Jozef Tiso a Slovensky stat
Ako neviem co riesite, SNP bolo organizovane za obrovskej podpory aj komunistickej strany. Nie je na tom nic nenormalne, kedze SNP malo hlavne pomoct aby sa Cervena Armada neprebijala cez karpaty mesiace ale chvilku. To bol hlavny ciel povstania ktory nevysiel a tak sa zacal partyzansky boj. Hlavne je ze sme sa povstanim pridali k Spojencom a nezotrvavali pod hegemoniou Nacistov.
Kali> Ten vypis toho co partyzani "posrali"...co tym chces povedat? To akoze sem ma niekto hodit kolko dedin, miest vypaliali nemci? Kolko ludi zabili a vymenovat ich? Sak by si to nedocital za rok....
Kali> Ten vypis toho co partyzani "posrali"...co tym chces povedat? To akoze sem ma niekto hodit kolko dedin, miest vypaliali nemci? Kolko ludi zabili a vymenovat ich? Sak by si to nedocital za rok....
Mozes mi sem poslat nieco kde pisu ze kolko ludi nemci zabili na slovensku rad si precitam. Chcem tim povedat ze SNP nebolo ziadne narodne povstanie bola to skorej vlastizrada za ucelom vytvorenia komunistickeho rezimu na slovensku co sa im aj podarilo ale nie s pomocou SNP ale to je uz ina tema.Kali> Ten vypis toho co partyzani "posrali"...co tym chces povedat? To akoze sem ma niekto hodit kolko dedin, miest vypaliali nemci? Kolko ludi zabili a vymenovat ich? Sak by si to nedocital za rok....
-
nico :)
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
Si nejaky nacek alebo co? Ja som zasadne proti komunistom, ale SNP urcite nemalo zamer vytvorit komunisticke ceskoslovensko... odkial mas takuto informaciu? je to tvoj nazor, alebo si sa to niekde docital/dopocul?kali520 napísal:]Mozes mi sem poslat nieco kde pisu ze kolko ludi nemci zabili na slovensku rad si precitam. Chcem tim povedat ze SNP nebolo ziadne narodne povstanie bola to skorej vlastizrada za ucelom vytvorenia komunistickeho rezimu na slovensku co sa im aj podarilo ale nie s pomocou SNP ale to je uz ina tema.
no v podstate som to tak napisal aj ja ako je to v tom clanku co si sem hodil sorry sočke presnejsie len ja som to napisal viac pocitovo a ked sme uz pritom tak za prve ten clanok je napisany dost tendencne takze nejaku objektivitu a relevanciu v tom nevidim a hadam mi nechces poveda ze mam brat stredoskoslku odbornu cinnost teda pracu z nej ako dokument s overenou faktografiou tak sorry ale to nekali520 napísal:Teflon o povstani si mozes precitat napr tustaciti precitat len povstanie, je to cislo 2.7Kód: Vybrať všetko
http://www.pozorovatel.sk/archiv/slovstat/Slovensky_stat_(1939_-_1945).html#party
-
pinacolada
Guru wannabe
vdaka SNP sa cervena armada nespravala ku slovakom ako ku nepriatelom a nepachala na SVK zverstva ako v NEM.ciel povstalcov bolo znovuvytvorit demokraticke ceskoslovensko co sa aj napriek neuspechu podarilo.komunizmus nastal az po demokratickych volbach v roku 1948.mimochodom na slovensku vyhrala nejaka demokraticka strana (uz neviem aka) v cesku vyhrali komunisti a prakticky kvoli cechom a nie kvoli SNP tu bola totalita 40 rokov.kali520 napísal:Mozes mi sem poslat nieco kde pisu ze kolko ludi nemci zabili na slovensku rad si precitam. Chcem tim povedat ze SNP nebolo ziadne narodne povstanie bola to skorej vlastizrada za ucelom vytvorenia komunistickeho rezimu na slovensku co sa im aj podarilo ale nie s pomocou SNP ale to je uz ina tema.
