Linka 911 (rychla pomoc s Linuxom)

Všetko ohľadom Linuxu...
Ravenman
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Linka 911 (rychla pomoc s Linuxom)

Príspevok od používateľa Ravenman »

Možno smiešny názov topicu ,ale už bolo na čase založiť nejakú rýchlu poradňu v jednom topicu kde sa budú riešiť problémy a začiatočné rady pre nováčikov,chcel by som požiadať Vás ktorí na tomto foru už je Lunux podriadený aby ste sa tu zapájali a podelili sa s nami (aj so mnou) o tých tažkých a bolestných prechodoch na Linux , Dakujeme

:!: pravidlo je jedniné vždy napísať o akú distribúciu ide aby sa nestrácal čas

:!: toto neslúži na výber Linux distribúcie ale na pomoc už s vybratou distribúciou :!:
Ravenman
Medium Star
Medium Star

hned mam prvú otázku na Vás a to že aký systém súborov je vhodnejší Ext2 alebo Ext3 ,jedná sa o distro (Mandriva 2007 Powerpack)
mateu
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa mateu »

mozem niekoho poprosti aby mi toto vysvetlil??

Uložte konfiguráciu a skompilujte jadro

# make
# make modules_install
# make install

mam to pri instalacii, USB modemu na linux mandrake, ale nejako neiem kompilovat jadro
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Ravenman napísal:hned mam prvú otázku na Vás a to že aký systém súborov je vhodnejší Ext2 alebo Ext3 ,jedná sa o distro (Mandriva 2007 Powerpack)
ext3 je spätne kompatibilný s ext2 (teda môžeš ext3 partíciu pripojiť ako ext2). ext3 oproti ext2 obsahuje žurnálovanie. To znamená, že každá operácia na disku sa uloží do špeciálneho súboru. Ak nastane problém, môže ovládač súborového systému operáciu zrušiť. Je to napr. výhodné vtedy, keď vypne elektrika. Pomocou toho súboru sa dá určiť, čo sa práve s diskom robilo a opravia sa prípadné chyby (nemusí sa kontrolovať celý disk). Teda lepší je ext3 (zvyčajne).
chrono
VIP
VIP

mateu napísal:mozem niekoho poprosti aby mi toto vysvetlil??
# make
# make modules_install
# make install
mam to pri instalacii, USB modemu na linux mandrake, ale nejako neiem kompilovat jadro
Potrebuješ mať nainštalovavý c kompilátor (gcc), binutils (to je kompilátor asembléru, linker a ešte nejaké veci), zdrojové kódy kernelu a ešte nejaké knižnice (závisí to od toho, ako chceš ten kernel nastavovať [kernel obsahuje aj grafické programy na konfigurovanie založené na QT alebo GTK]).
Aký máš Linux? Aký je tam kernel (verzia)?
Ravenman
Medium Star
Medium Star

TO CHRONO : mam opat problem ale vazny teraz..
,pri instalaci som si z bezp.dovodov vytvoril ineho uzivatela ako root,a potom som nedopatrenim uz v linuxe vymazal vsetkych obycajnych uzivatelov , a teraz ked nemam inych iba root - tak pri prihlasovani na root mi napise *Prihlasenie ako root neni povolene!* a dost skoncil som , neviete mi prosim vas poradit ako pripadne konzolovo bud vytvorit noveho roota alebo tohto odblokovat pre prihlasenie ,Dakujem moc
chrono
VIP
VIP

Spusť linux a prepni sa na konzolu (Ctrl+Alt+F1). Tam sa prihlás ako root a vytvor nového užívateľa. Napr.:

Kód: Vybrať všetko

adduser -m ravenman
Konto roota sa má používať iba na veci, pri ktorých je potrebné nejaké špeciálne oprávnenie (spúšťanie KDE/Gnome medzi také veci nepatrí).
Ravenman
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:(spúšťanie KDE/Gnome medzi také veci nepatrí).

tak preco vsade radia a zakazuju pouzivat ROOTa na bezne pouzivanie ked sa do Kde/Gnome s nim neprihlasim ?
chrono
VIP
VIP

Ravenman napísal:tak preco vsade radia a zakazuju pouzivat ROOTa na bezne pouzivanie ked sa do Kde/Gnome s nim neprihlasim ?
Asi som sa nevyjadril zrozumiteľne: ako root nie je rozumné spúšťať X server (vlastne je len veľmi málo programov, ktoré musí spustiť práve root).
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Potrebuješ mať nainštalovavý c kompilátor (gcc), binutils (to je kompilátor asembléru, linker a ešte nejaké veci), zdrojové kódy kernelu a ešte nejaké knižnice (závisí to od toho, ako chceš ten kernel nastavovať [kernel obsahuje aj grafické programy na konfigurovanie založené na QT alebo GTK]).
Aký máš Linux? Aký je tam kernel (verzia)?
tak diki moc, chrono, ale akoze dost nechapem ocom si tu hovoril, si skus predstavit ze rozpravas s neskusenim, uzvitavelom linuxu, a xcem sa to naucit, ale potrebujem mat na linuxe internet, bez neho sa ani nepohnem
linux mam mandrake aka veruzia, napisem potom lebo nieosm teraz doma... ale skus napisat trosku jasnejsie co potrebujem nato, a kde by som to co potrebujem mohol nájsť, apodobne diki moc, ale ja fakt neviem dufam ze mi niekto pomoze, lebo ja osm dost strateny z toho.. a ako vidim sam to nezvladnem.
paralen
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa paralen »

no najprv si si mal dat novsiu distribuciu napr mandriva 2007 ( mandriva=mandrake) a hned by s mal o jeden problem menej. Ako vidim 'instalujes' USB modem a preto potrebujes kompilovat jadro ...v novsej verzii (Mandriva 2007) to uz nemusis. Podpora v jadre uz je zapnuta.

