JavaScript - vyhľadávanie v stránke
JavaScript - vyhľadávanie v stránke
Vedel by mi niekto poradiť jednoduché vyhľadávanie cez JavaScript? Lebo si s tým neviem rady.
Na nete som našiel nejaké skripty, ktoré buď neboli so všetkými prehliadačmi kompatibilné, alebo také, ktoré fungujú na princípe, ýe vyhľadá v stránke to DANÉ slovo raz a označí (vysvieti) mi ho...
Ale ja by som rád niečo také, čo mi to DANÉ slovo backgroundne v stránke, a keď sa v stránke vyskytuje viackrát, tak nech backgroundne všetky.
Díki.
Na nete som našiel nejaké skripty, ktoré buď neboli so všetkými prehliadačmi kompatibilné, alebo také, ktoré fungujú na princípe, ýe vyhľadá v stránke to DANÉ slovo raz a označí (vysvieti) mi ho...
Ale ja by som rád niečo také, čo mi to DANÉ slovo backgroundne v stránke, a keď sa v stránke vyskytuje viackrát, tak nech backgroundne všetky.
Díki.
Vyskúšaj searchhi. Je to pôvodne na niečo mierne iné, ale po malej úprave to robí presne to čo potrebuješ. Pridaj tam (do toho js) a uprav riadok
Kód: Vybrať všetko
function simpleSearchHighlight() {
var words = unescape("next item").split(/\s+/);
for (w=0;w<words.length;w++) {
highlightWord(document.getElementsByTagName("body")[0],words[w]);
}
return;
}Kód: Vybrať všetko
window.onload = simpleSearchHighlight;Díki. Funguje to, len sa mi teraz nedarí to dať do formulára 
dal som to takto
Ale nejde mi to, neviem prečo.
dal som to takto
var slovo = document.getElementById('nick');
var words = unescape(slovo).split(/\s+/);
<input type="text" id="nick" value="auto">
<input type="button" onclick="simpleSearchHighlight();" value="Hladat">
var slovo = document.getElementById('nick');Kód: Vybrať všetko
var slovo = document.getElementById('nick').value;Teraz tam mam:A nejde, už som z toho blbý. Zložitá Java.
var slovo = document.getElementByID('nick').value;
<html>
<head>
<script src="searchhi.js" type="text/javascript"></script>
</head>
<body>
<br><br>
fsf fasf as fads oauto saf dsf ds auto f adsfdsf as.
</body>
</html>
Ono to funguje, akurát nič nevidno
Na zmenu farby musíš použiť css.
<html>
<head>
<script src="searchhi.js" type="text/javascript"></script>
<style type="text/css"><!--
span.searchword {
background-color: yellow;
}
--></style>
</head>
<body>
<br><br>
fsf fasf as fads oauto saf dsf ds auto f adsfdsf as.
</body>
</html>
http://www.codingforums.com/showthread.php?t=35194Ja umrem
...Ako to pri ďalšom zadaní "odbackgroundnem"? Aby mi nezostali stále všetky zadané slová žlté. Prosím.
Najlepšie by bolo tú stránku načítať znova. Pri tom zvýrazňovaní sa totiž do štruktúry dokumentu povsúvajú <span> tagy, pomocou ktorých sa to zvýrazní. Odstránenie toho zafarbenia je jednoduché, ale tie <span> tagy by tam ostali a to by spôsobovalo problém, pri ďalšom hľadaní (napr. v html máš slovo autobus, dáš hľadať auto a potom to zvýraznenie odstrániš, ale ostane to rozdelené na dve časti, takže potom už autobus nenájdeš). Riešenie by bolo, zlúčiť ten <span> s okolitými tagmi. Ale to môže byť zložité (musel by si si poznačiť, ako si to delil [či je to na začiatku, v strede, alebo na konci pôvodného obsahu]).
Urobil som js funkciu, ktoré zlučuje ten span s okolitým textom (ale zatiaľ je to len taký pokus, treba to vylepšiť a zoptimalizovať). Do html pridaj ďalšie tlačítko: a do súboru s tým javaskriptom pridaj:
Urobil som js funkciu, ktoré zlučuje ten span s okolitým textom (ale zatiaľ je to len taký pokus, treba to vylepšiť a zoptimalizovať). Do html pridaj ďalšie tlačítko:
<input type="button" onclick="cleanHighlight();" value="Vycistit">Kód: Vybrať všetko
function cleanWord(node)
{
for (i = node.childNodes.length - 1; i >= 0; i--) {
tn = node.childNodes[i];
if (tn.className == "searchword") {
text = "";
bn = (i > 1) ? node.childNodes[i-1] : null;
an = (i < node.childNodes.length - 2) ? node.childNodes[i+1] : null;
if (bn != null) {
text += bn.nodeValue;
}
text += tn.childNodes[0].nodeValue;
if (an != null) {
text += an.nodeValue;
}
pn = tn.parentNode;
pn.insertBefore(document.createTextNode(text), tn);
if (an != null) pn.removeChild(an);
pn.removeChild(tn);
if (bn != null) pn.removeChild(bn);
}
}
// Iterate into this nodes childNodes
if (node.hasChildNodes) {
var hi_cn;
for (hi_cn=0;hi_cn<node.childNodes.length;hi_cn++) {
cleanWord(node.childNodes[hi_cn]);
}
}
}
function cleanHighlight()
{
cleanWord(document.getElementsByTagName("body")[0]);
}Pekne to pracuje.
