HDD

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Juicy
King
King
Používateľov profilový obrázok

HDD

Príspevok od používateľa Juicy »

Ahoj vsetci, prosim niekho kto sa vyzna.
Aky najvecsi HDD mozem dat do PC ked mam dosku QDI KuDOZ 7E/333X?
Teraz mam 80GB Maxtor s 8MB cache, kamos si do takej istej dosky dal 200GB Western digital a doska mu ho viac ako na 120Gb nevzala. Moze to byt iba doskou alebo s tym suvisia aj ine komponenty?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Staci mat BIOS ktory podporuje disk vacsie ako 128GB. Co som pozeral na strankach vyrobcu tak najnovsi tam je z roku 2001, co je na zamyslenie.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

A má s tým problém (s tou veľkosťou disku) aj WinXP? Pochybujem, že si WinXP zisťuje veľkosť disku cez BIOS (aspoň Linux sa na veľkosť opýta disku priamo).
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:A má s tým problém (s tou veľkosťou disku) aj WinXP? Pochybujem, že si WinXP zisťuje veľkosť disku cez BIOS (aspoň Linux sa na veľkosť opýta disku priamo).
Ty si uz videl operacny system, ktory by pristupoval k zariadeniu priamo, bez nutnosti radicu a spravneho nadetekovania zariadenia firmwarom PC (BIOS)? :roll:
chrono
VIP
VIP

Áno, Linux. :wink: Samozrejme by to nefungovalo pre disk na ktorom je systém (kedže zavádzač používa BIOS na načítanie kernelu). Linux obsahuje ovládače IDE (a aj iných) radičov. Keď potrebuje zistiť parametre disku, tak sa cez tento svoj ovládač opýta priamo disku (je to jednoduchšie, ako sa prepínať to reálneho módu, a pýtať sa biosu). Môj starý počítač berie disky iba do 20GiB a pri väčších disk ani nedetekuje. To však Linuxu nebráni, aby si zistil parametre pripojeného disku a používal ho (samozrejme disk musí byť podporovaný radičom).
A podľa toho čo viem, aj WinXP má vlasté ovládače pre IDE (a aj iné) radiče, takže by si mal vedieť zistiť parametre disku aj bez asistencie BIOSu.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

OS sa "pyta" radicu a nie disku. Mylis si pojem ovladac pre radic a samotny radic. Radic je zodpovedny za ovladanie disku, kontroluje jeho cinnost a vykonava prikazy, ktore "preklada" tak aby im OS "rozumel" a naopak, aby disk vedel co po nom OS chce. Bez tejto "spojky" nespravi OS s diskom absolutne nic, ani by netusil, ze tam nejaky disk je.
chrono
VIP
VIP

To je hra so slovíčkami. :)
Tak OK: OS požiada radič (napr.: prostredníctvom všeobecného ovládača IDE radiča, a tam sa rozhodne, konkrétne ktorý ovládač sa má použiť [záleží na HW]{pravdepodobne sa použije AT príkaz <aspoň pri ATA diskoch>}), aby zistil informácie o disku.
Nič to však nemení na to, že OS má vlastný ovládač IDE radiča, a nepotrebuje používať bios. :)

// chrono: Ale aby som bol konštruktívny: skús ten disk zakázať v biose úplne (ale vtedy budeš samozrejme potrebovať ďalší disk, na ktorom budeš mať WinXP), a spusť WinXP. Uvidíš, či si s tým WinXP poradí.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

BIOS vsak musi tento radic min. inicializovat pri starte ako low-level zariadenie.

edit: nikde som nespominal, ze bios je potrebny na komunikaciu disku a OS, pisal som ze OS na to aby nieco s diskom spravil, komunikuje s nim prostrednictvom radicu a nie priamo.
Juicy
King
King

:) pekne pani ale mne staci jednoduxa odpoved ci mi postaci zmena biosu alebo celeho HW diq :)
chrono
VIP
VIP

t0m4s3 napísal:BIOS vsak musi tento radic min. inicializovat pri starte ako low-level zariadenie.
Neviem či je to nutné (ak je aj systémový disk IDE, tak určite áno), pravdepodobne aj OS inicializuje všetky radiče čo nájde.
V OS sú low-level ovládače (často dodávané na CD spolu so základnou doskou) a high-level (vo Windowse majú tuším meno Všeobecný (Generic)). Samozrejme OS komunikuje s high-level ovládačom (aby sa nemusel starať o to, že nie každý HW sa ovláda rovnako) a hi-level komunikuje s low-level.
t0m4se napísal:nikde som nespominal, ze bios je potrebny na komunikaciu disku a OS, pisal som ze OS na to aby nieco s diskom spravil, komunikuje s nim prostrednictvom radicu a nie priamo.
Asi sme sa nepochopili. Ja píšem o to, že OS má vlastný ovládač radiča, a pomocou neho sa vie s diskom dohodnúť (napr. si vie zistiť veľkosť disku). To, že bios taký disk nepodporuje, ešte neznamená, že ten disk nebude podporovať OS (samozrejme radič musí ten disk podporovať).
chrono
VIP
VIP

juicy51 napísal::) pekne pani ale mne staci jednoduxa odpoved ci mi postaci zmena biosu alebo celeho HW diq :)
K tej doske asi bios s podporou takého disku nezoženieš (ja som taký nenašiel). Vyskúšaj ten disk pripojiť, či si ho WinXP nedetekuje správne. Môžeš aj vyskúšať nejaké LiveCD s Linuxom a spustiť príkaz

