Programovanie aplikacii, programov

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
DomCZo
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Programovanie aplikacii, programov

Príspevok od používateľa DomCZo »

Chcel by som sa opytat, co vsetko potrebujem na to, aby som si mohol vytvorit nejake jednoduche programceky? Ktore budu fungovat pod Windowsom. Zatial iba ovladam HTML, zaklady CSSka a zaklady PHPcka, no chcel by som sa naucit nieco nove.

Dakujem za odpovede.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Na tvojom mieste by som asi vyskúšal Delphi (alebo Borland C++ Builder).
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

nejaký programovací jazyk (Delphi, C++) a vedomosti/skúsenosti
programator
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa programator »

Ak chces pochopit o com je programovanie, tak jednoznacne PASCAL
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

programator napísal:Ak chces pochopit o com je programovanie, tak jednoznacne PASCAL
z jeho príspevku som (a vyzerá že aj chrono) usúdili že nechce robiť iba konozolové programy, ale niečo čo už aj vyzerá ako program :?
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

audiotrack napísal:z jeho príspevku som (a vyzerá že aj chrono) usúdili že nechce robiť iba konozolové programy, ale niečo čo už aj vyzerá ako program :?
je zaujimave ze vacsina z tyh najsilnejsich aplikacii je cui a gui je vyslovene pre tych ktori nevedia nic ine len klikat :) tolko OT.
k teme. zacni pekne s nejakym jednoduchym typovym jazykom. potom mozes riesit graficke aplikacie
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

mastermind napísal:je zaujimave ze vacsina z tyh najsilnejsich aplikacii je cui a gui je vyslovene pre tych ktori nevedia nic ine len klikat :) tolko OT.
k teme. zacni pekne s nejakym jednoduchym typovym jazykom. potom mozes riesit graficke aplikacie
klikanie ti iba urýchli prácu (vytvorenie procedúry, vloženie componenty..) ale naprogramovať to musíš aj tak ručne písmenko po písmenku :wink:
mastermind
VIP
VIP

audiotrack napísal:klikanie ti iba urýchli prácu (vytvorenie procedúry, vloženie componenty..) ale naprogramovať to musíš aj tak ručne písmenko po písmenku :wink:
ja som hovoril o vyslednych produktoch nie o IDE
chrono
VIP
VIP

mastermind napísal:je zaujimave ze vacsina z tyh najsilnejsich aplikacii je cui a gui je vyslovene pre tych ktori nevedia nic ine len klikat :) tolko OT.
V Delphi a C++ Builder som urobil aj niekoľko konzolových programov. :)
Vo Windowse som najčastejšie používal lcc-win32 (občas aj dev-c++) (teraz v Linuxe samozrejme gcc).

Máš pravdu, že by najrozumnejšie bolo, keby sa najskôr naučil robiť nejaké konzolové programy (a pochopil ako sa robia funkcie, používajú premenné....). Ale veľa ľudí poteší, že niečo naklikajú pridajú 2-3 riadky programu a program je na svete (a zvyčajne ani netušia, ako to vlastne funguje). :wink:
mastermind
VIP
VIP

prave o tom hovorim. pustat sa do delphi, javy, c++ pripadne do nejakeho jazyka z .NET by bolo bez znalosti objektoveho programovania, len take klikanie s ocakavanim, ze to vsetko urobi samo...
DomCZo
Light Star
Light Star

:lol: Ja rad pisem zdrojaky rucne, ako je tomu aj pri www strankach :-) Napriklad by som si rad vytvoril nejake vlastne uzitocne utilitky. Niekedy sa zvyknu zist. Nieco ako vlastny CD, DVD katalog, podla mojich predstav, aby som vedel co kde mam a podobne jednoduche srandicky. Tak sa k tomu v buducnosti snad dostanem, lebo teraz ma cakaju maturity :-) A dik za odozvu.

