no offense, ale kolko srbov zomrelo pocas 78 dnoveho bombardovania srbska? a dovod? lstivost albancov (KLA), a prahnutie zapadnych mocnosti po vojne. ako v kosove podviedli usa, nato a zapadne statyPohľad do dnešného Kosova je pohľadom na život Srbov, ktorí opustili svoje domovy pred ozbrojenými Albáncami podporovanými vzdušnými útokmi NATO a ešte po piatich rokoch žijú v táboroch a osadách pri Belehrade. O živote Albáncov v Kosove informujú médiá. O tom, ako sa vyrovnali so stratou vlastnej strechy nad hlavou srbskí utečenci - neutečenci (premiestnili sa v rámci jednej krajiny a tak nespĺňajú kritériá na označenie utečenec, ale hovoria si tak) takmer nikto nevie.
Väčšina zo stoosemdesiatisíc (srbské zdroje uvádzajú dvestodesaťtisíc) Srbov z Kosova si našlo nové domovy u svojich príbuzných a známych. Okolo Belehradu ostalo však 6 táborov. Všetky, až na jeden sú baraky po stavbároch alebo bývalé ubytovne zamestnancov priemyselných podnikov.
"Najväčšou chybou prezidenta Tita bolo, že dovolil, aby Kosovo osídľovali Albánci..."
Kosovo
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
casovo neaktualne, ale pravdive (2003)
-
Kosh
King
p4ra - takže ty vravíš, že tam žili albánci (moslimovia) odjakživa? veď to je ako keby si povedal, že na južnom slovensku žili vždy maďari a nikdy nebolo slovenské (slovanské)
// zaujímavý výrok som našiel:
// zaujímavý výrok som našiel:
- autor František Kašický; minister obrany SR"Nie je možné podporiť vývoj, ktorý by vyústil do toho, že nejaká národnostná menšina, ktorá má svoj materský štát, by si mohla nárokovať na vznik ďalšieho štátu,"
Velmi zaujimavy clanok, ktory ma podnietil pozriet sa na "Racak massacre" blizsie (Google)... toto som dodnes ani len netusil.krija napísal:Ako v Kosove podviedli USA, NATO a zapadne staty
-
p4ra
Redeemer
Tomasito, nech cokolvek poviem, vzdy sa budete ohrdat OSN a pod. clankami. Viem, ze clovek, kt. pisal knihu vyssie je nestranny a preto som povedal to, co som povedal vyssie.
O svojom povode som sa vyjadril uz predtym myslim. Inak nie som ziadny zaryty Albanec (vlastne som Chorvat), ale voci Srbsku citim nenavist, to mas pravdu. No co sa tochto tyka, naozaj do toho nepletiem nenavist, len to co som videl, zazil a precital. Je to moj nazor.
Taktiez je mi jasne, ze drviva vacsina Slovakov nenavidi Albancov, preto na nich maju taky nazor, aky maju. Nemyslim teraz konkretne teba.
O svojom povode som sa vyjadril uz predtym myslim. Inak nie som ziadny zaryty Albanec (vlastne som Chorvat), ale voci Srbsku citim nenavist, to mas pravdu. No co sa tochto tyka, naozaj do toho nepletiem nenavist, len to co som videl, zazil a precital. Je to moj nazor.
Taktiez je mi jasne, ze drviva vacsina Slovakov nenavidi Albancov, preto na nich maju taky nazor, aky maju. Nemyslim teraz konkretne teba.
-
ikovan
Darca
myslim ze by to bol nebezpecny precedens keby sa kosovo osamostatni .. ale k samostantnemu osamostaneniu ani nemoze prist na zaklade poziadavky kosovskych albancov ... lebo z historickeho hladiska nan nemaju narok .. a kulturno-nabozenska "genocida" ktoru tam urobili nema obdobu. Od vypalovania kostolov cez znasilnovanie vrazdy .... nonsens
edit >> Para myslim ze som ponukol dostatocny argument preco si myslim o albancoch v srbsku to co si myslim.. A Srbi, Chorvati, Cernohorci su juzni slovania .. nevidim dovod preco ich nepodporit.. ved nakoniec i oni podrzali nas.. (vyhladam clanok ktory suvisi, dam potom link)
edit >> Para myslim ze som ponukol dostatocny argument preco si myslim o albancoch v srbsku to co si myslim.. A Srbi, Chorvati, Cernohorci su juzni slovania .. nevidim dovod preco ich nepodporit.. ved nakoniec i oni podrzali nas.. (vyhladam clanok ktory suvisi, dam potom link)
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
ja som v Kosove nezil, neviem posudit kto je aky clovek a o tom vlastne ani tato tema nie je..
