Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

zelovoc
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

kolko ludi, tolko predstav o bohu. mne sa najviac pacila ta z hviezdnych vojen,. ej chlapi nech vas sila sprevadza lebo toto moze byt tazka debata.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

safan:"je pravda ze boh je tak obsirny a abstraktny pojem,ze sa neda jednoducho zhrnut a ma vela podob.ale ja teraz kritizujem krestanskeho boha,ktoreho charakter a podoba je myslim jasna"

zaujimave, ze Moslimovia veria technicky vzato v toho isteho Boha ako Krestania. A vsimni si ako uplne odlisne Ho interpretuju. Plne suhlasim s nazorom, ktory tu zaznel: nevieme presne, aky je Boh. Ale vieme, aky NIE JE. A asi som slepy, ale poprosim ta este raz o tvoju definiciu Krestanskeho Boha. Diik.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

safan napísal:su to pohrobkovia stredovekej tyranie a mne nespravili nic mimochodom.hitler mi tiez neublizil a som proti nacizmu a rasizmu
Tak ako sa menia vlastnosti ludi menia sa aj vlastnosti institucii. Je pravda ze cirkev bola taka aka bola, to nikto z nas nepopiera, ale je vidno, ze nemas tusenia co sa deje v kostoloch. Alebo aj keby si isiel do kostola tak by si to aj tak pochopil po svojom a nezobral by si to ako rady do zivota, ale len ako nastroj manipulacie. Vnimas veci velmi jednostranne ... skus sa na to pozerat aj z ineho uhla ;)
pinacolada
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pinacolada »

miki690 napísal:Tak ako sa menia vlastnosti ludi menia sa aj vlastnosti institucii. Je pravda ze cirkev bola taka aka bola, to nikto z nas nepopiera, ale je vidno, ze nemas tusenia co sa deje v kostoloch. Alebo aj keby si isiel do kostola tak by si to aj tak pochopil po svojom a nezobral by si to ako rady do zivota, ale len ako nastroj manipulacie. Vnimas veci velmi jednostranne ... skus sa na to pozerat aj z ineho uhla ;)
imo to co sa deje v kostoloch zalezi iba na osobe farara.bol som na krasnych omsiach z ktorych som sa vracal doslova pozitivne naladeny do zivota ale teraz mame vo farnosti cisteho manipulatora,stvaca,vo vsetkom vidi hriechy...doslova psychologicky vydierac.
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

miki690 napísal:Tak ako sa menia vlastnosti ludi menia sa aj vlastnosti institucii. Je pravda ze cirkev bola taka aka bola, to nikto z nas nepopiera, ale je vidno, ze nemas tusenia co sa deje v kostoloch. Alebo aj keby si isiel do kostola tak by si to aj tak pochopil po svojom a nezobral by si to ako rady do zivota, ale len ako nastroj manipulacie. Vnimas veci velmi jednostranne ... skus sa na to pozerat aj z ineho uhla ;)
dobre dobre.viera moze pomoct ludom,to nepopieram.ale aj tak je to cisto sila sugescie a stoji to na psychike cloveka.ziadne zazraky ani boh.nic.len clovek.a pre vsetkych,ktory by radi poculi ako ja chapem toho vasho boha:chapem "to" ako stvoritela sveta a diktatora tohto sveta,ktory si hajzel jeden vybera ludi do pekla alebo neba podla toho,ci to co robili za zivota bolo PODLA NEHO spravne alebo nie.hybe celym tymto svetom a riadi to tu.udajne je vsade okolo nas.takze tak zhruba toto si myslim o tom ze aky je boh.keby existoval tak je poriadny kkt :x
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

safan napísal:dobre dobre.viera moze pomoct ludom,to nepopieram.ale aj tak je to cisto sila sugescie a stoji to na psychike cloveka.ziadne zazraky ani boh.nic.len clovek.a pre vsetkych,ktory by radi poculi ako ja chapem toho vasho boha:chapem "to" ako stvoritela sveta a diktatora tohto sveta,ktory si hajzel jeden vybera ludi do pekla alebo neba podla toho,ci to co robili za zivota bolo PODLA NEHO spravne alebo nie.hybe celym tymto svetom a riadi to tu.udajne je vsade okolo nas.takze tak zhruba toto si myslim o tom ze aky je boh.keby existoval tak je poriadny kkt :x
Hmm lenze Boh nieje clovek... on nema take vlastnosti ako maju ludia ... boh je dobro a spravodlivost ako sama o sebe, ked uz sa bavime o tom Bohu, co ho prezentuje cikrev... Cize to nieje ako ze on ma nejaky svoj nazor, ktory presadzuje ... Alebo dava ludi do neba alebo pekla ... Po prve on ich tam nedava, ale idu tam same, lebo pod tarchou hriechu nedokazu vystupit do neba a po druhe Boh dal lusom slobodnu volu takze mozeme robit co chceme, ale tak ako to chodi aj v zivote potom musime niest nasledky ...
pinacolada:No hej to je pravda. Dost zalezi na knazovi, ale knaz je len clovek a nie vsetci dokazu prezentovat svete pismo, tak aby to vyhovovalo vsetkym ludom ... alebo nakoniec to vyhovuje iba jemu :P
safan
Star
Star

