Dva routre na jednej sieti - konfiguracia, smerovanie portov

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
omiss
Amateur
Amateur

Dva routre na jednej sieti - konfiguracia, smerovanie portov

Príspevok od používateľa omiss »

Zdravim po dlhom hladani a bezvysledneho riesenia mojho problemu s routrami som sa rozhol napist sem. Mam malu domacu siet zlozenu z jedneho ADSL routru D-com ADSL Router v3 (http://www.d-com.sk/produkty/5435/popis.aspx) a druheho wi-fi routru D-link Dl-624 (http://www.dlink.com/products/?pid=6). problem je nasledujuci: absolutne nestabilne spojenia... padanie icq, nemoznost nasmertovania portov, raz to ide raz zas bez akychkolvek zmien nejde, padanie prenosov z wi-fi siete do pc niekedy nemozem preniest ani 10 mb subor. Kvalita signalu je velmi dobra NTB je asi tak 2 metre v tej istej miestnosti ako wi-fi router. Otazka je ako to spravne nakonfigurovat zapojit aby to islo a bolo stabilne? momentalne to je tak ze z adsl routra ide klasicky kabel s koncovkami RJ-45 nekrizeny do portu WAN na wifi routri. na dasl routri je zapnute DHCP ktore vzdy urci rovnaku adresu wi-fi routru. na wifi routry je DHCP tiez povolene ale IP adresa je vzdy pevna na zaklade MAC adresy. vysledok NESTABILNE pripojenie, ked chcem napr cez icq poslat nejaky subor routre skolabuju alebo co a musim ich restartovat.

Moj druhy pokus spocival v tom ze z adsl routra isiel takisto kabel nekrizeny do prveho portu pre pripojenie pc na wifiroutri. na wifi routri bolo DHCP zakazane a bolo povolene len na ADSL routri. chvilku som sa z tohoto zapojenia velmi tesil lebo vypadalo byt stabilne nic nepadalo icq islo prenos suborov taktiez... ALE cca tak o 1-2 hodiny vidim ze na NTB sa nemoze pripojit icq (zlty kvietok), zistil som ze nejde ani net. musel som tada manualne zakazat a povolit wifi siet na NTB a potom to zase tak na hodinku islo niekedy menej niekedy viac trvalo pokial sa to zopakovalo.

Preto prosim kazdeho kto by mal nejake rozumne riesenie ako by to mohlo ist nech sa mi ozve. Som uz z toho zufaly najradsej by som to vsetko zapalil :D dakjem za rady.
pershing
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa pershing »

rutre prepoj ako pcčka...ako ich konfigurujes? je aspon jeden cisco?
skus nastavit pevne ip vsade...
pinguj vsetko
ked ti to nepojde tak by som odporucal vyskusat namiesto toho wifi routra klasicke APcko...podla mna to je blbost dva routre na jednej sieti..musi tam byt plno kolizii
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mathev »

no ja by som ako prve tak isto ako tuna predo mnou skusil prepnut ten druhy router do modu AP. nastavil do kazdeho zariadenia ipcky natvrdo a malo by to byt ok. podla mna nepotrebujes tu druhu siet este z routera routovat
omiss
Amateur
Amateur

ako to prepnem do modu AP?
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

1.
no najjednoduchsie je nestrcit ten kabel co ide teraz do wan portu ale strcit ho do jedneho z lan portov takto obides ten wan... takto si obisiel ten wan na druhom routeri a funguje ti ako dajmetomu apcko...
2.vypni si na nom dhcp server a nehaj len ten co je na prvom routeri..
3. nastav si do toho wifi routera natvrdo ipcku z rozsahu vnutornej siete

tymto si docielil aby notebook ktory je pripojeny do tohoto wifi routeru bral cez dhcp adresu od toho adsl routeru a ten druhy ti ide iba ako hlupe ap.... dufam ze to bude takto fungovat pokial je to dostatocne zrozumitelne :)

jo a este taky dodatok to s tym prehadzovanim kabla neni niekedy nutne pokial by si v menu nasiel nejaku funkciu ktora ti wan port prepne na lan... nepoznam osobne henten router tak neviem ci funkciu ap podporuje...
omiss
Amateur
Amateur

routre prepojit pomocou krizeneho ci normalneho kabla? lebo pocul som aj taku radu aj taku. dalsi vec jeden router ma adresu 192.168.1.1 to je ten prvy a ten druhy ma 192.168.0.1 nemali by byt tie ip s rovnakym tym tretim cislom?
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

omiss napísal:routre prepojit pomocou krizeneho ci normalneho kabla? lebo pocul som aj taku radu aj taku. dalsi vec jeden router ma adresu 192.168.1.1 to je ten prvy a ten druhy ma 192.168.0.1 nemali by byt tie ip s rovnakym tym tretim cislom?
no nemusia ale koli lahsej orientacii to tak nastav a prepoj ich klasickym kablom.neni nutnost aby bol krizeny. nastav na druhom ipcku 192.168.1.2 (napriklad)
omiss
Amateur
Amateur

spravil som to teraz tak ze routre su navzajom spojene obycajnym nekrizenym kablom. na druhom routri som vypol DHCP na prvom nechal zapnute. vsetky sietove nastavenie som nechal automaticky. len chcel som si nastavenie urobit manualne ked som to ponastavoval manualne islo mi napr len icq pripojilo sa.. len problem je ze mie nejde ziadna web stranka ako keby bol v konflikte port 80 alebo co.... kde by mohol byt problem? zatial testujem ci mi pripojenie na booku zasa bude padat ... uvidime. ma byt aj ten druhy router v rozsahu adries DHCP na prvom routri? lebo teraz mam na prvom rozsah od 192.168.1.100-199 a druhy router ma pevnu IP 192.168.1.2
pershing
Guru
Guru

