Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

pinacolada
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pinacolada »

Cicatrix napísal:sú podla vás deisti veriaci alebo neveriaci? Je tu dosť kresťanov a hlavne od nich by som chcel počuť názor :arrow:
viem o nich iba tolko co som si precital vo wiki.imo su veriaci lebo veria v boha alebo vyssiu existenciu.len inym sposobom ako katolici.
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

safan: najprv som nie velmi dobre rozumel tomu, preco pises tak od veci a preco ked reagujes na nejaky prispevok napises nieco, co s nim vobec nesuvisi. ale myslim ze som na to prisiel. Podla mna patris do tej kategorie ludi, ktori poculi v kratkosti zhrnuty nejaky nazor a snazia sa snim uplne stotoznit. no jedine co dokazu je zopakovat vetu ktoru od niekoho poculi. to len taky maly postreh na zaciatok.
co sa tyka toho "smiesneho" chapania stvorenia sveta krestanmi.... tak ako povedal zelovoc, karmu ti brat nebudem len z lutosti a znervoznovat sa tiez nebudem, lebo ignoranti bez skutocneho nazoru ma nastvat nedokazu.
no o jedno ta chcem poprosit. Toz, ako taky scitany clovek ktory precital nietscheho by si si mohol najst aspon trosku casu a precitat si aspon cast biblie spolu s exegezou. Potom sa snad budeme mat s tebou na tuto temu o com bavit. Takto je to len podobna fraska ako bola teraz diskusia o hribovi na STV.

to cicatrix: samozrejme, ze su veriaci. dokonca aj ateisti nie su az taki ateisti, len o tom nevedia. ;)
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

je to take zvlastne, su ludia äpodobny ako safan) ktory sa doslova vysmievaju takymto veciam ale chcem povedat to ze ked sa takemu cloveku nieco stane choroba a tak zacne mat strach zo smrti a zrazu sa zacina zaujmat o veci z ktorych sa vysmieval a navstevovat spoved, kostol...
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

mastermind napísal:safan: najprv som nie velmi dobre rozumel tomu, preco pises tak od veci a preco ked reagujes na nejaky prispevok napises nieco, co s nim vobec nesuvisi. ale myslim ze som na to prisiel. Podla mna patris do tej kategorie ludi, ktori poculi v kratkosti zhrnuty nejaky nazor a snazia sa snim uplne stotoznit. no jedine co dokazu je zopakovat vetu ktoru od niekoho poculi. to len taky maly postreh na zaciatok.
co sa tyka toho "smiesneho" chapania stvorenia sveta krestanmi.... tak ako povedal zelovoc, karmu ti brat nebudem len z lutosti a znervoznovat sa tiez nebudem, lebo ignoranti bez skutocneho nazoru ma nastvat nedokazu.
no o jedno ta chcem poprosit. Toz, ako taky scitany clovek ktory precital nietscheho by si si mohol najst aspon trosku casu a precitat si aspon cast biblie spolu s exegezou. Potom sa snad budeme mat s tebou na tuto temu o com bavit. Takto je to len podobna fraska ako bola teraz diskusia o hribovi na STV.