//edit:ok tomasito.vedel som ze bola demokraticka len som nechcel zadret nejaky spatny nazov
Ja taky nevravim len o Slovensku.....ale ak chces v okoli BB je dost vypalenych dedin, mozes sa ist pozret aj samkali520 napísal:Mozes mi sem poslat nieco kde pisu ze kolko ludi nemci zabili na slovensku rad si precitam. Chcem tim povedat ze SNP nebolo ziadne narodne povstanie bola to skorej vlastizrada za ucelom vytvorenia komunistickeho rezimu na slovensku co sa im aj podarilo ale nie s pomocou SNP ale to je uz ina tema.
Jo a k tomu SNP.....ako som uz pisal, je jasne ze prebiehalo za velkej podpory Komunistov a Kremla, bola to takticky velmi dolezita operacia ktora sa ale nevydarila. No vplyv komunistov jasne ze vzrastol, pretoze vyuzili nespokojnost obyvatelstva na strednom a vychodnom slovensku proti nemeckej hegemonii. Nastup komunizmu bol uz jasny a prisiel by aj keby SNP neprebehlo, az na to ze by sme boli medzi porazenymi statmi a este by nam to tu aj prevalcovala cervena armada. No treba to brat aj s hladiska ze vtedy obyvatelstvo komunizmus nebralo ako nieco zle, aj samotne vrchne osobnosti komunistov na slovensku v tom case si mysleli ze buduju lepsiu spolocnost pre mier. Treba sa na to pozret s odstupom casu. To co teraz bereme ako zle, vtedy ludia chapali uplne inak a preto si nemyslim ze to bola zrada.
To by sme potom zradou mohli nazvat dost vela veci.....
-
pinacolada
Guru wannabe
Bol to posledny klinec do rakvy, no vacsi vplyv na to, ze sme sa stali satelitom ZSSR mala Jaltska konferencia (1945), kde si sferu vplyvu po WW2 jednoducho dohodli vtedajsie mocnosti. Toto je vsak od predmetu temy uz naozaj kapanek mimo.pinacolada napísal:rubiki skus si precitat moj post vyssie.
na slovesnku vyhrala Demokraticka strana vo volbach v roku 1948.ceskoslovesnko zazilo komunizmus vdaka cehom kde vyhrala Komunisticka strana.cize na cestu komunizmu nas nestiahla ani cervena,ani kremel ani nic iba vtedajsi cechoslovaci
Jak uz pisal Tomasito tak to ze kde bude aky rezim bolo jasne z sfer vplyvu, my sme boli v tej ZSSR, skor ci neskor by sa sem komunizmus dostal a je jedno kto vyhral volby. Kremel tu chcel mat komunizmus tak by to aj bolo.pinacolada napísal:rubiki skus si precitat moj post vyssie.
na slovesnku vyhrala Demokraticka strana vo volbach v roku 1948.ceskoslovesnko zazilo komunizmus vdaka cehom kde vyhrala Komunisticka strana.cize na cestu komunizmu nas nestiahla ani cervena,ani kremel ani nic iba vtedajsi cechoslovaci
Minimalne v dalsich volbach by sa uplatnil Stalinov vyrok
"Nezáleží na tom, jak se hlasovalo, důležité je, jak se to spočítalo."
No vtedy ale este nevedeli co to obnasa....nevedeli to ludia nevedel to v podstate nikto. ZSSR bolo povazovane ze Hridinu kedze majoritnu cast boja voci Nemecku zvladli na svojich pleciach. Takze v tom case to nebolo ze sa povedalo komunizmus a bolo to nieco co bude 40 rokov nicit spolocnost a prensledovat ludi. Vtedy aj napriek tomu ze sa tu komunisti nedockali az takej podpory ako ocakavali, tak ich nikto neodsudzoval, boli proste ako kazdy iny.Aryan Angel napísal:To si mysleli 40 rokov a myslia si to aj teraz...
