Socializmus alebo demokracia?
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
enter00, ako si dospel k nazoru, ze tym mojim postom obhajujem komunizmus? iba som sa pokusil poopravit, dat na spravnu mieru fakty, ktore mal mato.x do spominaneho roku 1948.a to tu potvrdili uz viacerí useri a mimochodom aj ty. a k tomu roku 1948 mozes pripocitat este jeden. a to z dovodu, ze zakon o kolektivizacii nadobudol platnost az v roku 1949 a uplatnovany bol az v 50.-tych rokoch minuleho storocia.enter00 napísal:...
s postupom casu aj cesi, lebo na toto v tom case nemali:brm napísal:dúfam, že predbehli nás rakúšania, nie češi..
V októbri 1938 prišlo Slovensko o dopravne a potravinársky veľmi významné južné územia. Vzhľadom na hospodársku politiku Čechov je zázrak, že sa nezrútilo zásobovanie. V priebehu prvého roku svojej existencie viedol Slovenský štát dve vojny - jedna znamenala potvrdenie straty Podkarpatska a druhá naopak navrátenie severnej Oravy a severného Spiša. Napriek tomu nedošlo k žiadnemu zmienkyhodnému makroekonomickému napätiu. Obchodná bilancia bola silno aktívna, nezamestnanosť, ktorá v októbri 1938 bola asi 80 000 ľudí (pri 2,5 mil. obyvateľov - teda asi 8 % ekonomicky aktívneho obyvateľstva) klesla do konca roku 1940 na nulu. Hoci sa pod to podpísali aj pracovné pobyty v Nemecku, reálne neboli hlavným zdrojom pracovných príležitostí. Tým bol rast priemyslu, ktorý bol za roky 1939 - 1944 viac ako 64% (produkcia v stálych cenách). Rok 1939 mal byť rokom rozpočtového deficitu, ale po povinnom prenesení sídel čs. firiem na územie Slovenského štátu boli tieto firmy zdanené a vyrovnali rozpočtový deficit. Od roku 1940 až do roku 1944 boli rozpočty vyrovnané, roky 1944 a 1945 boli deficitné, kvôli vojenským výdavkom, ktoré v roku 1944 dosiahli viac ako 22 % objemu výdavkov št. rozpočtu.
[quote="krija"][/quote]
ja som nikde nepovedal, ze nieco obhajujes... len som dal citaciu na teba, aby bolo jasne o com rozpravam, ze doplnam a hovorim k tej teme..
ano, zakon zacal platit v 1949, ale komunisticka strana okamzite po nastupe k moci zacala robit rozhodnutia, co mali dlhodobe nasledky, takze tych par mesiacov roka...
ja som nikde nepovedal, ze nieco obhajujes... len som dal citaciu na teba, aby bolo jasne o com rozpravam, ze doplnam a hovorim k tej teme..
ano, zakon zacal platit v 1949, ale komunisticka strana okamzite po nastupe k moci zacala robit rozhodnutia, co mali dlhodobe nasledky, takze tych par mesiacov roka...
Myslim si že to neboli leň pastelky to bolo celé školstvo, nemusel si žiakovi prvého ročníka kupovať za 6000 Sk.školské potreby, tento prblém nebol. No za tým bol ľudia ktorý rozkradli všetko čo sa rozkradnuť dalo taktiež sudruhovia z UV KSČ ktorý vedeli z ktorej stany je ten chleba natretý. Celý UV KSČ a jeho nomenklatúrne kádre sa vyparil alebo po slovenký prezlikli kabáty a terz ich máš v parlamente vo vláde a všetkých dozorných radách. Leň naivný človek sa môže domnievať tieto exzenpláre budú pracovať v prospech Slovenska.only napísal:za socialmizmu mohlo byt fajn hold ze to boli svine ale aj tak teraz by to bolo v pohode komunisti by mi aj pastelky na vytvarnu zdarma DALI![]()
![]()
nemam sa zle to nehovorim ale mohla by to byt sranda
-
P3Bo
Guru wannabe
erhm ..krija ..viem že pravdepodobne túto debatu s tebou prehrám , ale aby som si bol istý o ako období hovoríš presne aby som sa zase nezhovadilkrija napísal: aj ked nas potom cesi zbrzdili (aby nas dobehli a nasledne predbehli),
(mám taký dojem že ma zase zotrieš - buď jemný
-
krija
VIP
P3Bo, asi sa nudis. co nemas s kym diskutovat?
