PHP 4 vs. PHP 5

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
mastermind
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

PHP 4 vs. PHP 5

Príspevok od používateľa mastermind »

zdravim phpckarov.
chcem sa vas opytat, ci pouzivate php 4 alebo 5 a preco. Dalej ma zaujima co si myslite o tom, ze aj takmer po 3 rokoch od uvedenia PHP 5.0.0 Stable releasu je stale php 4 viac pouzivana verzia tohto jazyka. Podla niektorych statisktik (nemam ich overene takze zdroj nedam) je vraj az 70% vsetkych stahovanych releasov PHPcka prave verzie 4. A pritom vyhody 5kovej verzie sa nedaju popriet.

Podelte sa o svoje dojmy a nazory...
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

preco pouzivam php 4 ? lebo zatial mi ponuka funkcie ktore su premna dostacajuce... na php5 som ani v zivote nepomyslel :), ked mi pride nieco co nebude mozne spravit v php 4 tak prejdem na php 5...
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Momentálne mám nainštalovanú 4, ale keď budem meniť Linux dám si 5. 5 má rýchlejší parser (okrem iných vecí) a lepšiu podporu objektového programovanie (ale to využívam iba vtedy, keď skúšam nejaké iné skripty :) )
Podľa mňa je prechod na PHP 5 tak pomalý preto, lebo nikto nechce riskovať problémy pri prechode na novú verziu (aj keď sa 5 snaží byť maximálne kompatibilná so 4). Ak by som mal nejaký projekt bežiaci na 4 asi by som ho tiež okamžite nepresúval na 5 (5 by som použil až vtedy, keby som musel na tom projekte robiť väčšie zmeny).
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

ja som sa pred nedavnom rozhodol ze uplne prestanem pisat v php 4. (teda okrem prace, tam je si vela nenavyberam :) ) No uz nezoberiem ziadny projekt ktory by mal bezat na php 4. Vypestoval som si nejake navyky s OOP, urobil som si aky taky framework, takze by som siel sam proti sebe keby som mal nieco napisat v php 4.
chrono mas pravdu, nikto nechce riskovat problemy pri prechode, ale co myslis kolko % userov to aj vyskusalo?? ja si myslim ze az tolko problemov ako si ludia myslia by s tym nebolo
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Pre ľudí, čo sa v php vyznajú aspoň trochu je podľa mňa PHP 5 prínos. Tých pár odlišností sa dá upraviť (rozdiely sú popísané aj v manuáli a väčšina zmien sa týka OOP). Tiež si myslím, že už nie je rozumný dôvod robiť nové projekty v PHP 4. Kedže už existuje PHP 5 podpora pre PHP 4 skôr či neskôr (ale asi skôr) skončí. Ale určite bude existovať veľa skriptov, ktoré budú fungovať iba na PHP 4 (veľa ľudí sa dodnes nenaučilo písať v PHP skripty, ktoré by bežali pri zapnutom safe_mode a/alebo vypnutom register_globals) :)
mastermind: Tvoje rozhodnutie prejsť na PHP 4 (tam, kde je to možné) sa my zdá byť veľmi rozumné (hlavne ak, ako si napísal, využívaš objektové vlastnosti PHP).
roman3x
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa roman3x »

5ka ma fajnejsie funkcie, ale rychlejsi parser mi je ukradnuty. Aj tak je na vacsine hostingov nejaky optimizer, takze pokial tam nemas eval, vsetko sa ti to preklada iba raz.
programator
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa programator »

Ano mastermind ma pravdu, tiez som videl dost serverov (slovenskych) na ktorych bezi php 4 a myslim si ze to je aj koli webmasterom, ze bud su lenivy nainstalovat a nakonfigurovat 5-kovu verziu, alebo sa boja 5. verzie (tiez ako napisal chrono), ale zasa php 5 ma vylepsene OOP (co sa niekedy sakra zide). Ja mam nainstalovanu 5 na localhoste, ale zdrojaky pisem ako pre 4, pretoze 5-kove rozbeham malokde. Cize nevyuzivam mozno tie gro moznosti php 5...
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Napriklad na freeserveri dávajú hosting automaticky na server, kde je php4 a na požiadanie presúvajú na server s php5.
roman3x
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Frikso napísal:Napriklad na freeserveri dávajú hosting automaticky na server, kde je php4 a na požiadanie presúvajú na server s php5.
si zaspal dobu ;) - over si to
final
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa final »

no samo. 5tka, či už oop na lepšej úrovni (tiež nejaký ten framework), alebo nejaké tie funckie a podobné..

prečo však php4 je viac používané to netuším, to by chcelo spraviť akúsi anketu :) ale dávnejšie čo som pozeral (tuším dgx.cz) mal štatistiku, kde 5tka je v celkom veľkom porovnaní viac záťažová vo vykonávaní scriptov a tak (bodaj by nie)..

a keď sa dáš do role takého hostingu, no neviem, dávať tam php5 s tým, že v 5tke je čerešňa takmer len to oop, ktoré (zatiaľ) využíva fakt málo ľudí z toho počtu "koderov", načo by si si zaťažoval server..

ja takto porovnávam hostingy - ktoré sú kvalitné a ktoré len tak tak prežívajú..

napr. taký free hosting ic.cz, ten to rieši príponami php / php5

viac ma ani nenapadá, ale považovať po takej dobe php5 za nebezpečné, je trochu silný argument prečo nenasadiť 5tku..
roman3x
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Finalway napísal:...viac ma ani nenapadá, ale považovať po takej dobe php5 za nebezpečné, je trochu silný argument prečo nenasadiť 5tku..
hahaha, veru, pravdu mas! je nebezpecne! raz som koli tomu musel hladat rozdielne sa spravanie jednej funkcie ci co, uz si nepametam!!! varujem vaaas :D
Napísať odpoveď