-
Medium Expert
No toto nie je celkom pravda... Komunisti totiz na Slovensku nevyhrali volby a k moci sa dostali len vdaka diskreditacii Demokratickej strany a vdaka tomu, ze ministri podali demisiu, ocakavajuc, ze prezident Benes odola tlaku a ich demisiu neprijme... Ale ako iste vies, to sa nestalo... BTW mohol by si uz na Anthorii spravit zoznam innactive...Rubiki napísal:No treba to brat aj s hladiska ze vtedy obyvatelstvo komunizmus nebralo ako nieco zle
-
Medium Expert
To sice nie, ale kazdy vie, ze Slovensko bolo za 2. sv. vojny klerofasistickym statom... a v HSLS boli len nacisti a nacionalisti... myslim, ze HSLS je na Slovensku zakazana, rovnako ako v Nemecku NSDAP. Ak sa mylim, tak ma opravte.nadl napísal:No nevim že by na Slovensku vznikla NSDAP alebo sa mýlim?
HSLS na slovensku este funguje ale iba pod nazvom Slovenska ludova strana http://www.hsls.sk/. A ukaz mi jedneho nacistu v HSLS. A mimochodm co je zle na nacionailzme?nico :) napísal:To sice nie, ale kazdy vie, ze Slovensko bolo za 2. sv. vojny klerofasistickym statom... a v HSLS boli len nacisti a nacionalisti... myslim, ze HSLS je na Slovensku zakazana, rovnako ako v Nemecku NSDAP. Ak sa mylim, tak ma opravte.
Vono na nacionalizme nic, len vtedy to nebol taky ten klasicky nacionalizmus....ale militantnykali520 napísal:HSLS na slovensku este funguje ale iba pod nazvom Slovenska ludova strana http://www.hsls.sk/. A ukaz mi jedneho nacistu v HSLS. A mimochodm co je zle na nacionailzme?
Slovenská verejnosť zaznamenala v poradí ďalší útok „sveto-občianskej spoločnosti“, tento krát na Maticu slovenskú. MS spolupracuje s údajnou „extrémistickou skupinou“, ktorou by malo byť Slovenské hnutie obrody (SHO).
Táto spolupráca spočívala v tom, že SHO tlačilo a distribuovalo noviny MS – Matičnú zvesti, ktoré boli neskôr, podľa vyjadrení v STV, vydávané ako doplnok k Právu národa, čo je publikácia, ktorú vydáva Slovenské hnutie obrody.
Stojí za to sa pozrieť, čo je tak extrémistické na novinách Právo národa. Podľa novinárky Ľuby Lesnej (SME) je to „odmietanie EÚ, podpora myšlienky slovanstva, lamentovanie nad smrťou Slobodana Miloševiča... a zobrazovanie popravy vodcov fašistického Slovenského štátu ako zločinov, ktoré nikdy neboli pravdivo opísané v slovenských historických knihách.“
Pani Lesná sa ďalej vo svojich vykonštruovaných úvahách zamýšľa nad tým, ako je možné, že napriek tomu, že podpora fašizmu, xenofóbie a rasizmu je podľa slovenských zákonov trestná, polícia nezakročila. Hovorca polície Martin Korch sa vyjadril, že keďže historici sú ohľadom Slovenského štátu rozdelení, je ťažké niečo urobiť: „Je to v podstate na hranici medzi etikou a kriminálnou zodpovednosťou.“
Dušan Kováš z SAV má však iný názor: „Vojnový slovenský štát bol nedemokratickým, autoritatívnym a krajne – pravicovým režimom, ktorý bol zodpovedný za holokaust na židoch a cigánoch a zapletenie Slovenska do vojny proti spojencom.“
Udalosť nazval škandálom: „Je to škandál, pretože MS je financovaná zo štátneho rozpočtu a SHO jasne porušuje zákon (podporou extrémizmu).“
Ako a čím presne Slovenské hnutie obrody porušuje zákon sa historik Dušan Kováč nevyjadril.