na uvod si skus precitat citaciu z tohto mojho prispevku. (ak si to este necital
): http://www.hojko.com/post487543.html#487543 . nechcem, a vlastne to ani netusím, ze o akom dlhom obdobi po skonceni WWII je v skutocnosti rec. odhadoval by som to asi tak do roku 1948 +-, ale mozno je rec len o par mesiacoch po r.1945.
vacsina fabrik v cechach bola prerobena na vyrobu vojenskeho materialu pre nemecko. prechod s5 na povodnu vyrobu predsa len nejaky ten cas trval. dalej, navrat priemyslu s5 do ciech a zatvaranie fabrik u nas na slovensku. do vsetkych vyznamnejsich funkcii boli dosadzovani, aj na uzemi slovenska, cesi. snazili sa kontrolovat takmer vsetko. dokonca aj prednostovia niektorych zeleznicnych stanic boli cesi.
a k tej univerzitnej vzdelanosti. mali sme ich aj my, mozno viac nez dost. ale 90% z nich malo vzdelanie ako jozef tiso. s takym vzdelanim vela vody v kapitalistickom svete nenamutis.
na uvod si skus precitat citaciu z tohto mojho prispevku. (ak si to este necital
vacsina fabrik v cechach bola prerobena na vyrobu vojenskeho materialu pre nemecko. prechod s5 na povodnu vyrobu predsa len nejaky ten cas trval. dalej, navrat priemyslu s5 do ciech a zatvaranie fabrik u nas na slovensku. do vsetkych vyznamnejsich funkcii boli dosadzovani, aj na uzemi slovenska, cesi. snazili sa kontrolovat takmer vsetko. dokonca aj prednostovia niektorych zeleznicnych stanic boli cesi.
a k tej univerzitnej vzdelanosti. mali sme ich aj my, mozno viac nez dost. ale 90% z nich malo vzdelanie ako jozef tiso. s takym vzdelanim vela vody v kapitalistickom svete nenamutis.
-
P3Bo
Guru wannabe
Njn zase od teba poberiem nejake to infokrija napísal:P3Bo, asi sa nudis. co nemas s kym diskutovat?![]()
na uvod si skus precitat citaciu z tohto mojho prispevku. (ak si to este necital): http://www.hojko.com/post487543.html#487543 . nechcem, a vlastne to ani netusím, ze o akom dlhom obdobi po skonceni WWII je v skutocnosti rec. odhadoval by som to asi tak do roku 1948 +-, ale mozno je rec len o par mesiacoch po r.1945.
A aby som nebol OT nevidim rozdiel medzi komunizmom a demokraciou v skutočnosti sme možno ešte viac v sieti ako niekedy za komunstov iba máme pocit že môžeme všetko.
Rast priemyslu v čase vojny bol nevyhnutný pretože sme boli na naše pomery dosť významnou pomocou pre nemecko(ináč len tak medzi rečou čo si myslíš o tom že slovenský prezident prišiel na výročie vylodenia v normandii medzi viťaznými mocnosťami-myslím si že SR nemá ešte ani poriadne urovnané za koh v 2 WW bojovalo ) . Rozvoj priemyslu bol však len naoko nemecko nemohlo splácať fabrikám dlhy a to sposobilo uplny krach priemyslu po skoncení vojny
-
krija
VIP
o prvych rokoch ČSR? od 1918? to v tejto teme doplnil enter00
http://www.hojko.com/post487392.html#487392 . a o tom co napisal niet ziadnych pochyb.
ale nemozem s tebou suhlasit v niektorych bodoch.
tazke strojarstvo to nie su iba tanky, dela... ale aj traktory, kombajny, bagre, lokomotivy...a s ich umiestenim na svetovom trhu nemalo CSR ani CSSR problem. takze tazke strojarstvo nemusi automaticky znamenat hospodarsky upadok.