to cicatrix: samozrejme, ze su veriaci. dokonca aj ateisti nie su az taki ateisti, len o tom nevedia. ;)
pouzil som raz citat a od vtedy nemam svoj nazor?si predstav ze to bolo dost inak.ked som mal 6,prihlasil som sa na nabozenstvo.ked som sa zacinal zamyslat nad tym co nam tam tlacia do hlavy,zacinal som mat na to svoj nazor.zamyslel som sa nad mnohymi vecami z toho a vsimol som si tie svinstva.o par rokov neskor som zacal vyhladavat literaturu o inkvizicii a kriziackych vypravach.z toho mi vyplynulo,ze cirkvi slo vzdy len o moc o com svedsi aj predavanie odpustkov a nepriamo aj vznik baroka.od toho sa odvodili aj zamyslenia o bohu ako nastroja moci cirkvi a cistom podvode.z nabozenstva som odisiel po dvoch mesiacoch a po konecnej provokacii farara a hadke.moj nazor je len moj a v ziadnom pripade nieje prevzaty.ten citat som pouzil len pre utvrdenie svojho.aj ked je pravda ze vyhladavam diela,ktore suhlasia s mojim nazorom na nabozenstvo a na boha.a karma mi je ukradnuta,ak mi ju niekto odoberie preto ze nesuhlasi somnou to je cisto jeho vec
peterkozel napísal:je to take zvlastne, su ludia äpodobny ako safan) ktory sa doslova vysmievaju takymto veciam ale chcem povedat to ze ked sa takemu cloveku nieco stane choroba a tak zacne mat strach zo smrti a zrazu sa zacina zaujmat o veci z ktorych sa vysmieval a navstevovat spoved, kostol...
ano.poznam takych a odsudzujem ich.uistujem ta ze take nieco mi nehrozi.moj postoj je stale rovnaky a bude taky aj keby som mal zajtra skapat
zelovoc napísal:vidno ze safan ma nazory odpovedajuce veku. takze zato mu nedam ani K- aj ked chut by bola :) v skole sa nahlas na nabozenstvo a mozno aj pochopis. raz.
si si isty ze vies kolko mam rokov? :? a precitaj si sloh nad tymto.zistis ze som tam skutocne chodil
Mr.Henky napísal:"Dobro" a "zlo" sú relatívne pojmy. Pre niekoho je vraždenie poslaním od "Boha", čiže v jeho očiach koná dobro, zatiaľ čo pre zvyšok sveta je to hajzel. A to isté platí aj naopak. Všetko záleží od uhla pohľadu.
dobro ani zlo neexistuje v pravom slova zmysle.pre mna nieco moze byt dobre a pre teba nie.vzdy sa najde aspon jeden clovek,pre ktoreho to nebude dobre-aj ked pre cely ostatny svet ano.je to tak relativne ako laska,normalnost alebo neviem co este vsetko.suhlasim s tebou
mastermind
VIP
VIP

safan napísal:pouzil som raz citat a od vtedy nemam svoj nazor?si predstav ze to bolo dost inak.ked som mal 6,prihlasil som sa na nabozenstvo.ked som sa zacinal zamyslat nad tym co nam tam tlacia do hlavy,zacinal som mat na to svoj nazor.zamyslel som sa nad mnohymi vecami z toho a vsimol som si tie svinstva.o par rokov neskor som zacal vyhladavat literaturu o inkvizicii a kriziackych vypravach.z toho mi vyplynulo,ze cirkvi slo vzdy len o moc o com svedsi aj predavanie odpustkov a nepriamo aj vznik baroka.moj nazor je len moj a v ziadnom pripade nieje prevzaty.ten citat som pouzil len pre utvrdenie svojho.aj ked je pravda ze vyhladavam diela,ktore suhlasia s mojim nazorom na nabozenstvo a na boha.a karma mi je ukradnuta,ak mi ju niekto odoberie preto ze nesuhlasi somnou to je cisto jeho vec
preco zase rozpravas o niecom uplne inom ako som hovoril ja. preco stotoznujes boha a cirkev? ty si povedal ze boh neexistuje a nie ze cirkev je institucia s takymi kvalitami ako je. Nasledne sa ta niekto opyta na to ako si dosiel k zaveru o neexistencii boha a ty odpovies kriziackymi vypravami? ved spajas 2 uplne rozdielne veci.
Dalsia vec. Takze ty si sa zamyslal nad "mnohymi vecami z toho"? Prosim ta nad cim si sa mohol vobec zamyslat ked tu povies, ze krestania veria v to ze bol svet stvoreny za 7 dni? ved toto je kniha genesis, prva kniha stareho zakona. Ked ani nevies co znamenaju prve verse biblie ako mozes povedat, ze si si urobil vlastny nazor?
ja som clovek velmi tolerantny k inym nazorom a rad o nich diskutujem, no musi ist o nazory ktore nie su len vzburenim hormonov cloveka ale su postavene na nejakych faktoch.
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

