Človek sám je mierou hodnôt

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Človek sám je mierou hodnôt

Príspevok od používateľa Stoporko »

Tento úžasný citát z filozofie je prepletený ľudskou históriou. Súhlasíte s ním? Do akých extrémov môže vyústiť?

Osobne s ním súhlasím, s dodatkom, že sme mierou hodnôt, ale nie ich zdrojom. :oops:
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Človek sám je mierou hodnôt

Príspevok od používateľa jin »

Stoporko napísal:Tento úžasný citát z filozofie je prepletený ľudskou históriou. Súhlasíte s ním? Do akých extrémov môže vyústiť?
V podstate s nim suhlasim, ale povedal by som ze to nieje vseobecne, resp. ze miera hodnot moderneho cloveka je ovplyvnovana mnohymi vonkajsimi aspektami spolocenskeho zivota.

Extremy?? Do nich len nerad zachadzam, ale ako jeden z nich uvediem pohrdanie hodnotami ostatnych ludi a ludmi samymi...
safan
Star
Star

Príspevok od používateľa safan »

jin napísal:V podstate s nim suhlasim, ale povedal by som ze to nieje vseobecne, resp. ze miera hodnot moderneho cloveka je ovplyvnovana mnohymi vonkajsimi aspektami spolocenskeho zivota.

Extremy?? Do nich len nerad zachadzam, ale ako jeden z nich uvediem pohrdanie hodnotami ostatnych ludi a ludmi samymi...
ten tebou uvadzany extrem asi dost stelesnujem a nehanbim sa zan.a suhlasim s tym.ale preco by sme nemali byt aj ich zdrojom?podla mna sme.hodnoty si spolocnost urcuje a tvori sama a dost sa mi nepaci neuznavanie hodnot jednotlivca v pripadoch,ze su odlisne od hodnot bezne uznavanych vacsinou
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

safan napísal:ten tebou uvadzany extrem asi dost stelesnujem...

...a dost sa mi nepaci neuznavanie hodnot jednotlivca v pripadoch,ze su odlisne od hodnot bezne uznavanych vacsinou
Poockaj...Mozno som ta nepochopil, ale ked pises ze sa ti nepaci neuznavanie hodnot jednotlivca nenegujes tym nahodou svoj vyrok ze splnas mnou uvedeny extrem??
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

safan napísal:ten tebou uvadzany extrem asi dost stelesnujem a nehanbim sa zan.a suhlasim s tym.ale preco by sme nemali byt aj ich zdrojom?podla mna sme.hodnoty si spolocnost urcuje a tvori sama a dost sa mi nepaci neuznavanie hodnot jednotlivca v pripadoch,ze su odlisne od hodnot bezne uznavanych vacsinou
skor to suvisi s tym ze ked niekomu povies ze je uboziak lebo veri v nieco co ty nie, tak potom takehoto jednotlivca spolocnost ani jednotlivci uznavat nebudu.
safan
Star
Star

jin napísal:Poockaj...Mozno som ta nepochopil, ale ked pises ze sa ti nepaci neuznavanie hodnot jednotlivca nenegujes tym nahodou svoj vyrok ze splnas mnou uvedeny extrem??
nemyslim.nepaci sa mi neuznavanie hodnot jednotlivca VACSINOU-to znamena u mna tu "normalnu" vrstvu,konzumnu vacsinu,iste vies koho tym myslim.skupina "normalnych" nema vlastny nazor.pripaja sa k vacsine preto,ze su ubohy na to ist samy za seba.takyto clovek nema pravo pindat do hodnot skutocneho jednotlivca,ktory sa nehanbi za svoje hodnoty nemyslis?
ine je ked do toho hovori skutocny jednotlivec,ktory ku svojim nazorom prisiel sam a stoji za nimi.
co myslis?
zelovoc napísal:skor to suvisi s tym ze ked niekomu povies ze je uboziak lebo veri v nieco co ty nie, tak potom takehoto jednotlivca spolocnost ani jednotlivci uznavat nebudu.
radsej poviem to co si mylsim aj za cenu zatratenia akoby som sa mal pretvarovat.
Totim
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Totim »

Vôbec s ním nesúhlasím, pretože ak som mierou všetkých vecí, tak je len a len na mne, či niekoho zabijem, alebo nie - pretože ja určujem pravidlá... (uviedol som extrém) Jednoducho na svete existujú veci a pravidlá, ktoré sa nedajú zrelatizovať a toto je jedna z nich...
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

safan napísal:radsej poviem to co si myslim aj za cenu zatratenia akoby som sa mal pretvarovat.
nj, ale niekedy ani nejde o to co povies ale ako to povies. mozno ze by tvoje myslienky aj stali za dialog ale to ako ich povies konci kazdu debatu. podla toho co pises mi pripadas ako taky strateny clovek, ktory ani nevie kde je a ani nevie najst cestu stamad von. mozno sa mylim ale mam z teba taky dojem. alebo len hladas sam seba. kedysi som aj ja podobne zmyslal ale co bolo to bolo.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