Noviny SME (Slovak Spectator) vo svojom vytrvalom snažení oslovili nielen Maticu slovenskú, políciu ale i ministerstvo. Novinárka Ľuba Lesná vykonštruovaným spájaním súvislostí a javov prenáša vinu na všetkých a každého. Metódy sú známe a staré. Používaním osvedčených negatívnych nálepiek núti všetky zainteresované strany k akcii, ktorú ona pokladá za správnu: trestno-právny postih. Je jasné, že nik nechce mať dočinenia so skupinou extrémistov a fašistov, ktorých konečná vina spočíva v tom, že otvorene sa hlásia k vlastnému národu, jeho tradíciám a histórii. Na základe jej článku aj nezainteresovaný čitateľ pochopí, že ide o účelové spájanie úvah a domnienok bez akéhokoľvek reálneho základu, že autorka si mýli fakty so svojimi želaniami.
Jediné, čím sa Matica slovenská a Slovenské hnutie obrody previnili bolo vyjadrenie názoru na časť slovenských dejín. Možno by niekto z kompetentných mal pochopiť, že napriek nezmieriteľným postojom istej časti slovenskej verejnosti k Slovenskému štátu, bolo to obdobie, ktoré napriek ohromnej nespravodlivosti spáchanej na židoch, znamenalo pre slovenský národ zachovanie jeho existencie a nie je nič zlé na tom, ak sa k nemu Slovensko prihlási.
Existujú však málopočetné skupiny, ktoré cez morálne biľagovanie viac ako 60 rokov po vojne stále rozdeľujú a traumatizujú slovenskú verejnosť. Napriek ich málopočetnosti je ich hlas silný, keďže disponujú mediálnym priestorom a v priamej úmere s touto mediálnou silou akoby išla nenávisť. Nenávisť nielen voči Slovákom a všetkému slovenskému, ale tento, často primitívny antislovakizmus si berie na mušku všetkých, ktorí nesúladia s jeho netolerantnými, až militantnými postojmi.
Zároveň nám podsúva hodnotiace kritériá, štandardy a dokonca i slovník, ktorý by sme mali používať.
Podľa tohto slovníka je SNS extrémistická, krajne-pravicová, resp. fašistická strana. Slovenské hnutie obrody je rovnako extrémistickou organizáciou a podobne by zrejme radi označili aj Maticu slovenskú. To bolo v konečnom dôsledku cieľom tohto útoku.
Extrémistami sú aj všetci slovenskí historici, ktorí nezdieľajú predstavy a postoje slovenskej“ pseudo-intelektuálnej sveto-občianskej spoločnosti. Do kategórie extrémistov patrí aj Iniciatíva za slobodu slova a stredoškolský profesor Marián Kotleba. Nie je žiadnym tajomstvom, že medzi skrytých extrémistov radia aj nášho súčasného prezidenta. Nesmieme zabudnúť, že ako extrémistické bolo po posledných voľbách označené aj Hnutie za demokratické Slovensko a teda predpokladám, že aj všetci jeho voliči (ktorí sú dnes roztrúsení v stranách súčasnej koalície) sú extrémistami tiež. Skupina Ľudia proti rasizmu označila svojho času za rasistov 80% obyvateľov Slovenska.
Slovensko je vlastne jedna veľká extrémistická krajina, v ktorej žije skupinka tolerantných občanov, ktorá vďaka bohu, nás v správny moment vždy usmerní a ukáže nám, extrémistom, správnu cestu. Tou dnešnou správnou cestou je napľuvať na svoje dejiny, svojich dejateľov minulých a súčasných ako aj na všetkých, ktorým tieto dejiny nie sú ľahostajné.
Vitajte teda v klube extrémistov priatelia.