miki690 napísal:Hmm lenze Boh nieje clovek... on nema take vlastnosti ako maju ludia ... boh je dobro a spravodlivost ako sama o sebe, ked uz sa bavime o tom Bohu, co ho prezentuje cikrev... Cize to nieje ako ze on ma nejaky svoj nazor, ktory presadzuje ... Alebo dava ludi do neba alebo pekla ... Po prve on ich tam nedava, ale idu tam same, lebo pod tarchou hriechu nedokazu vystupit do neba a po druhe Boh dal lusom slobodnu volu takze mozeme robit co chceme, ale tak ako to chodi aj v zivote potom musime niest nasledky ...
pinacolada:No hej to je pravda. Dost zalezi na knazovi, ale knaz je len clovek a nie vsetci dokazu prezentovat svete pismo, tak aby to vyhovovalo vsetkym ludom ... alebo nakoniec to vyhovuje iba jemu :P
no dobre.boh je podla vas dobro.a co je dobro?co to slovo znamena?
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

safan napísal:no dobre.boh je podla vas dobro.a co je dobro?co to slovo znamena?
No, ked sa takto pytas, potom sa nedivim, ze postujes take prispevky, ake postujes.
safan
Star
Star

kinjeril napísal:No, ked sa takto pytas, potom sa nedivim, ze postujes take prispevky, ake postujes.
no vidis.a k otazke.odpovie mi niekto co je podla vas dobro?a potom co je zlo?a kde je hranica medzi tym?da sa konat dobro? NIE nic take ako dobro neexistuje.niesu dobre ani zle skutky.su len skutky.nenajdes skutocne dobro a ani ho nevykonas z tohto prosteho dovodu.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

safan napísal:no vidis.a k otazke.odpovie mi niekto co je podla vas dobro?a potom co je zlo?a kde je hranica medzi tym?da sa konat dobro? NIE nic take ako dobro neexistuje.niesu dobre ani zle skutky.su len skutky.nenajdes skutocne dobro a ani ho nevykonas z tohto prosteho dovodu.
snažíš sa niečo presadiť a sám nevieš čo to je. Prečo sa pýtaš, čo je dobro a čo je zlo? Ani ty sám nevieš čo to je. V prvom rade nazbieraj veľa informácii o Bohu a potom sa snaž presadiť svoj názor, pretože to čo sem postuješ sú len "detské pohľady" na svet. Vôbec nechápeš akú úlohu pre ľudí zohráva náboženstvo a Boh, bez ohľadu na to či tomu ty alebo iní ľudia veria alebo nie.
safan
Star
Star

pinco napísal:šnažíš sa niečo presadiť a sám nevieš čo to je. Prečo sa pýtaš, čo je dobro a čo je zlo? Ani ty sám nevieš čo to je. V prvom rade nazbieraj veľa informácii o Bohu a potom sa snaž presadiť svoj názor, pretože to čo sem postuješ sú len "detské pohľady" na svet. Vôbec nechápeš akú úlohu pre ľudí zohráva náboženstvo a Boh, bez ohľadu na to či tomu ty alebo iní ľudia veria alebo nie.
viem co chcem presadit a preto sa vas pytam co je dobro.ja viem ze dobro neexistuje.od toho sa odvija moj nazor na svet.a viem aj co pre ludi znamena verit v ten sugestivny nezmysel.pomaha im to v tazkych situaciach.ale tym padom su slaby,ked sa o to musia opierat
pinco
Darca
Darca

safan napísal:viem co chcem presadit a preto sa vas pytam co je dobro.ja viem ze dobro neexistuje.od toho sa odvija moj nazor na svet.a viem aj co pre ludi znamena verit v ten sugestivny nezmysel.pomaha im to v tazkych situaciach.ale tym padom su slaby,ked sa o to musia opierat
Ako vieš, že niečo neexistuje, keď to nevieš definovať?
safan
Star
Star

pinco napísal:Ako vieš, že niečo neexistuje, keď to nevieš definovať?
takze podla teba existuje dobro?ano?a ako ho definujes teda?neexistuje pretoze jeho podstata sa neda naplnit chapes?.
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

mame tu filozofa, myslim ze len male deti nevedia rozoznat medzi dobrym a zlym. pomohol si uz niekomu v zivote, len tak nezistne? poradil si niekomu, vypocul si si ho? to je dobro. a plno inych veci.
pinco
Darca
Darca

safan napísal:takze podla teba existuje dobro?ano?a ako ho definujes teda?neexistuje pretoze jeho podstata sa neda naplnit chapes?.
netvrdím, že existuje alebo neexistuje, možno máš pravdu, možno sa mýliš, ale zaujal si k tomu taký postoj akoby si vedel čo je dobro a čo je zlo. Poviem ti pravdu, že neviem či existuje dobro, tak mi skús s tým pomôcť. Nechcem žiadne poučky, filozofie ani nič podobné...