safan napísal:ano.poznam takych a odsudzujem ich.uistujem ta ze take nieco mi nehrozi.moj postoj je stale rovnaky a bude taky aj keby som mal zajtra skapat
ide z teba priam pubertalna frajerina, preco by si ty mal niekoho odsudzovat a s tym skapanim chlapne preboze ved prestan sa predvadzat este nevies ako v zivote skoncis ved ty nesuhlasis s celym svetom
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Mr.Henky napísal:Ľudia NIKDY nebudú konať LEN dobro. Viera má tu chybu krásy, že sa díva na svet cez ružové okuliare a počúvaj cez ružový filter. Má príliš idealistickú predstavu o svete. Nie je možné, aby sa všetci ľudia správali len dobre, to by bolo proti prírode. Narušila by sa tým rovnováha medzi "dobrom" a "zlom".
Ale to nieje celkom tak ... oni proste len hovoria ludom, aby robili dobro. Oni nevidia svet cez ruzove okuliare, vidia ho taky aky je, ale snazia sa ho zmenit ... Myslim ze si celkom nepochhopil o co mi islo, ale nevadi ;) A ze to nieje mozne to je mi jasne, ale svet bude o cosi lepsi, ak sa bude aspon jeden clovek spravat dobre ... uz to bude uspech ;)
safan napísal: ale ja verim.verim sam v seba.clovek je egoisticky od prirody,je to normalne.aj ty si egoista vo svojom vnutri.verim sam v seba pretoze len v sebe mam istotu ze sa nikdy nezradim a len ja mam moc nad svojim zivotom.nie boh.KAZDY Z NAS JE PAN SAM SEBE.a co je prava laska?zober si ze sa zamilujes do nejakej baby hej?...no...a myslis si ze je to na cely zivot,nakoniec to tak aj bude,zostarnete spolu a kazdy den jej vravis ako ju milujes.a keby sa nikdy nenarodila?alebo by zila niekde v Mozambiku?co by sa stalo?hovoril by si to inej moj.kazdy je nahraditelny a laska nieje prava ani lava.je proste len laska.nepopieram ju ale nieje taka osudova a tvoja milovana nebude zdaleka nikdy nenahraditelna.dufam ze to chapes.a este k tomu egoizmu.clovek mysli vzdy len na seba.aj ked mysli na inych,stale len v suvislosti so sebou.myslis ze na seba.mimochodom,nepoznas ma.ani netusis ake su moje idealy.
Nie nepoznam ta, to je pravda. To ze je clovek egoista to je tirz pravda. Ale to o tej pravej laske, som myslel ako podstatu.. nejde len o lasku medzi muzom a zenou, ale aj o lasku medzi ludmi navzajom, o lasku medzi rodicmi a detmi ... chapes co myslim ? o laske k zivotu a o ucte... o tom to cele je ... ale moj prispevok bol skor miereny na to ze na tom nieje nic primitivne ako si ty tvrdil, leb podla mna neje nic primitivne na tom ked niekto nabada ludi, aby konali dobro.
jamess
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamess »

nabozenstva, bohovia - vynikajuci priklad "divide et impera" - rozdeluj a panuj...a uz len podla toho co vidim kazdonenne v spravach, ci vobec v skole, a dokonca aj tu na fore, to funguje vynikajuco
safan
Star
Star

