Rady pri kupeni noveho disku

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Element
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Rady pri kupeni noveho disku

Príspevok od používateľa Element »

Po tom ako som minuli weekend odpalil moju 40GB na ktorej som mal vsetko idem si kupovat novy disk, podla coho by som si ho mal kupit?Podla kapacity aj financii si domyslim aj ja ale ake su ine faktory dolezite pri novom disku?Ake nove vydobydky uz mame? :P

Potrebujeem paar rad diky :)
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa brm »

No jednoduchšie by bolo, keby si napísal:
- cenu, ktorú si ochotný za nový disk zaplatiť
- rozhranie, ktoré potrebuješ (PATA/SATA1/SATA2)
- využitie disku (úložisko dát, systém, server)
- či je dôležitejší výkon alebo hlučnosť
- približnú veľkosť

..a niekto Ti už poradí niečo konkrétne. ;)
misokgb
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa misokgb »

Zalezi na co ma byt disk... Ak len nejake uloziso dat, tak sa bere pomer kapacita/cena a na ostatne parametre sa nehladi > rychlost disku etc... Ak to ma byt systemovy disk... Tak tam uz treba prihliadat trosku aj na samotny vykon HDD. Take dost zname slusne disky su... Seagate Barracuda 10 320GB s 2x160GB kolmy zapis, 16MB buffer. WD 3200AAKS 16MB 2x160GB platne vsetko sata disky. Inak zalezi ci mas v kompe SATA radic, ak mas len PATA, musis kupit PATA disk, ktory je sice starsi a drahsi ale vykonnost na nom moc nevisi... Takze napis ci mas SATA, ale pri velkosti povodneho 40GB disku pochybujem, ze mas SATA radic v PC... Zisti a napis ;)
Element
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

SATA radic nemam... ani neviem co to je :) ale chlapci ja by som taky co by bol vhodny aj cenovo a nie take 320 GB zatial ešte netunelujem podniky :D taky za dobru cenu a nejaku solidnu kvalitu.. a ze chcem sa ešte spytat ze aky rychli by mal byt vlastne zapis dat na disk.. tak pri kopirovani atd... a napr ci uz existuje nejjaka funckia ze ochrana pred rychlim vypnutim myslim zo siete atd aby hlavicka neskrabla boot sektor ako to bolo u mna na poslledy..??A taka priemerna 120 GB by kolko stala?A zatial co mam 10 GB to je taky docasny ale slabši stary myslite ze sa nan oplati dat SYSTEM a WIN...???No a ku tej hlučnosti... nemusela by byt nejjaka extremna :oops:
brm
Darca
Darca

Na to, že nechceš veľa investovať, máš strašne veľa požiadaviek.. aj keď podľa mňa v nových diskoch je bežné, že rátajú aj s náhlym vypnutím prúdu.. atď. Ja aspoň neviem, že by sa nejaký disk predával, že má špeciálne to, čo Ty požaduješ. Inak rýchlosť zápisu závisí od rozhrania, keď Ti základná doska podporuje ATA100 (UDMA5), tak teoretická rýchlosť je 100MB/s, avšak realita cca 30-40MB/s (všetko závisí od zaplnenia disku, fragmentácie)

HDD Western Digital WD1600JB 160GB 8MB ATA ... 1.979,- s DPH
HDD Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB ATA ... 2.015,- s DPH

Myslím, že ani jedným ani druhým neurobíš krok vedľa, oba ponúkajú slušnú kvalitu. Prvý je možno o máčik tichší.. naopak druhý o presne tento máčik rýchlejší, keďže má novú technológiu kolmého zápisu. :) Otázne je, či tieto rozdiely spoznáš pri bežnej práci.. ;)
Element
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

brm napísal:Na to, že nechceš veľa investovať, máš strašne veľa požiadaviek.. aj keď podľa mňa v nových diskoch je bežné, že rátajú aj s náhlym vypnutím prúdu.. atď. Ja aspoň neviem, že by sa nejaký disk predával, že má špeciálne to, čo Ty požaduješ. Inak rýchlosť zápisu závisí od rozhrania, keď Ti základná doska podporuje ATA100 (UDMA5), tak teoretická rýchlosť je 100MB/s, avšak realita cca 30-40MB/s (všetko závisí od zaplnenia disku, fragmentácie)

HDD Western Digital WD1600JB 160GB 8MB ATA ... 1.979,- s DPH
HDD Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB ATA ... 2.015,- s DPH

Myslím, že ani jedným ani druhým neurobíš krok vedľa, oba ponúkajú slušnú kvalitu. Prvý je možno o máčik tichší.. naopak druhý o presne tento máčik rýchlejší, keďže má novú technológiu kolmého zápisu. :) Otázne je, či tieto rozdiely spoznáš pri bežnej práci.. ;)
prosim ta a 120 a 80 nejjaku slušnu by si nepozreel? :oops: Tolko nemam :D
brm
Darca
Darca

Však popozeraj cenníky obchodov v Tvojom okolí.. ;)

HDD Western Digital WD800JB 80GB 8MB ATA ... 1 529,- s DPH
HDD Seagate Barracuda 7200.10 80GB 2MB ATA ... 1 485,- s DPH
(ceny sa môžu meniť +/- 100,- v závislosti od konkrétneho obchodu)

..ten Seagate je asi najlacnejší 80GB disk.. bo má iba 2MB cache.. ale oproti Tvojmu súčasnému 10GB bude asi aj toto pokrok. ;) Nič lacnejšie už nie je, jedine ak, navštív nejaký bazár a tam pokukaj. Ale to už bude otázna kvalita, pretože nikdy nevieš, ako s nimi zaobchádzal predchádzajúci majiteľ a od toho závisí aj životnosť disku. ;)
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

no ten rozdiel medzi 80gb a 160gb hdd iba 400sk... :? to by som uvazoval priplatit si :wink:
skura3
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa skura3 »

Šu-Do napísal:no ten rozdiel medzi 80gb a 160gb hdd iba 400sk... :? to by som uvazoval priplatit si :wink:
presne tak 80gb sa neoplati kupit.....najlepsie ceny za 1gb maju dnes 320gb disky
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

najlepsie su asi Western Digital, a neni su moc drahe
Napísať odpoveď