Aku mate krvnu skupinu?
-
Andrej08
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
Aku mate krvnu skupinu?
Ma zaujima, ze aku mate krvnu skupinu... Som cital, ze najviac je v Europe zastupena krv A az 42%...
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
ja mam AB (ta je inac najvzacnejsia
)
tu je inac par zaujimavosti o krvnich skupinach z wikipedie
Krvné skupiny
Objavil ich lekár Ján Jánsky, profesor Karlovej univerzity. Založené sú na existencii antigénu (molekuly na povrchu membrány červených krviniek) a protilátky (v krvnej plazme).
Skupina A
Krvná skupina A sa objavila asi pred 25 000 - 15 000 rokmi.
Usadením človeka z lovca na roľníka zapríčinilo, že imunitný systém musel byť oveľa výkonnejší ako predtým. Krvná skupina A sa čoskoro začala rýchlo rozširovať. Gény tejto krvnej skupiny sa dostali cez Áziu a Predný Východ až do Európy, kde je rozšírená dodnes.
Má antigén A a protilátku B v plazme.
Skupina B
Krvná skupina B vznikla v oblasti Himalájí a Indie pred 15 000 - 10 000 rokmi.
V tomto regióne vládli pre ľudí extrémne životné podmienky. Podnebie bolo drsné, zásobovanie potravinami nepravidelné a často veľmi jednostranné. Ich imunitný systém musel byť mimoriadne silný. Ešte i dnes sú ľudia s krvnou skupinou B obdivuhodne odolní voči akémukoľvek druhu prechladnutia. Krvná skupina B bola dlho typická pre ľudí z juhovýchodnej Ázie a rozsiahlych stepí Eurázie.
Má antigén B a protilátku A.
Skupina AB
Krvná skupina AB je zo všetkých krvných skupín najmladšia, existuje iba 1200 - 1000 rokov.
Z hľadiska vývoja dejín sa objavila neskoro, a preto je veľmi zriedkavá. Krvná skupina AB je výsledkom nového sťahovania národov, keď sa krvná skupina A, obyvateľov východnej a strednej Európy zmiešala s krvnou skupinou B, Mongolov z Ázie. Krvná skupina AB predstavuje spojenie znakov krvnej skupina A a B. Od predkov s krvnou skupinou B zdedila skupina AB odolný imunitný systém. Okrem toho je mimoriadne dobre chránená pred ochoreniami autoimunitného systému ako napríklad reumatické choroby a alergie.
Má antigén A aj B, protilátka nie je.
Skupina 0
Prví ľudia s prapôvodnou krvnou skupinou 0 žili pravdepodobne už pred 40 000 rokmi v Afrike.
Má antigén 0, protilátka A aj B.
Rh faktor
Na povrchu červených krviniek má Rh antigén.
85% Rh pozitívny – nemajú protilátky proti Rh faktoru.
15% Rh negatívny – nemajú na červených krvinkách antigén Rh a nemajú protilátky v plazme.
Protilátky sa však vytvoria, ak sa v Rh negatívna krv stretne s červenými krvinkami Rh pozitívneho človeka.
Matka s Rh faktorom - môže byť nebezpečná pre plod Rh faktorom +.
tu je inac par zaujimavosti o krvnich skupinach z wikipedie
Krvné skupiny
Objavil ich lekár Ján Jánsky, profesor Karlovej univerzity. Založené sú na existencii antigénu (molekuly na povrchu membrány červených krviniek) a protilátky (v krvnej plazme).
Skupina A
Krvná skupina A sa objavila asi pred 25 000 - 15 000 rokmi.
Usadením človeka z lovca na roľníka zapríčinilo, že imunitný systém musel byť oveľa výkonnejší ako predtým. Krvná skupina A sa čoskoro začala rýchlo rozširovať. Gény tejto krvnej skupiny sa dostali cez Áziu a Predný Východ až do Európy, kde je rozšírená dodnes.
Má antigén A a protilátku B v plazme.
Skupina B
Krvná skupina B vznikla v oblasti Himalájí a Indie pred 15 000 - 10 000 rokmi.
V tomto regióne vládli pre ľudí extrémne životné podmienky. Podnebie bolo drsné, zásobovanie potravinami nepravidelné a často veľmi jednostranné. Ich imunitný systém musel byť mimoriadne silný. Ešte i dnes sú ľudia s krvnou skupinou B obdivuhodne odolní voči akémukoľvek druhu prechladnutia. Krvná skupina B bola dlho typická pre ľudí z juhovýchodnej Ázie a rozsiahlych stepí Eurázie.
Má antigén B a protilátku A.
Skupina AB
Krvná skupina AB je zo všetkých krvných skupín najmladšia, existuje iba 1200 - 1000 rokov.
Z hľadiska vývoja dejín sa objavila neskoro, a preto je veľmi zriedkavá. Krvná skupina AB je výsledkom nového sťahovania národov, keď sa krvná skupina A, obyvateľov východnej a strednej Európy zmiešala s krvnou skupinou B, Mongolov z Ázie. Krvná skupina AB predstavuje spojenie znakov krvnej skupina A a B. Od predkov s krvnou skupinou B zdedila skupina AB odolný imunitný systém. Okrem toho je mimoriadne dobre chránená pred ochoreniami autoimunitného systému ako napríklad reumatické choroby a alergie.
Má antigén A aj B, protilátka nie je.
Skupina 0
Prví ľudia s prapôvodnou krvnou skupinou 0 žili pravdepodobne už pred 40 000 rokmi v Afrike.
Má antigén 0, protilátka A aj B.
Rh faktor
Na povrchu červených krviniek má Rh antigén.
85% Rh pozitívny – nemajú protilátky proti Rh faktoru.
15% Rh negatívny – nemajú na červených krvinkách antigén Rh a nemajú protilátky v plazme.
Protilátky sa však vytvoria, ak sa v Rh negatívna krv stretne s červenými krvinkami Rh pozitívneho človeka.
Matka s Rh faktorom - môže byť nebezpečná pre plod Rh faktorom +.
-
pinacolada
Guru wannabe
zdroj:www.darujkrv.skV strednej Európe je najčastejšia krvná skupina „A“, zastúpená 42% nasledovaná skupinou „O“ s 38%-ným zastúpením, krvná skupina „B“ s 13% a krvná skupina AB so 7%.
-
pinacolada
Guru wannabe
iba malo ludi si potrpi na vzacnost krviMartin44 napísal:pokial dobre pamatam mam 0 rh pozitiv... Takze take normalne...
a kazda krv je vzacna...
Ale pravda najvzacnejsia je 0 rh negativ lebo je to univerzalny darca pre kazdeho .... AB vzacna je azda len pomerom oproti 0 a A a B ...ale inak je naprd....
ide skor o praktickost.keby som mal o rh negativ tak sa mozem vystatovak ako hlupak ze jaku mam vzacnu krv a ked ma prejde auto tak ma nezachrani ani boh
-
Martin44
Professional
sak s tym zacal ten harum ci jak sa vola...pinacolada napísal:iba malo ludi si potrpi na vzacnost krvi![]()
ide skor o praktickost.keby som mal o rh negativ tak sa mozem vystatovak ako hlupak ze jaku mam vzacnu krv a ked ma prejde auto tak ma nezachrani ani boh
Cel som len objasnit ze je vzacnost by sa mala povazovat skor ako moznost vyuzit tu krv co najuniverzalnejsie a nie ze kerej je malo....