Vytah do pascalu
-
Cenayus
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Vytah do pascalu
nazdar potreboval by som urobit do pascalu vytah..
predsavujem si ta asi takto ze zadam cislo poschodia a ten vytah tam dojde...a poschodia budu ocislovane..viete mi niekto pomoct?
a potreboval by som k tomu aj popis naco jednotlive veci sluzia
dakujem
predsavujem si ta asi takto ze zadam cislo poschodia a ten vytah tam dojde...a poschodia budu ocislovane..viete mi niekto pomoct?
dakujem
-
audiotrack
VIP
Re: Vytah do pascalu
a ako tam má dojsť? nakresli ako to má asi vyzerať, lebo si to nejak neviem predstaviťCenayus napísal:nazdar potreboval by som urobit do pascalu vytah..
dakujem
-
Cenayus
Medium Professional
Re: Vytah do pascalu
akurat som to dokreslil a ze tu pridem dat obrazok.....nahoda:-)audiotrack napísal:a ako tam má dojsť? nakresli ako to má asi vyzerať, lebo si to nejak neviem predstaviť
- Prílohy
-
- vytah.JPG (8.72 KiB) 772 zobrazení
-
audiotrack
VIP
-
Cenayus
Medium Professional
v podstate to je jedno ak to bude fungovat nejak tak moze to byt hocijako..len keby si aj vysvetlil co naco sluzi bol by som vzdacni..dikaudiotrack napísal:to má byť robené grafikou, alebo stačí vykresliť obdlžniky z ACII znakov a to stlačené poschodie nejak vyfarbyť, napríklad na bielo?
lebo s grafikou sa mi nechce babrať, ani nemám žiadnu knižnicu (vlastne ani pascal, ale to je jedno.. delphi ho nahradí)
-
audiotrack
VIP
No niečo som zklincoval. Komentáre sa mi nechceli písať, treba sa pýtať ak niečomu nerozumieš. Ostatní: ak máte výhrady spravte svoju verziu, táto téma tu bola dlho otvorená a nikto mu neodpisoval tak som sa toho musel ujať ja
//edit: ja trtko, veď som zabudol na zdroják
//edit2: teraz pozerám že si to môžeš vyladiť. Ten repeat until keypressed aj posledný gotoxy tam ani nemusí byť
//edit: ja trtko, veď som zabudol na zdroják
Kód: Vybrať všetko
program vytah;
uses CRT;
var poschodie:integer;
label start;
procedure vykreslivytah(x,y:integer);
var I,J:integer;
begin
gotoxy(x,y);
write(chr(201));
for I:=1 to 5 do write(chr(205));
writeln(chr(187));
for I:=1 to 8 do
begin
for J:=1 to x-1 do write(' ');
write(chr(186));
for J:=1 to 5 do write(' ');
writeln(chr(186));
end;
for I:=1 to x-1 do write(' ');
write(chr(200));
for I:=1 to 5 do write(chr(205));
write(chr(188));
end;
procedure farbavytahu(x,y:integer);
var I,J:integer;
begin
gotoxy(1,y);
For I:=1 to 10 do
begin
for J:=1 to x-1 do write(' ');
for J:=1 to 7 do write(chr(219));
writeln;
end;
end;
begin
vykreslivytah(3,2);
vykreslivytah(3,13);
vykreslivytah(3,24);
writeln;
gotoxy(25,4);
write('Zadaj poschodie: ');
start:
read(poschodie);
case poschodie of
1: begin
farbavytahu(3,24);
vykreslivytah(3,2);
vykreslivytah(3,13);
end;
2: begin
farbavytahu(3,13);
vykreslivytah(3,2);
vykreslivytah(3,24);
end;
3: begin
farbavytahu(3,2);
vykreslivytah(3,13);
vykreslivytah(3,24);
end;
end;
gotoxy(42,4);
goto start;
repeat until keypressed;
end.- Prílohy
-
- VYTAH.rar
- ukážka hotového exéčka
- (3.72 KiB) 86 stiahnutí
-
audiotrack
VIP
gotoxy(x:integer,y:integer) - príkaz knižnice CRT ktorý nastaví kurzor na súradnice x,yCenayus napísal:velmi ti dakujem...a mohol by si poppisat jednotlive funkcie?? ze naco je napr gotoxy a tak chapes popis tie jednotlive veci...tak skratke jednoduchu..
a ktoré ešte nevieš? to ti mám vypisovať všetko? načo je write? to sa mi teda nechce a okrem iného máš v pascale pomocníka
-
Cenayus
Medium Professional
ee uz len ak by si mohol "procedre" "goto star"audiotrack napísal:gotoxy(x:integer,y:integer) - príkaz knižnice CRT ktorý nastaví kurzor na súradnice x,y
a ktoré ešte nevieš? to ti mám vypisovať všetko? načo je write? to sa mi teda nechce a okrem iného máš v pascale pomocníka
repeat until keypressed
-
audiotrack
VIP
procedure je podprogram. Definuje sa ešte pred begin hlavného programu a je to menšia časť ktorá sa vykonáva a používa na viacerých miestach nech to vždy nemusím vypisovať. Potom ju iba zavolám jej menom. V týchto dvoch mi vystupujú aj argumenty, konkrétne dve integer čísla ktoré označujú súradnice ľavého horného rohuCenayus napísal:ee uz len ak by si mohol "procedre" "goto star"
repeat until keypressed
goto start je príkaz skoku na návestie štart. štart si deklaruješ medzi premennými kľúčovým slovom label, a potom ho niekde použiješ. V našom prípade pred načítaním premennej. Na toto miesto sa skočí zavolaním príkazu goto nazov_navestia. Toto sa dá dosiahnúť aj nekonečným cyklom, napríklad na začiatku dáš nejakú logickú premennú na true, a potom dáš while premenna do begin ... end; Jeden alebo druhý spôsob sa používa keď chceš spraviť niečo čo sa má stále vykonávať, inač by sa po prvom čísle a vykreslení program ukončil
repeat until keypressed je vykonávanie prázdneho príkazu až do stlačenie klávesy. To som tam mal najskôr, potom som to prerobil a aj som ti písal že to môžeš zmazať, lebo sa na to miesto ani nedostaneš kôli skoku goto