...
obcania sa maju moznost vyjadrit vo volbach kazde 4 roky (vacsinou), tak preco to nerespektujete?
ale ako si povedal .. o rozdeleni statneho rozpoctu rozhoduje vlada a ta je pokial viem volena demokraticky ... tak ak si tam ludia zvolia zastupcov zastavajucich iste nabozenske hodnoty, tak od nich asi aj ocakavaju, ze ti presadia take pridelovanie penazi, ktore bude dobre aj pre nich .... a maju na to pravo ...
to ze sa niekomu nepaci ako a na co sa rozdeluje statny rozpocet este predsa neznamena, ze vlada sa ma podriadit prave jemu (resp. skupine podobne zmyslajucich ludi) lebo rovnako exituje skupina, ktorej sa dane rozdelenie paci .. resp by chcela uplne ine .. resp ...
obcania sa maju moznost vyjadrit vo volbach kazde 4 roky (vacsinou), tak preco to nerespektujete?
gwixt - no mas scasti pravdu s tymi volbami vladou a prerozdelovani ale ono je to na nekonecne natahovanie sa lebo sa da namietat ze stat na principe rovnosti sa ma snazit starat o vsetky zalezitosti rovnakou mierou .... no jednoducho vedel by som ti namietat ale hned viem ze aj ty by si mi na to hned aj ty nieco napisat ... ono to bude vzdy o tom aky ludia tam su teda akych si ludia zvolili a ty sa staraju o financie s tym s tebou suhlasim (aj ked tam by sa tiez dalo diskutovat ze ked na volby pride 40 % opravnenych volicov aka je legitimita zvolenej vlady ktora z tychto volieb zisla ale to uz je zase debilita ludi ze na tie volby nepridu a nech mi tu nikto nepise ze nama koho volit...), ale pozor ja volby respektujem ale vyuzivam svoje pravo nesuhlasit a ak chces tak si pozri co som napisal tu
http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=20 ... start=1200
aku som zvolil stranu a ver tomu ze v dalsich volbach svoje pravo nesuhlasit s danym stavom vyuzijem znova
http://www.hojko.com/viewtopic.php?t=20 ... start=1200
aku som zvolil stranu a ver tomu ze v dalsich volbach svoje pravo nesuhlasit s danym stavom vyuzijem znova
Hovoríš o hlúpostí, ak som dobre pochopil jedná sa o odluke cirkvi od štátu alebo nie? Pred 1989 rokom sa platilo mnoho organizácii momentálne to je výlučne každého záležitosť komu chceš dať peniaze ktoré ťa pália vo vrecku to leň tvoja osobná vec ! Cirkevná obec pokiaľ si napr. Rímskokatolík tak si platíš rimskokatolícku cirkev a jej výdavky kapíšo? Myslim si že na to nie je potrebná fakulta filozofie.gwixt napísal:a nie je platena cirkevnou obcou??? je "platena" zo statneho rozpoctu, ktoreho hlavnym prijmom su DANE ktore platia vsetci a aj ludia co do cirkvi platia. tak preco by nemohol stat z ICH penazi davat peniaze cirkvi ..
stat totizto plati milion inych organizacii, ktorych sluzby ja napr v zivote nevyuzijem, ale nebudem tvrdit, ze ich stat nema platit
principom demokratickeho statu podla mna totiz je aby sa stat postaral rovnako o VSETKYCH svojich obcanov bez rozdielu (pokial to je v sulade so zakonom a ustovou) !!!
tak sa uvedomte a zamyslite sa kym napisete nejaku podobnu blbost
ty si asi v zivote ziadnu dan statu neplatil, ze? ked raz zaplatis statu dan (napr dan z prijmu FO nech sme konkretni) tak na to ako sa vyuzije nemas praziadny dosah ....nadl napísal:Hovoríš o hlúpostí, ak som dobre pochopil jedná sa o odluke cirkvi od štátu alebo nie? Pred 1989 rokom sa platilo mnoho organizácii momentálne to je výlučne každého záležitosť komu chceš dať peniaze ktoré ťa pália vo vrecku to leň tvoja osobná vec ! Cirkevná obec pokiaľ si napr. Rímskokatolík tak si platíš rimskokatolícku cirkev a jej výdavky kapíšo? Myslim si že na to nie je potrebná fakulta filozofie.
Ale zaplatil,každy musí platiť dane. Rozhodne musíš platiť daň z nemovitostí no na rozdiel od teba cirkev neplatí nič, pre cirkev je štát dojná krava. To sa týka aj cirkevných škôl atd... ! Ja osobne musím platiť daň či už za nemovitosti no však cirkev neplaí nič. Preto by som bol zvedavý či dannové úrady majú na každého iní meter?gwixt napísal:ty si asi v zivote ziadnu dan statu neplatil, ze? ked raz zaplatis statu dan (napr dan z prijmu FO nech sme konkretni) tak na to ako sa vyuzije nemas praziadny dosah ....