a rozdelenie? ak by sa tam usporiadalo referendum preco nie? lebo Kosovo nebolo nikdy samostatnym statom? no a? imo nemusi mat vsetko suvis v minulosti.. z akeho historickeho hladiska nemaju narok? ved ak by slo o nejake historicke hladisko stale zijeme v Samovej risi,nie?
a nejaka kniha? ak niekto zije vo svojom arijskom svete, tazko zmeni na nieco nazor, pretoze veri tomu, ze len jeho nazor je spravny.. este rano by som napisal, ze suhlasim s tym, ze rozdelenie by znamenalo precedens(co by urcite znamenalo ak by o nom rozhodli uradnici), ale ak by rozhodli ludia a nemuselo by sa to riesit vojnovym konfliktom, preco nie?
a rozdelenie? ak by sa tam usporiadalo referendum preco nie? lebo Kosovo nebolo nikdy samostatnym statom? no a? imo nemusi mat vsetko suvis v minulosti.. z akeho historickeho hladiska nemaju narok? ved ak by slo o nejake historicke hladisko stale zijeme v Samovej risi,nie?
ja nevidim jedinu vetu, v ktorej by p4ra nutil niekoho precitat si spominanu knihu..to je ako keby som na prispevky odpovedal: "nevidim jeden dovod, kliknut na tu linku, ktoru si sem dal, pretoze to nie je tvoj nazor"Tomasito napísal:p4ra, nikto ta o nicom nepresviedca, pricom nevidim jediny dovod, preco by som si mal precitat prave tebou spominanu knihu.
napisal si uz aj nieco k veci ty? ked som videl, ze tu mas novy prispevok uz som len cakal, ze tu najdem nejaku veselu citaciu z pozorovatela alebo z ineho veseleho zdroja...Aryan Angel napísal:OSN ?????
Napisal si uz aj nieco k veci ? Nezda sa mi.. az na to ze nenavidis Srbov. To mi je jasne od zaciatku.
A nejaka kniha.. co take v nej napisal ze by nam to malo zmenit nazor ? Nevies sa vyjadrit ? Cital si ju vobec ?
a nejaka kniha? ak niekto zije vo svojom arijskom svete, tazko zmeni na nieco nazor, pretoze veri tomu, ze len jeho nazor je spravny.. este rano by som napisal, ze suhlasim s tym, ze rozdelenie by znamenalo precedens(co by urcite znamenalo ak by o nom rozhodli uradnici), ale ak by rozhodli ludia a nemuselo by sa to riesit vojnovym konfliktom, preco nie?
Ked to už porovnávame s HU-SK tak musím podotknúť že v jednej mape sme označovaný ako dolná zem uhorska momentálne okupovaná Slovákmi. Takže asi tak by som to bral. My nezhodnotíme situáciu u nich kedže ju nepoznáme rovnako ako oni nemôžu povedať že madary majú právu na dolnú zem. Na túto tému by sa dalo diskutovať jedine vtedy ak by sme tu mali nejaké historické mat. ktoré by o tom hovorili. Aj ked viete ako je to s všetkým tím čo človek napíše. Nič nieje nezaujaté. A ako vraví istá múdra veta história je prívetivá k výťazom.
-
ikovan
Darca
Tu je odpoved na historicky narok Srbov:
Význam Kosova sa rodil na pomedzí mýtov a reality. Približne v dobe našej Veľkomoravskej ríše sa rodil aj prvý srbský štát práve na území dnešného Kosova Najväčší rozsah dosiahol stredoveký Srbský štát v polovici 14. storočia za panovania cára Dušana. Jeho hlavným mestom bola Prizreň v dnešnom Kosove neďaleko hraníc s Macedónskom. V meste Peč v Kosove bolo sídlo patriarchu Srbskej pravoslávnej cirkvi. V Kosove, na Košovom poli sa dohrala bitka medzi Turkami a Srbmi v r. 1389. Bitka sa skončila skôr nerozhodne, ale zahynul v nej turecký sultán Murat, aj srbský vladár Lazár. Lazára Turci počas bitky zajali a po bitke popravili. V bitke na Košovom poli Srbi bránili mohamedánskym Turkom v ďalšom postupe do Európy. Na území Kosova postavili v stredoveku najviac srbských kresťanských stavieb. Kosovo sa tak stalo pilierom srbskej národnej, náboženskej a kultúrnej identity. Až v ďalších storočiach sa pod tlakom Osmanskej ríše posunulo ťažisko srbského politického života d'alej na sever a centrom sa stal Belehrad. Pred II. svetovou vojnou približne polovicu obyvateľstva Kosova tvorili Srbi a polovicu Albánci. Počas okupácie Juhoslávie Taliansko pripojilo väčšiu časť Kosova k Albánsku. Zvyšnú časť Kosova okupovalo Nemecko, ale vytvorilo tam Albánsku autonómnu oblasť. Z oboch častí Kosova museli Srbi utekať. Po skončení vojny si Tito nechcel komplikovať pomery v štáte a nedovolil Srbom, vytlačeným z Kosova počas vojny, návrat do ich domovov. Podiel Albáncov na obyvateľstve Kosova sa však zvyšoval nie iba následkom politických pomerov. Slabé postavenie žien v mohamedánskej spoločnosti je jedným zo zdrojov sily albánskeho spoločenstva. Demografické prírastky Albáncov značne prevyšovali prírastky Srbov.
