Ventilátor

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
axio
Novice
Novice

Ventilátor

Príspevok od používateľa axio »

Potrebujem poradiť ako mám znížiť otáčky ventilátora. Existuje na to nejaký soft?
pato83
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa pato83 »

Asi najpouživanejši a možno aj najlepši je Speedfan: http://files3.majorgeeks.com/files/cc8b ... fan431.exe ale zaleži hlavne asi základnej doske, lebo nie všetky ventilatory je možne korigovať RPM, ja možem len CPU a MB. Inak ti neostava asi nič ine len kupit daky panel na regulaciu otačok ventilatorov alebo si vyrobiť.
momoo
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa momoo »

je na to aj jednoducha schema cez prepinac pojde ti bud na 5V alebo 12V alebo mozes si to potom cez odpory ponastavovat na kolko xes

Kód: Vybrať všetko

http://www.pretaktovanie.sk/modules.php?name=article&what=read&v=1033596374
alebo ked si taky vacsi maxer a vyznas sa tak,

Kód: Vybrať všetko

http://helium.webz.cz/my_hw/pwm_8/index.html
Ravenman
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Ravenman »

zbehni do hocijakeho elektrickeho bastlarstva , kup 2W odpor okolo 60 ohm zapoj do serie z kladnym 12V vodicom , vysledok tak akurat chladiaci a tichy ventilator , pre srandu mozes pripojit do dosky aj zlty kabel ktory zarucuje ze mozes vidiet kolko momentalne ma otacok ten tvoj vntilator uz po uprave.Najlepsie ked ten odpor zakomponujes rovno ku tomu malemu konektoru ktory sa pripaja do MB
axio
Novice
Novice

Príspevok od používateľa axio »

Ď A K U J E M ! :smt112
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

Chcel by som vedet ci si mozem na grafike Gf5200FX odpojit na noc ventilator ked taham a vobec nevyuzivam pocitac. Viem ze sa to da vyriesit reg. otacok ale toto vypada byt jednoduchsie(samozrejme pokial to neposkodi grafiku)
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

sharky-no napísal:Chcel by som vedet ci si mozem na grafike Gf5200FX odpojit na noc ventilator ked taham a vobec nevyuzivam pocitac. Viem ze sa to da vyriesit reg. otacok ale toto vypada byt jednoduchsie(samozrejme pokial to neposkodi grafiku)
To že ty vypneš monitor, neznamená, že grafika nie je v činnosti.
Môj osobný názor je: nerobil by som to. V žiadnom prípade.
cert
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cert »

sharky-no napísal:Chcel by som vedet ci si mozem na grafike Gf5200FX odpojit na noc ventilator ...
moznosti riesenia:
1. Ak je problem s hlucnym ventilatorom kup novy a kvalitnejsi, alebo kup cely novy chladic(napr. Arctic Cooling NV Silencer je prakticky nepocutelny a lepsi chladi VGA nez orig . chladic).

2. alebo kup velky(ale naozaj velky) pasiv bez ventilatora ktory staci na uchladenie VGA karty. Pasiv by v plnej prevadzke nemal byt nikdy horuci(=udrzis na nom prst). V tomto pripade je treba mat v PC ventilator ktory vyfukuje horuci vzduch zo skrinky(staci pomalsi a teda velmi tichy typ, cca 1000 otackovy).
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

sharky-no napísal:Chcel by som vedet ci si mozem na grafike Gf5200FX odpojit na noc ventilator ked taham a vobec nevyuzivam pocitac. Viem ze sa to da vyriesit reg. otacok ale toto vypada byt jednoduchsie(samozrejme pokial to neposkodi grafiku)
pokial nechas iba pusteny windows (na nocne stahovanie) tak je grafika v 2D mode a dokonca sa sama podtaktuje, takze skus ho odpojit a aspon hodinku sleduj teplotu toho hliniku co tam mas - metodou chytis rukou a vies ci je prilis horuci. Pokial tam tu ruku po hodine udrzis, tak by nemal byt ziadny problem.
s3c
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa s3c »

Chcem sa vas opytat.Pomaha komin,ci ako to volate tu trubku co vedie ku chladucu procaka.Je to lepsie s tym kominom ci bez neho??????????
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Je to fajn, ale musíš myslieť tiež na teplo z RAM, diskov a grafickej - aj tie potrebujú výmenu vzduchu.
s3c
Light Expert
Light Expert

Takze by bolo dobre urobit v Pc prievan.Ze.Do predu dat ventilator,co bude nasavat "chladnejsi" vzduch a zo zadu co bude brat z pc tepli vzduch.Ci nie?
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Presne tak sa to rieši (väčšinou) :) .
s3c
Light Expert
Light Expert

a este daco.Ventylator na procaku odvadza od procaku tepli vzduch,ci privadza studeny?????
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

s3c napísal:a este daco.Ventylator na procaku odvadza od procaku tepli vzduch,ci privadza studeny?????
Dúcha vzduch sponad seba do chladiaceho profilu (čiže asi chladnejší).
s3c
Light Expert
Light Expert

Takze keby idem davat do pc komin tak mam otocit ventylator tak aby nasaval chladnejsi vzduch a hnal ho cez ten komin ku procesorovmu chladicu
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Dole, dopredu bedne, na začiatok tunela daj ventilátor, aby nasával do vzduch do tunela. Koniec tunelu pripevni presne nad vrtuľu chladiča CPU, aby mohla odoberať nasatý chladný vzduch z tunela a prehnať ho cez profil. Následne ohriaty vzduch musíš tiež ošetriť.
s3c
Light Expert
Light Expert

A keby to nedavam s predu pocitaca ale zboku?A viedol by som ten komin priamo k ventylatoru co je na procaku?S predu ho nemam ako dat a nemam taky dlhy komin.Komin ma zhruba 15-20 cm ked sa roztiadne.Je roztahovaci.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Aj to je dobra volba. Idealne ked si dieru vyrezes sam, aby presne pasovala nad procesor. Ale doporucujem spravit aj filter na vzduch (bud kupit, alebo napr zo starej silonovej pancuchy)
s3c
Light Expert
Light Expert

Nechapem ako nad procesor.Nenaslie by si niekde nejaky obrazok kde by som si to mohol pozriet?
Napísať odpoveď