miki690 napísal:Nie nepoznam ta, to je pravda. To ze je clovek egoista to je tirz pravda. Ale to o tej pravej laske, som myslel ako podstatu.. nejde len o lasku medzi muzom a zenou, ale aj o lasku medzi ludmi navzajom, o lasku medzi rodicmi a detmi ... chapes co myslim ? o laske k zivotu a o ucte... o tom to cele je ... ale moj prispevok bol skor miereny na to ze na tom nieje nic primitivne ako si ty tvrdil, leb podla mna neje nic primitivne na tom ked niekto nabada ludi, aby konali dobro.
v tomto s tebou suhlasim.ale zase je tu otazka:co je vlastne dobro?a laska ma vela podob to je pravda.ja som len uviedol priklad.
mastermind napísal:preco zase rozpravas o niecom uplne inom ako som hovoril ja. preco stotoznujes boha a cirkev? ty si povedal ze boh neexistuje a nie ze cirkev je institucia s takymi kvalitami ako je. Nasledne sa ta niekto opyta na to ako si dosiel k zaveru o neexistencii boha a ty odpovies kriziackymi vypravami? ved spajas 2 uplne rozdielne veci.
Dalsia vec. Takze ty si sa zamyslal nad "mnohymi vecami z toho"? Prosim ta nad cim si sa mohol vobec zamyslat ked tu povies, ze krestania veria v to ze bol svet stvoreny za 7 dni? ved toto je kniha genesis, prva kniha stareho zakona. Ked ani nevies co znamenaju prve verse biblie ako mozes povedat, ze si si urobil vlastny nazor?
ja som clovek velmi tolerantny k inym nazorom a rad o nich diskutujem, no musi ist o nazory ktore nie su len vzburenim hormonov cloveka ale su postavene na nejakych faktoch.
clovek vymyslel boha-teda cirkev ho stvorila a dala mu tu slavnu konecnu podobu.je to len nastroj na upevnenie moci cirkvi-nic viac.bol stvoreny koli kontrole nad ludmi.tak som to myslel.a je to zalozene na faktoch
peterkozel napísal:ide z teba priam pubertalna frajerina, preco by si ty mal niekoho odsudzovat a s tym skapanim chlapne preboze ved prestan sa predvadzat este nevies ako v zivote skoncis ved ty nesuhlasis s celym svetom
nikto nevie ako v zivote skonci ale kazdy ma trochu predstavu o tom ako sa zachova.a co je pubertalna frajerina na tom ze viem ze sa urcite neobratim na vieru ani v najhorsom?
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

clovek vymyslel boha-teda cirkev ho stvorila a dala mu tu slavnu konecnu podobu.je to len nastroj na upevnenie moci cirkvi-nic viac.bol stvoreny koli kontrole nad ludmi.tak som to myslel.a je to zalozene na faktoch ...
Safan, budeš taký dobrý a podložíš nám to faktami?
Nemyslíš že to bolo predsa len trošku inak?
safan
Star
Star

eritrocit napísal:clovek vymyslel boha-teda cirkev ho stvorila a dala mu tu slavnu konecnu podobu.je to len nastroj na upevnenie moci cirkvi-nic viac.bol stvoreny koli kontrole nad ludmi.tak som to myslel.a je to zalozene na faktoch ...
Safan, budeš taký dobrý a podložíš nám to faktami?
Nemyslíš že to bolo predsa len trošku inak?
podlozil som to uz raz.a ako to bolo podla teba?
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Safan: No nie je to podľa mňa, ale literatúra uvádza vznik náboženstiev, bohov a nadprirodzených javov inak. Niekedy v dávnych dobách keď si ľudia nedokázali vysvetliť prečo prší, prečo sneží, prečo ráno vychádza slnko, prečo bijú blesky. A vieš, človek si to nejako potreboval vysvetliť, tak to pripisoval nadprirodzeným bytostiam. Od toho sa odvíjali ďalšie činnosti ako obetovanie zvierat napr. bohovi Svantovitovi aby dal do nového roku plodnosť a pod.
Takže nemyslím že to čo píšeš je pravda.
safan
Star
Star

eritrocit napísal:Safan: No nie je to podľa mňa, ale literatúra uvádza vznik náboženstiev, bohov a nadprirodzených javov inak. Niekedy v dávnych dobách keď si ľudia nedokázali vysvetliť prečo prší, prečo sneží, prečo ráno vychádza slnko, prečo bijú blesky. A vieš, človek si to nejako potreboval vysvetliť, tak to pripisoval nadprirodzeným bytostiam. Od toho sa odvíjali ďalšie činnosti ako obetovanie zvierat napr. bohovi Svantovitovi aby dal do nového roku plodnosť a pod.
Takže nemyslím že to čo píšeš je pravda.
ved toto presne vravim.bohovia sa vymyslali a vyvyjali.precitaj si literaturu o greckej mytologii a zistis ze aj ti bohovia sa vylepsovali,dokraslovali a tak.a vymyslali sa novy.a jedneho pekneho dna vznikla nova nabozenska frakcia,ktora sa po case nazvala ze "krestanstvo".to iste,ta ista myslienka a ta ista podstata.ten isty pochybny system.neni o com
mastermind
VIP
VIP

