Aktualizácia BIOSU

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
verbal
Amateur
Amateur

Aktualizácia BIOSU

Príspevok od používateľa verbal »

Počítač mám už dva roky a potreboval by som poradiť čo môžem bezpečne aktualizovať na hardware. TuneUp 2006 mi vypísal, aby som aktualizoval BIOS, našiel som i aktualizačný súbor, len neviem ako to spraviť, a nerád, aby som si bez zálohy prišiel o súbory. Skrátka nie som zástancom metódy
pokus - omyl. Potrebujem radu, aby som šiel na isto. Napíšte mi, prosím čo sa dá aktualizovať, aby som komp trochu zrýchlil, poprípade mi pomôžte s radou pri tom BIOSe.

Procesor:
Výrobca: Advanced Micro Devices
Názov: AMD Athlon (tn) XP 2500+
Meno: Sempron
Názov kódu: Barton
Frekvencia: 1833 MHz

BIOS:
Výrobca: Phoenix Technologies, LTD
Dátum: 02/03/2004
Verzia: ASUS A7N8X - X BIOS Rev 1009
Veľkosť: 256 KB

Ďakujem!
aquafresh1
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa aquafresh1 »

ze uz su teda tie vianoce, nech sa paci
http://www.svethardware.cz/art_doc-99B1 ... 5DB4F.html
carlossz
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa carlossz »

Bios jsem upgradoval asi před 14 dny. Základní desku mám od Asusu.

Musíš znát přesný typ tvé základní desky / přesnou verzi biosu / najdi si stránky Asusu / pokud tam je novější verze biosu pro tvoji základní desku , tak si ji stáhni a ulož na disk .

Pokud máš instalační cd k tvé základní desce , tak bys tam měl mít program "instal asus update" - ten se spustí tak, že dáš cd do mechaniky/ otevře se ti okno / klikni na utilites / klikni na " instal asus update" - spustí se ti instalace

Klikni na ikonu programu , který se ti spustí ./
dej "update bios from a file" / otevři si novou verzi biosu / dej next a je hotovo / restart a máš novou verzi biosu

Základní desku mám úplně stejnou jako ty a bios mám teď "X BIOS Rev 1010"
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

carlossz napísal:Bios jsem upgradoval asi před 14 dny. Základní desku mám od Asusu.

Musíš znát přesný typ tvé základní desky / přesnou verzi biosu / najdi si stránky Asusu / pokud tam je novější verze biosu pro tvoji základní desku , tak si ji stáhni a ulož na disk .

Pokud máš instalační cd k tvé základní desce , tak bys tam měl mít program "instal asus update" - ten se spustí tak, že dáš cd do mechaniky/ otevře se ti okno / klikni na utilites / klikni na " instal asus update" - spustí se ti instalace

Klikni na ikonu programu , který se ti spustí ./
dej "update bios from a file" / otevři si novou verzi biosu / dej next a je hotovo / restart a máš novou verzi biosu

Základní desku mám úplně stejnou jako ty a bios mám teď "X BIOS Rev 1010"
Ak sa mozem spytat, pomoze to nieco? Ja mam tiez dosku od Asus, len ci sa to oplati upragdovat. Dik.
hezo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa hezo »

ked nemate s nicim problem, resp. ked nemate info ze to volaco pomoze, napr. s overclockom, tak by som do toho zbytočne nešparal...
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

hezo napísal:ked nemate s nicim problem, resp. ked nemate info ze to volaco pomoze, napr. s overclockom, tak by som do toho zbytočne nešparal...
Presne tak, aj samotní výrobcovia BIOS-ov sa k tomu stavajú rovnako. Keď ide všetko tak ako má, nemáš najmenší dôvod pokúšať osud (najmä keď vôbec nevieš, ako na to - akurát z jednej hlášky zo softu si sa dozvedel, že niečo také existuje).

A nemysli si, že keď Ti nejaký testovací prográmek napíše BIOS je zastaralý, stiahnite novšiu verziu a Ty ju tam vypáliš, že framy rapídne stúpnu a Ty sa len pousmeješ s pocitom dobre odvedenej práce.

Niekedy sa dokonca stáva, že novišia verzia BIOS-u je menej výkonnejšia
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

A niekedy zase nová verzia BIOSu Vám prinesie také výhody, o ktorých nikde nepísali. :) Ja raz tak z nudy flashoval.. a odvtedy mi 2x rýchlejšie bootuje systém.. (myslím čas od zapnutia kompu po začatie načítavania systému).. a mám krajší bootovací obrázok (ktorý samozrejme vidím kratšie)! :D
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

brm napísal:A niekedy zase nová verzia BIOSu Vám prinesie také výhody, o ktorých nikde nepísali. :) Ja raz tak z nudy flashoval.. a odvtedy mi 2x rýchlejšie bootuje systém.. (myslím čas od zapnutia kompu po začatie načítavania systému).. a mám krajší bootovací obrázok (ktorý samozrejme vidím kratšie)! :D
Asi preto, že máš Defaultné nastavenia :D .
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

fikus-kukis napísal:Asi preto, že máš Defaultné nastavenia :D .
ee.. quickboot stále zapínam.. :) len predtým buď nefungoval ako má.. alebo.. :roll:
davtex
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Re: Aktualizácia BIOSU

Príspevok od používateľa davtex »

Update BIOSu je este fajn, ked sa nepodari tak to nie je taky problem opravit. Daval by som si pozor ale na notebooky, kde priamy flash BIOS chipu uz nie je taky jednoduchy.

PS
Ked uz update, tak cez DOS. Najbezpecnejsia metoda.
vipah
Novice
Novice

Re: Aktualizácia BIOSU

Príspevok od používateľa vipah »

Každý rozumný človek vie že aktualizacia biosu je v 80% nutnosť, predsa by výrobcovia základných dosiek neplatili vývoj biosu bezdôvodne, dokonca aj po skončení zaruky vychádzajú nové verzie biosu, ako je možné že jedna doska má aj 10 aktualizácii biosu?l Ide o to že v novšej verzii biosu je opravená chyba a výrobca má menej reklamácii +ich doska vydrží dlhšie.Tie dosky reálne preveria až koncoví užívatelia a v priebehu 4 mesiacov čo sú dosky na trhu sa pri reklamáciach ukáže že väčšinou odchádzajú na rovnakú chybu, výrobca reaguje a vychádza nová verzia biosu.PS:npr.aktualizácia biosu je dokonca nutná pre všetky notebooky osadené mobilným grafickým chipom nvidia gforce 7300,7600,8400,8600 všetci výrobcovia DELL, HP, ASUS, ACER, atd. robili zmenu v biosoch pre vadné grafické chipy nvidia

//autoeditácia príspevku (06 Júl 2013, 7:21)
Dodatok: výrobcovia nikdy nepriznajú seriovú vadu ako nvidia vadné GPU 7xxx, 8xxx(,škoda 200milion USD všetkým výrobcom na vadných GPU , zahmlievali veľmi dlho).Aktualizácia biosu obvykle slúži pre servisné strediská ked sa objavi seriova chyba obvykle je možné ju napraviť novším -opraveným biosom (Zmena napetia , frekvencie, otáčok fan, vypnutie-odstranenie nejakej funkcie).Tých seriových chýb je čím ďalej viac a verte mi výrobcovia ich riešia za pochodu. robím v servise a keď to vidím nechce sa mi veriť že toto je možné.
Napísať odpoveď