Platy nasich politikov a riaditelov velkych spolocnosti

Diskusie na politické témy...
canopus
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Platy nasich politikov a riaditelov velkych spolocnosti

Príspevok od používateľa canopus »

Viete koľko zarábajú politici a riaditelia?

Okrem bezplatnej mestskej dopravy nezaplatia napríklad za cestu vlakom, samozrejme, v prvej triede ani korunu. Ich prácu im zjednodušuje note book v hodnote viac ako stotisíc korún, k dispozícii majú aj osobného asistenta a viac ako 300 000 korún ročne na zaplatenie nájmu za poslaneckú kanceláriu.

Ani ubytovanie v Bratislave počas rokovania parlamentu nie je finančne náročné. Majú ho totiž zabezpečené zadarmo v poslaneckej ubytovni alebo byte. Netreba zabúdať na povestný lacný poslanecký bufet či možnosť rekreačného vyžitia v Častej-Papierničke. Zatiaľ čo bežný Slovák musí poctivo odpracovať osem hodín denne, poslanci pevný pracovný čas nemajú.

Osemdesiat- až deväťdesiattisícový plat však nemusí byť jediným príjmom poslanca. Po minulotýždňových voľbách zasadne totiž na primátorské a starostovské kreslá štrnásť poslancov Národnej rady. Hoci výška platu pre primátora závisí od počtu obyvateľov v obci či meste, s odmenami sa môže presiahnuť až stotisíc korún. Spolu s poslaneckým platom to predstavuje mesačne takmer dvestotisíc. Teda sumu, ktorú bežný Slovák nezarobí ani za niekoľko mesiacov.

Finančne zle na tom nie sú ani riaditelia veľkých podnikov a spoločností. Podľa štatistických údajov zarábajú najlepšie v Bratislavskom, Trenčianskom a Košickom kraji. Za viac ako stotisícovým platom je však vo väčšine prípadov množstvo hodín tvrdej práce a roky náročného štúdia. Okrem toho sú vystavovaní každodennému stresu a zodpovední za riadenia veľkého množstva ľudí.

Hrubé mesačné mzdy riaditeľov podľa krajov
Bratislavský kraj 184 217 Sk
Trnavský kraj 96 493 Sk
Trenčiansky kraj 147 584 Sk
Nitriansky kraj 80 552 Sk
Žilinský kraj 90 623 Sk
Banskobystrický kraj 95 406 Sk
Košický kraj 137 104 Sk
Prešovský kraj 79 505 Sk
Koľko zarábajú?

PREZIDENT cca 24 000 Sk
PREDSEDA VLÁDY 75 672 Sk + 22 500 Sk (funkčný príplatok) + 22 000 (paušálne výdavky)
MINISTRI 77 700 Sk + 18 000 Sk (paušálne náhrady)
POSLANCI 51 800 Sk + 33 000 až 38 000 Sk (paušálne náhrady)
ÚSTAVNÍ SUDCOVIA cca 67 000 Sk + od 71 856 Sk do 76 106 Sk (paušálne náhrady)
ŠTÁTNY TAJOMNÍK 51 900 Sk + 26 000 Sk (paušálne náhrady)

Zdroj: Nový Čas
Tak co poviete? Dobre ze?

// Tomastio: Upraveny nazov temy etc.
okonenipica
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa okonenipica »

prezident zaraba 24 000 sk ? :coffee:
roman3x
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

relativnost

Príspevok od používateľa roman3x »

Ak by niekto z nich schopny si zalozil vlastnu firmu a dokazal vypotit zisk 300tis. mesacne nic nepovies, ale ked tento clovek ide do statnych sluzieb, alebo sa necha najat inou firmou za 100tis. uz ti to vadi.
Ak niekto dokaze pre firmu premyslanim zarobit 1mil. mesacne, preco by nemohol mat z toho 20% na plate? Na rozdiel od napr. Fera z vydajne(napr.), ktory len premysla o tom, ako vyniest trubky na vlastny vodovod a kedy skonci smena.
Ze jeden nedokaze vyprodukovat zisk za 1mil.sk? Napr. dokaze predat 1000ks. niecoho o 1000sk drahsie ;)
Na druhej strane vysokopostaveny clovek ma vacsie moznosti si nieco uliat. Ked si neulieva zaraba malo a ked si ulieva zaraba az moc.
Podla mna nie je problem, ci zarabaju vela, alebo malo, ale co sa stane, ked sa zisti, ze si nieco uliali. V sukromnych firmach idu samozrejme automaticky do prdele, a v statnych je to rozne. V cechach Gros ked nevedel vysvetlit 4mil. za ktore si kupil byt padol. Tu na slovensku je kopa ludi s vacsimi prijmami, a nikto nic a babky volia dalej! :D
Takze by som sa nie zavistlivo kukal po kazdom, kto zaraba vela, ale viac by som sa staral o to, aby ludia okolo mna nevolili hajzlov.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