) nemecku. preco nedosiahli krajiny ako rakusko (toto je trocha zly priklad=Anschlus), polsko, madarsko, protektorat č. a m. take hospodarske vysledky ako my?
no a ten nas prezident a cela politicka suita
vacsina z nich, a mam pocit, ze vacsina slovakov su ovplyvneni ich mienkou, ze za roky 1939-44 sa musime hanbit. a davaju to aj pekne najavo. pritom nasu vtedajsiu situaciu by som prirovnal k taliansku. 10.7.1943 sa tam vylodili spojenci. padol fasisticky rezim, zatkli mussoliniho...vytvorila sa nova vlada vedena Badogliom, ktora uzavrela so spojencami primerie 3.9.1943. 13.10. toho isteho roku taliansko vyhlasuje vojnu nemecku. nemecke komando ale mussoliniho oslobodi a ten sa postavi do cela paralelnej vlady, ktora aj nadalej bojuje proti spojencom.
ako sa da postavit k takejto historii? na koho strane bojovali taliani? kde maju pravo stat pri vyroci vylodenia spojencov v normandii?
my sme zotrvali po boku nemecka este cca o jeden rok dlhsie ako taliani.nasa historia je asi takato:
zaujimave citanie je tu: http://www.hojko.com/jozef-tiso-a-slove ... 23146.html okrem ineho sa tam pise o 500 000 ludoch, ktorych mal tiso "zlikvidovat" na rozkaz nemecka. zomrelo ich 70 000. to znamena, ze zachranil zivot 430 000-om!!! a my sa hanbime
cesi a slovaci pomahali branit velku britaniu, v ZSSR sa sformoval 1. ceskoslovensky armadny zbor (vies co mal na svedomi, zijes tam
).
takze naozaj sme na tom podobne ako taliani. ale ani jeden talian sa nepostavi k historii svojho naroda chrbtom. slovakov tak robi denno denne 99% (stavia sa chrbtom)
zhrniem to, aby to bolo vsetkym jasne
nemame pravo byt na strane vitazov. tych par mesiacov od vypuknutia snp nam na to pravo nedava. a nie je nimi mozne vyzehlit tych 5 rokov po boku nemecka. na druhej strane musime byt hrdi na to co urobil tiso pre nasich predkov, co zostali na slovensku. musime byt hrdi na tych, co niekolko krat denne nasadali do lietadiel, a bojovali na juhu anglicka... musime byt hrdi na tych co prezili zajatie v sovietskych gulagoch a dobrovolne vstupili do 1.CSAZ, aby potom zomreli na dukle....
ale nemozem s tebou suhlasit v niektorych bodoch.
tazke strojarstvo to nie su iba tanky, dela... ale aj traktory, kombajny, bagre, lokomotivy...a s ich umiestenim na svetovom trhu nemalo CSR ani CSSR problem. takze tazke strojarstvo nemusi automaticky znamenat hospodarsky upadok.
tu si ale treba uvedomit jednu vec. ako sa to prejavilo na celkovej hospodarskej situacii v jednotlivych krajinach, ktore "pomahali" (vsimni si tych uvodzoviekRast priemyslu v case vojny bol nevyhnutny...
no a ten nas prezident a cela politicka suita
ako sa da postavit k takejto historii? na koho strane bojovali taliani? kde maju pravo stat pri vyroci vylodenia spojencov v normandii?
my sme zotrvali po boku nemecka este cca o jeden rok dlhsie ako taliani.nasa historia je asi takato:
zaujimave citanie je tu: http://www.hojko.com/jozef-tiso-a-slove ... 23146.html okrem ineho sa tam pise o 500 000 ludoch, ktorych mal tiso "zlikvidovat" na rozkaz nemecka. zomrelo ich 70 000. to znamena, ze zachranil zivot 430 000-om!!! a my sa hanbime
cesi a slovaci pomahali branit velku britaniu, v ZSSR sa sformoval 1. ceskoslovensky armadny zbor (vies co mal na svedomi, zijes tam
takze naozaj sme na tom podobne ako taliani. ale ani jeden talian sa nepostavi k historii svojho naroda chrbtom. slovakov tak robi denno denne 99% (stavia sa chrbtom)
zhrniem to, aby to bolo vsetkym jasne
správa
Ak človek chce zistiť ktorý z politických systémov bol resp. je lepší potrebuje to argumentovať dôveryhodnými faktami.