to zelovoc: niekedy si myslíme, že robíme dobro a pritom robíme zlo, teda nie vždy sa dá hovoriť o dobrej a zlej veci, skutku.
safan
Star
Star

pinco napísal:netvrdím, že existuje alebo neexistuje, možno máš pravdu, možno sa mýliš, ale zaujal si k tomu taký postoj akoby si vedel čo je dobro a čo je zlo. Poviem ti pravdu, že neviem či existuje dobro, tak mi skús s tým pomôcť. Nechcem žiadne poučky, filozofie ani nič podobné...

to zelovoc: niekedy si myslíme, že robíme dobro a pritom robíme zlo, teda nie vždy sa dá hovoriť o dobrej a zlej veci, skutku.
pozri takto...moze vobec existovat ciste prave a skutocne dobro?to by znamenalo ze je to dobre pre kazdeho jedneho cloveka na zemi.aj vrazda moze byt dobra.staci sa na nu pozriet z inych uhlov pohladu.na vsetkom dobrom sa da najst nieco zle a na zlom dobre.zlo a dobro sa tak prelinaju,ze neexistuju vo svojej cistej forme.nikdy nenajdes dobro
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

safan napísal:pozri takto...moze vobec existovat ciste prave a skutocne dobro?to by znamenalo ze je to dobre pre kazdeho jedneho cloveka na zemi.aj vrazda moze byt dobra.staci sa na nu pozriet z inych uhlov pohladu.na vsetkom dobrom sa da najst nieco zle a na zlom dobre.zlo a dobro sa tak prelinaju,ze neexistuju vo svojej cistej forme.nikdy nenajdes dobro
sorry nema to s temou nic spolocne, neviem co dodat - da sa mi srat hlavne z toho ze dobro azlo sa tak prelinaju,ze neexistuju, moja kora lebecna ma asi menej brazd ale toto tu nie je hodne zamyslenia sa, safan ved dobre mas svoje stanovisko napis raz a uz to potom budu vsetci vediet lebo takto sa zhadzujes, hulis??lebo inak neviem kde chodis na to
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

jj, kkciny sa tu uz riesia dookola.
safan
Star
Star

peterkozel napísal:sorry nema to s temou nic spolocne, neviem co dodat - da sa mi srat hlavne z toho ze dobro azlo sa tak prelinaju,ze neexistuju, moja kora lebecna ma asi menej brazd ale toto tu nie je hodne zamyslenia sa, safan ved dobre mas svoje stanovisko napis raz a uz to potom budu vsetci vediet lebo takto sa zhadzujes, hulis??lebo inak neviem kde chodis na to
nehulim a asi mas v tom pripade menej brazd.ja som povedal ze v cistej forme neexistuje tym padom.a ked sa niekto zhadzuje tak ty tym ze pindas do niecoho,co niesi schopny pochopit
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Naozaj ma prekvapil vysledok hlasovania :shock: .To by som nepovedal kolko ludi v boha veri...Ja som ateista a teda neverim.Ale skusim argument-ludia kedysi pojimali bohov ako konkretne bytosti,ktore sa podobali casto na cloveka,zvierata,popr. ine netvory.Ako sa spolocnost vyvijala,podoba bozstva sa vyvratila.Ak by v staroveku niekto tvrdil,to co tu vela z Vas tvrdi dnes,ohladom bozstva,ako niecoho abstraktneho-kazdy by sa mu vysmial a dlho by asi nezil :? .Tak ako sa vela ludi smeje dnes,z toho ak si niekto predstavi boha ako fuzateho deda.Dnes je nastastie vo väcsine krajin natolko liberalna spolocnost,ze to uz otazka "zivota" nie je 8) .Na tomto vidiet ako sa"dokazal" boh prisposobit dobe.Ludia stvorily boha a nie boh ludi.Clovek ma strach zo vsetkeho neznameho a vsetkeho zleho co robi,ale hlavne zo smrti-a boh mu dava-silu tento strach prekonat,ospravedlnit svoje skutky a hlavne"pochopit"veci nepochopitelne...
Tymto som nechcel nikoho urazit :) -je to moj subjektivny nazor na vec.
Napísať odpoveď