akakolvek debata je hodnotna len vtedy ak sa pouzivaju take pojmy ktorych vyznam je kazdemu jasny. Teda nemozme debatovat ak nemame zadefinovane zakladne pojmy. ja sa neodvazim zadefinovat tak abstraktny pojem ako boh.
safan ty by si to mohol skusit, pretoze tebe je pojem boh zrejme dost jasny, kedze si dovolis povedat ze neexistuje. Takze nech sa paci, povedz ako si boha predstavujes ty?
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

veriaci veria ze je boh a ateisti veria ze nieje.
safan: preco si myslis ze na cirkvi su len zle veci? komu teraz ublizuje? tebe? ako?
safan
Star
Star

mastermind napísal:akakolvek debata je hodnotna len vtedy ak sa pouzivaju take pojmy ktorych vyznam je kazdemu jasny. Teda nemozme debatovat ak nemame zadefinovane zakladne pojmy. ja sa neodvazim zadefinovat tak abstraktny pojem ako boh.
safan ty by si to mohol skusit, pretoze tebe je pojem boh zrejme dost jasny, kedze si dovolis povedat ze neexistuje. Takze nech sa paci, povedz ako si boha predstavujes ty?
je pravda ze boh je tak obsirny a abstraktny pojem,ze sa neda jednoducho zhrnut a ma vela podob.ale ja teraz kritizujem krestanskeho boha,ktoreho charakter a podoba je myslim jasna
zelovoc napísal:veriaci veria ze je boh a ateisti veria ze nieje.
safan: preco si myslis ze na cirkvi su len zle veci? komu teraz ublizuje? tebe? ako?
su to pohrobkovia stredovekej tyranie a mne nespravili nic mimochodom.hitler mi tiez neublizil a som proti nacizmu a rasizmu
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

safan napísal:je pravda ze boh je tak obsirny a abstraktny pojem,ze sa neda jednoducho zhrnut a ma vela podob.ale ja teraz kritizujem krestanskeho boha,ktoreho charakter a podoba je myslim jasna
No, tak podel sa o to s nami. :)
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

safan napísal:su to pohrobkovia stredovekej tyranie a mne nespravili nic mimochodom.hitler mi tiez neublizil a som proti nacizmu a rasizmu
hmm co ja ti viem, nech si to citam sprava alebo zlava nema to hlavu ani patu chlapce
mastermind
VIP
VIP

to safan: tak ako pisal kinjeril. Ak ti je jasna povaha a chakter krestanskeho boha, podel sa o to s nami.
Ja totiz ani po 8 rokoch na cirkevnom gymnaziu nemam pocit, ze by existovala nejaka univerzalna abstrakcia boha, vdaka ktorej by som mohol povedat nieco ine ako to, ze boh existuje, pretoze je to u kazdeho nieco ine.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

mastermind napísal:to safan: tak ako pisal kinjeril. Ak ti je jasna povaha a chakter krestanskeho boha, podel sa o to s nami.
Ja totiz ani po 8 rokoch na cirkevnom gymnaziu nemam pocit, ze by existovala nejaka univerzalna abstrakcia boha, vdaka ktorej by som mohol povedat nieco ine ako to, ze boh existuje, pretoze je to u kazdeho nieco ine.
a vy ste si ho v škole nekreslili na tabuľu?
Predpokladám, že väčšina ako aj safan, si predstavuje Boha ako starého, bradatého deduška s paličkou (podoba so sv. Mikulášom čisto náhodná). V tomto prípade ak sa mýlim bol by som aj ja rád, keby nám ho safan predstavil.
Napísať odpoveď