Lan pripojenie na internet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
TOMOO
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Lan pripojenie na internet

Príspevok od používateľa TOMOO »

Chcem sa spytať, od čoho závisí daná rýchlosť netu, je to nastavene na severy, alebo kolko nas je pripojených naraz. pred rokom som mal rýchlosť okolo 9 Mb/s, download 1,3 MB/s a teraz mam len 1,5 Mb/s, a download 0,2 MB/s že či to nebude tým že bolo nas 15 a teraz už nas je už okolo 25 pripojenia v bytovke.
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

Pravdepodobne je na tom servri nastavená maximálne povolená rýchlosť. Zvyčajne sa to nastavuje tak, že každý má pridelené určité garantované pásmo. Keď nie je využitá celková kapacita siete, tak sa voľné pásmo pridelí práve pripojeným používateľom. Ale taký veľký rozdiel ako nastal u vás, je skôr spôsobený tým, že niektorý majú vyššiu garantovanú rýchlosť ako tí ostatný (vždy sa treba priateliť so správcom servera :) ).
TOMOO
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

No može to byť tak, to ale potom nieje správne, že niekto ma viac a niekto menej, najlepšie sa dostať na server a skontrolovať to, no ale to asi nebude také jednoduche. Dalo by sa to nejak zistiť s mojeho PC
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zrejme mate pre bytovku pridelenu istu linku a ste v agregacnej skupine. Ak niekto zacne tahat, tak vytazuje linku a ten zvysok ma o to mensiu linku. Mala by tam byt vsak minimalna garantovana linka pre uzivatela. Najlepsie bude sa informovat providera.
TOMOO
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

No informovať sa providera, to asi nebude to najlepšie, lebo mi nemame normalne pripojenie ako každý iný... Proste prišla k nám firma Nextra s ponukou, že chce na našu bytovku postaviť vysielač pre celé mesto... no a zato nám da internet zadarmo, alebo 10 000,-SK/ročne pre celu bytovku do fondu oprav... no ale v našej bytovke malo kto mal PC a vela starých ludí, tak sa schválilo 10 000,- ročne. ale našli sa jednotlivci že zaplatia 10 000 a budu mať net zadarmo, no a hneť nas bolo 8 a potom 15 pripojenia. Tak platime 600,-SK/ročne za net. Na začiatku sme mali download len okolo 4KB/s to sa len rozbiehalo a malo ludi stahovalo po nejaky ten rok sa kupil vykonejši server a rýchlosť bol už ta spominaná 9 Mb/s. Tak neviem či by mi provider povedal niečo blišie.

Ešte je problem s tým že rýchlosť nieje stála, ale kolíše hore dole.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

V tom prípade bude problém asi v tom, že nielen u vás sa zvýšil počet pripojených užívateľov ale zvýšil sa aj počet užívateľov pripojených na vysielač/prijímač na vašom dome.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Tazko povedat o co ide, Nextra mohla znizit linku pre vas panelak..., ak ide o wifi, moze to byt zarusene a vypadky paketov sposobuju stratu rychlosti...
TOMOO
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:V tom prípade bude problém asi v tom, že nielen u vás sa zvýšil počet pripojených užívateľov ale zvýšil sa aj počet užívateľov pripojených na vysielač/prijímač na vašom dome.
to si nemyslím že my mame ten istý net čo je pre celé mesto či ano?
TOMOO
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Kolko maximalne može byť dohromady Mb/s na serveri... či je to nejak obmedzené?
Ked mi mame aj domovskú sieť Lan a aj internet, tak ako to je s IP adresov... ked nemam modem...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

TOMOO: Velmi vela, kludne aj 1Gbit linka. V Holandsku ma peeringove centrum 255 Gbit/s, to je trosku viac ako tvoja linka :D
Napísať odpoveď