Ako sa instaluju programy pod linuxom?

Všetko ohľadom Linuxu...
zvonenie33
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Ako sa instaluju programy pod linuxom?

Príspevok od používateľa zvonenie33 »

Som totalny zaciatocnik. Mam Mandrakelinux a neviem ako mam na nom instalovat programy. Aka koncovka je spustitelná priamo so systému? Ako treba instalovat? :( Vopred dakujem za radu
BzuCo
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa BzuCo »

Z toho, ze si total lama na linux si nic nerob. Ja som tiez a este stale zijem. Treba si len zohnat nejake prirucky pre linux (ak mi posles email, tak ti ich poslem, ja ich mam dost). Ale teraz k tomu instalovaniu. 1. Skus si precitat readme. Mozno pri tom programe je aj nieco ako install, tak tyo skus spustit (neviem, mozno). Ak je to nejaky lama friendly program, tak to budes moct instalovat aj bez pouzitia konzoly. Nemalo by to byt velky problem, dnesne distribucie linuxu su naozaj "inteligentne" (ale to nas samozrejme nic nenauci. Rulez su ty, ktory pouzivaju konzolu). Tak to asi moj typ, ci to tak pojde. Dufam, ze som ti poradil. Ja osobne som este tiez nic poriadne neinstaloval, ale kde som spustil taky GIMP (nieco ako photoshop) installer, tak to vyzeralo ako pod windoze. A to zvladnem aj ja (LAMA). :wink:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

mas viac moznosti.

1) klasicke skompilovanie programu
- najdeme si subor README alebo INSTALL kde je napisany postup
- vacsinou najprv musis spustit konfiguracny subor, ktory "pripravi" instalaciu (cesty, premenne atd). Cize ./configure
- dalej samotna kompilacia make
- a nakoniec velakrat nepovinna integracia do systemu make install

2) "samoinstalacia" pomocou skriptu
- funguje v podstate rovnako ako predhadzajuci pripad, akurat vsetky ukony nerobi sam uzivatel, ale dopredu pripravveny skript (koncovka .sh). Spusti sa sh skript.sh (takisto o tom bude nieco napisane v README/INSTALL)

3) balickovaci system
- pokial mas system ktory ma balickovaci system (emerge, apt-get, atd..) staci jednoducho zadat prikaz (napr apt-get install) a nazov balicku, ktory je dosupny na webe, prip mas balicek stiahnuty u sebe a v pocitaci (pri debiane je to dpkg -i balicek)

Posledna forma instalacie ma vyhodu v tom, ze instalator si sa osefuje potrebene verzie kniznic na ktorych je dany program zavisly, plus stiahne a naintaluje vsetky kniznice, ktore su potrebne na dany program (a ze ich niekedy je)

ak by mal niekto z linuxovo zamerranych ludi chut napisat nejaky obsiahlejsi clanok/postup, radi ho tu vyvesime ako dolezity thread.
cyko
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cyko »

Inteligentní správa software (balíčků). Mandriva používá systém balíčků rpm ale pomocí svých nadstaveb (textové urpmi, grafický rpmdrake) řeší nejčastější problém při instalaci: závislosti na jiných balíčcích. Také aktualizace balíčků (např. opravy) je při nastavených zdrojích až neskutečně jednoduchá. Jedním příkazem nebo několika kliknutími máte rázem stáhnuty a nainstalovány všechny dostupné opravy pro Váš systém.

zdroj: MANDRAKE.CZ
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

mandrake/mandrive/red hat based distra a ine
rpm -i nazov.rpm
alebo aj s updatom
rpm -iU nazov.rpm
skener
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skener »

Zdravim
Konečne som nahodil ten linux že idem nan prejsť a myslim že som uplne v riti. Inak mam suse 10. Inštalacia v pohode čoho dokazom je že som tu takže beží ale takých pár otázočiek ak môžem.

Stiahol som si skype pre linux klikol nan dvakrat a žiadna inštalacia nenabehla.

Tak ako to mam nainštalovať to budem musieť používať konzolu ? ak hej tak ako ?

A inak ta svina vobec nieje ako windows po inštalacii vobec nevypisoval také veci ako že našiel hardver a pytal ovladače tento nič. A to akože on si všetko dal vlastne ovladače alebo si tam možem dať tie čo mam na cd k hardwerom ak hej ako ?

Lebo sa mi zdá že nejde zvuk

A ešte jedna vec je v linuxe niečo ako pridať a odstrániť programi ako vo vindovse alebo aspoň program files kde štandardne inštaluje veci ?

Inak tých otázok by bolo viac ale nechcem vymyšlať tak len tieto ak možte tak poraďte čosi aspoň ten zvuk a skype.
A vidím to tak že by som potreboval nejaký aspoň rýchlokurz linuxu nejakú stručnú príručku alebo niečo také nemáte nejaký super e-book trebarz čo by bol ako pre mna ? :oops:

A ešte prosím ako sa prihlásim cez konzolu ako root to je dôležité !
pzad
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa pzad »

Co je to za zvukovka ?
skener
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skener »

pzad napísal:Co je to za zvukovka ?
S tou zvukovkou sme si to vystrngali on si proste zobral samostatnú zvukovku a pústal zvuk cez nu a ja som mal kábel v integrovanej to už fachci potrebujem ale zistit ako nainštalovať ostatný hardware ako tam dam ovladače na grafiku ... poradte čosi !
Stopa
King
King

Príspevok od používateľa Stopa »

skener napísal:A ešte prosím ako sa prihlásim cez konzolu ako root to je dôležité !
v Ubuntu to mam ako sudo, ale myslim, ze v Suse som sa prihlasoval ako root cez su root (nie som si isty)
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rixsus »

skener napísal:Zdravim
Konečne som nahodil ten linux že idem nan prejsť a myslim že som uplne v riti. Inak mam suse 10. Inštalacia v pohode čoho dokazom je že som tu takže beží ale takých pár otázočiek ak môžem.