Opytal by som sa k tym Delphi a C++. Treba si ich zakupit ci sa daju stiahnut? Ktory je lepsi? Aky je v nich asi ten zakladny rozdiel? Tu som si uz Delphi vyhladaval, niekto tam pisal o zaregistrovani free, tak by som rad vedel, ze kde. :-)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

základný rozdiel je v syntaxi. Ak si robil s pascalom, začni robiť s delphi. Ak si robil s céčkom, tak C++

a čo sa týka toho či je free: delphi je free pre domáce účely (stiahneš trial a na borlande ho zaregistruješ a pošlú ti súbor ktorý ti treba aby si spravil plnú verziu ale nesmieš ho používať na podnikanie len pre svoje použitie. Niekto to tu hladal, tak som mu dával link na stiahnutie aj registráciu, pohladaj to)
programator
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa programator »

audiotrack napísal:klikanie ti iba urýchli prácu (vytvorenie procedúry, vloženie componenty..) ale naprogramovať to musíš aj tak ručne písmenko po písmenku :wink:
BTW GUI aplikacie sa daju programovat aj v pascali, ale otazka je, ze keby si nemal delphi ale pascal, ci by si vedel spravit GUI aplikaciu...Lebo ako dnes vidim (nehovorim o tebe, vseobecne) tak vzikaju taky "programatori" ze si svoju aplikaciu doslova "nakreslia"... A to podla mna programovanie nie je ...Ja nehovorim ze pouzivat VCL/ Visual CLX v delphi je zle, je jasne ze na vacsich projektoch sa nikto nebude zabavat este aj s WinAPI...Ale na mensie programy/ systemove aplikacie je to ako stvorene... No ale zasa na to by bol mozno vhodnejsi iny jazyk (C/C++, popr. asm), ale to uz je na zvazeni programatora, v ktorom jazyku sa citi "ako doma"...
A este on v prvom prispevku nepisal nic o konzolovych aplikaciach, chcel iba nejake pod windowsom... A na pochopenie programovania by asi mal zacat s konzolovymi aplikaciami a neskor prejst na WinAPI...
DomCZo
Light Star
Light Star

Co to su GUI a WinAPI? :)
chrono
VIP
VIP

GUI: Graphical User Interface - teda program s okienkami, tlačítakami...
WinApi: Každá dll exportuje nejaké funkcie (teda tieto funkcie môžeš používať v tvojom programe). Základné knižnice Windows user32.dll, shelapi.dll, gdi32.dll... exportujú základné funkcie. Na nich sú postavené iné knižnice (napr. aj knižnice v Delphi používajú tieto základné knižnice). Čiže keď používaš WinAPI, používaš priamo základné knižnice, a nie nejakú nadstavbu (napr. to Delphi, C++ Builder).
JurijRubanov
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa JurijRubanov »

Takze moj postup. Zacal som s Basic - presiel som na Visual Basic - ako som sa siel na gym, tak musim aj Pascal - a teraz v 2. rocniku chodim na kruzok Delphi, no co uz. Asi som si toho nalozil vela a neviem nic poriadne :oops: Ale v programovani sa mi aj tak zda algorytmizacia problematickejsia ako samotne pisanie syntaxe.

A mam otazku, ci sa mi oplati zacat ucit Céčko. Kazdy ho vychvaluje, ze je lepsi ako ostatne, ze je to zaklad, ale fakt neviem, ci sa do toho mam pustit.
chrono
VIP
VIP

V podstate je jedno, v čom sa budeš učiť programovať. Presne ako píšeš, najťažšia (a najdôležitejšia) je tá algoritmizácia.
cimo
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cimo »

JurijRubanov napísal:Takze moj postup. Zacal som s Basic - presiel som na Visual Basic - ako som sa siel na gym, tak musim aj Pascal - a teraz v 2. rocniku chodim na kruzok Delphi, no co uz. Asi som si toho nalozil vela a neviem nic poriadne :oops: Ale v programovani sa mi aj tak zda algorytmizacia problematickejsia ako samotne pisanie syntaxe.

A mam otazku, ci sa mi oplati zacat ucit Céčko. Kazdy ho vychvaluje, ze je lepsi ako ostatne, ze je to zaklad, ale fakt neviem, ci sa do toho mam pustit.
No podla mna Delphi je na to dobry ked chces robit rychle kancelarske produkty lebo tam mas automaticky tlacitka a vselijake blbosti. V c++ si to musis sam urobit /neviem ako to vyzera v Borland c++ kedze robim g++ v linuxe/ cele. Musis si vybrat ake apliakcie chces robit.
chrono
VIP
VIP

cimo napísal:neviem ako to vyzera v Borland c++ kedze robim g++ v linuxe/ cele.
Borland C++ Builder vyzerá rovnako ako Delphi (len je tam namiesto Pascalu C++).
Čo používaš na tvorenie GUI aplikácií v Linuxe (Gtk+, Qt...)? (teda ak smiem vedieť :) )
Napísať odpoveď