linux zaciatky
linux zaciatky
zdravim linux borcov... tak som si nainstaloval linux,, zatial spolu s winom. Ako zacat ? co sa ucit ? co sa da s linuxom robit lepsie ako s oknami ? ako mu nainstalujem nejaky program ? skusal som, nainstalovalo, len neviem kde je ???
a ked sa prihlasim v Kopete, nenacitaju sa mi ulozene kontakty ... je nejaka kvalitna online vseobecna prirucka ?? vopred dik ...
-
ezechiel88
Star
- Kontaktovať používateľa:
ja ti poviem to ako som zacal ja jednoducho som zmazal win a uz som bol nuteny aj nejako sa ucit prirucku nepoznam ale na linuxos.sk ti urcite poradia a aj tam najdes co chces a instaluje sa podla toho aku mas distribuciu ale vseobecne je to kompilacia zo zdrojovych kodov a ak by si chcel nieco poradit tak sa mozes ozvat aj mne
No na jednotlivú distribúciu by mala byť kvalitná lokalizácia vo viacerých jazykoch > napr. Ubuntu som našiel komplet po česky... Tam to máš všetko popísané... Na oficiálnych stránkach by si mal mať podobné informácie. Inak, inštalácia hier v Linuxe prebieha trošku inak ako vo Windowse, musíš mať na to jeden z mnohých emulátorov... Všetko info si prejdi aby si vedel robiť s čím robíš 
Musíš nainštalovať to, čo tomu chýba. Balíčky používaj iba tie, ktoré sú určené pre Mandrivu 2007 (kôli závislostiam). Správca balíkov by sa mal o závislosti postarať sám (ak inštaluješ program z repozitárov, ktoré máš v správcovi nastavené).spaceo napísal:mam madrivu 2007 ... da sa v tom behat, ale nejde mi tam nic instalovat ... vzdy mu nieco chyba
Na to, aby si mohol kompilovať, budeš potrebovať nainštalovaný kompilátor (gcc) a devel knižnice (existujú dva základné typy knižníc: 1. ten, ktorý je potrební pri spúšťaní programu; 2. ten, ktorý je potrebný pri kompilovaní).
Zvyčajne sú programy robené za pomoci autotools a stačí zadaťOtestuje tvoj systém, či máš všetky potrebné veci, niektoré programy sa dajú skompilovať aj bez niektorých častí, takže ak ti niečo chýba môže sa niečo povypínať. Ak ti chýba nejaká časť, bez ktorej sa to nedá skompilovať, budeš na to upozornený.
Ďalší krok jeSkompiluje program.
Posledný krok (zvyčajne) jeTento posledný príkaz musíš spúšťať ako root (niektoré súbory sa môžu zapisovať tam, kde má prístup iba root).
Zvyčajne sú programy robené za pomoci autotools a stačí zadať
Kód: Vybrať všetko
./configureĎalší krok je
makePosledný krok (zvyčajne) je
make install