ja som zo zilinskeho kraja a ked si porovnam kolko zarabaju kamosi tak mi je do placu, 7000 az 12000 sk a to nehovorim o tom ze musis tahat 16.hodinove smeny,vykendy...nie su to sice pracovne pozicie typu bankar...skor strojarske prace...kde sa narobis jak ko..t, je to uz uplne obratene na hlavu, nejdem ani hovorit ako je to so zarobkom na vychode
taurus666
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa taurus666 »

ono nieje riaditel ako riaditel.moze byt riaditel statneho podniku,a nieco ine je zase byt managerom nejakej velkej nadnarodnej spolocnosti(do tych nas nic nieje). otec kedysi robil v jednej tabakovej firme(co vyraba americke cigarety) a ich sef mal plat cca 600 000 mesacne.a to nebol ziadny akcionar,ani spoluvlastnik nic,len zamestnanec ako kazdy iny. :aasmile2:
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Riaditel banky zaraba aj 1 000 000 sk (nie vsetci) je to tak a ked to pocuje normalny clovek tak mu je :arrow: :evil:
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Myslím, že tie platy sú primerané. Ľudia, ak nechceme, aby dochádzalo ku konfliktom zaujmov a rodinkárstvu, tak ich tam hore treba riadne zaplatiť!! Neviem, kde ste to videli, že parlament je dobročinná organizácia a ľudia tam robia za almužnu. V okolitých štátoch a v štátoch na západe majú tieto mzdy rádovo vyššie :!:
Lord PROXI
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Lord PROXI »

ten plat prezidenta sa mi dako nepaci :hmm:
To ma pomaly vecsina ( tych potmavsich spoluobcanou ) tolko rodinne pridavky :lol:
Toxikoman
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Toxikoman »

neuveritelne...to kto im to tak urcil ? :?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

posranci si to sami odsúhlasili.. :)

..čo sa týka riaditeľov.. tak niektorí sami, niektorí mali taký príkaz zhora.. :roll:
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

uz ten samotny fakt ze manualne pracujuci clovek zarobi menej ako niekto kto iba sedi a podpisuje papiere sa zda byt spociatku ako nonsens... avsak taky clovek v kancelarii nesie ovela vacsiu zodpovednost musi mat ovela viac skillov, byt schopny vykonavat viac typov funkcii... a dalsim dovodom je samozrejme motivacia... kto by sa trepal na vysoku skolu keby potom mal aj tak zarabat tolko ako nejaky clovek ktory si vychodil murarsku ucnovku len aby mal co najskor skolu za sebou a pracuje ako ozran-stavbar... jasne nie som taky naivny aby som si myslel ze u nas ma clovek s vyskou vyhrane, isteze tam treba velku davku cielavedomosti a priebojnosti ale kazdopadne ludia musia byt nejakym sposobom motivovani... a aj ked sa to niekedy nezda tak na slovensku su stale ludi ktori sa dokazu uspokojit aj s mensim platom...
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Frikso napísal:Myslím, že tie platy sú primerané. Ľudia, ak nechceme, aby dochádzalo ku konfliktom zaujmov a rodinkárstvu, tak ich tam hore treba riadne zaplatiť!! Neviem, kde ste to videli, že parlament je dobročinná organizácia a ľudia tam robia za almužnu. V okolitých štátoch a v štátoch na západe majú tieto mzdy rádovo vyššie :!:
Hej ale v Kezmarskom je priemerny plat okolo 7000sk takze myslim je ovela vecsi rozdiel medi tymto platom a ako minister .. ako v nemecku medzi ludmi a politikmi
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

Uz ked som zacal citat ten clanok uz som tusil ze je okopirovany z nejakeho zdroja "na urovni". Kedy sa uz slovaci prestanu starat o plat inych a zacnu sa zaoberat svojim.
Myslim ze je na case, prestat mrhat silami na zavist voci inym a zacat pracovat na sebe. Prestanme si zavidiet.
Kazdy clovek ma moznost vydat sa nejakym smerom. Ak sa niekto vydal smerom pracovnika na sustruhu nech sa nestazuje ze nema taky prijem ako nejaky manager. ved to je nonsens
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

