[Mandriva 2006] Neakceptovanie root hesla pri cmd SUDO

Všetko ohľadom Linuxu...
mastermind
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

[Mandriva 2006] Neakceptovanie root hesla pri cmd SUDO

Príspevok od používateľa mastermind »

Zdravim pani.
Lamem si hlavu nad jednym problemom. Mam nainstalovanu Mandrivu 2006 a som tam prihlaseny ako obycajny user. KEdze potrebujem mountnut FAT image a mount moze pouzit iba root, musim to spustat cez sudo.
Vypyta si to odo mna heslo, no nech sa akokolvek snazim stale ho odmietne. Skusal som to najmenej 15 krat. NO a heslo na roota nemam take tazke aby som ho 15krat napisal zle :) Ak iba prepnem usera, bez problemov ma s danym heslom prihlasi.
Tusite co s tym?
vopred dakujem
funThomasik
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa funThomasik »

ja som mal podobny problem v niektorych distrach ze mi nebralo obidva prikazy: su; sudo ale vzdy len jeden.... skus su
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rixsus »

dost divne ...
sa mi zda ze minimum znakov pre root heslo je 6 ... :)
skus si to heslo zmenit, a ak pojde tak je to asi nejaky bug ...
ja ale mam radsej superuzivatelsku konzolu ;) sudo konsole :)
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Prečo nepoužívaš program su? (tak sa mi zdá, že pri používaní sudo musí byť správne nestavený súbor sudoers) Teda niečo ako:

Kód: Vybrať všetko

su -c "mount -t vfat -o loop image.fat dir/"
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

Pokial viem, prikaz sudo nevyzaduje heslo roota, ale heslo pouzivatela, ktory sa snazi vykonat prikaz. Treba zadat svoje pouzivatelske heslo. Podmienkou je, ze pouzivatel musi byt v skupine tzv. "sudoers". Nazov skupiny sa moze lisit v zavislosti na systeme.
chrono
VIP
VIP

q-parser napísal:Pokial viem, prikaz sudo nevyzaduje heslo roota, ale heslo pouzivatela, ktory sa snazi vykonat prikaz. Treba zadat svoje pouzivatelske heslo. Podmienkou je, ze pouzivatel musi byt v skupine tzv. "sudoers". Nazov skupiny sa moze lisit v zavislosti na systeme.
Nechce to náhodou heslo užívateľa, pod ktorého identitou sa má program spustiť?
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

chrono napísal:Nechce to náhodou heslo užívateľa, pod ktorého identitou sa má program spustiť?
Moje skusenosti so sudo su obmedzene len na system Kubuntu a tam si sudo vzdy vyziada heslo aktualne prihlaseneho pouzivatela, ktory je samozrejme v skupine. Novo pridany pouzivatel nema opravnenie vykonavat prikaz sudo pokial nie je v skupine.
chrono
VIP
VIP

q-parser napísal:Moje skusenosti so sudo su obmedzene len na system Kubuntu a tam si sudo vzdy vyziada heslo aktualne prihlaseneho pouzivatela, ktory je samozrejme v skupine. Novo pridany pouzivatel nema opravnenie vykonavat prikaz sudo pokial nie je v skupine.
Ja sa v programe sudo veľmi nevyznám, ale na spúšťanie príkazu mount je podľam mňa najlepší program su (alebo upraviť sudoers tak, aby spúšťanie mount nepotrebovalo heslo roota)
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

ked sa mi najblizsie resetne pocitac a nabootojem sa do linuxu tak skusim dik
Schrapnel
Amateur
Amateur

Re: [Mandriva 2006] Neakceptovanie root hesla pri cmd SUDO

Príspevok od používateľa Schrapnel »

mastermind napísal:Zdravim pani.
Lamem si hlavu nad jednym problemom. Mam nainstalovanu Mandrivu 2006 a som tam prihlaseny ako obycajny user. KEdze potrebujem mountnut FAT image a mount moze pouzit iba root, musim to spustat cez sudo.
Vypyta si to odo mna heslo, no nech sa akokolvek snazim stale ho odmietne. Skusal som to najmenej 15 krat. NO a heslo na roota nemam take tazke aby som ho 15krat napisal zle :) Ak iba prepnem usera, bez problemov ma s danym heslom prihlasi.
Tusite co s tym?
vopred dakujem
najdi si navod na nete na sudoers, /etc/sudoers, tam sa nastavuje vsetko ohladom sudo. ci z heslom, zi bez hesla, ake prikazy a pod.
Napísať odpoveď