Pridavny ventilator
Pridavny ventilator
Caute existuje nejaky pridavny ventilator na graficku kartu RADEON 9200 ktora ma iba pasivny chladic ale aby bol pripojitelny cez USB?
-
uNreal_saTch^
Professional
-
vivaSlovakia
Guru wannabe
No v tom bude mensi problem... USB pokial sa nemylim dava 5V a vetraky su robene na 12V... takze totu bude asi trosku zadrhel. Inak co na tom ze su to hole kable? Ved neni problem splasit v PC 12V. Neviem preco by si mal vysmazit dosku. Staci ti takato vec:tomasmate napísal:lebo normalne ho nechcem zapojit kedze su tam iba ciste kable ziaden konektor aby som neuskvaril dosku alebo zdroj,a este neviem ani kde sa to ma napojit kedze som to este nikdy neskusal
Alebo tzv. Y-kabel. Tie hrube koncovky 4-pinove (take ako mas napajanie na DVD-ROMke napriklad) sa nazyvaju MOLEX. V kazdom MOLEXe mas 4 piny. 2x cierny - to je zem (GND) a proti zemi mas potom na zltom +12V a na cervenom +5V. Takze ked si kupis Y-kabel, ja jednej strane budes mat SAMCA (koliky), tam pripojis zrdoj. Druhu stranu (prva samica) pichnes do DVD mechaniky napriklad. No a druhu samicu odcvaknes prec, a nechas si len cierny a zlty kabel a ten pripojis na vetrak a je to.
Pokial mas vetrak z ktoreho ide len dvojzilovy kablik (cize zem a +12V), tak to ziadnym softom nezregulujes... Ja by som doporucoval spravit regulaciu natvrdo cez otocny potenciometer... Pozri sa, aky prud je na vetraku udavany (malo by to byt nieco okolo 0,2A maximalne) a podla toho ti spocitam a poviem, co si mas kupit (aky potenciometer). Potenciometer si mozes osadit napriklad do prazdnej 5,25 zaslepky. Kupis si na to nejaky pekny gombik, zapojis ako ti presne poviem a mas vystarane.
Inak pokial si kable v skrini nadpajal (co asi ano) tak ich dobre zaizoluj! Pretoze ak sa ti napriklad spoj +12V dotkne kovovej case, tak ti zrejme vyhori nielen zdroj, ale aj doska a mozno aj dalsie komponenty v PC. 
-
vivaSlovakia
Guru wannabe