Výročie, ktoré ostáva nepovšimnuté
autor: RICHARD MIERNY
Názory ľudí na prvý Slovenský štát sú pod vplyvom negatívnej propagandy rôzne. V podstate nikto si však nedovolí poprieť jeho pozitívne pôsobenie na slovenský národ. Nedávno poslanec za SNS Jozef M. Rydlo v rozhovore pre denník SME na otázku, čo bolo na slovenskom štáte pozitívne, odpovedal: „Predovšetkým vzdelanosť. Postavili sa nové školy, železnice, cesty, vybudoval sa určitý sociálny systém. Nezanedbateľná je aj hospodárska stabilita, pevná mena, medzinárodný obchod. Vychádzali zaujímavé knihy, posilnila sa Matica, cirkvi mali väčšiu slobodu. Prezident Tiso založil Slovenskú akadémiu vied a umení, dobudovalo sa vysoké školstvo. A Slováci nadobudli obrovskú dávku národného sebavedomia.“ Tieto skutočnosti si nikto nedovolí poprieť.
Ak máme hodnotiť správnosť konania vtedajších vodcov slovenského národa, musíme sa vžiť do ich myslenia a teda vychádzať z analýzy obdobia, v ktorom pôsobili. Zástancovia Slovenského štátu tvrdia, že ak by samostatný štát nevznikol, slovenský národ by už neexistoval: sčasti by bol ponemčený, sčasti popoľštený a z najväčšej časti pomaďarčený (čo je možno aj tak).
Oponenti tvrdia, že by sa tak nestalo, keďže šesť rokov na takúto genocídu nestačí. Ale kto by si vtedy trúfol tvrdiť, že to bude len šesť rokov? V tej dobe sa z regionálnej veľmoci Nemecka stávala veľmoc svetová. „Demokrati“ sa ukázali ako zbabelci, ktorí najprv navigovali svoju loď na ľadovú kryhu, aby ju následne ako prvé krysy opustili. Tí, čo mysleli realisticky, museli s týmito zmenami počítať. Hitlerovci si len brúsili zuby a čakali, kedy budú môcť rozbiť „slobodomurárske Československo“. O snahách slovenského národa na zrovnoprávnenie v tomto štáte nemali nacistické kruhy ani potuchy.
12. februára 1939 sa ale uskutočnil rozhovor, ktorý zmenil osud slovenského národa. Vojtech Tuka sa stretol s Adolfom Hitlerom a jeho názory dosť ovplyvnil, ale v prvom rade ho oboznámil so slovenským problémom a požiadal ho o pomoc. Skritizoval pražskú centralistickú politiku a tiež zhubnosť maďarskej politiky voči Slovensku. Od tohto dátumu sa Hitlerov vzťah k Maďarom zmenil a v ten deň sa asi Hitler definitívne rozhodol Slovensko Maďarom nevydať. Tuka tak svojou diplomatickou intervenciou získal túto veľmoc na obranu záujmov slovenského národa, keďže Hitler prejavil záujem o slovenskú problematiku a pomoc prisľúbil.
12. február 1939 Tuka považoval za „najšťastnejší deň svojho života“. Niet divu, veď jeho boj, ku ktorému sa prikláňalo stále viac a viac ľudí a za ktorý on osobne strávil vo väzení skoro desať rokov, sa blížil ku koncu. Bez tohto dňa by nikdy nebolo 14. marca. Nie je vôbec pritiahnuté za vlasy tvrdenie, že bez 14. marca 1939 by nebolo 1. januára 1993. A otázne je tiež, či by vôbec slovenský národ bez 12. februára dnes vôbec existoval. Ešte potrvá ale dlho, kým sa národ, no najmä jeho vrcholní predstavitelia tejto osobnosti v tento dátum s plnou pokorou a najvyššou úctou poklonia.
zdroj: http://pozorovatel.sk/archiv/Vyrocie,_k ... mnute.html
autor: RICHARD MIERNY
Názory ľudí na prvý Slovenský štát sú pod vplyvom negatívnej propagandy rôzne. V podstate nikto si však nedovolí poprieť jeho pozitívne pôsobenie na slovenský národ. Nedávno poslanec za SNS Jozef M. Rydlo v rozhovore pre denník SME na otázku, čo bolo na slovenskom štáte pozitívne, odpovedal: „Predovšetkým vzdelanosť. Postavili sa nové školy, železnice, cesty, vybudoval sa určitý sociálny systém. Nezanedbateľná je aj hospodárska stabilita, pevná mena, medzinárodný obchod. Vychádzali zaujímavé knihy, posilnila sa Matica, cirkvi mali väčšiu slobodu. Prezident Tiso založil Slovenskú akadémiu vied a umení, dobudovalo sa vysoké školstvo. A Slováci nadobudli obrovskú dávku národného sebavedomia.“ Tieto skutočnosti si nikto nedovolí poprieť.
