J2ME - Java Mobile

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

J2ME - Java Mobile

Príspevok od používateľa SSPPYY »

Nepoznate niekto dajake podrobne navody a tutorialy najlepsie v SK(CZ) jazyku ako programovat javu pre mobilne telefony?
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

SSPPYY
Medium Star
Medium Star

Dik moc. Popripade keby poznal dakto aj ine tak by bolo super :wink:
A taktiez este dajaky tutorial ale pre uplnych zaciatocnikov ze aky software pouzit co vsetko je potreba, popride ukazky tvorby konkretnych aplikacii, by sa nenasiel?
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

Thank you very very much.
A ty ovladas programovanie J2ME aplikacii?
chrono
VIP
VIP

Kedysi jeden môj znám chcel niečo robiť v J2ME, tak som si to pre istotu stiahol aj ja. Niečo som aj skúšal, ale kedže som nič v J2ME zatiaľ nepotreboval, tak som to iba trochu skúšal.
Chystáš sa v J2ME robiť niečo konkrétne (nejakú zaujímavú aplikáciu)?
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

JJ chcel by som urobit cestovny poriadok.
Nieco take ze zadas napriklad ze chces cestovat vlakom, zvolis odkial, kam, kedy a vypise ti spojenia.
Cize nato budem potrebovat dokazat citat data z dajakeho suboru alebo databazy, umoznit pouzivatelovi zadat text a ten nasledne spracovat a vyhodnotit a zobrazit text.
chrono
VIP
VIP

Tie dáta chceš mať v mobile, alebo to budeš posielať cez sieť (to by asi bolo lepšie [veľkosti dát, zmeny v dátach...])? Ináč celkom zaujímavá aplikácia.
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

Jasne ze v mobile. Cez siet to je dost blbe. Vecsina ludi okamzite aplikaciu odinstaluje pri prvom pokuse o pripojenie na siet. A ja chcem aby to bolo pre vsetkych ludi a pre co najviac typov telefonov.
A pokial ide o kapacitu tak vsetko sa da riesit. Nemusia sa v databaze udrziavat vsetky casi odchodov staci vediet cielove stanice a prirastky medzi jednotlivimy zastavkami a to sa potom moze kombinovat pre vsetky spoje.
chrono
VIP
VIP

Kedže niektoré spoje chodia iba v niektoré dni, alebo niekedy idú cez iné zastávky... bude tých dát aj tak dosť veľa (pri dobrom formáte to odhadujem na stovky kilobajtov). Asi tie dáta budeš musieť nejako rozdeliť na menšie časti, a pri zostavovaní j2me aplikácie pridáš len tie potrebné.
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

No uz som pozeral do tych tutorialov a tie zaklady uz mam zvladnute len by ma este zaujmalo ako mam riesit tie databazy aby som tam tie data mal permanetne a ako mam z toho citat tie data...
chrono
VIP
VIP

Budeš asi musieť vytvoriť nejaké polia (array) s vhodnou štruktúrou.
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

No to je jasne inak by som nevedel efektivne pracovat s datami ale najprv treba vyriesit ako tie data mat permanentne niekde ulozene napriklad v txt alebo dajakej databaze s cim dokaze J2ME pracovat.
A potom pozhanat dajake prikazy (lepsie rovno priklad) ako tie data z tamat vytiahnut a ulozi do pola v beziacej app.
chrono
VIP
VIP

Myslel som, že ich dáš priamo do poľa (teda sa nebudú načítavať). Alebo si pozri funkciu getResourceAsStream(). Ale najskôr musíš premyslieť formát, v akom budú tie dáta uložené.
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

Aha myslis ze by som tie data dal priamo do zdrojaku ako polia premennych?
To znie celkom dobre a jednoducho len chcem potom vidiet kolko bude zaberat subor class :lol:
chrono
VIP
VIP

Ak tých dát bude veľa, bude lepšie použiť getResourceAsStream(), a radšej ako jeden veľký súbor, použiť viac menších (kôli rýchlosti prístupu). Každopádne, je veľkosť výsledného jar súboru obmedzená (maximálna veľkosť závisí od mobilu).
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

No tak uz som pokrocil, no narazil som na dost vazny problem a to formatovanie v J2ME. Kedze kazdy telefon ma inak implementovanu javu tak sa to aj v kazdom inak zobrazi co by sa este dalo prezit pokial to totalne nerozhadze, respektive pouzije take velke pismo ze sa to nevojde na obrazovku.
Cize neviete niekto o dajakych formatovacich prikazoch alebo o dacom co dakezo upravit vzhlad v J2ME?
chrono
VIP
VIP

Nie každý telefón podporuje zmenu veľkosti fontu. A ešte menej ich umožňuje zmeniť veľkosť fontu v textbox (či ako sa to volá).
Skús pozrieť toto J2ME Polish

// chrono: Vo WTK medzi demami je aj demo s názvom Demos, v ktorom je ukážka menenia fontov.
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

Proste problem je:
V uzavretej slucke sa mi do riadkov ma vypisat obsah pola a jednotlive riadky, resp. polozky maju fungovat zaroven ako odkazy na dalsiu akciu. Kedze som nevedel ako to urobit priamo ako odkaz (command) tak som to urobil tak ze som to vypisal vo forme selektora (nieco ako v HTML input type="radio"). Cize som vybral polozku a potvrdil. Problem je prave vo vypisani, ze sa to vobec nevojde na display.
A potom existuje funkcia drawString ktora funguje ako nakreslenie textu kvazi ako obrazok cize to sa asi ako odkaz pouzit dat nebude. Tak tu si neviem dat rady ako to urobit co najlepsie, lebo jedina moznost co ma zatial napada je jednotlive polozky ocislovat a nakoniec dat textbox kde sa zada cislo polozky a potvrdi, ale to je dost neefektivne.
chrono
VIP
VIP

Funkcia drawString by sa dala použiť. Zobrazíš reťazce (koľko ich vojde na displej) a jeden z nich zvýrazníš. Ak stlačíš šípku hore/dole tak ho nakreslíš normálne a zvýrazníš nový. Ďalej by si musel vyriešiť skrolovanie (proste kopec roboty, ale takýmto spôsobom s to robí napr. v hrách a použije sa nejaký malí font).

Čo za informácie to potrebuješ zobraziť, keď sa ti nevojdú na displej?
Napísať odpoveď