Kód: Vybrať všetko

hdparm -Ii /dev/hdb
(samozrejme namiesto /dev/hdb bude treba dať správne zariadenie) a vo výpise uvidíš, či si s tým diskom poradí radič.
Ale najjednoduchšie riešenie je zohnať dosku, ktorá bude ten disk podporovať. :)
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

juicy51 > Aky operacny system ma tvoj kamos? Skus od neho disk pozicat a uvidis ako bude slapat u teba. Podla toho sa rozhodni aky disk kupis.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

chrono: Pochybujem, ze Linux to dokaze bez radica, vid. SATA disky na niektorych distro, napr. na Debiane.
chrono
VIP
VIP

hojko napísal:chrono: Pochybujem, ze Linux to dokaze bez radica, vid. SATA disky na niektorych distro, napr. na Debiane.
V OS musí byť samozrejme ovládač pre ten radič (čo je vo WinXP [takmer] vždy).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

chrono: Ano, hlavne pokial potrebujes pre SATA disk disketu s ovladacmi, ktore zadavas pocas instalacie XP.
Juicy
King
King

t0m4s3 napísal:juicy51 > Aky operacny system ma tvoj kamos? Skus od neho disk pozicat a uvidis ako bude slapat u teba. Podla toho sa rozhodni aky disk kupis.
Kamos ma XP presne na vlas rovnaky aky mam ja. Jediny problem je ze ono mu do neho raz vrazila elektrina. Ked priniesol new HDD z predajne tak po prvom formate sa mu hned zmensila kapacita a u mna to bolo potom rovnake. Ten HDD mu nastastie reklamovali ale aj ked ho do PC dal aj tak mu viac ako 120GB nesiel. Thaze taq sa veci maju :(
chrono
VIP
VIP

juicy51 napísal:Kamos ma XP presne na vlas rovnaky aky mam ja. Jediny problem je ze ono mu do neho raz vrazila elektrina. Ked priniesol new HDD z predajne tak po prvom formate sa mu hned zmensila kapacita a u mna to bolo potom rovnake. Ten HDD mu nastastie reklamovali ale aj ked ho do PC dal aj tak mu viac ako 120GB nesiel. Thaze taq sa veci maju :(
A nie je náhodou problém v programe na robenie partícií fdisk? Staršie verzie WinXP obsahujú verziu, ktorá má problém s vytváraním väčších partícií (osobné skúsenosť, musel som si požičať novší Windows).
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAuLi3 »

a ten kamos ma win xp sp1 alebo sp2? lebo ja som si tiez kupil hdd 250gb a mal som sp1 a nacitalo mi len 120gb a ked som nahodil sp2 tak mi to slo v pohode
chrono
VIP
VIP

ferderikoo napísal:a ten kamos ma win xp sp1 alebo sp2? lebo ja som si tiez kupil hdd 250gb a mal som sp1 a nacitalo mi len 120gb a ked som nahodil sp2 tak mi to slo v pohode
Presne tak.
Ja mám WinXP SP1 a tam vie fdisk iba 120GiB. Na WinXP SP2 je fdisk už plne funkčný.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

podobny problem riesil aj kolega z prace. ak bios nedetekuje spravne velkost HDD tak ho spravne nedetekuje ziadny OS. mozno programy typu everest budu vediet z nazvu HDD vyjadrit celkovu velkost daneho disku. ale v konecnom dosledku to nie je nic platne. lebo celu velkosť aj tak nikdy nebudete moct pouziť. aby som bol konstruktivny, ako pisal chrono :wink:
pripustime, ze sa mylim v tom co som pisal hore. nejakym zazrakom OS spravne urci velkost a bude schopny vyuzivat aj jeho celu kapacitu (priklad zapojenia: slave alebo master na sec. channel non-active). pekne ho naformatujete, nahodite drahocenne data o obsahu niekolko GBytov. ale co sa stane po 1. restarte, alebo vypnutí PC? bios o5 urcil len zlomok s celkovej kapacity HDD. prave v tejto chvili ste prisli o data, ktore sa nachadzaju na nerozpoznanej casti HDD. fyzicky tam su, aj by ste ich vydolovali spat, ale stoji to za to trapenie-vyuzivat celkovu kapacitu len do najblizsieho restartu???
Napísať odpoveď