Trošku som to upravil:
Ešte by som mal poslednú otázku, vedel by si mi poradiť, ako nastaviť, aby sa scrollovalo okno vždy na prvé nájdené slovo? Toto mám zo starého skriptu:
Trošku som to upravil:
function simpleSearchHighlight()
{
var slovo = document.getElementById("nick").value;
if (slovo.length >= 3)
{
for(w=0;w<words.length;w++)
{
}
}
return;
<input type="text" id="nick" onkeyup="cleanHighlight(); simpleSearchHighlight();">
<input type="button" onclick="cleanHighlight();" value="R">Kód: Vybrať všetko
win.document.body.scrollTop = TRange.offsetTop;Do súboru searchhi.js pridaj: (daj to niekam na začiatok).
Funkciu highlightWord uprav: (to pn.removeChild(node); je tam len na to, aby si vedel, kam to vložiť
)
A nakoniec funkcia simpleSearchHighlight():
Ak používaš aj funkciu googleSearchHighlight, tak aj tam pridaj:
Dalo by sa to urobiť aj tak, že súbor najskôr iba zvýrazníš. Potom si nájdeš prvý tag span ktorý má class rovné "searchword" a tam posunieš stránku.
// chrono: Elegantnejšie by asi bolo urobiť funkciu, ktorá vráti absolútnu polohu tagu a použiť ju a potom dať do funkcie highlightWord iba
var first = true;Funkciu highlightWord uprav:
pn.removeChild(node);
if (first) {
var top = hiword.offsetTop;
var parent = hiword;
while (parent = parent.offsetParent) {
top += parent.offsetTop;
}
document.getElementsByTagName("body")[0].scrollTop = top;
first = false;
}A nakoniec funkcia simpleSearchHighlight():
function simpleSearchHighlight() {
first = true;
var slovo = document.getElementById('nick').value;
for (w=0;w<words.length;w++) {
if (words[w].length < 4) continue;
}
return;
first = true;// chrono: Elegantnejšie by asi bolo urobiť funkciu, ktorá vráti absolútnu polohu tagu a použiť ju
function findPos(obj)
{
var curleft = curtop = 0;
if (obj.offsetParent) {
curleft = obj.offsetLeft
curtop = obj.offsetTop
while (obj = obj.offsetParent) {
curleft += obj.offsetLeft
curtop += obj.offsetTop
}
}
return [curleft,curtop];
if (first) {
document.getElementsByTagName("body")[0].scrollTop = findPos(hiword)[1];
first = false;
}Prvá možnosť čoho? Lebo tá "elegantnejšia" úprava robí presne to isté čo tá "neelegantná".DomCZo napísal:Ok díkes. Skôr tá prvá možnosť, tá je dobrá.
Lebo tá druhá to vyhľadávala tak, že keď som tam mal napríklad slovo AUTO, tak som začal písať A... U... T a hodilo ma to k slovu AUTO a zostalo vysvietené iba AUT. Akonáhle som dopísal ešte O, scroll sa posunul hore späť k formulári a už sa nepohol.
Kukni si tú prílohu prosím. Máš pravdu, asi to robí to isté. Skús dať vyhľadať že vlakovka. Slovo vlak sa tam nachádza pred slovom vlakovka, preto keď začnem písať V..L..A..K (vlak vysvieti) ..O a už to nevyhľadá nič.
// Asi nie je dobrý nápad tam dávať onkeyup, lebo to cez BUTTON pracuje správne, keď sa nevyhľadáva furt písmenko za písmenkom.
// Asi nie je dobrý nápad tam dávať onkeyup, lebo to cez BUTTON pracuje správne, keď sa nevyhľadáva furt písmenko za písmenkom.
- Prílohy
-
- search.zip
- (2.55 KiB) 156 stiahnutí
V súbore search2.js pridaj do funkcie simpleSearchHighlight (na začiatok)A vo funkcii cleanWord oprav riadok (má tym byť <= a nie iba <)
PS: Na postupné hľadanie by bolo efektívnejšie upraviť celý skript (nie je treba všetko vždy vymazať a nájsť znova)
first = true;Kód: Vybrať všetko
an = (i <= node.childNodes.length - 2) ? node.childNodes[i+1] : null;PS: Na postupné hľadanie by bolo efektívnejšie upraviť celý skript (nie je treba všetko vždy vymazať a nájsť znova)
Hej, teraz to pracuje úplne super.
A chcem sa len opýtať, na začiatku JavaScriptu má byť to var first = true?
A chcem sa len opýtať, na začiatku JavaScriptu má byť to var first = true?
var first = true;
function highlightWord(node,word)
Má to tam byť (aj keď stačilo by aj "var first;"). To nadefinuje globálnu premennú first (vo funkcii simpleSearchHighlight sa nastaví true, a neskôr, keď sa nájde nejaký vyhovujúci text, tak sa to nastaví, vo funkcii highlightWord na false).DomCZo napísal:Hej, teraz to pracuje úplne super.
A chcem sa len opýtať, na začiatku JavaScriptu má byť to var first = true?Kód: Vybrať všetko
var first = true; function highlightWord(node,word)
PS: Lepšie by bolo, keby si dal ten editbox a tlačítko do divu, s absolútnou polohou 0,0 (tak by pri tom ako sa stránka odskroluje, ostal ten edit hore [a posunul by sa iba zvyšok stránky])
Áno, aby stránka neskákala hore, dole, hore, dole...
Onkeyup som dal aj tak preč, lebo pri väčšej stránke to dlho vyhľadáva, aspoň na mojom pomalom kompe.Tak díki za pomoc.
Onkeyup som dal aj tak preč, lebo pri väčšej stránke to dlho vyhľadáva, aspoň na mojom pomalom kompe.
<form onsubmit="cleanHighlight(); simpleSearchHighlight(); return false;">
<input type="text" id="nick">
<input type="submit" value="Označiť">
</form>