My sa nebavme čo bolo lepšie socializmus alebo demokracia. Číta niekto čo sa píše pri názve témy. Asi nie
Politické systémy ktoré je možne porovnávať sú socializmus a kapitalizmus a nie socializmus a demokracia.
Pýtam sa aký politický systém je demokracia. Odpoviem si sám žiaden.
Prejdem na porovnanie politických systémov socializmu a kapitalizmu.
Je pravdou, že za socializmu sa robili zverstva ale zároveň sa pýtam za kapitalizmu sa to iste nerobí? ROBí
Za socializmu mal každý robotu nemali sme po mestách bezdomovcov. Neboli zlé sociálne podmienky pre život na Slovensku. Cenova ekonomika bola uplne primerana cenam predávaných produktov.
Pozríme sa koľkoo samovražd mame v kapitalizme a koľko bolo za socializmu. Čísla sú alarmujúce.
Za socializmu neboli také veľké rozdiely čo sa týka ekonomického hľadiska, čiže nebolo 10% bohatých a 90% chudobných ako je tomu dnes.
Každý jeden človek mal právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Neprevládala korupcia ako dnes.
To sú dosť silne dôvody nato, aby si každý v duchu posúdil, ktoré podmienky boli lepšie. Hodnoťme podmienky a nie ľudí ktorí vládli
My sa nebavme čo bolo lepšie socializmus alebo demokracia. Číta niekto čo sa píše pri názve témy. Asi nie
Politické systémy ktoré je možne porovnávať sú socializmus a kapitalizmus a nie socializmus a demokracia.
Pýtam sa aký politický systém je demokracia. Odpoviem si sám žiaden.
Prejdem na porovnanie politických systémov socializmu a kapitalizmu.
Je pravdou, že za socializmu sa robili zverstva ale zároveň sa pýtam za kapitalizmu sa to iste nerobí? ROBí
Za socializmu mal každý robotu nemali sme po mestách bezdomovcov. Neboli zlé sociálne podmienky pre život na Slovensku. Cenova ekonomika bola uplne primerana cenam predávaných produktov.
Pozríme sa koľkoo samovražd mame v kapitalizme a koľko bolo za socializmu. Čísla sú alarmujúce.
Za socializmu neboli také veľké rozdiely čo sa týka ekonomického hľadiska, čiže nebolo 10% bohatých a 90% chudobných ako je tomu dnes.
Každý jeden človek mal právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Neprevládala korupcia ako dnes.
To sú dosť silne dôvody nato, aby si každý v duchu posúdil, ktoré podmienky boli lepšie. Hodnoťme podmienky a nie ľudí ktorí vládli
-
vajda65
Medium Professional
chlapce vidno že si mladý. Základny rozdiel bol v tomto
kapitalizmus
jeden zarobý na 1 kura
druhému sa robiť nechce a má 0 kuriat.
Priemer 1/2 kuraťa na osobu. Síce jeden nemá nič a druhý áno, ale preto lebo ak niečo chceš tak musíš pre to niečo urobiť.
socializmus
jeden zarobý na 1 kura
socializmus vezme 1 1/2 kuraťa a dá ho druhému čo nič nemal.
Priemer 1/2 a naozaj aj ten prvý aj druhý majú pol kuraťa.
Ale ide o to, že ak ty budeš robiť a potom ti polovicu vezmú tak sa na to vyserieš a budeš tiež čakať že ti niekto dá niečo zadarmo.
