i need some help ...

Všetko ohľadom Linuxu...
spaceo
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

i need some help ...

Príspevok od používateľa spaceo »

zdravim kamaratov linuxu .. chcem sa opytat skusenejsich uzivatelov ako na linux ? ma nejake vychytane chyby? da sa na nom rozbehat qip, mozila, alebo aj ine programy ? da sa naistalovat spolu s win ? vyskusal som nejake dve distribucie, ale este zmatok :) je nejaka naozzaj vhodna pre zaciatocnikov ? vopred diik ..
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Možno sa v Linuxe dá používať aj QiP, ale nikdy mi nenapadlo to vyskúšať (keďže pre IM existujú programy priamo na Linux). Firefox existuje aj pre Linux.

Vyskúšať môžeš: Mandrivu, Suse, Fedora Core. Na jednom PC môže byť Linux a Windows (aj mne to tak funguje). Samozrejme, na jednej partícii to fungovať asi nebude. Pre Linux si budeš musieť vytvoriť aspoň dve partície (jednu pre samotný Linux a druhú pre swap).
spaceo
Medium Expert
Medium Expert

chrono napísal:Možno sa v Linuxe dá používať aj QiP, ale nikdy mi nenapadlo to vyskúšať (keďže pre IM existujú programy priamo na Linux). Firefox existuje aj pre Linux.

Vyskúšať môžeš: Mandrivu, Suse, Fedora Core. Na jednom PC môže byť Linux a Windows (aj mne to tak funguje). Samozrejme, na jednej partícii to fungovať asi nebude. Pre Linux si budeš musieť vytvoriť aspoň dve partície (jednu pre samotný Linux a druhú pre swap).
aha takze na linux sa da tahat soft zvlast .. lebo ze na nom nejdu .execka ... ,, je tych softov dost ? lebo win mi uz zacina liest na nervy a ako vidim vela ludi prechadza na linux a aj su spokojny .. len bude asi problem sa v nom naucit robit :lol: preto chcem najskor linux spolu s win
chrono
VIP
VIP

V Linuxe môžeš spustiť aj niektoré programy pre Windows (slúži na to Wine). Ale keď chceš vyskúšať Linux, pripadá mi rozumnejšie používanie programov, ktoré sú určené pre Linux.

Niektorý ľudia si nainštalujú Linux, a potom sa pokúšajú na ňom spúšťať nejaké programy/hry pre Windows (napr. pomocou toho Wine). Linux používam už dosť dlho. Keď potrebujem niečo urobiť v programe, ktorý je pre Windows, tak si spustím Windows.

To či je programov na Linux dosť záleží od toho, aký program potrebuješ. Keď si povieš, že chceš na prácu s grafikou Photoshop a nič iné, tak sa ti potom môže zdať, že programov na grafiku je málo (Photoshop pre Linux neexistuje [stažnosti posielaj do Adobe :) ].
spaceo
Medium Expert
Medium Expert

hej hej,, ale mozem brat linux ako dostatocnu nahradu za win ?? napr. robim trochu do web. stranok .. da sa v nom rozbehat php, sql databaza, nejaky homesite... a co dc++ ???
chrono
VIP
VIP

Čo je homesite netuším, ale pravdepodobne neexistuje Linuxová verzia. Väčšina webových serverov funguje na UNIX-like systémoch (a teda aj na Linuxe). Nie je problém mať na vlastnom PC Apache+PHP+MySql (alebo iný webový server či databázu). S p2p klientmi by tiež nemal byť problém.
spaceo
Medium Expert
Medium Expert

nj to je pravda... mam dva disky, kolko bude treba rozdelit miesta pre instal linux? .. tie programy linuxove by asi bolo dobre instalovat tiez na disk s linuxom. pre win a soft mam 20G .. kolko teda zhruba treba pre linux ???
chrono
VIP
VIP

Ja napr. teraz mám 4GB, ale mám zvlášť partíciu pre domovské adresáre (miesto kde sa ukladajú dáta pre užívateľov [niečo ako "Documents and Settings" vo Windowse]). Záleží, koľko toho budeš chcieť mať nainštalované. Pre swap bude stačiť niekoľko sto MB (ak máš veľmi vela RAM, tak sa bez swapu možno zaobídeš).
spaceo
Medium Expert
Medium Expert

pozeram prave softy na linux ... no da sa vybrat . KDE - to je vlastne to graficke prostredie ? predpokladam. da sa toto prostredie menit, nainstalovat nove ? ja by som to chcel mat tak ze vsetky linux veci aj soft .. vsetko proste na jednej particii a ten swap teda zvlast ... stacilo by tych 10G ?? co sa tyka softu, mam len tie najhlavnejsie najpouzivanejsie ... hry nehram
chrono
VIP
VIP

10GB bude stačiť.
Takmer každá distribúcia obsahuje viac grafických prostredí (napr. KDE, Gnome, XFCE...). Odporúčam ti vyskúšať KDE (dá sa tam nastaviť takmer všetko a je aj dostatočne rýchle).

// chrono: Ak máš rád rôzne hračky, pozri sa na Karambu a jej témy
spaceo
Medium Expert
Medium Expert

okay ,, idem teda prekopcit a rozdelit disk a nahodit nejak linux ... snad zvladnem podla nejakeho navodu :D dik za pre mna cenne rady ...
Napísať odpoveď