OS na starsi NB

Informácie o software, ankety...
smejo
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

OS na starsi NB

Príspevok od používateľa smejo »

mam starsi NB (IBM ThinkPad D600E, konkretnejsie 400 MHz CPU (MMX), 128 MB RAM, 10 GB HDD, grafu ani neviem...) a chcel by som poradit, aky OS by bolo najvyhodnejsie tam nainstalovat - win 98 / win 2000, pripadne aj nejaky linux (no tam by sa asi tazsie hladali ovladace na nete) ... momentalne tam je win 2000, ale chcem formatnut HDD a dat tam novy system (+najst na nete a nainstalovat spravne ovladace,)... dakujem
dair
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dair »

rozmyslal si uz nad niektorou s distribucii LINUXU?
Fazotron
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Fazotron »

No pokial ti korektne slapal Win 2000 myslim ze by nemal byt dovod ho vymenit.
smejo
Addict
Addict

dair napísal:rozmyslal si uz nad niektorou s distribucii LINUXU?
este nie, ale dal by som tam najskor asi Ubuntu/Kubuntu alebo Fedoru ... ale neviem, ci by nebol vacsi problem s ovladacmi ako pri win-e ... inak nizsie HW naroky starsieho windowsu by mi mohli prilepsit pri multimediach, napr. pri filmoch ?
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

400MHz je na filmy dosť málo. Vie zvuková karta prehrávať 48000Hz (alebo iba 44100Hz). Veľa filmov má zvuk 48kHz a ako by karta takú frekvenciu prehrávať nevedela, muselo by sa to prepočítavať na 44,1kHz (a to je dosť náročné na procesor). Na starom PC (433MHz) mi filmy so 48kHz zvukom zvyčajne neišli.
smejo
Addict
Addict

no tak to s tym zvukom (vseobecne, nie konkretne vo filme) som uz vyriesil, nebola to ziadna chyba, len moja hlupost :oops: ... skusil som jeden film, ide vpohodicke bez sekania, aj zvuk, dal som iny film (vsetko z CD) a ten isiel tak, ze obraz sekal, zvuk isiel suvisle ... da sa ten zvuk upravit (ak je to sekanie sposobene tym zvukom), tak aby to slo bez sekania?
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Dá. Extrahuješ zvukovú stopu a prekonvertuješ frekvenciu (samozrejme najlepšie na rýchlejšom PC). Ale ak ten NB vie prehrávať aj 48kHz, tak je to zbytočné.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Spolužiak mal podobný problém. Tiež kôli ramke nevedel, čo za OS má použiť. (povodný win98). Dal tam 2000 a total znechutený bol z toho - proste sa to vlieklo jak sopel z rukávu. Momentálne ho znásilňuje Xpéčkom. Nie je to žiadna sláva, ale vždy lepšie ako W2k.
-Osobne by som ti odporúčil Linux, avšak ten na niektoré komerčné progamy je prakticky nepoužitelný. :? Čiže otázka stojí, na čo ho budeš používať..
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Ukuchti si XP použitím n-Lite a také strašné to nebude.

Povedal by som Windows 98 SE, ale zo stránky podpory driverov a softu je to už biedne :( .

Ako tu bolo spomínané: málo Ram.
Každý ďalší MB Ramky naviac situáciu viditeľne vylepší. Skús sa porozhliadnúť po nejakej.

No s tými filmami by som to aj tak ružovo vôbec nevidel :? .
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

v skole mame pentia 500mhz 128ram a 12gb hdd grafika s3 trio 3d 4mb a win xp slape uplne v pohode :wink: len to treba vediet nastavit
smejo
Addict
Addict

no hej aj ja som na desktope 400 MHz intel, 4GB HDD, 64 MB SDRAM, VGA nejaka Voodoo neviem kolkatka 8MB nainstaloval a spustil win XP, ale uz keby si na tom kompe chcel aj nieco okrem solitairu robit, tak si v <>
k tomu booku - chcem ho na net, ked sa podari, tak aj film ... linux by som aj dal, ale bojim sa tych driverov ... nad XP som ani nerozmyslal :D
xivo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa xivo »

No newiem, skusil som tých distribúcii už dost a zatial som nemal ziadny problem... ja by som si dal Linux, treba sa učiť nové veci :wink:
Šak si skus nejaku Live verziu a ak sa tam nič nebude kazit tak by malo ist vsetko dobre aj na nainstalovanej verzii (moja teoria :D )
vladino001
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vladino001 »

ja som bol velmi spokojný z Mandrivu 2007 a z mrkvosoftu na ten komp by bodla ta 2000 + SP4 8)
smejo
Addict
Addict

xivo napísal:No newiem, skusil som tých distribúcii už dost a zatial som nemal ziadny problem... ja by som si dal Linux, treba sa učiť nové veci :wink:
Šak si skus nejaku Live verziu a ak sa tam nič nebude kazit tak by malo ist vsetko dobre aj na nainstalovanej verzii (moja teoria :D )
tu nejde o spoznavanie :) ... ale bojim sa, ze by som nenasiel funkcne drivery na ten book na linux (taktiez aj na win :D ) ... a ked uz linux, tak ubuntu/kubuntu by nan mohlo aj byt (myslim hardwarovo)? :)
xivo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa xivo »

Celkovo Linux ma male požiadavky na hardware, ale teraz som prave kdesi cital o nejakom softe ktory bol skusany na OS Ubuntu Dapper 6.06 a mašine s procakom 233 MHz, takže ist by mal, otazka je či sa ti podari rozbehať grafické rozhranie
Napísať odpoveď