A nakoniec nebude nikto kto by na to robil.
kapitalizmus
jeden zarobý na 1 kura
Priemer 1/2 kuraťa na osobu. Síce jeden nemá nič a druhý áno, ale preto lebo ak niečo chceš tak musíš pre to niečo urobiť.
socializmus
jeden zarobý na 1 kura
Ale ide o to, že ak ty budeš robiť a potom ti polovicu vezmú tak sa na to vyserieš a budeš tiež čakať že ti niekto dá niečo zadarmo.
Ale ved ty si teraz zosral kapitalizmus môj zlatý!!!vajda65 napísal:chlapce vidno že si mladý. Základny rozdiel bol v tomto
kapitalizmus
jeden zarobý na 1 kura
socializmus
jeden zarobý na 1 kura
Tak potom čo mna poučuješ
správa
Prečítaj si ty túto vetu pozorne. Prejdi sa niekde kde prebieha vystavba domov, budov, ciest.
Ja mám možnosť vidieť ako títo ľudia konajú svoju robotu
Sú napr. 7 a z toho 6 sedia v chládku s cigaretou v hube a flákajú sa a jeden z nich pracuje - ved toto je vyzitka kapitalizmu
Za socializmu toto nemohlo byť. Lebo ak si niekoho nahlásil tak ten dotičný mal pochlebe a nie teraz, že všetko sa odflákne
Prečítaj si ty túto vetu pozorne. Prejdi sa niekde kde prebieha vystavba domov, budov, ciest.
Ja mám možnosť vidieť ako títo ľudia konajú svoju robotu
Sú napr. 7 a z toho 6 sedia v chládku s cigaretou v hube a flákajú sa a jeden z nich pracuje - ved toto je vyzitka kapitalizmu
Za socializmu toto nemohlo byť. Lebo ak si niekoho nahlásil tak ten dotičný mal pochlebe a nie teraz, že všetko sa odflákne
-
vajda65
Medium Professional
chlapče ty sa chod zamestnať do SIS-ky. To že počas socializmu boli charakteristické represie a ľudia si závideli čo je tradičná vlastnosť slovákov tak to neznamená že to bolo dobré.
Veď aj teraz si môžeš nafotiť tých robošov a ukázať to ich zamestnávateľovi, tiež s nimi bude robiť aj v dnešnej dobe niečo.
Rozdiel je v tom, že za socializmu išlo všetko zo štátneho a preto ťa viac sralo ked sa mrhalo štátnych cháp aj tvojim ako teraz ked máš v p*** či ta firma stráta na prestojoch.
Veď aj teraz si môžeš nafotiť tých robošov a ukázať to ich zamestnávateľovi, tiež s nimi bude robiť aj v dnešnej dobe niečo.
Rozdiel je v tom, že za socializmu išlo všetko zo štátneho a preto ťa viac sralo ked sa mrhalo štátnych cháp aj tvojim ako teraz ked máš v p*** či ta firma stráta na prestojoch.
správa
vidno, že si nejaký rozmaznaný fagan, ktorému človek nič nevysvetli.vajda65 napísal:chlapče ty sa chod zamestnať do SIS-ky. To že počas socializmu boli charakteristické represie a ľudia si závideli čo je tradičná vlastnosť slovákov tak to neznamená že to bolo dobré.
Vysvetli mi jedno Prečo si zamestnávateľ vybera na prácu romov.
Je to preto, pretože ľudia kvalifikovaní odchádzajú do zahraničia za lepšími podmienkami. - a toto je ten tvoj optimálny kapitalizmus?
NEKLAM SA
-
vajda65
Medium Professional
rozmaznaný fagan, preber sa, mám 23 od 15 robím, mám vlastnú firmu, makám na sebe a preto tvrdím že kapitalizmus je dobrý. Ked makáš tak sa máš dobre.
Za to že tebe maminka a ocinko navaria a dajú vreckové tak máš taký drbnutý pohlad na svet aký máš.
Všetko čo mám som si zarobil sám a som na to hrdý.
Za to že tebe maminka a ocinko navaria a dajú vreckové tak máš taký drbnutý pohlad na svet aký máš.
Všetko čo mám som si zarobil sám a som na to hrdý.