safan napísal:nemyslim.nepaci sa mi neuznavanie hodnot jednotlivca VACSINOU-to znamena u mna tu "normalnu" vrstvu,konzumnu vacsinu,iste vies koho tym myslim.skupina "normalnych" nema vlastny nazor.pripaja sa k vacsine preto,ze su ubohy na to ist samy za seba.takyto clovek nema pravo pindat do hodnot skutocneho jednotlivca,ktory sa nehanbi za svoje hodnoty nemyslis?
ine je ked do toho hovori skutocny jednotlivec,ktory ku svojim nazorom prisiel sam a stoji za nimi.
co myslis?
Chapem..myslis jednotlivca vo vyssom stupni individualizacie, ktory ma na vsetko svoj nazor a neboji sa ho prezentovat. V tomto som tak trochu alibista. Pokial mi ide o vyssi ciel, tak sa nebojim pridat k vacsine a neskor z toho tazit bez toho aby som sa s ich myslienkou/nazorom vnutorne stotoznil...hovorim...alibizmus.
Ale v normalnom zivote si idem VZDY za svojim beruc ohlad na SVOJE hodnoty a na SVOJU hrdost...
safan
Star
Star

zelovoc napísal:nj, ale niekedy ani nejde o to co povies ale ako to povies. mozno ze by tvoje myslienky aj stali za dialog ale to ako ich povies konci kazdu debatu. podla toho co pises mi pripadas ako taky strateny clovek, ktory ani nevie kde je a ani nevie najst cestu stamad von. mozno sa mylim ale mam z teba taky dojem. alebo len hladas sam seba. kedysi som aj ja podobne zmyslal ale co bolo to bolo.
ja som sa uz davno nasiel a viem kto som a kde patrim.v tomto sa dost mylis
Totim napísal:Vôbec s ním nesúhlasím, pretože ak som mierou všetkých vecí, tak je len a len na mne, či niekoho zabijem, alebo nie - pretože ja určujem pravidlá... (uviedol som extrém) Jednoducho na svete existujú veci a pravidlá, ktoré sa nedajú zrelatizovať a toto je jedna z nich...
preco by sa to nedalo zrelatizovat?ved je to len na tebe ci niekoho zabijes.na kom inom by to malo byt?kto iny moze riadit tvoje skutky ked nie ty sam?
jin napísal:Chapem..myslis jednotlivca vo vyssom stupni individualizacie, ktory ma na vsetko svoj nazor a neboji sa ho prezentovat. V tomto som tak trochu alibista. Pokial mi ide o vyssi ciel, tak sa nebojim pridat k vacsine a neskor z toho tazit bez toho aby som sa s ich myslienkou/nazorom vnutorne stotoznil...hovorim...alibizmus.
Ale v normalnom zivote si idem VZDY za svojim beruc ohlad na SVOJE hodnoty a na SVOJU hrdost...
ano.clovek je vo svojom vnutri sebecky egoista.tak to ma byt a len takto dokazeme prezit.je to normalne a som hrdy na tuto formu egoizmu
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

safan napísal:ano.clovek je vo svojom vnutri sebecky egoista.tak to ma byt a len takto dokazeme prezit.je to normalne a som hrdy na tuto formu egoizmu
Dokazeme prezit aj inymi formami, otazne vsak je do akej miery sa clovek kvoli svoej neschopnosti prezentovat svoje idealy vzda pohodlia svojho zivota / aspektov, ktore by mu vacsia priebojnost zarucila...
safan
Star
Star

z casti suhlasim.ale ten egoizmus sa da dokazat aj takto:myslel uz niekto na niekoho ineho ako na seba? NIE mysli vzdy len na seba.je to prirodzene.ked aj mysli na niekoho ineho,vzdy len v suvislosti so sebou
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

safan napísal:z casti suhlasim.ale ten egoizmus sa da dokazat aj takto:myslel uz niekto na niekoho ineho ako na seba? NIE mysli vzdy len na seba.je to prirodzene.ked aj mysli na niekoho ineho,vzdy len v suvislosti so sebou
podla seba sudim teba? nie kazdy je egoista a nerobi vsetko len pre seba.
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

safan napísal:z casti suhlasim.ale ten egoizmus sa da dokazat aj takto:myslel uz niekto na niekoho ineho ako na seba? NIE mysli vzdy len na seba.je to prirodzene.ked aj mysli na niekoho ineho,vzdy len v suvislosti so sebou
nikde neexistuje cisty egoista! Som prekvapeny teraz. Ty si nikdy neurobil nic pre nikoho nezistne??
myslel uz niekto na niekoho ineho ako seba?? ANO
Egoizmus? V poriadku...Ale toto je uz patologicka forma co ty opisujes...
magnum
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa magnum »

s tymto nesuhlasim ano každy je do istej miery egoista ale ja som človek ktory sa snaži mysliet viac na druhych ako na seba aj ked je pravda že dakedy to lutujem lebo vidim že ku mne sa tak nikto nezachova ked to potrebujem a myslim že aj ty mysliš vela krat nadruhych nielen na seba alebo nie?
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