Ale k tomu problemu...

# make
# make modules_install
# make install
asi si dal make menuconfig a tam si zapol tu podporu modemu, ulozil si to. No a teraz potrebujes skompilovat nove jadro s podporou toho modemu ( co si nastavil cez ten prikaz make menuconfig) . Najprv zadas (ako root) do konzoly make potom make modules_install a nakoniec make install . Na to skompilovanie jadra potrebujes mat nainstalovane zdrojove kody jadra ( kernel-sources) , prekladac c (gcc) a dalsie kniznice(neviem ake) . Vsetky tieto 'subory' naistalujes cez kontrolne centrum Mandrake

Dufam ze som pomohol
chrono
VIP
VIP

V Mandrake (a aj v Mandrive 2006) je prvý krok pri kompilovaní "make mrproper" (vymazanie štandardných nastavení, ktoré tam nechali v Mandrake/Mandrive). Kedže je mateu začiatočník, nebudem písať prečo. :wink:
Mateau: Neviem, či aj v tak starej distribúcii ako je Mandrake je v kerneli potrebný ovládač pre tvoj modem (kedysi som ten Linux používal, ale nepotreboval som v ňom používať ten modem). Aký kernel používaš zistíš príkazom

uname -a
mateu
Medium Star
Medium Star

este jedna vec
ja ako instalujem ten modem..teda xcel by som podla navodu

http://vigor318.ic.cz/Mandriva/index.html
ale ja nechapem tomu uz od zaciatku, tie veci (RPM balicky z DVD ) to mam mat skade? kde to najdem? ty vole to nemoze niekto polopate, pre paka ako som ja? heh...

velmi sa xcem naucit pracovat s linuxom...ale ked kazdy sa vyjadruje velmi odborne na moje gesto
paralen
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa paralen »

tie veci (RPM balicky z DVD ) to mam mat skade?
no tie RPMka nasintalujes cez kontrolne centrum mandriva/pridat a ubrat programy ( myslim ze tak sa to vola :roll: ) z DVD

Napr Natukas do hladania ppp a zaciaknes ppp-2.4.3.9 mdk a ppp-pppoe-2.4.3-9 mdk ( tie cisla - 2.4.3.. budu ine kedze 2007 je novsia ako 2006 , preto do hladania nedavaj cely nazov)

btw : aby si mal nejake tie zaklady , precitaj si knizku Ivana Bibra tu je link ftp://mandriva.contactel.cz/people/bibr ... irucka.pdf
Ravenman
Medium Star
Medium Star

VEC 1:arrow: vyborne modem funguje a to mam linux 3 dni 1 vy krat v zivote som velmi stastny ze to ide , len ma hneva ze pomocou stdsl.sh start/stop ho musim zapinat/vypinat ,aj ked dam pravym na ikonku siete a odpojit tak odpoji ale zas pripoji lebo stale je tomu nadriadeny ten stdsl.sh , neviete ako to takto doladit ? dakujem

VEC 2 :arrow: prosimta chcem prejst na 64Bit mandrivu ale tento ovladac br2684ctl rpm(http://vigor318.ic.cz/Mandriva/index.html) je len na i386 ku nevies ci existuje neviem teraz asi aj pre i 686 (64bit)

za odpovede vdak
mateu
Medium Star
Medium Star

Ravenman napísal:VEC 1:arrow: vyborne modem funguje a to mam linux 3 dni 1 vy krat v zivote som velmi stastny ze to ide , len ma hneva ze pomocou stdsl.sh start/stop ho musim zapinat/vypinat ,aj ked dam pravym na ikonku siete a odpojit tak odpoji ale zas pripoji lebo stale je tomu nadriadeny ten stdsl.sh , neviete ako to takto doladit ? dakujem

VEC 2 :arrow: prosimta chcem prejst na 64Bit mandrivu ale tento ovladac br2684ctl rpm(http://vigor318.ic.cz/Mandriva/index.html) je len na i386 ku nevies ci existuje neviem teraz asi aj pre i 686 (64bit)

za odpovede vdak
a ako si to spravil?? mne to vllbec nejdem amam rozbalit nejaky subor, a mam napisanu cestu, že kam, ale tam mi nexce ani vytvorit priecinok, nieto to tam skopirovat, kua taky osm na*eban* jak nidky dpc.

:? :? :? mOZEM NIEKOHO poprosit? ABY MI SPRAVIL PODROBNY NAVOD AKO SPUSTIT TEN INTERENT? VELM,I BY OSM BOL VDACNY.
chrono
VIP
VIP

A mohol by si ty poskytnúť verziu tvojej distribúcie a kernelu?
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:A mohol by si ty poskytnúť verziu tvojej distribúcie a kernelu?
LINUX DOMA 2.6.8.1-10MDK
chrono
VIP
VIP

Neexistuje ovládač "Conexant USB ADSL Modem in Linux" pre kernel 2.6.8. Musíš používať tak starý Linux (a kernel)?
mateu
Medium Star
Medium Star

chrono napísal:Neexistuje ovládač "Conexant USB ADSL Modem in Linux" pre kernel 2.6.8. Musíš používať tak starý Linux (a kernel)?
nie nemusim, tak mi povec co je pre zaciatocnika dobre, nema vela MB, a ja si to stiahnem, len napis presny typ popripade hod link
Napísať odpoveď