A tu je to co robili Albanci po zaciatkom 90. rokov
Vývoj v Kosove po zastavení bombardovania a stiahnutí sa srbských síl bol presne opačný. Pokračovalo vraždenie a vyháňanie Srbov, ale aj iných národností z Kosova. Kosovo sa dostalo pod vládu mariánskych klanov. Posledná väčšia vlna protisrbských výtržností, zabíjania Srbov a ničenie srbských kultúrnych pamiatok prebehla v marci 2004. Vojská NATO neurobili takmer nič na ochranu Srbov.
Význam Kosova sa rodil na pomedzí mýtov a reality. Približne v dobe našej Veľkomoravskej ríše sa rodil aj prvý srbský štát práve na území dnešného Kosova Najväčší rozsah dosiahol stredoveký Srbský štát v polovici 14. storočia za panovania cára Dušana. Jeho hlavným mestom bola Prizreň v dnešnom Kosove neďaleko hraníc s Macedónskom. V meste Peč v Kosove bolo sídlo patriarchu Srbskej pravoslávnej cirkvi. V Kosove, na Košovom poli sa dohrala bitka medzi Turkami a Srbmi v r. 1389. Bitka sa skončila skôr nerozhodne, ale zahynul v nej turecký sultán Murat, aj srbský vladár Lazár. Lazára Turci počas bitky zajali a po bitke popravili. V bitke na Košovom poli Srbi bránili mohamedánskym Turkom v ďalšom postupe do Európy. Na území Kosova postavili v stredoveku najviac srbských kresťanských stavieb. Kosovo sa tak stalo pilierom srbskej národnej, náboženskej a kultúrnej identity. Až v ďalších storočiach sa pod tlakom Osmanskej ríše posunulo ťažisko srbského politického života d'alej na sever a centrom sa stal Belehrad. Pred II. svetovou vojnou približne polovicu obyvateľstva Kosova tvorili Srbi a polovicu Albánci. Počas okupácie Juhoslávie Taliansko pripojilo väčšiu časť Kosova k Albánsku. Zvyšnú časť Kosova okupovalo Nemecko, ale vytvorilo tam Albánsku autonómnu oblasť. Z oboch častí Kosova museli Srbi utekať. Po skončení vojny si Tito nechcel komplikovať pomery v štáte a nedovolil Srbom, vytlačeným z Kosova počas vojny, návrat do ich domovov. Podiel Albáncov na obyvateľstve Kosova sa však zvyšoval nie iba následkom politických pomerov. Slabé postavenie žien v mohamedánskej spoločnosti je jedným zo zdrojov sily albánskeho spoločenstva. Demografické prírastky Albáncov značne prevyšovali prírastky Srbov.
A tu je to co robili Albanci po zaciatkom 90. rokov
Vývoj v Kosove po zastavení bombardovania a stiahnutí sa srbských síl bol presne opačný. Pokračovalo vraždenie a vyháňanie Srbov, ale aj iných národností z Kosova. Kosovo sa dostalo pod vládu mariánskych klanov. Posledná väčšia vlna protisrbských výtržností, zabíjania Srbov a ničenie srbských kultúrnych pamiatok prebehla v marci 2004. Vojská NATO neurobili takmer nič na ochranu Srbov.
http://chelemendik.sk/mafianskekosovo.htm
http://www.sdlusa.com/sdl/
http://serbiandefenseleague.com/kosovo/
http://serbiandefenseleague.com/kosovo/cleanse1.htm
Nemusim nic pisat, kazdemu to musi byt jasne.
http://www.sdlusa.com/sdl/
http://serbiandefenseleague.com/kosovo/
http://serbiandefenseleague.com/kosovo/cleanse1.htm
Nemusim nic pisat, kazdemu to musi byt jasne.