Ak máme hodnotiť správnosť konania vtedajších vodcov slovenského národa, musíme sa vžiť do ich myslenia a teda vychádzať z analýzy obdobia, v ktorom pôsobili. Zástancovia Slovenského štátu tvrdia, že ak by samostatný štát nevznikol, slovenský národ by už neexistoval: sčasti by bol ponemčený, sčasti popoľštený a z najväčšej časti pomaďarčený (čo je možno aj tak).
Oponenti tvrdia, že by sa tak nestalo, keďže šesť rokov na takúto genocídu nestačí. Ale kto by si vtedy trúfol tvrdiť, že to bude len šesť rokov? V tej dobe sa z regionálnej veľmoci Nemecka stávala veľmoc svetová. „Demokrati“ sa ukázali ako zbabelci, ktorí najprv navigovali svoju loď na ľadovú kryhu, aby ju následne ako prvé krysy opustili. Tí, čo mysleli realisticky, museli s týmito zmenami počítať. Hitlerovci si len brúsili zuby a čakali, kedy budú môcť rozbiť „slobodomurárske Československo“. O snahách slovenského národa na zrovnoprávnenie v tomto štáte nemali nacistické kruhy ani potuchy.
12. februára 1939 sa ale uskutočnil rozhovor, ktorý zmenil osud slovenského národa. Vojtech Tuka sa stretol s Adolfom Hitlerom a jeho názory dosť ovplyvnil, ale v prvom rade ho oboznámil so slovenským problémom a požiadal ho o pomoc. Skritizoval pražskú centralistickú politiku a tiež zhubnosť maďarskej politiky voči Slovensku. Od tohto dátumu sa Hitlerov vzťah k Maďarom zmenil a v ten deň sa asi Hitler definitívne rozhodol Slovensko Maďarom nevydať. Tuka tak svojou diplomatickou intervenciou získal túto veľmoc na obranu záujmov slovenského národa, keďže Hitler prejavil záujem o slovenskú problematiku a pomoc prisľúbil.
12. február 1939 Tuka považoval za „najšťastnejší deň svojho života“. Niet divu, veď jeho boj, ku ktorému sa prikláňalo stále viac a viac ľudí a za ktorý on osobne strávil vo väzení skoro desať rokov, sa blížil ku koncu. Bez tohto dňa by nikdy nebolo 14. marca. Nie je vôbec pritiahnuté za vlasy tvrdenie, že bez 14. marca 1939 by nebolo 1. januára 1993. A otázne je tiež, či by vôbec slovenský národ bez 12. februára dnes vôbec existoval. Ešte potrvá ale dlho, kým sa národ, no najmä jeho vrcholní predstavitelia tejto osobnosti v tento dátum s plnou pokorou a najvyššou úctou poklonia.
zdroj: http://pozorovatel.sk/archiv/Vyrocie,_k ... mnute.html
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
Oki, ked pan poslanec Rydlo napisal-musi na tom nieco byt..
Toho nazor beriem ako nazor pana Duricu, Slotu, Kotlebu
btw. chalani zacinam mat taky pocit, ze nemate nazor, stale len citujete a kopirujete, je sice pravda, ze vacsinou je to zo serioznych a nestrannych zdrojov ako pozorovatel, ale predsa.. niekedy by sa hodilo napisat svoj nazor;)
Toho nazor beriem ako nazor pana Duricu, Slotu, Kotlebu
btw. chalani zacinam mat taky pocit, ze nemate nazor, stale len citujete a kopirujete, je sice pravda, ze vacsinou je to zo serioznych a nestrannych zdrojov ako pozorovatel, ale predsa.. niekedy by sa hodilo napisat svoj nazor;)