Príspevok od používateľa pershing »

tak ja by som ich prepojil kríženým, keďže pracujú na tej istej vrstve OSI, alebo nie? :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

pershing napísal:rutre prepoj ako pcčka...ako ich konfigurujes? je aspon jeden cisco?
skus nastavit pevne ip vsade...
pinguj vsetko
ked ti to nepojde tak by som odporucal vyskusat namiesto toho wifi routra klasicke APcko...podla mna to je blbost dva routre na jednej sieti..musi tam byt plno kolizii
Hej, hej, obe mam Cisca, je to jedna z tych nizsich serii, ale su super. Ako ich nastavim ak mi na nich ide len SSH?
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

omiss napísal:spravil som to teraz tak ze routre su navzajom spojene obycajnym nekrizenym kablom. na druhom routri som vypol DHCP na prvom nechal zapnute. vsetky sietove nastavenie som nechal automaticky. len chcel som si nastavenie urobit manualne ked som to ponastavoval manualne islo mi napr len icq pripojilo sa.. len problem je ze mie nejde ziadna web stranka ako keby bol v konflikte port 80 alebo co.... kde by mohol byt problem? zatial testujem ci mi pripojenie na booku zasa bude padat ... uvidime. ma byt aj ten druhy router v rozsahu adries DHCP na prvom routri? lebo teraz mam na prvom rozsah od 192.168.1.100-199 a druhy router ma pevnu IP 192.168.1.2
nie nemusi byt v tom rozsahu to je len natvrdo zadane ake ipcky ma zadavat pocitacom dhcp server. inak je to jedno... dalej pokial ti ide pri manualnom nastaveni len napriklad icq mas nastavene aj dns servery? mam pocit ze ked ich nenastavis a mas pevnu ipcku tak ti ich z routera nenacita. (nejsom si isty ale myslim ze tak by to malo byt logicky)
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

No inac, ja mam skusenost, ze nastavit na jednom pocitaci staticky pridelovanu IP adresu a na druhom dynamicky, tak ti jeden nepojde. Teda ten co to ma ziskavat dynamicky. Viem, ze som si takto nastavil raz a akurat som vsetkych ostatnych odpojil od siete ...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Nevieme ako si mal tu siet zapojenu, takze tvoja informacia je irelevantna. Pokial budu adresy zo spravneho subnetu, musi to fungovat ci uz je adresa pridelena dynamicky alebo staticky.

omiss > tvoj pripad by som videl na zle zariadenie a to bud Wifi Ap, alebo Wifi v NTB.
omiss
Amateur
Amateur

teraz to je zapojene tak ako bolo v predchadzajucej spravicke. to je routre spojene nie cez wan port ale cez klasicke lan. islo to zas len do urcitej chvilky. nechal som cez noc zapnuty NTB a rano na nom siet zasa nesla. staci zakazat a povolit siet a na chvilku to ide. skusim este resinstalnut drivery na wifi kartu na ntb inak bude asi naozaj jedno zariadenie chybne.
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

este ma tak napadlo, skus pozret ci sa ti na notebooku neodpaja wifi karta pri necinnosti alebo nieco podobne... a kedtak si pozicat inu kartu alebo ine apcko a vylucovacou metodou to dohladat :)
omiss
Amateur
Amateur

no nie wifi karta sa pri necinnosti neodpaja. skusil som teraz nainstalovat najnovsie drivere na tu kartu prebeha testovanie som zvedavy ci pomohlo ak nie asi bude jedine chyba v AP alebo tej karte. myslim ze takato konfiguracia uz by mala byt dobra. dufam ze to pojde.
omiss
Amateur
Amateur

tek preinstalovanie najnovsich driverov nepomohlo. wifi siet stale po nejakom neurcitom case padne.
omiss
Amateur
Amateur

pridavam screeeny konfiguracie ak niekto vidi chybu. stale to na booku blbne po case musim zakazat povolit siet aby to islo.
Prílohy
dcom1.jpg
dcom1.jpg (151.1 KiB) 3166 zobrazení
dlink4.jpg
dlink4.jpg (139.69 KiB) 3163 zobrazení
dlink3.jpg
dlink3.jpg (139.78 KiB) 3168 zobrazení
dlink2.jpg
dlink2.jpg (124.39 KiB) 3169 zobrazení
dlink1.jpg
dlink1.jpg (140.61 KiB) 3185 zobrazení
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

no prezrel som si to a vyzera to ok, jednu vec ale skus daj ssid broadcast na enabled... a pokial mas moznost nastavit na tom wifi apcku mac filter tak skus vypnut aj to wep sifrovanie nakolko ubera zbytocne z prenosoveho pasma.. (neriesi to sice tvoj problem ale je to taka rada do buducnosti ) jo a skus na tom apcku este ubrat trocha na vysielacom vykone a pokial je to mozne aj na tej wifi karte.. mozno ked dlho smazi zamrzne.
omiss
Amateur
Amateur

dnes som sa troska sparal v nastevaniach oboch routerov a prisiel som do kolonky firewall na jednom routri bol zapnuty. tak som ho vypol na tom dlinku sa vypnut pravdepodobne neda co ma dost sere preto prosim o dlasiu radu ake porty mam otvorit na routri? napadlo ma kedze ked mi na notebooku padne net a prenosy suborov cez wlan idu v poriadku mozno nestiha firewall na dlinku na nejaky port a preto ho nejako zablokuje alebo co. je to mozne ci ani nie?
Napísať odpoveď