-
krija
VIP
MS FRANKY, horná zem
Iba extrémisti môžu žiadať pre maďarskú národnostnú menšinu
právo na sebaurčenie. M. Duray sa na túto „krivdu“ páchanú na
maďarskej menšine v bývalej ČSR a teraz pozerá priamo historicky
(alebo skôr azda hystericky), keď tvrdí, že „Maďarom sa už
v tretej generácii upiera právo na sebaurčenie“. Vo všetkých
encyklopédiách sveta sa však píše, že takéto právo má iba národ,
ktorý žije ako celok v inom štáte, pričom je jasné, že maďarský
národ svoj štát už má a jeho časť (ak sa za ňu považuje) môže
byť iba národnostnou menšinou bez práva na sebaurčenie. M. Duray
toto extrémistické želanie v poslednom čase spája alebo aspoň
opiera o nádej, že sa uplatní právo na sebaurčenie kosovských
Albáncov. Nedávno totiž napísal, že „kosovskí Albánci ho možno
budú mať skôr, držíme im palce“.
-
Kosh
King
- ak by sa usporiadalo referendum medzi maďarmi na južnom slovensku, tak prečo nie? nech sa od nás odtrhnúmiki24686 napísal:a rozdelenie? ak by sa tam usporiadalo referendum preco nie?
- ak by sa usporiadalo referendum medzi afričanmi v marsei, tak prečo nie? nech sa odtrhnú od francúzska
- ak by sa usporiadalo referendum medzi obyvateľmi talianskej štvrte v new yorku, tak prečo nie? nech sa odtrhnú od USA
- ak by sa usporiadalo referendum medzi turkami v nemecku, tak prečo nie? nech sa odtrhnú od Nemecka
- kto v tomto nevidí značne zvrátené rozmýšľanie, tak je jeho inteligencia značne nízka.
-
ikovan
Darca
Ako som uz spominal bol by to nebezpecny precedens Rusi / Ceceni, Palestinci / Izraelcania, Slovaci / Madari, Rumuni / Madari, Rakusania / Madari, byvala Juhoslavia / Madari, Flami (belgicko) / Valoni (ci ako sa to pise. Nieake naznaky su v GBR / Skotsko ... Verim len v jedno. Ze sa prejavime ako skutocni Slovania a podrzime savojich.. a rovnako to nepustia ani Rusi ako Slovania a ako ochrana pred odtrhovacnymi aktivitami CecencovKosh napísal:- ak by sa usporiadalo referendum medzi maďarmi na južnom slovensku, tak prečo nie? nech sa od nás odtrhnú
- ak by sa usporiadalo referendum medzi afričanmi v marsei, tak prečo nie? nech sa odtrhnú od francúzska
- ak by sa usporiadalo referendum medzi obyvateľmi talianskej štvrte v new yorku, tak prečo nie? nech sa odtrhnú od USA
- ak by sa usporiadalo referendum medzi turkami v nemecku, tak prečo nie? nech sa odtrhnú od Nemecka
- kto v tomto nevidí značne zvrátené rozmýšľanie, tak je jeho inteligencia značne nízka.
Nevidim jedinu vetu, v ktorej by som tvrdil cokolvek v zmysle, ze p4ra nutil (?!) niekoho precitat si spominanu knihu. Ocakaval som skor, ze by z tej knihy mohol uviest nejake fakty, na ktore by sa oplatilo reagovat. Pokial k teme nemas co napisat, nepis.miki24686 napísal:ja nevidim jedinu vetu, v ktorej by p4ra nutil niekoho precitat si spominanu knihu..