M4jk1:-):Aj ludia z Kezmarskeho mozu ist do politiky. Alebo v tom vidis problem? Ja jedine v tych ludoch. A plne suhlasim s mastermindom :idea:
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

mastermind napísal:Uz ked som zacal citat ten clanok uz som tusil ze je okopirovany z nejakeho zdroja "na urovni". Kedy sa uz slovaci prestanu starat o plat inych a zacnu sa zaoberat svojim.
Myslim ze je na case, prestat mrhat silami na zavist voci inym a zacat pracovat na sebe. Prestanme si zavidiet.
Kazdy clovek ma moznost vydat sa nejakym smerom. Ak sa niekto vydal smerom pracovnika na sustruhu nech sa nestazuje ze nema taky prijem ako nejaky manager. ved to je nonsens
vynimocne s tebou suhlasim. zavist je nasa vlastnost. niekedy mi je az na smiech aky su ludia zavistlivi. nechapem to. ved ak niekto zaraba kilo dva tri mesacne tak neh sa paci, asi to niesu peniaze zadarmo. poznam i takych a niet im co zavidiet a na druhej strane zivot nieje len o peniazoch. ale mame tu skvelu dobu konzumu tak nech sa paci.
milujem najme tie reci o politikoch, jaky su nenazrani a tak. ale hocikto by tam bol, robil by to iste.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

mastermind napísal:Uz ked som zacal citat ten clanok uz som tusil ze je okopirovany z nejakeho zdroja "na urovni". Kedy sa uz slovaci prestanu starat o plat inych a zacnu sa zaoberat svojim.
ale ved to nieje zavist,ved ano ked ma niekto skolu tak ma mat aj primerany plat,ale zas je nespravodlive ked niekto robi na sustruhu a dostane zivotne minimum,ved riaditelia tych ludi zneuzivaju,sustruznik v nemecku je na inej zivotnej urovni ako u nas,vo vsetkych takychto firmach chcu od kazdeho len vykon ale plat je katastrofa,preco potom chodia ludia robit do zahranicia barzaku pracu?,u nas nieje vobec cenena praca
ja.ck
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ja.ck »

peterkozel napísal:ale ved to nieje zavist,ved ano ked ma niekto skolu tak ma mat aj primerany plat,ale zas je nespravodlive ked niekto robi na sustruhu a dostane zivotne minimum,ved riaditelia tych ludi zneuzivaju,sustruznik v nemecku je na inej zivotnej urovni ako u nas,vo vsetkych takychto firmach chcu od kazdeho len vykon ale plat je katastrofa,preco potom chodia ludia robit do zahranicia barzaku pracu?,u nas nieje vobec cenena praca
myslim, ze ten riaditel ma 100x vyssiu zodpovednost ako setci ty zamestnanci dokopy. Ked idem do nejakej firmy kde budem stat pri sustruhu, tak tam nejdem s ambiciami 100 litroveho platu. teda aspon u nas urcite nie. ked si to vezmes, tak plat nenarasta s mnozstvom prace, ale s velkostou zodpovednosti. v takom pripade to je podla mna v poriadku.
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

nemozes povedat ze u nas nie je cenena praca. Zavisi to samozrejme od druhu prace a od miesta kde sa praca vykonava. To je uplne prirodzene. Kazdy ma moznost vybrat si povolanie a vybrat si miesto zivota. Ak niekto nie je so svojim zivitom spokojny tak nech ho zmeni. No stazovat sa a zvalovat vinu na niekoho ineho je uplny alibizmus.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

ja.ck napísal:myslim, ze ten riaditel ma 100x vyssiu zodpovednost ako setci ty zamestnanci dokopy. Ked idem do nejakej firmy kde budem stat pri sustruhu, tak tam nejdem s ambiciami 100 litroveho platu. teda aspon u nas urcite nie. ked si to vezmes, tak plat nenarasta s mnozstvom prace, ale s velkostou zodpovednosti. v takom pripade to je podla mna v poriadku.
ale ved ja nehovorim ze sustruznik ma mat 10000000plat,ide o to ze to co sa da zarobit teraz u nas je oproti napr.cr uplne smiesne,ludi len zneuzivaju,lacna pracovna,o zodpovednosti radsej nehovor-uz si zabudol na rozdrvenych banikov ktorych nadriadeny poslali do miest kde to bolo nebespecne,vsetci robosi maju boja hovorit abi neprisli o miesto,je mi z toho nagrc ake su tu pomeri
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

mastermind napísal:nemozes povedat ze u nas nie je cenena praca. Zavisi to samozrejme od druhu prace a od miesta kde sa praca vykonava. To je uplne prirodzene. Kazdy ma moznost vybrat si povolanie a vybrat si miesto zivota. Ak niekto nie je so svojim zivitom spokojny tak nech ho zmeni. No stazovat sa a zvalovat vinu na niekoho ineho je uplny alibizmus.
s tym vyberom povolania a miestom zivota to ale nieje az take jednoduche,americky sen unas nefunguje, fakt si myslis ze je to s vyplatami v poriadku?nikomu tie peniaze neberiem ale musis uznat ze vela veci je uplne na hlavu,poznam firmi kde brigadnik dostane viac ako dlhorocny zamestnanec,- znamosti...
Napísať odpoveď