safan napísal:nemyslim.nepaci sa mi neuznavanie hodnot jednotlivca VACSINOU-to znamena u mna tu "normalnu" vrstvu,konzumnu vacsinu,iste vies koho tym myslim.skupina "normalnych" nema vlastny nazor.pripaja sa k vacsine preto,ze su ubohy na to ist samy za seba.takyto clovek nema pravo pindat do hodnot skutocneho jednotlivca,ktory sa nehanbi za svoje hodnoty nemyslis?
co myslis?
Tymto tu chces povedat, ze ludia co maju uplne odlisne nazory ako vacsina maju skutocne vlastne nazory a ostatni sa len prizivuju na cudzich nazoroch ? Tak toto je podla mna blbost. Ved ked sa moj nazor zhoduje s nazorom niekoho ineho, a ten dany clovek to dokaze lepsie vyjadrit tak predsa pouzijem jeho slova. Ved takto funguje kazdy jeden clovek omg ... Nikto na svete neexistuje taky, aby sa jeho nazor s nikym nezhodoval. Ano jednotlivec je silny, ked dokaze prezentovat svoje nazory, ALE to ze niekto ma nazory take ako ma vecsina neznamena automaticky, ze nema vlastny nazor !
Pozri sa ... To ze ty takto fungujes to este neznamena ze takto funguju vsetci ludia. Ano urcite v kazdom z nas je kus egoistu a bol by blbec, kto by tvrdil, ze nieje, ale ludia niesu zvery a dokazu sa riadit svojim rozumom, cize niekedy robia veci, ktore sa nedaju vysvetlit z nejakeho biologickeho hladiska ako napriklad pomahanie inym ludom. Si myslis, ze ked som odniesol ozratu spoluziacku domov tak ze som to robil pre seba ? Ze som mal dosraty vecer, ze som nevladal stat na nohach a bolel ma cely clovek, len preto, ze jedna pca nevie pit . Preco som ju nenechal niekde na ulici? A co som z toho mal akoze ja ?
safan
Star
Star

jin napísal:nikde neexistuje cisty egoista! Som prekvapeny teraz. Ty si nikdy neurobil nic pre nikoho nezistne??
myslel uz niekto na niekoho ineho ako seba?? ANO
Egoizmus? V poriadku...Ale toto je uz patologicka forma co ty opisujes...
nie.aj ked si urobil dobry skutok tak pre svo dobry pocit.teda zase pre SEBA.vzdy tam figurujes aj keby si sa ako snazil
magnum napísal:s tymto nesuhlasim ano každy je do istej miery egoista ale ja som človek ktory sa snaži mysliet viac na druhych ako na seba aj ked je pravda že dakedy to lutujem lebo vidim že ku mne sa tak nikto nezachova ked to potrebujem a myslim že aj ty mysliš vela krat nadruhych nielen na seba alebo nie?
ano.na druhych myslim.vsetci myslia na druhych.ale v suvislosti so sebou nie?alebo si myslel na niekoho bez prepojenia na seba?
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Te-wei »

safan napísal:nie.aj ked si urobil dobry skutok tak pre svo dobry pocit.teda zase pre SEBA.vzdy tam figurujes aj keby si sa ako snazil
hlúposť... teda aspoň čo sa týka mňa...
magnum
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa magnum »

safan napísal:ano.na druhych myslim.vsetci myslia na druhych.ale v suvislosti so sebou nie?alebo si myslel na niekoho bez prepojenia na seba?
TAkasi každy to spaja zo sebou do istej miery ale neviem či je prejav egoizmu ak si za niekoho ochotny obetovat život pretože ty tym stratiš nie? a ak to aj zo sebou spajaš tak myslim že vela krat spraviš aj veci ktore pre teba vyhodne až tak niesu aby si pomohol ludom na ktorych ti zaleži a ak to spajaš zo sebou v zmysle že niekedy si ochotny urobit niečo take s čoho maš možno len dobry pocit ale viac nevyhody tak to nieje podla mna až tak egoisticke ja chapem ako egoistu človeka ktory o nikoho ineho ani nezakopne a vyvišuje sa nad každeho koho može
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

safan napísal:nie.aj ked si urobil dobry skutok tak pre svo dobry pocit.teda zase pre SEBA.vzdy tam figurujes aj keby si sa ako snazil
Hovori ti nieco impulzivne spravanie? Ked nieco urobis v jedinej sekunde, ci uz dobre alebo zle z dakeho silneho popudu nemysliac na dosledky? Vtedy konas bezmyslienkovo Bez akejkolvek analyzy, bez toho aby si si bol vedomy vyhod a nevyhod, ktore pre teba z toho mozu vzyst... Ak uz vsetko ostatne /podla teba/ je podnecovane cistym egoizmom, tak mi nepovedz ze aj toto...a podvedomie sem neplet...
Napísať odpoveď