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
k teme som napisal-toto bola reakcia na tvoju reakciu..Tomasito napísal:Nevidim jedinu vetu, v ktorej by som tvrdil cokolvek v zmysle, ze p4ra nutil (?!) niekoho precitat si spominanu knihu. Ocakaval som skor, ze by z tej knihy mohol uviest nejake fakty, na ktore by sa oplatilo reagovat. Pokial k teme nemas co napisat, nepis.
kosh: no vidis? ak by sa na Slovensku spravilo referendum o "odtrhnuti" juzneho Slovenska a dopadlo by tak, ze ludia by s tym suhlasili, preco nie? co by to znamenalo pre mna? bol by drahsi chlieb, mlieko? nemal by som sa ako dostat do Madarska? mne osobne by to nevadilo a kludne by som zil tak ako zijem teraz, alebo?
edit/a dalsi ot prispevok..krasne ako si sa chytil slova nutil (?!), pricom podstata ti asi unika.. ale aj tak mam v pc, aby som nahodou nedostal basu za fabulaciu
KTO ako prvy reagoval na koho? Prestan tu riesit kktiny na ukor temy. Opakujem, ze nic z toho co si napisal v ziadom mojom prispevku neodznelo, tak sa teraz prestan tocit ako prd v trenkach a nabuduce predtym ako nieco napises rozmyslaj...miki24686 napísal:k teme som napisal-toto bola reakcia na tvoju reakciu..(ak nemas co napisat k teme ty preco pises? nevidim jednu vetu v tvojom prispevku, ktora je On topic.. )
Ukazkovy priklad iredentizmu. Si si isty, ze ak by sa v Srbsku vyhlasilo referendum o "odtrhnuti" Kosova, dopadlo by tak, ze ludia by s tym suhlasili? OMG!!! Je to rovnaky nezmysel ako tvoj priklad s ohladom na SR. Prestan konecne fabulovat...miki24686 napísal:kosh: no vidis? ak by sa na Slovensku spravilo referendum o "odtrhnuti" juzneho Slovenska a dopadlo by tak, ze ludia by s tym suhlasili, preco nie? co by to znamenalo pre mna? bol by drahsi chlieb, mlieko? nemal by som sa ako dostat do Madarska? mne osobne by to nevadilo a kludne by som zil tak ako zijem teraz, alebo?
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
nie, nie som si isty.. netusim ako by dopadlo referendum. Napisal som niekde, ze som si isty ako referendum dopadne?!? napisal som len, ze ak by sa konalo referendum a dopadlo by tak, ze by ludia rozdelenie chceli tak preco nie? Nesuhlasim s tym, aby o rozdeleni rozhodli uradnici..nic vic, nic min tak prosim ta prestan fabulovatTomasito napísal:Ukazkovy priklad iredentizmu. Si si isty, ze ak by sa v Srbsku vyhlasilo referendum o "odtrhnuti" Kosova, dopadlo by tak, ze ludia by s tym suhlasili? OMG, je to rovnaky nezmysel ako tvoj priklad s ohladom na SR. Prestan konecne fabulovat...
lol, ty si nevidis na monitor? Cit. "...ak by sa konalo referendum a dopadlo by tak, ze by ludia rozdelenie chceli tak preco nie". Z coho vychadzas, ze taketo nieco by bolo realne? Predsa aj priklad musi vychadzat z nejakej pravdepdoobnosti, nie? V skutocnosti uz Srbsko malo slobodne referendum a hlas Srbskeho ludu bol jednoznacne proti. Srbi nedavno v referende schvalili ustavu, na zaklade ktorej je Kosovo nedelitelnou sucastou Srbska. Toto su konkretne fakty, ziadne uletene fabulacie ako tie tvoje AK BY.miki24686 napísal:nie, nie som si isty.. netusim ako by dopadlo referendum. Napisal som niekde, ze som si isty ako referendum dopadne?!? napisal som len, ze ak by sa konalo referendum a dopadlo by tak, ze by ludia rozdelenie chceli tak preco nie? Nesuhlasim s tym, aby o rozdeleni rozhodli uradnici..nic vic, nic min tak prosim ta prestan fabulovat
-
ikovan
Darca
Ludia davajte sem argumenty, normalne prispevky premna zamna historickopoliticke analyzy a tak.. ale nehadajte sa tu o blbostiach
Je nadovsetko jasne ze uz samotne referendum v Kosove bude podnecovat extremisticke skupiny na oboch stranach .. a zas bude Kosovo plne nasilia (nehovorim ze teraz nie je) .. a ak by preslo referendum .. dajme tomu 60 ku 40 alebo vobec ze by preslo to by bola dalsia obcianska vojna.. nemyslite??
Je nadovsetko jasne ze uz samotne referendum v Kosove bude podnecovat extremisticke skupiny na oboch stranach .. a zas bude Kosovo plne nasilia (nehovorim ze teraz nie je) .. a ak by preslo referendum .. dajme tomu 60 ku 40 alebo vobec ze by preslo to by bola dalsia obcianska vojna.. nemyslite??