Stiahol som si skype pre linux klikol nan dvakrat a žiadna inštalacia nenabehla.

Tak ako to mam nainštalovať to budem musieť používať konzolu ? ak hej tak ako ?

A inak ta svina vobec nieje ako windows po inštalacii vobec nevypisoval také veci ako že našiel hardver a pytal ovladače tento nič. A to akože on si všetko dal vlastne ovladače alebo si tam možem dať tie čo mam na cd k hardwerom ak hej ako ?

Lebo sa mi zdá že nejde zvuk

A ešte jedna vec je v linuxe niečo ako pridať a odstrániť programi ako vo vindovse alebo aspoň program files kde štandardne inštaluje veci ?

Inak tých otázok by bolo viac ale nechcem vymyšlať tak len tieto ak možte tak poraďte čosi aspoň ten zvuk a skype.
A vidím to tak že by som potreboval nejaký aspoň rýchlokurz linuxu nejakú stručnú príručku alebo niečo také nemáte nejaký super e-book trebarz čo by bol ako pre mna ? :oops:

A ešte prosím ako sa prihlásim cez konzolu ako root to je dôležité !
fakt doporucujem precitat nejaku aspon 3 stranovu prirucku nech mas aspon taky sajn :)
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

skener napísal: A inak ta svina vobec nieje ako windows po inštalacii vobec nevypisoval také veci ako že našiel hardver a pytal ovladače tento nič. A to akože on si všetko dal vlastne ovladače alebo si tam možem dať tie čo mam na cd k hardwerom ak hej ako ?
ak mas na CD instalacky aj pre linux tak si ich mozes kludne nainstalovat ale ak ti pod linuxom tie veci funguju tak by som to neriesil
skener napísal: A ešte jedna vec je v linuxe niečo ako pridať a odstrániť programi ako vo vindovse alebo aspoň program files kde štandardne inštaluje veci ?
no linux funguje tak ze ti tie naistalovane veci rozhadze po disku takze nic ako program files neexistuje. a odinstalovat? tak ako si ich naistaloval ale namiesto prepinaca na instalovanie pouzijes prepinac na odinstalovanie a nazov toho co chces odinstalovat
skener napísal: možte tak poraďte čosi aspoň ten zvuk a skype.
viem o probleme ze skype potrebuje celu zvukovku iba pre seba a tak nesmies mat pri nom nic pustene a po spusteni ide iba raz lebo po sebe ju neuvolni a tak budes musiet restartovat zvukovy server.
skener napísal: A ešte prosím ako sa prihlásim cez konzolu ako root to je dôležité !
v mandrive to bol prikaz: su
Avalong
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Avalong »

Ak chceš inštalovať programy bez väčšej námahy tak si nainštaluj SMART - package manager.
- nový správce balíčků, který si bez problémů umí poradit s deb i rpm balíčky a zároveň je mnohem lepší než APT, APT-RPM, YUM, URPMI, jelikož podporuje všechny tyto repositáře.
Balíčky, ktoré máš stiahnuté sa jednoducho inštalujú cez konzolu
príkazom [su] prepneš používateľa na roota (potom musíš zadať heslo roota) Ako root zadaj v konzole [mc] - midnight commander - je to niečo ako vo win norton comander. Pomocou šípok si vyhľadaj rpm súbor ktorý chceš nainštalovať otvor ho a tam daj INSTALL a máš ...
pekne jednoducho nemusíš vypisovať cestu do konzoly
edit:
ešte som zabudol [] nepoužívaj, sú iba na oddelenie príkazov od textu.
ak budeš mať problémy skús http://www.suseportal.cz/
skorec1
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa skorec1 »

vedel by mi niekto poradit ako zisti kde najdem nainstalovany program ktory som dal instalovat cez Synaptic Pckage? konkretne som si dal instalovat program QEMU no nemôzem ho nikde v menu najst
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

skorec1
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

no to mi nejak nepomohlo :?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Mal by si to mat v zlozke /home/(meno uzivatela)/QEMU

Namieso (meno uzivatela) je tvoj LogIn name do systemu.
skorec1
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

pri hladani mi to naslo TU ale v menu to nikde nemôzem najst...
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Qemu nie je náhodou iba konzolová aplikácia? V takom prípade ju nemá zmysel pridávať do menu.
Lord_Riddick
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Lord_Riddick »

no nazdar..pepo...necakal som ze zrovna teba tu stretnem ale no neva TO som ja PATO z CA ale to len tak pre inforamciu :).....

odporucam ti pre zaciatok ubuntu :) isntalcia tam je jednoducha..... asmozrejme pokial to amju na FTP...staci zada do konzoly

sudo apt-get install a program...
alebo
sudo apt-cache search program... co ti vyhlada program a vsetky.. tebe osobne by som odporucal hento..moze mti priapde aj nieco vysvetlit..

potom su este aj uz stiahnutelne balicky s priponou .deb to ti automaticky installl...TAKZE SA DRZ :)
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

To pre *ubuntu neexistuje program, v ktorom sa dajú dostupné balíčky zobraziť a aj jednoducho nainštalovať? (apt-get je OK, ale určite nie pre začiatočníka, ktorý ani nevie, ako sa tie balíky môžu volať)
Napísať odpoveď